Το σύστημα Shock με συρόμενο inline βαρίδι-shocker inline lead system-για το ψάρεμα του κυπρίνου

inline-shocker-lead-system-rig-carpmatchfishingΤο σύστημα Shock με συρόμενο inline βαρίδι-shocker inline lead system-για το ψάρεμα του κυπρίνου

 

Του Δημήτρη Σφαλτού


Είναι μια παραλλαγή της αρματωσιάς shocker rig, αλλά αντί να χρησιμοποιηθεί το κλιπ του βαριδιού (lead clip), χρησιμοποιείται ένα συρόμενο inline βαρίδι. Πρόκειται για μια ημισταθερή αρματωσιά, με την παραμάνα του παραμάλου , ή το στριφτάρι, να βρίσκεται μέσα σε ένα inline συρόμενο βαρίδι, με μια σχετική σταθερότητα. Όταν θα ασκηθεί μια μέτρια πίεση, όπως και στο κλιπ ασφαλείας του βαριδιού  παραπάνω -για παράδειγμα το τράβηγμα του κυπρίνου μόλις πάρει το δόλωμα στο στόμα του, η παραμάνα βγαίνει από το inline βαρίδι ,και το τελευταίο ολισθαίνει σε ένα μικρό μήκος 10-20 εκατοστά. Το βαρίδι σταματάει την μετακίνησή του με μια χάντρα, η οποία μπαίνει σε σταθερό μήκος πάνω στο lead core, στο solid tube ή στο anti-tangle leader. Μόλις το βαρίδι σταματήσει πάνω στο συρόμενο inline βαρίδι, το ψάρι νιώθει αμέσως όλο το συγκεντρωμένο βάρος του βαριδιού και καρφώνεται αυτόματα και βίαια (shock του βαριδιού-shocker rig).

 

Το βαρίδι μετακινείται σε αυτό το μήκος και όταν ο κυπρίνος από το shock που έχει υποστεί αποφασίσει να χτυπήσει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά για να αποβάλει το αγκίστρι από το στόμα του, χρησιμοποιώντας το βάρος του βαριδιού, αυτό θα μετακινείται , και το ψάρι θα χτυπάει «αέρα». Χρησιμοποιούμε το inline βαρίδι με μια παραμάνα ή και στριφτάρι για να σφηνώνει ελαφρά μέσα του .

Η ολίσθηση γίνεται καλύτερα πάνω σε leadcore και solid tube. Με την αρματωσιά του shock και inline βαρίδι παίρνουμε τα προτερήματα και μιας ημισταθερής (semi-fixed lead system) και μιας συρόμενης, οπότε έχουμε λιγότερη πονηριά από τους κυπρίνους και περισσότερα καρφώματα. Για την αρματωσιά shocker rig χρησιμοποιούνται συνήθως τα βαρίδια πεπλατυσμένο αχλάδι (inline flat pear lead), τετράγωνο αχλάδι (inline square pear lead) και συρόμενα απόστασης (inline distance lead ). H χάντρα που μπαίνει πίσω στο leader βγαίνει με σχετική πίεση, και έτσι το βαρίδι με συρόμενο τρόπο μπορεί να βγεί από την αρματωσιά, εαν αυτή σκαλώσει στον βυθό, ή σπάσει με ψάρι πάνω της σε σκαλώματα του βυθού. Ετσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του κυπρίνου, για να έχουμε μια ασφαλή αρματωσιά τύπου shocker rig.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.