best-practics-catch-and-release-brown-trout-carpmatchfishingΤα βήματα της σωστής απελευθέρωσης των ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός, Άρης Δάσκαλος, Δημήτρης Παπαχρήστου, Γιώργος Βαρέλης, Γιώργος Χούσος, Ηλίας Τσιαμούλης, Χρήστος Μπάος,Δημήτρης Τσομπάνος

Η έννοια του catch and release-στην ελληνική πιάνω και ελευθερώνω-έχει ξεκινήσει από το ψάρεμα στα γλυκά νερά, και ειδικά από το ψάρεμα του κυπρίνου.

Από την γέννηση του ψαρέματος του κυπρίνου με καθαρόαιμο και εξειδικευμένο εξοπλισμό,είχε τεθεί ο κανόνας της σωστής διαχείρισης του είδους και των οικοσυστημάτων.

Βλέποντας όμως τα αποθέματα των ψαριών να μειώνονται , τόσο στο γλυκό νερό , αλλά και στην θάλασσα, το catch and release, πήρε πιο μαζικά σάρκα και οστά και μέχρι τώρα φαντάζει μονόδρομος...!Πλέον το catch and release έχει μπει σε μερικό βαθμό στην νοοτροπία των ελλήνων ψαράδων.

Ας δούμε λοιπόν τα βήματα μιας ασφαλούς απελευθέρωσης ενός ψαριού, γιατί εαν δεν το κάνουμε σωστά, δεν έχει απολύτων κανένα νόημα να γίνεται...

 

1-myths-and-legends-about-carpfishing-carpmatchfishingΟι θρύλοι και οι μύθοι του ψαρέματος του κυπρίνου-Carpfishing!

Του Νίκου Πρασούλη

Φωτογραφίες:Νίκος Πρασούλης

Αν και ο κυπρίνος εμφανίστηκε στην Ευρώπη πολλούς αιώνες πριν (υπολογίζεται περίπου τον 13o αιώνα) προερχόμενος από την Ασία μέσω του Δούναβη σαν μέσο τροφής, στον τότε γνωστό κόσμο δεν ήταν παρά ένα είδος ερασιτεχνικής απασχόλησης.

Εστιάζοντας που αλλού ... στην Αγγλία και συγκεκριμένα στα κεντρικά και νότια μέρη της ,όλα έμελλε να αλλάξουν λίγες δεκαετίες μετά τον 19ο αιώνα.

Κάποιοι φωτισμένοι ερασιτέχνες της πέστροφας και του σολομού που υπήρχαν στα εσωτερικά ύδατα ,προερχόμενοι και συνεπαρμένοι από γενιές μιας χούφτας ανθρώπων φανατικών με το ψάρεμα , έκαναν το Big Bang στις λίμνες και στα ποτάμια της μεγάλης Βρετανίας για το carpfishing,και μετέπειτα σε όλη την υφήλιο...

carp-fishing-short-sessions-carpmatchfishingΠως θα κάνετε με επιτυχία σύντομο ψάρεμα κυπρίνου (Short session carp fishing)

 

Tου Θοδωρή Σίντου

 

Το ψάρεμα του κυπρίνου (carp fishing) όπως όλοι ξέρουμε απαιτεί ημιπαραβολικά και δυνατά καλάμια , εξειδικευμένες αρματωσιές , απαιτητικά δολώματα, και τις περισσότερες φορές πολύ χρόνο για μία τσιμπιά.
Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε με πολύ απλό τρόπο, το ψάρεμα σε μία μεγάλη πολυψαρεμένη λίμνη ,με δύσκολα ψάρια ,με σχετικά εύκολο βυθό ,χωρίς πολλά σκαλώματα ,σαν την λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα.

Πρόκειται για μια μικρή ψαρευτική εξόρμηση , θα εξηγήσουμε τα δολώματα,  τις αρματωσιές που χρησιμοποιήσαμε, το μεθοδικό μαλάγρωμα, και πως μπορούμε να συλλάβουμε ένα κυπρίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

eksoplismos-carp-carpmatchfishingΟ βασικός εξοπλισμός για το ψάρεμα του κυπρίνου-carpfishing

Του Κώστα Αρχοντή-Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Κώστας Αρχοντής-Δημήτρης Σφαλτός

Το ψάρεμα του κυπρίνου, γνωστό και ως carpfishing, είναι ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος δράση. Αναφέρεται σε ψάρεμα σε λίμνη ή μεγάλα ποτάμια, με κυρίαρχο στόχο τον μεγάλο κυπρίνο, ένα θήραμα που φημίζεται για την εξωφρενική πονηριά του και την μεγάλη του δύναμη.

Όταν ειδικά το ψάρι βρίσκεται στην ενήλικη φάση της ζωής του, τα πράγματα μπορούν να γίνουν άκρως ενδιαφέροντα...! Στόχος αυτού του κειμένου είναι να δούμε τον βασικό απαιτούμενο εξοπλισμό για τα ψάρεμα του κυπρίνου, και τα πιο βασικά παρελκόμενά του.

new-top-syntages-boilies-arx-carpmatchfishingΟι 3 top συνταγές για τα καλύτερα και αποδοτικότερα boilies, και για τις 4 εποχές του χρόνου!

 

Του Κώστα Αρχοντή

Οι απαγορεύσεις των περισσότερων λιμνών της Ελλάδας έχουν φτάσει στο τέλος τους και η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμα του κυπρίνου ξεκινά. Σαν σωστοί και ευαισθητοποιημένοι ερασιτέχνες , θα φροντίσουμε στα ψαρέματα μας να προάγουμε το catch and release-το πιάσιμο και την απελευθέρωση όλων ανεξαρτήτως των κυπρίνων, αλλά και των άλλων ψαριών.

Για να φτάσουμε όμως στο επιτυχημένο πιάσιμο των μεγαλύτερων ψαριών, σας παραθέτουμε 3 top συνταγές για boilies, οι οποίες θα σας δώσουν λύσεις για κάθε εποχή του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα!

 

psareytikoi-kompoi-carp-matchfishing-gr.jpg

ΟΙ 10 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΚΟΜΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΨΑΡΑ


Του Δημήτρη Σφαλτού


Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα σε κάθε τεχνική ψαρέματος , που μας είναι απαραίτητα ,κυρίως για την αρτιότητα και την αντοχή των αρματωσιών.

Οι κόμποι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ψάρεμα του κυπρίνου, διότι είναι ένα πολύ δυνατό ψάρι, που θα θέσει στα όρια την αρματωσιά μας.

Γι' αυτό καλό θα είναι να ξέρουμε τους καλύτερους και πιο συχνά χρησιμοποιούμενους κόμπους, στην τεχνική του carpfishing.

 

 

www.carp-matchfishing.gr-Η κατασκευή των boiliesΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ, ΤΩΝ BOILIES


Των Βαγγέλη Στάιου, Δημήτρη Σφαλτού


Tα boilies είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα δολώματα για το ψάρεμα του κυπρίνου, και για τα γλυκά νερά γενικότερα.

Αφού επιλέξουμε τα καλύτερα συστατικά για την δημιουργία τους, που αναλύσαμε σε προηγούμενα άρθρα, θα περάσουμε στα στάδια κατασκευής τους, για την τελική τους μορφή.

 

 

www.carp-matchfishing.gr. Catch and releaseCATCH AND RELEASE-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ?

Του Δημήτρη Σφαλτού

Η έννοια του catch and release-στην ελληνική πιάνω και ελευθερώνω-έχει ξεκινήσει από το ψάρεμα στα γλυκά νερά, και ειδικά από το ψάρεμα του κυπρίνου.

Από την γέννηση του ψαρέματος του κυπρίνου με καθαρόαιμο και εξειδικευμένο εξοπλισμό, τίθεται ο κανόνας της σωστής διαχείρισης του είδους και των οικοσυστημάτων.

Βλέποντας όμως τα αποθέματα των ψαριών να μειώνονται , τόσο στο γλυκό νερό , αλλά και στην θάλασσα, το catch and release, παίρνει σάρκα και οστά και φαντάζει μονόδρομος...!

 

 

 

systatika gia boiliesΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ BOILIES

Του Βαγγέλη Στάιου

 

Μπήκαμε για τα καλά στην ψαρευτική περίοδο , τα νερά άρχισαν να μεταβάλουν την θερμοκρασία τους , η μέρα έχει αλλάξει και οι κυπρίνοι ήδη κινούνται για να αναπληρώσουν τις θερμίδες για να βγάλουνε την δύσκολη εποχή και όλο τον χειμώνα.


Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξουμε ένα σωστό boilie ,για να δώσει αυτές τις θερμίδες, που χρειάζονται τα κυπρινοειδή.

 

ds-sfaltos-carpCARPFISHING-ΤΟ YΒΡIΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΑΛΟ DS RIG ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ


Του Δημήτρη Σφαλτού


Στο ψάρεμα του κυπρίνου δεν υπάρχουνε πολλά παράμαλα που να μπορούν να μεταμορφωθούνε αμέσως για την χρήση με βυθιζόμενα ή επιπλέοντα δολώματα (pop-up). To υβριδικό παράμαλο DS είναι μια σύνθετη κατασκευή, η οποία χρησιμοποιείται για πολύ απαιτητικά ψαρέματα κυπρίνου, και η παρουσίαση της εξαρτάται από το τι δόλωμα θα επιλέξουμε να δολώσουμε, βυθιζόμενο, επιπλέον (pop-up) ή οριακά ζυγισμένο (critical balanced bait).

Δουλεύει άψογα με όλα τα boilies, ενώ μπορούμε να δολώσουμε σπόρους όπως το καλαμπόκι ή πλαστικά επιπλέοντα δολώματα. Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο παράμαλο, που μπορεί άνετα να ψαρέψει σε πετρώδη, λασπώδη και με χόρτα βυθό.

 

 

www.carp-matchfishing.gr. Τα πάντα για το ψάρεμα του κυπρίνου με την τεχνική του carpfishing. Tο μαρκάρισμα ψαρευτικών περιοχών  με την χρήση του marker floatCARPFISHING-ΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΨΑΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MARKER FLOAT

Tου Δημήτρη Σφαλτού 

To carpfishing πλέον εδώ και πολλά χρόνια έχει περάσει σε μια άλλη διάσταση, με νέες τεχνικές στο προσκήνιο, που έχουν σαν κύριο στόχο το μαλάγρωμα συγκεκριμένων περιοχών.

Μια περιοχή που είναι το φυσιολογικό πέρασμα των ψαριών, σίγουρα θα μας δίνει την δυνατότητα να συναντηθούμε με περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια, πως όμως θα την βρούμε? Η απάντηση στο ερώτημα είναι ο φελλός μαρκαρίσματος ή marker float.

 

 

carpfishing-and-camping-matchfishing-gr.jpg

CAMPING KAI CARPFISHING

 

Του Δημήτρη Σφαλτού-Γιώργου Χούσου

 

Ενώ στο εξωτερικό είναι εννοούμενο το πολυήμερο ψάρεμα του κυπρίνου με εξειδικευμένο εξοπλισμό camping , στην Ελλάδα τώρα αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτές τις εξορμήσεις.

 

Οι εξειδικευμένοι εξοπλισμοί carp για την κατασκήνωση και για την πολυήμερη αναμονή στις λίμνες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, πλέον έχουν έρθει στην Ελλάδα και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλη αγωνία!

 

 

 

carp-baits-carp-matchfishing-gr.jpgΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ


Του Βαγγέλη Στάιου

 

Στο παρόν άρθρο θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για κάτι χιλιοειπωμένο και ίσως να κουράσουμε κάποιους πιο έμπειρους ψαράδες, το απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο των δολωμάτων για τον κυπρίνο.

Πιστεύω όμως ότι οι νεότεροι θα βρουν ενδιαφέρον το θέμα και θα αρχίσουν με σωστές βάσεις να μάθουν να ψαρεύουν, και όχι απλώς να πιάνουν ψάρια.

Να γνωρίζουν την συμπεριφορά του ψαριού, πότε τρώει , τι τρώει και γιατί. Να σέβονται , να προσέχουν και να αγαπάνε το ψάρεμα και τα ψάρια γιατί δεν μαθαίνεις κάτι αν δεν το αγαπάς.

 

carp gia syntages boiliesΟΙ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ BOILIES ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Του Δημήτρη Σφαλτού

 

Το σημερινό ψαρευτικό σκηνικό για το ψάρεμα του κυπρίνου μας οδηγεί σε απλές συνταγές για boilies, που δουλεύουν όλες τις εποχές και σε όλες τις λίμνες.

Κάθε συνταγή έχει τα απαραίτητα συστατικά για πιο αποδοτικά ψαρέματα, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα των ψαράδων των γλυκών νερών.

 

 

river-carpfishing-gr.jpgΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ


Του Δημήτρη Σφαλτού & Νίκου Ζάρα 

 

Κατά κοινή ομολογία οι περισσότερες αποδράσεις για το ψάρεμα του κυπρίνου γίνονται σε μεγάλες λίμνες, όπου υποθετικά υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί ψαριών και μεγέθη.

 

Υπάρχουν όμως αφανείς μικροί ψαρότοποι που μπορούν να δώσουν το κάτι διαφορετικό στο ψάρεμα στα γλυκά νερά , και δεν είναι άλλοι από τα μικρά ποτάμια.

 

 

 

CARP-FISHING-CORN.jpgΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Τι να πει κανείς για το δόλωμα που για τους περισσότερους από εμάς ήταν η μύηση στο ψάρεμα των γλυκών νερών? Μιλάμε για το δόλωμα πασπαρτού, που μπορεί να πιάσει πάρα πολλά είδη ψαριών , μικρά και μεγάλα.

Απλό, λιτό και πάρα πολύ αποδοτικό, το καλαμπόκι είναι ένα διαχρονικό δόλωμα που θα αποτελεί σίγουρη επιλογή για μια μεγάλη γκάμα ψαριών, όπως οι κυπρίνοι, οι βάρβοι, οι κέφαλοι, τα γλήνια, οι πεταλούδες, οι μπριάνες, οι πέστροφες, κ.α.

 

 winter-carpfishing-carp-matchfishing-gr.jpgTO ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Tου Δημήτρη Σφαλτού

 

Το carpfishing  τον χειμώνα παίρνει μια άλλη διάσταση. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν σε σχέση με τους ζεστούς μήνες, οι συνήθειες των κυπρίνων συνεχώς μεταβάλονται, ενώ οι ψαράδες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά τους για να πιάσουν το πολυπόθητο θήραμα.

Εδώ θα βρείτε μερικά από τα τελευταία δεδομένα για το ψάρεμα του κυπρίνου, αυτή την δύσκολη εποχή του χρόνου.

 

 

pvc-hookink-coated-rig-carp-matchfishing-gr.jpgΠΑΡΑΜΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ PVC

Του Δημήτρη Σφαλτού

 

Έχοντας μπει στην φιλοσοφία των παράμαλων επικάλυψης pvc, θα σας παρουσιάσουμε μια κλασική αρματωσιά για το ψάρεμα του κυπρίνου, η οποία μπορεί να σας καλύψει για το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρεμάτων σας στα γλυκά νερά.

Τα παράμαλα με επικάλυψη pvc είναι πλέον τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα στο ψάρεμα του κυπρίνου, φτιάχνοντας εύκολα και αξιόπιστα combi-rigs, σύνθετα δηλαδή παράμαλα hair rig

 

 

the-best-lead-set-up-in-carpfishing-carpmatchfishingΤα 10 καλύτερα συστήματα τοποθέτησης βαριδιού για το ψάρεμα
Του Δημήτρη Σφαλτού

Στο ψάρεμα υπάρχουν πάρα πολλές αρματωσιές, για διαφορετικούς τύπους βυθού, ψαρευτικές συνθήκες, για καχύποπτα ψάρια και για διαφορετικές αποστάσεις βολής.

Καθεμία από αυτές τις αρματωσιές έχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο τοποθέτησης του βαριδιού, έτσι ώστε το τελευταίο να λειτουργεί ώς σταθερό, ως συρόμενο, ως αποσπώμενο και ως μερικώς αποσπώμενο.

Στο παρακάτω άρθρο θα δείτε τις πιο δημοφιλείς τοποθετήσεις βαριδιών για το ψάρεμα του κυπρίνου, για να πάρετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στο ψάρεμά σας. μελετώντας όλες αυτές τις εκδοχές τοποθέτησης βαριδιών, έχουν προκύψει και οι τοποθετήσεις βαριδιών για όλες τις τεχνικές casting, ακόμη και σε ψαρέματα στην θάλασσα.

 

© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.