Η σουπιά
- HostPlus ltd
- Κατηγορία: Είδη της θάλασσας
- Εμφανίσεις: 12667
Η σουπιά
Του Θέμη Καρβέλα
Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida, ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Ανήκει στην τάξη των δεκαπόδων και απαντάται στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες. Η κύρια τροφή της είναι τα μικρά ψάρια αλλά και διάφορα καρκινοειδή, καβούρια και γαρίδες.
Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αποτελεί πολύ εύγευστο μεζέ. Αλιεύεται από τους επαγγελματίες με δίχτυα, καμάκι, ενώ στο ερασιτεχνικό ψάρεμα την τιμητική τους έχει η τεχνική του Eging και τα τεχνητά δολώματα, όπως οι καλαμαριέρες .
Εκτός από το κρέας της, το οποίο είναι περιζήτητο στον τομέα της γαστρονομίας, το όστρακό της χρησιμοποιείται στη χρυσοχοΐα ως καλούπι, για τη λείανση των μετάλλων πριν ελαιοχρωματιστούν, και σε σκόνη για την παραγωγή οδοντόκρεμας.