o nauagos kai oi 5 top kalamarieres eging carpmatchfishing 2Φάκελοι Eging: Ο ναυαγός και οι 5 καλαμαριέρες!

Του Δημήτρη Σφαλτού, Γιώργου Δουνάκη, Νίκου Βουρλιώτη, Γιώργου Ψαλτόπουλου, Άρη Κάρλα

Φωτογραφίες: Όλων των παραπάνω...!!!

Έχουμε την εξής ερώτηση: Βρίσκεσαι ναυαγός σε ένα νησί, χωρίς να ξέρεις βάθος , τύπο βυθού , ρεύματα, και η μοναδική τροφή που υπάρχει είναι τα καλαμάρια. Θα πρέπει λοιπόν να επιβιώσεις...

Αν είχες την δυνατότητα να έχεις ένα καλάμι eging με μηχανισμό και ΜΟΝΟ 5 καλαμαριέρες μαζί σου, ποιες καλαμαριέρες θα έπαιρνες και γιατί ???  5 γνωστοί γνώστες του αντικειμένου του eging μας δίνουν τις απαντήσεις τους...!!!

 

 

eging catch and release exei nohma i apeleytherosi ton mikron kalamarion carpmatchfishing 1Eging:Catch and release-Έχει νόημα η απελευθέρωση των μικρών καλαμαριών?

Του Δημήτη Σφαλτού

Φωτογραφίες/Video:Χούσος Γιώργος

Σε αυτό το άρθρο και στο παρακάτω βίντεο εξηγούμε μερικούς από τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να απελευθερώνουμε τα μικρά καλαμάρια, και να μην τα κρατάμε. Είναι ένα άρθρο που ήθελα εδώ και καιρό να φτιάξω, βλέποντας πολλά κακώς κείμενα, πολλές φωτογραφίες με πολύ μικρά καλαμάρια κρατημένα και πλημμελή διαχείριση του είδους...

eging epilogi kalamarieras mia nyxta me feggari carpmatchfishing 2Eging: Εναλλαγή καλαμαριέρας με διαφορετικό ρυθμό βύθισης, σε μια νύχτα με φεγγάρι!

Του Κώστα Στρούμπου

Φωτογραφίες: Κώστας Στρούμπος, Δημήτρης Σφαλτός

Φεγγάρι εχθές και η νύχτα έκλεισε ίσως με τον καλύτερο τρόπο, μετά από αρκετό καιρό για εμένα. Γύρισα πίσω σε παλαιότερες εποχές όπου και τα δάχτυλα μου να πετούσα μέσα θα έβγαζα καλαμάρια!

Μόνο που παλιά τα πράγματα ήταν αλλιώς. Πιο ξένα και πιο στην τύχη. Έριχνα χωρίς να καταλάβω τι ρίχνω ,γιατί το ρίχνω και γιατί πιάνω... Απλά έπιανα καλαμάρια και έλεγα μέσα μου ότι κάτι κάνω καλά. Εχθές όμως ήταν μια άλλη μέρα, μία μέρα που θα με έβαζε να δίνω περισσότερη σημασία στις αλλαγές των συνθηκών και στους διαφορετικούς ρυθμούς βύθισης της καλαμαριέρας...

 

eging pos tha piasete ta megalytera kalamaria carpmatchfishing 3Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Βουρλιώτης, Αλέξανδρος Καλτσίδης, Νίκος Ζάρας, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Τόσα χρόνια ψαρεύοντας με την τεχνική του Eging-shore eging, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλά και μεγάλα καλαμάρια.

Τι είναι όμως αυτό που θα κάνει τα μεγαλύτερα καλαμάρια του είδους να αρπάξουν τις καλαμαριέρες μας?

Η εμπειρία δείχνει ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνολο, που θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω…

 

fosforouxes metaropes se kalamarieres eging glow patterns squid jigs carpmatchfishingEging:Πώς να κάνετε τις καλαμαριέρες σας πιο αποδοτικές με φωσφορούχες μετατροπές

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου, Νίκος Βουρλιώτης

Με τα καλαμάρια να γίνονται όλο πιο πονηρά και δύστροπα όσο περνάνε οι χρονιές, έχουμε επιστρατέψει πολλά τεχνάσματα για να τα κάνουμε να χτυπάνε αβίαστα τις καλαμαριέρες μας.

Ένα από αυτά είναι οι φωσφορούχες μετατροπές στις καλαμαριέρες, δηλαδή εξωτερικές πινελιές που φωσφορίζουν, για να τις κάνουν ακόμη πιο ελκυστικές στα μάτια των καλαμαριών και των σουπιών.

 

eging thrapsala sfaltos boat psarema full moon carpmatchfishingΗ πανσέληνος και το ψάρεμα των θραψάλων

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας

Όπως κάθε καλοκαίρι ο κόσμος σκέφτεται τις διακοπές του, έτσι και εμείς οι ψαράδες σκεφτόμαστε εποχιακά και συναρπαστικά ψαρέματα.

Ένα από αυτά για μένα είναι και το ψάρεμα των θραψάλων.

Με την κατάλληλη αφορμή, που ήταν η δοκιμή νέου αλιευτικού εξοπλισμού για θράψαλα, ξεχυθήκαμε με βάρκα την ελπίδα, και φόντο την καλοκαιρινή πανσέληνο…

Για την ιστορία , το ψάρεμα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μήνα, μετά από το σπάσιμο ενός απότομου μπουρινιού.

 

 

eksidikeuontas to psarema tou thrapsalou carpmatchfishingΤο ψάρεμα του θράψαλου και η εξειδίκευση της τεχνικής

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας

Το ψάρεμα του θράψαλου είναι ένα πολύ διασκεδαστικό και συνάμα αποδοτικό ψάρεμα, όταν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Το ξεκινήσαμε και εμείς με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χοντρή πετονιά, καρούλι και "καφτερό", αλλά στο δεύτερο κιόλας ψάρεμα, το παντρέψαμε και το εμπλουτίσαμε με τον εξοπλισμό από άλλες τεχνικές, όπως spinning, eging, συρτή με βαρίδι φύλακα, βαριά καθετή, Vertical Jigging, και Cabura/Tai Rubber.

Tα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους…

 

 

2 eging off the rocks squid fishing psarema kalamariou apo vraxia carpmatchfishingΕging από τα βράχια για τον μεγαλοπτέρυγο Κο.Καλαμάρη!
Του Κώστα Ασβέστη

Η τεχνική του ψαρέματος του καλαμαριού eging ,στην χώρα μου την Αυστραλία, κρύβει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, τακτικές, και μυστικά, που θα ήθελα να μοιραστώ με τους φίλους μου στην Ελλάδα.

Αν και σε διαφορετικό τόπο, οι λάτρεις του μεσογειακού καλαμαριού, θα βρούνε πολλά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την τεχνική του eging, για να βελτιώσουν το ψάρεμά τους.

Με χαρά πληροφορούμαι από τους φίλους μου, ότι το μεγαλοπτέρυγο καλαμάρι έχει φτάσει σε πολλές νότιες και ανατολικές περιοχές της Ελλάδας, οπότε δώστε προσοχή...

 

 

 

psarema kalamariou eging minnow squid jigs sfaltos carpmatchfishingShore Eging: Ψάρεμα καλαμαριών με καλαμαριέρες minnows

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος,Νίκος Ζάρας,Γιωργος Χούσος

Μέχρι τώρα συνηθίσαμε να ψαρεύουμε τα καλαμάρια με τις κλασικές καλαμαριέρες "γαρίδες-egi" , ή με τα sutte's-τα γνωστά "γουρουνάκια"-, χωρίς να σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Η εξέλιξη στον χώρο του eging όμως δεν σταματά ποτέ. Πλέον υπάρχουν σε μεγάλη γκάμα στην αγορά καλαμαριέρες minnows με πλαστική γλώσσα , οι οποίες προσφέρουν μια πολύ ιδιαίτερη πλεύση wobbling-rolling, που τα καλαμάρια στις μέρες μας φαίνεται ότι δεν αγνοούν...

Η δοκιμή, η εφαρμογή, η σωστή χρήση , και η διαφορετικότητα πλέον είναι το κλειδί του ψαρέματος eging!

 

 

eging-eging-first-aid-for-squid-jigs-carpmatchfishingEging:Πρώτες βοήθειες για καλαμαριέρες!(σκισμένα πανιά, κόλλες, μελάνια, σκουριασμένα αρπάδια)

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Λάμπρος Ξυλογιάννης


Οι καλαμαριέρες είναι τεχνητά δολώματα , που σέρνονται στον βυθό, υπόκεινται σε συνεχή ταλαιπωρία με τις βολές, δέχονται συνεχώς την διαβρωτική δύναμη του αλατιού της θάλασσας, χτυπάνε σε βράχια, ενώ για να πιαστούν οι σουπιές και τα καλαμάρια, θα πρέπει πρώτα να τις δαγκώσουν...
Σκισμένα πανιά, μάτια ξεκολλημένα, μελάνια, σκουριασμένα αρπάδια, είναι θέματα που μας ταλαιπωρούν. Ας γίνουμε λοιπόν λίγο γιατροί, λίγο νοσηλευτές, και ας τις περιποιηθούμε, πριν καταλήξουν ...στην εντατική!

 

eging-with-abalone-sheets-awabi-squid-jigs-sfaltos-carpmatchfishingEging: Χρησιμοποιώντας καλαμαριέρες με ψεύτικα λέπια για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς (Abalone sheet)
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Παπαχρήστου

Τα καλαμάρια και οι σουπιές είναι γνήσιοι θηρευτές των θαλασσών. Εξαπολύουν επιθέσεις σε ψάρια και καρκινοειδή, χωρίς φόβο και πάθος.

Όλα όμως τα αρπακτικά επιλέγουν με προσοχή τα θύματά τους και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τραυματισμένα και πληγωμένα ψάρια.

Με αυτή την σκέψη χρησιμοποιήσαμε ψεύτικα λέπια (Abalone sheet/awabi) πάνω στις καλαμαριέρες μας, για να αυξήσουμε τις αντανακλάσεις , να δείξουμε ότι υπάρχει ένα τραυματισμένο ψάρι, και να κάνουμε τα αγαπημένα μας κεφαλόποδα να επιτεθούν πιο εύκολα.

Η συνέχεια ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική, όσο και αποτελεσματική...

 

eging-catch-more-squids-with-squid-jig-key-rings-carpmatchfishingEging:Πολυχρηστικό μπρελόκ για...καλαμαριέρες!!!
Του Δημήτρη Σφαλτού
Μπρελόκ στην ζωή μας έχουμε δει ουκ ολίγα. Τι θα λέγατε όμως εάν δημιουργούσαμε ένα εξειδικευμένο μπρελόκ που θα μας διευκόλυνε στο ψάρεμα, και συγκεκριμένα στην τεχνική του eging? Το εξάρτημα αυτό χρησιμεύει στην μεταφορά και στηνάμεση χρησιμοποίηση των καλαμαριέρων, φτιάχνεται πολύ εύκολα, και είναι ιδιαίτερα χρηστικό.
Την ιδέα αυτή την πρωτοπήρα όταν είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα μπρελόκ για κλειδιά, με ψαράκια της Rapala.

Αφού ένα ψαράκι χωρίς σαλαγγιές μπορεί να γίνει μπρελόκ, γιατί να μην κατασκευαστεί ένα που μπορούμε να το έχουμε στο ψάρεμα και να χρησιμοποιείται;

 

eging-dimitris-sfaltos-soupia-jigskinz-reallife-mullet-carpmatchfishingEging για καλαμάρια και σουπιές με καλαμαριέρες RealLife Jigskinz
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Μάριος Παινέτης
Τι θα λέγατε εάν υπήρχε ένα θερμοσυστελόμενο υλικό, που θα αγκάλιαζε τις παλιές καλαμαριέρες σας, θα τις έντυνε με χρώματα natural, θα τις προστάτευε από δαγκώματα σουπιών και καλαμαριών, θα έδινε νέα πνοή σε ταλαιπωρημένα και σχισμένα υφάσματα και τις έκανε αποδοτικές όσο ποτέ?

Όλα τα ανωτέρω γίνονται πραγματικότητα με το θερμοσυστελόμενο υλικό Jigskinz RealLife, ειδικά στο ψάρεμα της σουπιάς και του καλαμαριού με eging, ήρθαν τα πάνω κάτω...

Πρόκειται για μια ανέξοδη αποδοτική μεταμόρφωση που δουλεύει σε όλες τις καλαμαριέρες παντώς τύπου. 

 

 

 

 

eging-big-soupia-cuttlefish-sfaltos-carpmatchfishingEging: Τα πάντα για το ψάρεμα της μεγάλης σουπιάς από την ακτή

Του Δημήτρη Σφαλτού

Reviews:Άρης Δάσκαλος, Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Γιάννης Καμίας, Θέμης Καρβέλας, Νίκος Ζάρας, Λάμπρος Ξυλογιάννης

Το ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του eging από την ακτή είναι πάντα επίκαιρο και διασκεδαστικό. Την περίοδο που διανύουμε γνωρίζει μεγάλη άνθηση , καθώς οι μεγαλύτερες σουπιές πλησιάζουν στις ακτές για την αναπαραγωγή τους.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε μία επιτομή σχετικά με το ψάρεμα της σουπιάς, και ειδικά της μέγάλης, ενώ θα βρείτε τα πιο άκρως ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία για να κάνετε τα πιο αποδοτικά ψαρέματα.

Στο τέλος του άρθρου επίσης θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε 3 tips από καθένα καταξιωμένο αρθρογράφο του site μας για το ψάρεμα της μεγάλης σουπιάς, οι οποίοι καταθέτουν πάντα την προσωπική τους εμπειρία για να σας βοηθήσουν τα μέγιστα στην τεχνική του eging.

 

 

eging-braided-lines-and-leaders-carpmatchfishingΑναλύοντας τον βασικό εξοπλισμό για την τεχνική του eging: Μέρος 2ο) Τα νήματα και τα παράμαλα του eging

Του Δημήτρη Σφαλτού, Νίκου Ζάρα

Φωτογραφίες:Γιώργος Χούσος, Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης

Εδώ το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, μιας το θέμα του νήματος έχει άμεση εφαρμογή σε όλους τους τομείς του spinning, ενώ δεν μπορεί με τίποτα να απουσιάζει και από το eging.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ψαρέψουμε με ένα κοινό νήμα, αλλά η αλήθεια διαφέρει. Υπάρχουν δηλαδή εξειδικευμένα νήματα για το eging?
Kαι βέβαια υπάρχουν εξειδικευμένα νήματα, παράμαλα,  και για το eging, και θα τα δούμε παρακάτω. Τι χαρακτηριστικά όμως θα πρέπει να έχει εξαρχής ένα νήμα για να είναι καλό και ποιοτικό; Γιατί χρειαζόμαστε νήμα για το ψάρεμα των καλαμαριών και όχι πετονιά;

eging-equipment-rods-and-reels-carpmatchfishingΑναλύοντας τον βασικό εξοπλισμό για την τεχνική του eging:

Μέρος 1o) Τα καλάμια eging και οι μηχανισμοί
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Μαραγκός Βασίλης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Δεν νοείται ψάρεμα κεφαλόποδων, καλαμαριού, σουπιάς, θραψάλων, ακόμη και χταποδιών, εάν δεν γνωρίζουμε τον βασικό εξοπλισμό της τεχνικής του eging.

Εξοπλισμός που θα μας λύσει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις και θα μας βοηθήσει να πιάσουμε τα δύστροπα κεφαλόποδα, εκεί που οι άλλοι υστερούν.

Ας δούμε λοιπόν με λεπτομέρειες τι είδους καλάμι θα χρειαστούμε, και τι είδους μηχανισμό,  για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την τεχνική eging με αξιώσεις.

 

eging-dayfishing-varelis-big-squids-carpmatchfishingEging:Αλλαγή δεδομένων με ψάρεμα καλαμαριών την ημέρα!
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης


Μέχρι τώρα στην χώρα μας είχαμε δεδομένο ότι το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή με την τεχνική του shore eging, πραγματοποιούνταν μόνο τη νύχτα.

Όλοι ξεκινούσαν το ψάρεμα τους από το σούρουπο και μετά, οι πολύ τολμηροί μέχρι και το ξημέρωμα.

Η διαρκής όμως ενασχόλησή μας με την τεχνική του eging έρχεται για μία ακόμη φορά να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα...

Ναι λοιπόν, τολμήσαμε το διαφορετικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ψάξαμε, κάναμε πολλές δοκιμές, και πλέον θα δούμε πως ψαρεύονται τα καλαμάρια κατά την διάρκεια της ημέρας!

 

 

 

eging-natural-squid-jigs-carpmatchfishingEging: Ψαρεύοντας τα καλαμάρια με καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων(natural colour squid jigs)
Του Δημήτρη Σφαλτού
Εδώ και αρκετά χρόνια ψαρεύοντας τα καλαμάρια και τις σουπιές ,διαρυγνύαμε με την παρέα μας τα ιμάτια μας ,για το πιο είναι το πιο αποδοτικό και καλύτερο χρώμα καλαμαριέρας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη με το συνεχές ψάξιμο ,μάθαμε ότι τα καλαμάρια έχουν αχρωματοψία! Πως όμως βρίσκουν και αντιλαμβάνονται τους φυσικούς και λιτούς χρωματισμούς των ψαριών που κυνηγούν;

Γιατί να ψαρεύουμε μόνο με καλαμαριέρες ζωηρόχρωμες σαν καμβάδες ζωγραφικής και όχι και με φυσικούς χρωματισμούς;

 

squid-jig-evolution-eging-carpmatchfishingEging:Εξελίσσοντας τις καλαμαριέρες μας για ψάρεμα καλαμαριών σε άγριους βυθούς
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Την εποχή που διανύουμε τα καλαμάρια έχουν ήδη ξεκινήσει το στάδιο της αναπαραγωγής τους. Εναποθέτουν τα αυγά τους σε μικτούς βυθούς με φύκια και βράχια , για να έχουν την δέουσα ασφάλεια.

Σε τέτοιους τόπους τα σκαλώματα είναι πολλά και κινδυνεύουμε στο ψάρεμα με την τεχνική του eging να χάσουμε τις ακριβές μας καλαμαριέρες.

Υπάρχει όμως τρόπος να εξελίξουμε μερικές αξιόλογες φθηνές, να τις προσαρμόσουμε για ψάρεμα στον βυθό και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα τους.

 

eging-sintirisi-kai-plisimo-kalamarieras-cleaning-squid-jigs-eging-carpmatchfishingEging:Πως να καθαρίσετε τις καλαμαριέρες σας από την αλμύρα ,τα μελάνια και να τους κάνετε περιοδική συντήρηση.
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Λάμπρος Ξυλογιάννης, Θέμης Καρβέλας

Ο καθαρισμός των καλαμαριέρων είναι μια επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση τα αγαπημένα μας τεχνητά δολώματα για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς.

Με αυτόν τον τρόπο τις έχουμε πάντα σε καλή κατάσταση ,για να τις ψαρεύουμε για πολλά χρόνια. Το πως και το γιατί θα το εξηγήσουμε στο παρακάτω κείμενο.

 

 

killing-the-squid-pike-egi-oh-ika-shime-eging-carpmatchfishing.grΗ ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging

 

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Παπαχρήστου, Δημήτρης Σφαλτός


Η ευθανασία των καλαμαριών στο ψάρεμα με την τεχνική του eging, είναι μία ενέργεια που χρειάζεται να γίνεται όταν θέλουμε να τα κρατήσουμε για φαγητό.

Έχει όμως και άλλα βασικά πλεονεκτήματα , εκτός από την ηθική πλευρά, που θα τα εξηγήσουμε άμεσα στις γραμμές που ακολουθούν.

 

 

 

psarema-kalamariou-me-shore-tataki-carpmatchfishingΤο ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του tataki από την ακτή-Shore Tataki


Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι μόνο η εξέλιξη μέσα από τον πειραματισμό ωθεί τις τεχνικές στο ψάρεμα των καλαμαριών σε σωστό δρόμο.

Δοκιμάσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται για το ψάρεμα του καλαμαριού από βάρκα, το tataki, και να την εφαρμόσουμε σε ψάρεμα από την ακτή.

Τα αποτελέσματα ήταν αφοπλιστικά θετικά και μιλούν από μόνα τους...

 

eging-sfaltos-kalamarieres-me-ixo-carpmatchfishingEging:Ψαρεύοντας αποδοτικά τα καλαμάρια με καλαμαριέρες που παράγουν ήχο!


Του Δημήτρη Σφαλτού


H εξέλιξη είναι η κινητήριος δύναμη στο ψάρεμα, μία δύναμη που θέτει πάντα νέα δεδομένα στις τεχνικές μας. Με το ψάρεμα του καλαμαριού, με την τεχνική του eging, να βρίσκεται στο προσκήνιο της εποχής, δοκιμάσαμε να τα ψαρέψουμε με καλαμαριέρες που παράγουν ήχο.

Μας αρέσει πάντα να εξελισσόμαστε στην τεχνική του shore eging, στο ψάρεμα των κεφαλόποδων γενικότερα , και σχεδόν ποτέ δεν απογοητευτήκαμε. Το γιατί, το πώς, και τα αποτελέσματα, θα τα δείτε στις γραμμές που ακολουθούν...

 

 

thrapsalo-kalamari-diafores-eging-carpmatchfishing.jpgΕging:Πως να ξεχωρίσετε ένα θράψαλο από ένα καλαμάρι-Οι διαφορές των 2 ειδών

Του Θέμη Kαρβέλα

Φωτογραφίες: Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Σφαλτός

Καλαμάρι και θράψαλο. Δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων μαλακίων, τα οποία συναντάμε συχνά στις ελληνικές θάλασσες και αναμφισβήτητα αποτελούν, ιδίως το καλαμάρι, υψηλού βαθμού και προτεραιότητας αλιευτικούς στόχους, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους παράκτιους ψαράδες.

Πολλές και διάφορες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη των τόσο προσφιλών αυτών μαλακίων,με κυρίαρχη την τεχνική του eging, ακόμα  περισσότεροι, οι τρόποι μαγειρικής παρασκευής τους, καθώς αποτελούν, κυρίως το καλαμάρι, εκλεκτά γαστρονομικά εδέσματα. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Με τις διαφορές που παρουσιάζουν αυτοί οι τόσο δημοφιλείς στο αλιευτικό κοινό «δολοφόνοι» του αλμυρού νερού.

squid-eging-mitraras-carpmatchfishing.jpg.jpg-NEWΤο ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του eging: Συγκριτικό: Φθηνές εναντίον ακριβών καλαμαριέρων!


Του Γιώργου Μιτραρά


Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με την τεχνική του eging στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο ότι είναι μια τεχνική που με απλά και λίγα πράγματα μπορεί να την εφαρμόσει ο καθένας από εμάς χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Κόστος το οποίο επηρεάζει σημαντικά την τσέπη του κάθε ψαρά λόγω των ημερών.

Τα τελευταία 5 χρόνια που ασχολούμαι με την τεχνική, πάντα με καλή παρέα με τον αδερφό μου , βγάλαμε συμπεράσματα που άλλες φορές μας δικαιώσανε και πολλές φορές μας εκπλήξανε. Τελικά το μόνο σίγουρο που μπορώ να πω, είναι ότι αυτά τα κεφαλόποδα θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για καιρό στο τι πραγματικά θέλουν.

 

light-eging-zaras-carp-matchfishing-gr.jpgLight Eging: Απρόσμενα αποδοτικά αποτελέσματα στο ψάρεμα των καλαμαριών με μικρές καλαμαριέρες!

Του Νίκου Ζάρα, Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Nίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στην τεχνική του shore eging να χρησιμοποιούμε τις κλασικές καλαμαριέρες, από 2,5-3,5 egi. Eίναι το εύρος των πιο πολυχρησιμοποιημένων μεγεθών, αλλά και αυτά που βλέπουν τα καλαμάρια σε καθημερινή βάση.

Σε αντίθεση με ότι έχει γίνει στο eging μέχρι τώρα, περάσαμε στον αντίποδα, χρησιμοποιώντας πολύ μικρές καλαμαριέρες, από 1,5-2,2 egi. Τα αποτελέσματα στα καλαμάρια με το light eging μπορώ να πω πως ήταν παραπάνω από θεαματικά...

 

 

sfaltos-eging-big-squid.jpg-newOΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING


Του Δημήτρη Σφαλτού


Οι εταιρίες στον χώρο του eging έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα για το ποια φίρμα θα ανακαλύψει την πιο αποδοτική καλαμαριέρα. Σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτή, η κίνηση ενός τεχνητού δολώματος είναι το παν, σε όλες τις τεχνικές του eging.

 

Πλήθος όμως επιστημόνων, βιοφυσικών, βιοτεχνολόγων, χημικών ,μηχανικών και ψαράδων, εργάζονται καθημερινά με ατελείωτες δοκιμές, για να δημιουργήσουν ένα τέλειο εργαλείο για το ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική του eging.

 

Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, και αυτό είναι οι «θερμικές» καλαμαριέρες.

 

 

 

eging-all-carp-matchfishing-gr-open.jpgSHORE EGING-ΠΩΣ ΝΑ ΨΑΡΕΨΕΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ME TO ΔΙΠΛΑΡΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΩΝ


Του Δημήτρη Σφαλτού


Χρόνο με το χρόνο τα καλαμάρια γίνονται όλο και πιο καχύποπτα , όταν κορυφώνεται η περίοδος αλιείας τους. Εάν φανταστούμε ότι διανύουμε την καλύτερη στιγμή για το ψάρεμά τους, ήδη έχουνε δει πολλά με τα μάτια τους, και ειδικά εκατοντάδες περιπλανώμενες καλαμαριέρες!

Όταν είναι δύστροπα και καχύποπτα, ο ψαράς καλείται με την τεχνική του shore eging να βρει μια λύση, προκειμένου να κάνει αποδοτική την ψαριά του.

 

Εκεί που όλα τα άλλα σταματούν, τι θα λέγατε λοιπόν , εάν δοκιμάζαμε ένα διπλάρι καλαμαριέρων?

 

 

eging-sfaltos-squid-uvlight.jpg

TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ UV ΚΑΙ Ο ΦΩΣΦΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφιες: Δημήτρης Σφαλτός

Με την έναρξη του ψαρέματος του καλαμαριού από την ακτή, με την τεχνική του shore eging, σηματοδοτείται μια νέα ψαρευτική εποχή που μας θέλει καλά εξοπλισμένους και προετοιμασμένους.

Τα καλαμάρια κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο καχύποπτα και τσιμπάνε μίζερα στις καλαμαριέρες μας.

Στο παρόν τεχνικό άρθρο θα εξετάσουμε τα φαινόμενα του φωσφορισμού και της ακτινοβολίας uv , που διαθέτουν οι προηγμένες καλαμαριέρες, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο ψάρεμα του καλαμαριού.

www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτο:Θανάσης Χούσος , Λάμπρος Ξυλογιάννης, Δημήτρης Σφαλτός

Το ψάρεμα της σουπιάς από το σκάφος παίρνει μια άλλη διάσταση, όταν βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή, υπάρχει ο κατάλληλος καιρός ,και τα πονηρά αυτά κεφαλόποδα έχουν τα κέφια τους.

Με την χρήση της κατάλληλης καλαμαριέρας και της ανάλογης αρματωσιάς, μπορούμε να κάνουμε πολύ αποδοτικά ψαρέματα και να ζήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες.

 

 

 

 

www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα του θράψαλου με την τεχνική του egingΤο ψάρεμα του θράψαλου με την τεχνική του eging

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτό: Θέμης Γιανόπουλος, Δημήτρης Σφαλτός

Το καλοκαίρι σηματοδοτεί την έναρξη του ψαρέματος σε ένα από τους πιο αιμοβόρους κυνηγούς των μεγάλων βαθών, του θράψαλου. 

Πρόκειται για ένα κεφαλόποδο , πολύ ιδιαίτερο , επιθετικό, δυνατό και μοιάζει αρκετά με το καλαμάρι.

Παρόλο που επιστρατεύονται διαφορετικά δολώματα, πολύ μεγαλύτερα σε όγκο, το θράψαλο μπορεί να ψαρευτεί άνετα με την τεχνική του eging, και μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό εάν χρησιμοποιήσουμε λεπτά εργαλεία.

 

 

big squid kalamari eging sfaltos carpmatchfishingΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ  EGING

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός,Βασίλης Μαραγκός, Γιώργος Χούσος


H περίοδος που διανύουμε σίγουρα είναι η πιο κατάλληλη για το ψάρεμα των κεφαλόποδων , και ειδικά των μεγάλων καλαμαριών που συναθροίζονται στις ακτές προκειμένου να αναπαραχθούν.

Με τον σωστό εξοπλισμό , την σωστή τεχνική, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε  αποδοτικά , αλλά και πάρα πολύ διασκεδαστικά ψαρέματα, με την τεχνική του shore eging.

 

 

© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.