Η αρματωσιά ελικόπτερο-Helicopter rig-για το ψάρεμα του κυπρίνου

helicopter-rig-carp-matchfishing-gr.jpgΗ αρματωσιά ελικόπτερο/Helicopter rig και η μηχανική της

 

Tου Δημήτρη Σφαλτού

 

Η αρματωσιά ελικόπτερο-helicopter rig- είναι μία από τις πιο κλασικές, παλιές, αποδοτικές και διαχρονικές αρματωσιές που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ψάρεμα του κυπρίνου.

Πρόκειται για μία σταθερή αρματωσιά και το όνομά της έχει προέλθει από την περιστροφική κίνηση του παράμαλου γύρω από τον άξονα της αρματωσιάς, που παρομοιάζει την κίνηση της έλικας ελικοπτέρου.

Είναι εύκολη στην κατασκευή της, δεν χρειάζεται πολλά εξαρτήματα, μπορεί να ψαρεύει σε πολύ μακρινές αποστάσεις ,και μπορεί να εφοδιάζεται με πολλά διαφορετικά παράμαλα.

Το ελικόπτερο βασίζει την αποδοτικότητά του σε ένα απλό σχεδιασμό, σε μια σταθερή αρματωσιά που πετυχαίνει ακαριαίο κάρφωμα στο ψάρι, που μπορεί να έχει την καλύτερη παρουσίαση στους λασπώδεις βυθούς και να μην χάνεται το δόλωμα μέσα στην λάσπη ή σε άλλου τύπου μαλακό βυθό.

 

Η αρματωσιά δημιουργήθηκε από την ανάγκη ψαρέματος πάνω σε λασπώδεις βυθούς, με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το μολύβι να μην παρασέρνει το παράμαλο μέσα στην λάσπη και να χάνεται η σωστή παρουσίαση του δολώματος. Η λύση ήταν να βρεθεί ένας τρόπος που το μολύβι να βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της αρματωσιάς, και το παράμαλο να κινείται ελεύθερο προς τα πάνω , χαρίζοντας ένα σίγουρο κάρφωμα.

Η βασική κατασκευαστική αρχή για το ελικόπτερο είναι ένα μολύβι στο τέλος της μάνας και ακριβώς πάνω από το μολύβι ένα περιστροφικό παράμαλο τύπου joint, ανάμεσα από δύο χάντρες. Απαραίτητο στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός οδηγού κατά του μπερδέματος για να γίνονται μακρινές βολές χωρίς προβλήματα και ανεπιθύμητα μπλεξίματα με το παράμαλο.

Το μολύβι στο άκρο μπορεί να σταθεί πάνω σε σαθρούς βυθούς, να βυθιστεί μερικώς, έτσι ώστε το παράμαλο με το δόλωμα να κινείται ελεύθερο στον πυθμένα χωρίς πρόβλημα.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.