Πρώτος διασυλλογικός αγώνας ψαρέματος εσωτερικών υδάτων στο παραλίμνιο πάρκο της Άρτας

protos diasilogikos agonas barbless arta parapotamio parko carpmatchfishing 1Πρώτος διασυλλογικός αγώνας ψαρέματος εσωτερικών υδάτων στο παραλίμνιο πάρκο της Άρτας

Του Δημήτρη Σφαλτού / Φωτογραφίες: Μάκης Κατσικογιώργος

Μία ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση αγώνα ψαρέματος έλαβε μέρος στο Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας. Mε μεγάλη επιτυχία και τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις από τους συλλόγους , τους αθλητές και τους επισκέπτες, έγινε ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας γλυκών νερών (εσωτερικών υδάτων), με την χρήση barbless αγκιστριών, δηλαδή χωρίς αρπάδι, για την προστασία των ψαριών της λίμνης. Το παραποτάμιο πάρκο είναι μια λίμνη δίπλα στην πόλη της Άρτας, με εντυπωσιακά ψάρια και φυσική ομορφιά, που ευελπιστούμε με τις κατάλληλες υποδομές, να γίνει πόλος έλξης για τους αθλητές ψαράδες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Τη διοργάνωση του αγώνα είχε αναλάβει ο ΑΝΟΚ , υπό την αιγίδα της ΕΟΥΔΑ,σε συνεργασία με τον δήμο Αρταίων. Ο αγώνας που γινόταν με καλάμι και φελλό, ολοκληρώθηκε την κυριακή 29 οκτωβρίου, με την συμμετοχή 5 συλλόγων και με την ικανοποιητική προσέλευση των αθλητών των συλλόγων, αλλά και πολλών επισκεπτών από την πόλη της Άρτας. Σε αυτόν τον αγώνα είχαν δικαιώμα συμμετοχής και ψαράδες , που δεν ανήκαν σε κάποιον σύλλογο (open αγώνας).

 9 agonas arta psarema parapotamio parko carpmatchfishing

Οι σύλλογοι που πήραν μέλος ήταν ο ΑΣΕΑ Ιωαννίνων, τα Δελφίνια Περιστερίου, Τρίτωνας FC, ANO Καρύστου, και ΝΟΤ Καλλιθέας. Το σύνολο των αθλητών ήταν 20 στον αριθμό. Οι τεχνικές που επιτρεπόταν ξανά (όπως στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος) ήταν με χαρακτηριστικό τον φελλό, ενώ την τιμητική τους είχαν οι τεχνικές του match waggler fishing, pole fishing, whip fishing (απίκο) και bolognese.

3 arta agonas psarema parapotamiko parko carpmatchfishing 

O καιρός ήταν ηλιόλουστος , και τα αλιεύματα επίσης σε πολύ ικανοποιητικούς αριθμούς. Τα είδη των αλιευμάτων ήταν κυπρίνοι, πεταλούδες, ποταμοκέφαλοι, και βάρβοι. Ο αγώνας ήταν μία ημέρα αυτήν την φορά , με 4 ώρες διάρκεια .

psaria protos diasilogikos agonas barbless arta parapotamio parko carpmatchfishing 1

1 open agonas parapotamio parko artas glyka nera carpmatchfishing 

Όλα τα ψάρια κρατήθηκαν στο τέλος του αγώνα ζωντανά σε δίχτυα τύπου keepnet, για να απελευθερωθούν όλα, όπως γίνεται σε όλους τους αγώνες των εσωτερικών υδάτων. Αυτός ο αγώνας είχε την ιδιαιτερότητα ότι όλοι οι αθλητές ψάρευαν με barbless αγκίστρι, δηλαδή αγκίστρια χωρίς αρπάδι, για την μέγιστη προστασία των ψαριών της λίμνης.

 8 agonas parapotamio parko artas psarema carpmatchfishing

Πολλοί επισκέπτες , καθώς και μικρά παιδιά παρακολούθησαν τους αθλητές να απελευθερώνουν τα αλιεύματα, μετά τη λήξη του αγώνα , τη διαδικασία καταγραφής τους, και το ζύγισμά από τους κριτές. Όλα τα ψάρια ήταν ζωντανά κατά την ώρα της απελευθέρωσης.

kyprinos agonasarta parapotamio parko carpmatchfishing

 2 agonas arta psarema parapotamio parko carpmatchfishing

Την κυριακή λοιπόν , ημέρα  του αγώνα αλιεύθηκαν πολλά ψάρια, με το μεγαλύτερο ψάρι (κυπρίνος) να αγγίζει τα 2,260 κιλά. Ακολούθησαν οι απονομές των διακρίσεων. Οι μεγάλοι δωροθέτες του αγώνα ήταν η εταιρεία Maver, και το κατάστημα Hobbi, ενώ επίσης δωροθέτες ήταν τα καταστήματα Bt Baits και Fish the Fish.

 10 nikites agonas arta parapotamio parko psarema carpmatchfishing

katataksi open agona psarema arta parapotamio parko carpmatchfishing

Όλα καλά λοιπόν και με αυτόν τον αγώνα, οι σύλλογοι και οι αθλητές έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, πάμε όμως στο διά ταύτα, που είναι για εμένα προσωπικά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Θα κάνω την ίδια ανάρτηση που έκανα και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που έγινε επίσης στο παραποτάμιο πάρκο. Υπάρχει ένα πραγματικό στολίδι στην πόλη της Άρτας , που λέγεται Παραποτάμιο Πάρκο.

10 agonas arta parapotamio carpmatchfishing psarema

Μέχρι πρότινος η εκμετάλλευση για αθλητική αλιεία, για τουριστική αξιοποίηση, για πανελλαδικό ψαρευτικό προορισμό,  φάνταζε ανέκδοτο απο τους τοπικούς φορείς! Ας ελπίσουμε ότι όλες μας οι προσωπικές προσπάθειες να γίνει κάτι με την αλιεία σε αυτή την λίμνη, να γίνουν υποδομές-εξέδρες για ψάρεμα, εκμετάλλευση για τουριστική αλιεία, ανάδειξη την πόλης, δεν θα ξαναπέσουν στο κενό.

5agonas open arta parapotamio parko carpmatchfishing

Μετά την πρώτη διοργάνωση του πρωταθλήματος και του διασυλλογικού πρόσφατου αγώνα, ελπίζω να κατάλαβαν οι αρμόδιοι την δύναμη που έχει η αθλητική αλιεία. Ελπίζω να  βρει ανταπόκριση απο τον δήμο Αρταίων η δημιουργία των αναγκαίων προβλητών για τους αθλητές, ενώ εάν κατασκευαστούν οι προβλεπόμενες σε αριθμό, θα μπορεί η πόλη της Αρτας να φιλοξενήσει πανευρωπαικά πρωταθλήματα!

6 psarema open agonas parapotamio parko artas carpmatchfishing

Εύχομαι από την καρδιά μου, να καταλάβουν οι τοπικοί φορείς τις δυνατότητες αυτού του παραλίμνιου πάρκου, να το εκμεταλλευτούν σωστά, να φτιαχτούν οι σωστές υποδομές,  να προστατευτούν τα αλιεύματα, για να φιλοξενηθούν αρκετοί μελλοντικοί αγώνες, ακόμη και πανευρωπαικά πρωταθλήματα. Η συνεργασία με την ομοσπονδία , τους τοπικούς φορείς και τα άτομα που έχουν εμπειρία απο τέτοιες διοργανώσεις , είναι καθοριστική.

7 agonas parapotamio parko artas psarema carpmatchfishing

Το παραποτάμιο πάρκο είναι ένα στολίδι της πόλης της Άρτας, αξίζει να αξιοποιηθεί προς αυτή την πλευρά και όχι μόνο, και να γίνει η πόλη της Άρτας, πανελλαδικός αγωνιστικός ψαρευτικός προορισμός.

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.