bait boat fishing & casting-Αναζητώντας τα μεγάλα θηράματα

bait-boat-fishing-casting-carp-matchfishing.grBAIT BOAT FISHING & CASTING -ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

Του Κυριάκου Σπανολιού

Φωτογραφίες:Κυριάκος Σπανολιός

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα δύσκολο ψάρεμα, όχι τόσο γιατί έχεις να κάνεις με μεγάλα ψάρια, άλλα γιατί ξεφεύγεις από τα τετριμμένα ψαρέματα και αλλάζεις φιλοσοφία..


Όταν για πρώτη φορά αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό, είπα μέσα μου σιγά εύκολο φαίνεται τι μια τσιπούρα 3 κιλά τι μια συναγρίδα 3 κιλά...το ίδιο είναι....

Άλλα είχα κάνει λάθος !Το συγκεκριμένο ψάρεμα δεν έχει να κάνει καμιά σχέση με τα υπόλοιπα, δεν είναι τόσο ο βαθμός δυσκολίας άλλα η διαφορετικότητα που πρέπει να προσαρμοστείς πάνω της.

Και δεν μιλάω μόνο για τον εξοπλισμό που είναι διαφορετικός άλλα και για τη αλλαγή στο τρόπο που ψαρεύεις... Για να φτάσεις να κρατήσεις στα χέρια σου ένα μαγιάτικο η μια συναγρίδα, θα πρέπει να δουλέψεις για αυτό. Δεν πας απλά σε ένα μαγαζί με είδη αλιείας και άπλα αγοράζεις το δόλωμα σου, φορτώνεις τα καλάμια στο αυτοκίνητο και πας στο μέρος που θες και άπλα ψαρεύεις...

heavy-casting-kyriakos.jpg

Σε αυτό το ψάρεμα τα κάνεις όλα ,μα όλα!!!Βγάζεις μόνος σου το δόλωμα, το συντηρείς ζωντανό και μετά πας για ψάρεμα. Όπως και να το κάνεις, δεν είναι εύκολο πράγμα...

Ειδικά για μας που ζούμε στην Αθήνα, και  μας μένει μόνο ένα σαββατοκύριακο για να πάμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας, είναι κουραστικό να τα κάνεις όλα αυτά!!!
Γιατί θα πρέπει να τραβηχτείς από το Σάββατο το απόγευμα να ψάξεις να βρεις που έχει σουπιές, να βγάλεις ,και μετά να φύγεις για ψαρότοπο!

Δεν είναι δεμένες οι σουπιές παιδιά, και είναι πολλές οι φορές που δεν βρίσκεις και γυρνάς απογοητευμένος  σπίτι ,χωρίς να πας για ψάρεμα. Πρέπει να είσαι και για αυτό προετοιμασμένος!!! Αυτά σαν εισαγωγή για να δείξω τον βαθμό δυσκολίας στο συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος, το  casting με ζωντανά δολώματα!!!!

magiatiko-head.jpg

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα σας πω τι κάνω εγώ στο ψάρεμα μου, και μόνον εγώ, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν σας ζητάω να τα ασπαστείτε, άπλα είναι ο δικός μου τρόπος. Τι χρειάζεται λοιπόν για να μπούμε και στο ζουμί της υπόθεσης ,και ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός για ένα τέτοιο ψάρεμα.. Xρειαζόμαστε πολλές καλαμαριέρες ,μιας και το βασικό δόλωμα μας είναι οι σουπιές. Δεν είναι το μόνο δόλωμα φυσικά, είναι και  τα καλαμάρια και τα μικρόψαρα ,όπως γύλοι ,καλογριές. Αυτά  είναι  πολύ καλά δολώματα, άλλα για μένα προσωπικά η σουπιά είναι το καλύτερο. Γιατί όμως? 

seppias.jpg

Γιατί την προτιμούν πολύ όλα τα θηράματα ,μπορεί να συντηρηθεί ,και μένει πάντα ζωντανή για όσο διάστημα την έχουμε δολωμένη στο αγκίστρι μας. Το καλαμάρι σαν δόλωμα είναι πιο κάλο, άλλα δυστυχώς δεν συντηρείται με τίποτα ζωντανό είναι πολύ ευπαθές...

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Έναν κιούρτο συρμάτινο ή από δίχτυ ,για να έχουμε το δόλωμα μας όση ώρα το ψαρεύομε μέσα στο νερό ,για να συντηρείται, ένα ψυγείο καλής ποιότητας με χωρητικότητα τουλάχιστον 20 λίτρων. Οξυγονωτές ή inverter, ένα καλάμι spinning ή eging.

Αυτά για να ψαρέψουμε το δόλωμα. Τώρα πάμε σε ένα βασικό κομμάτι που είναι η συντήρηση του..Οι σουπιές θέλουν προσοχή και καλή προετοιμασία για να μεταφερθούν..

synagrida-casting

Αφού έχουμε τελειώσει το ψάρεμα τους, γεμίζουμε με νερό το ψυγείο μεταφοράς σχεδόν μέχρι επάνω, τις βγάζουμε από τον κιούρτο με προσοχή, μία-μία, και όχι αναποδογυρίζοντας όλες μαζί ,και τις τοποθετούμε μέσα. Σίγουρα κάποια η κάποιες θα βγάλουν μελάνι. ΔΕΝ βγάζουμε το νερό για οποιοδήποτε λόγο, απλά με τον κουβά μας μαζεύουμε καινούργιο από την θάλασσα και ρίχνουμε συνεχεία υπερχειλίζοντας το ψυγείο μέχρι να καθαρίσει το νερό εντελώς!!!!

soupies-doxeio.jpg

Αυτό μπορεί να σας πάρει ώρα, άλλα είναι απαραίτητο. Είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να έχουμε όσο τον δυνατόν μηδενικές ή ελάχιστες απώλειες. ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, αν κάποια είναι γδαρμένη ,ή έχει βγάλει τα μουστάκια της, ή έχει αρχίσει να ασπρίζει, βγάλτε την, δεν θα αντέξει κατά την μεταφορά.

heavy-casting-fishes.jpg

Οι πιο αδύναμες σουπιές να ξέρετε ανεβαίνουν επάνω. Αν είναι καλοκαίρι και το νερό είναι ακόμα ζεστό, πάντα βάζουμε μια παγοκύστη η ένα μπουκάλι μικρό πάγο μέσα, μην το φοβηθείτε να το κάνετε.. Αφού έχουμε κάνει τα παραπάνω και είναι το νερό πεντακάθαρο, τοποθετούμε τους οξυγονωτές χωρίς να χάνουμε χρόνο καθόλου.. 

Τις αφήνουμε να ηρεμήσουν και αφού κάνουμε ένα τελευταίο έλεγχο..είμαστε έτοιμοι για να τις μεταφέρουμε ,έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι φτάνοντας στον ψαρότοπο το πρώτο μέλημα μας είναι να κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία.

kioyrtos-havy-casting

Πάμε τώρα στον βασικό εξοπλισμό. να ξεκινήσουμε με τα καλάμια τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να είναι σκληρά, με μεγάλο casting weight μέχρι και 200 γρ,  και όχι πάνω από 4,50 μήκος. Με καλά δαχτυλίδια sic για να μπορούν να δεχτούν και νήμα. Δίσπαστα η τρίσπαστα δεν έχει σημασία ,αλλά οπωσδήποτε σε καλή κατάσταση, μιας και θα έρθουν στιγμές που θα φτάσουν στα όρια τους

Τα μηχανάκια μας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε γρήγορα και με μπομπίνες που έχουν μεγάλη χωρητικότητα και πολύ δυνατά φρένα, μιας και έχουμε να κάνουμε με ψάρια που είναι το λιγότερο απρόβλεπτα και πολύ δυνατά..... 

rod-heavy-casting.jpg

Η διάμετρος της πετονιάς που πρέπει να βάλουμε είναι το λιγότερο 50αρες ,ή νήμα χοντρό. Εδώ υπάρχει ένα θέμα, μιας και το νήμα είναι δυνατότερο της πετονιάς, άλλα πολύ ευπαθή στα γδαρσίματα... Eγώ χρησιμοποιώ και τα δυο ανάλογα τον βυθό. Αν είναι σχετικά καθαρός χωρίς πολλά πετράδια και πολλές ρίβες είναι η καλύτερη λύση το νήμα Αν όμως είναι δύσκολος -όπως συνήθως συμβαίνει-βάζω πετονιά, μιας και έχει περισσότερο αντοχή σε γδάρσιμο και σε συρσίματα στο βυθό..

rods-heavy-casting.jpg

Η καλύτερη λύση είναι να έχετε και τα δυο, αφού υπάρχουν οι δεύτερες μπομπίνες...Αν είναι όμως να διαλέξετε ένα από τα δυο, βάλτε καλύτερα πετονιά. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές και φτηνές, να θυμάστε ότι είναι αναλώσιμη και το μόνο που θέλουμε από αυτή είναι η δύναμη της, και όχι η ποιότητα της. Άπλες πετονιές λοιπόν ακόμα και σε κουλούρα μιας και η διάρκεια ζωής της είναι το πολύ 3 ψαρέματα... 

Απαραίτητος ο έλεγχος της πριν ψαρεύουμε (όπως και σε όλα τα εργαλεία μας φυσικά), αλλά στην πετονιά περισσότερο, μιας και είναι κρίμα να χαθεί ψάρι ,επειδή έχει ένα μικρό γδάρσιμο σε κάποιο σημείο και μας έχει ξεφύγει.. Στην πρώτη δυνατή κόντρα θα σπάσει !!!

Πάμε στα παράμαλλα μας και στα αγκίστρια μας. Εδώ πρέπει να έχουμε μεγάλη γκάμα μιας και ανάλογα το μέγεθος του δολώματος μας θα πρέπει να είναι και αυτά.

Αποφύγετε να τα φτιάξετε εκείνη την στιγμή!!! Καλύτερα έτοιμα από το σπίτι..Αγκίστρια από 2-0 έως 6-0 και πετονιές το λιγότερο 50αρα διπλαρωμένη η 70αρα μονή..

Fluorocarbon οπωσδήποτε και καλής ποιότητας φυσικά!!! Χοντρό νήμα, ή ακόμα σύρμα με επικάλυψη νήματος είναι και αυτά μια καλή λύση. Στα μεγάλα δολώματα 3 οπωσδήποτε (ένα σταθερό και 2 συρόμενα), στα μικρότερα 2 (ένα σταθερό και ένα συρόμενο).

heavy-casting-rig.jpg


Επίσης ένα βασικό πράγμα είναι. μιας και χρησιμοποιούμε συρόμενες αρματωσιές το βαρίδι μας να μην είναι κατευθείαν πάνω στο sissy, αλλά με πετονιά με μικρή διάμετρο 20αρα η 25αρα, όποτε άμα σκαλώσει να σπάσει και να μην χαθεί το ψάρι.....


ΠΩΣ ΔΟΛΩΝΟΥΜΕ

Έχουμε στον κουβά μας καθαρό νερό, υπερχειλίζουμε το ψυγείο και παίρνουμε το ζωντανό δόλωμα μας ή με μια μικρή αποχή ενυδρείου ,ή με πολύ γρήγορες κινήσεις, την σουπιά που έχει ανεβεί πιο πάνω από όλες..Την τοποθετούμε αμέσως στον κουβά και πηγαίνουμε στο καλάμι που θέλουμε να δολώσουμε.

Πρώτα από όλα βρέχουμε τα χεριά μας από τον κουβά και αφού λύσουμε φρένα και πάρουμε τα παράμαλλο στα χεριά μας, ξεκινάμε να δολώσουμε ,αλλά πάντα μέσα στον κουβά. Aφού δολώσουμε την ξανατοποθετούμε μέσα και περιμένουμε να ηρεμήσει λίγο μέχρι να αρχίσει να κουνιέται πάλι, τότε είναι έτοιμη για να την στείλουμε μέσα..

soupia-dolosia

Αν θέλουμε να λέμε αλήθειες ο κατάλληλος τρόπος είναι το τηλεκατευθυνόμενο σκαφάκι.Η τεχνική αυτή λέγεται bait boat fishing. Κάποιοι χρησιμοποιούν τη τεχνική του τελεφερίκ αλλά σίγουρα δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα, μιας και τις περισσότερες φόρες δεν φτάνει εκεί που θέλουμε για να ρίξουμε με το χέρι (με βολή είναι απίθανο να μείνει ζωντανό το δόλωμα μας ή τα αγκιστριά επάνω, οπότε η τεχνική του casting δεν έχει νόημα)

Όποτε πάμε στην καλύτερη λύση για αυτό το ψάρεμα ,που είναι το τηλεκατευθυνόμενο σκαφάκι(bait boat fishing).Θα σας πρότεινα αν έχετε την δυνατότητα να βάζετε μόνες βάσεις ,πολύ καλά όμως στερεωμένες και σχεδόν σε κάθετη θέση. Κρατάτε μεγάλες αποστάσεις το ένα καλάμι από το άλλο ,μιας και υπάρχουν ρεύματα ισχυρά στα βάθη που ψαρεύουμε, και είναι εύκολο να μπερδευτούν τα παράμαλλα άμα είναι κοντά..

vasi-heavy-casting.jpg

Τα φρένα μας είναι πάντα στο όριο θραύσης και οι πετονιές μας όσο μπορούμε πιο τεντωμένες. Χρησιμοποιούμε μόνο ηχητικούς ειδοποιητές, όχι καμπανάκια και τέτοια ,και δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα καλάμια μιας και τα συγκεκριμένα ψάρια δεν έχουν ώρες που θα τσιμπήσουν. 

Από ξημέρωμα έως σούρουπο όλες οι ώρες είναι καλές με καλύτερες της μεσημεριανές.. Όταν με το καλό ένα καλάμι μας γονατίσει, δεν χάνουμε δευτερόλεπτο .Το παίρνουμε στα χέρια, σφίγγοντας τα φρένα και μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στο ψάρι να πάρει ούτε ανάσα που λέμε!

 

bombitis.jpg

Τρομπάρουμε και κατεβαίνοντας μαζεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, το ίδιο συνέχεια δεν χαλαρώνουμε καθόλου μέχρι να γυαλώσει το ψάρι.. Όπως όλες οι τεχνικές ,έτσι και αυτή έχει τα μυστικά της . Είναι ένα δύσκολο ψάρεμα ,αλλά τόσο συναρπαστικό που αξίζει να το ζήσετε..

heavy-casting-amberjack.jpg

Η χαρά του να κρατήσεις ένα τέτοιο τρόπαιο στα χέρια σου δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω δυστυχώς. Αύτη είναι η μαγεία αυτού του ψαρέματος , μια μαγεία που άμα την ζήσεις δεν την αλλάζεις με τίποτα.Θα έχετε πάντα την εικόνα στα μάτια σας από το πρώτο καλάμι σας που θα βουτήξει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτό θα σας συντροφεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα, όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχαστεί ποτέ!!!!

SYNAGRIDA.jpg

Και να θυμάστε ότι δεν έχετε να παλέψετε μόνο με το ψάρι αλλά και με τον βυθό. Όλα στα όρια λοιπόν, αδρεναλίνη, εξοπλισμός και το πιο σημαντικό ο εαυτός μας!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.