Surf casting: Από το Μηδέν!

surfcasting apo to miden magfishing.grSurf casting: Από το Μηδέν!

Του Μανώλη Λαούτατζη

Φωτογραφίες:Μανώλης Λαούτατζης

Είναι η τεχνική που έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις σε πολλούς τρελούς που «κυνηγάνε» με μανία τα μεγάλα κύματα. Κύματα, που όπως έχουμε ξαναγράψει και σε παλαιότερα άρθρα, μετατρέπουν μια θεωρητικά νεκρή παραλία, σε έναν αποτελεσματικό ψαρότοπο. Ένας τόπος, ο οποίος ανάλογα από τον βυθό που αποτελείται, μπορεί να «κρατά» ψάρια δύσκολα και θαυμαστά, για έναν επίδοξο ψαρά του surfcasting, όπως σαργοί και μεγάλες μουρμούρες, που άλλοτε βγαίναν με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ τώρα για να τα ξετρυπώσεις θα πρέπει να ρίξεις πολύ διάβασμα, πάνω στην «σκηνή» της θάλασσας!

 

Εδώ λοιπόν και αφού στήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό μας, αναλόγως της ένταση του ανέμου, καθώς και του επικείμενου βυθού  και της θαλάσσιας ζωής που έχουμε έρθει «αντιμέτωποι», θα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορα κόλπα με γνώμονα την έως τώρα εμπειρία μας, με στόχο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο καλό ψάρι. Ένα ωραίο δόλωμα να βάλουμε στο αγκίστρι μας και φύγαμε!

dolosia farao velona magfishing.gr
Καλά όλα αυτά περί προσαρμοστικότητας και τροποποίησης των αρματωσιών μας, με βάση εάν δουλεύουν αποτελεσματικά σε αυτόν τον τόπο και καιρό, καθώς και εάν προσελκύουν τα ψάρια της τριγύρω περιοχής. Μα νιώθω κάτι σαν να αφήνουμε στο «κενό» εμείς οι αρθρογράφοι, θεωρώντας το στανταράκι λες και όλοι οι απανταχού σέρφερς, «γεννήθηκαν» για να ψαρεύουν με αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Πάμε λοιπόν, να δούμε λίγο πως στήνουμε τον εξοπλισμό μας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, που εκτός από τον έντονο αέρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγάλα κύματα με όποιο επακόλουθο.

Στον παλμό του σερφαρίσματος!

Όταν μιλάμε λοιπόν για την λεγόμενη τεχνική του Surf casting,τότε αναφερόμαστε σε συνθήκες εντάσεως από 5 έως και 6 μποφόρ με ριπές 7,βέβαια και αυτό υπό προϋποθέσεις.

psaria sargoi surfcasting magfishing.gr

Αυτό διότι, το αντίστοιχο 6αρι σε μια ανοιχτή παραλία με ρηχά νερά, εκεί που σκάει με μανία το κύμα θα έχει δημιουργήσει σκαλοπάτι. Επομένως θα φέρει προς την ακτή μεγάλους κυματισμούς, με αποτέλεσμα να μας εμποδίζει να κάθονται οι μάνες των μηχανισμών μας τεντωμένες, από την «επαφή» που θα έχει η ίδια με το δυνατό σκάσιμο του κύματος, λίγα μέτρα πριν την ακτή, ακόμη και εάν τοποθετήσουμε τα καλάμια μας πάνω σε μονές βάσεις σε ορθή γωνία..
Όμως από την άλλη, μπορούμε παρότι αρκετοί ψαράδες την ώρα που διαβάζουν αυτό το άρθρο να με θεωρούν τρελό, να ψαρέψουμε με αυτές τις δυνατές συνθήκες, σε συγκεκριμένες παραλίες. Μια από αυτές λοιπόν, είναι όταν υπάρχει σε αρκετά μέτρα από δαύτην ένα μικρό νησάκι ή ξέρα, η οποία ευνοεί κατά πολύ το ψάρεμα μας. Αυτό διότι, τα κύματα προτού έρθουν ανέπαφα, σκάνε πρώτα πάνω στον ύφαλο και εν συνεχεία έρχονται προς την ακτή, μα με μικρότερη ορμή. Επίσης μια άλλη μορφή παραλίας, στην οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ή τουλάχιστον να δώσουμε την μάχη μας με κόντρα καιρό της τάξης των 5 και 6 μποφόρ, είναι παραλίες οι οποίες δεξιά και αριστερά περιβάλλονται για αρκετά μέτρα από την ακτή από μια αλληλουχία από βράχια, τόποι ονομαζόμενοι αλλιώς και ως “Φιόρδ”.

Τι καλύτερο δηλαδή, από το να υπάρχουν τριγύρω μεγάλοι βράχοι, στους οποίους να σκάνε με μανία τα πρώτα μεγάλα κύματα, δημιουργώντας την ιδανική αφρουδιά για το ψάρεμα του σαργού, και σε δεύτερο στάδιο με την αντίστοιχη κατεύθυνση του ανέμου, να σκάει το σπασμένο κύμα στην υπάρχουσα παραλία, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες. Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορούμε τουλάχιστον να προστατευόμαστε από τον αέρα όσο βρισκόμαστε στην παραλία κατά την διάρκεια του βραδιού, περιμένοντας το πολυπόθητο κατέβασμα, μα καθώς και να μπορούμε να ψαρεύουμε με μεγαλύτερη ευκολία.

sargoi surfcasting magfishing.gr

Επίσης, στις δύο γωνίες που πολύ πιθανόν θα φέρουν ως μορφολογία οι παραπάνω παραλίες, να στήσουμε τον εξοπλισμό μας, με σκοπό να αποφύγουμε τον μεγάλο κυματισμό, σε εν αντίθεση με το κέντρο της, όπου θα έρχονται ανέπαφα τα κύματα από μέσα. Εξάλλου, τα ψάρια στις περισσότερες των περιπτώσεων και ειδικά όσο αφορά τον σαργό, αρέσκεται ιδιαίτερα να κυκλοφορεί ανάμεσα στην αφρουδιά, αποτέλεσμα των κυμάτων και υφιστάμενων βράχων.

sargos floater surfcasting l magfishing.gr
Πώς θα στήσουμε κατά τα άλλα τα καλάμια μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα «σχετικά» άνετο ψάρεμα, καθώς και ποια θα είναι τα πρώτα μας βήματα στην τοποθέτηση του εξοπλισμού μας για το επικείμενο ψάρεμα. Ένα κεφάλαιο από μόνο του, είναι τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα με κόντρα καιρό. Άλλα καλάμια θα χρειαστούμε για καθαρούς βυθούς, άλλα για μεικτούς και πιο δύσκολους, ενώ όταν μιλάμε για τις παραπάνω «extreme» συνθήκες, τότε να θεωρείτο «must» η χρήση σκληρών καλαμιών με δράση κορυφής, ώστε να είναι σε θέση να ανεβάζουν από τον βυθό οποιοδήποτε θήραμα, όσο και να ξεκολλάνε την αρματωσιά μας από κάποιο τυχόν σκαλωματάκι. Μα δεν σταματά εκεί η λειτουργία των καλαμιών, πάνω σε αυτό το ψάρεμα. Το surf casting,είναι η πιο επιτακτική μορφή του «casting»,καθότι για να την πραγματοποιήσεις και να πράξεις ορθά, θα πρέπει πρώτα να περάσεις αρκετές ώρες, δίπλα σε ένα φουρτουνιασμένο τοπίο.

sargoi surfcasting l magfishing.gr

Καλάμια με πραγματικό όμως «casting weight» της τάξεως 120-150 grms, ή ακόμα και μέχρι 170 grms,να θεωρούνται ιδανικά για αυτές τις περιστάσεις. Γιατί πολύ απλά, δεν θα σου αρκέσει ένα μολύβι της τάξεως των 100 γραμ, μα ένα 125 με 130 γρμ να είναι κατά εμέ το ιδανικό. Τεχνική βολή, η οποία όμως να μην διαλύει με την δύναμή της την δολωσιά μας, με πιο προτιμητέα αυτή της «ground».Το μήκος τώρα των καλαμιών, παίζει και αυτό μεγάλο ρόλο, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα του περιοδικού, με «must» τα 4,20 με 4,30m (μιλάμε πάντοτε για παραλίες). Επίσης δεν σας προτείνω αυτά των 4.50m ύψος, καθώς ταλαντεύονται αρκετά θα έλεγα στον κόντρα δυνατό άνεμο, απόρροια του “ψηλού” σώματός τους.

sunset tackle farao bait surfcasting magfishing.gr
Τώρα και αφού φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε και για βαρίδια, δεν θεωρώ επιτακτική την χρησιμοποίηση τόσο αγκυρών μα πυραμίδων, τα οποία συγκριτικά με τα βαρίδια άγκυρες τα προτιμώ. Καθότι δεν χάνουν τόσο σε μέτρα όσο το ξαδελφάκι τους, μα καθώς μπορούν να σε κρατήσουν στον βυθό αξιοπρεπέστατα (βάζοντας βεβαίως αντίστοιχο βάρος τάξεως 125grms). Αν τώρα και μετά από έλεγχο, αφού πρώτα πραγματοποιήσουμε κάποιες αρχικές ρίψεις, δούμε πως η αρματωσιά μας δύσκολα μένει στο σημείο που την στείλαμε (το παρατηρούμε από την μάνα του μηχανισμού μας),τότε την λύση στο πρόβλημα θα την δώσει το βαρίδιο άγκυρα.

varidia surfcasting magfishing.gr
Ένα ακόμη θέμα το οποίο έχει μείνει λίγο στην άκρη, είναι η διάμετρος της μάνας που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα μας, με έντονο αέρα. Άλλοι είναι της νοοτροπίας, «βάζουμε» μια 35άρα μάνα και είμαστε κομπλέ για όλα τα ψαρέματα μας, χωρίς να έχουμε το μυαλό μας, εάν το «shock leader» κοπεί και άντε πάλι από την αρχή, κάνοντας κόμπους καταμεσής της νυκτός. Βέβαια χάνουν σε αρκετά πράγματα, όπως αυτό της απόστασης που θα καλύψουν με την παχιά αυτήν διάμετρο, όσο και με την επιρροή που φέρει στα ρέματα. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί, που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες χρησιμοποιούν αρκετά λεπτές διαμέτρους πετονιάς της τάξεως των 0.25 mm, πάντοτε βέβαια με την χρήση του shock leader. Από την μια, καταφέρνουμε να ρίχνουμε την αρματωσιά μας σε μακρύτερες αποστάσεις χωρίς πολύ κόπο, αλλά από την άλλη έχουμε συνειδητά τον φόβο, μην τυχόν πιαστεί κάπου το shock ,και άντε να ψάχνουμε για δεύτερη μπομπίνα ή πράττοντας κόμπο εκείνη την ώρα.

sargos psarema surfcasting magfishing.gr

Και πάλι όμως, η αγορά έδωσε την λύση και σε αυτήν την περίπτωση, λύνοντας κατά κάποιο τρόπο τα χέρια των φανατικών ψαράδων, που φοράνε αρκετά χαμηλές διαμέτρους πετονιάς, ακόμη και εάν ο βυθός είναι ανάμειχτος και με αέρα αρκετά ενισχυμένο. Αναφέρομαι στο «shock leader», μα λίγο διαφορετικό από ότι τα προηγούμενα, καθότι και πιο λειτουργικό. Αποτελείται λοιπόν από 5 κομμάτια, τα οποία το κάθε ένα αντιστοιχεί για ένα καλάμι, και με μια καλή διάμετρο της τάξης 0,18-0,50mm να είμαστε καλυμμένοι για οποιαδήποτε ρίψη και γραμμάριο.

Το αρχικό νούμερο, μην σας φοβίζει, καθότι αρχικά με την πολύ χαμηλή διάμετρό του μα με μεγάλη ελαστικότητα, ο κόμπος που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ πετονιάς και shock θα είναι πολύ μικρός, τόσο ώστε να μην μαζεύει «σκουπίδια» κατά το μάζεμα της αρματωσιάς (ένα φαινόμενο που παρουσιαζόταν με το κλασσικό)και επιπλέον να μην υπάρχει το ενδεχόμενο επαφής του κόμπου με τα δαχτυλίδια του καλαμιού μας. Το ένα λοιπόν είναι να έχουμε πάντα μαζί μας το καρούλι με τα έτοιμα κομμάτια, ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή να μπορούμε άμεσα να τα ενώσουμε με την κεντρική μάνα του μηχανισμού . Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι το να έχουμε πάντα μαζί μας , δεύτερες μπομπίνες με μεγαλύτερη διαμέτρου πετονιάς (0.35mm) ή το αντίστροφο αναλόγως το τι έχουμε φορέσει στις πρώτες μπομπίνες.

sikios surfcasting magfishing.gr

 

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για ένα επιτυχημένο ψάρεμα με κόντρα κύμα

Τα αξεσουάρ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αντικατοπτρίζονται από την απλοϊκότητα και λειτουργικότητα, δύο λέξεις ορόσημο για το ψάρεμα με άσχημες συνθήκες. Και εδώ βέβαια και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή που στήνουμε τον εξοπλισμό μας και δη για ένα μέρος που δεν γνωρίζουμε τον βυθό μέσα πώς είναι, παρά μόνο να πράττουμε διάφορες εκδοχές. Προτέρημα μας είναι κυρίως οι αρματωσιές που θα παίξουμε σε αυτό το ψάρεμα, να μην μας φέρουν μπερδέματα. Έτσι προτιμάμε τις μονάγκιστρες αρματωσιές, περισσότερο σταθερές και λιγότερο συρόμενες ,και με όσο το δυνατόν λιγότερα αξεσουάρ να έχουν πάνω τους. Travetto,  για να δημιουργούν απόσταση μεταξύ παραμάλλου και βαριδίου.

Stopper με την οποία τοποθέτησή τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε σταθερά μονάγκιστρα, με έναν πολύ μικρό όγκο εξαρτημάτων και που κυρίως θα τα προτιμήσουμε όταν έχουμε να κάνουμε με μεικτό βυθό. Επίσης την κατασκευή διπλαριών, προσαρμοσμένα βέβαια πάντοτε με τις συνθήκες στις οποίες ψαρεύουμε. Δηλαδή τα διπλάρια αυτά, αποτελούνται αποκλειστικά από κόλλες και μια ειδική τεχνοσφαίρα η οποία βγήκε τώρα τελευταία στην αγορά και όπου θα λύσει τα χέρια αρκετών παράκτιων ψαράδων, που θέλουν να ψαρέψουν με διπλάρια σε κόντρα καιρό. Εν ολίγης αυτή η τεχνοσφαίρα έχει τέτοιο σχηματισμό όπου φέρει σαν μικρός αποστάτης, καθώς “μακραίνει” την απόσταση του παραμάλλου από την κεντρική μάνα της αρματωσιάς! 

armatosia texnoxantra surfcasting magfishing.gr

Ένα ακόμη είδος αξεσουάρ που φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικό σε αυτά τα ψαρέματα, είναι τα διάφορα τύπου floater, που έχουν την ιδιότητα να φωσφορίζουν κατά την διάρκεια της νύχτας μα και να δίνουν μια ιδιαίτερη ελκυστική κινητικότητα στα δολώματα μας. Επίσης ορισμένα εξ' αυτών να είναι ποτισμένα και με διάφορες οσμές (όπως σαρδέλας),με σκοπό να τραβάει με την μυρωδιά και εν συνεχεία με τον έντονο χρωματισμό του, τα ψάρια που βρίσκονται στην περιοχή.

sunset tackle floaters surfcasting magfishing.gr

Τώρα εάν ο βυθός στον οποίον ψαρεύουμε, αποτελείται από μπαλοθιές από φύκια και πλάκες, τότε θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τα κλασσικά floater που έχουν ανυψωτική τάση, καθώς και πολλά πλέον της αγοράς να έχουν έντονο χρώμα (ειδικά δε εάν πρώτα τα φέξεις με UV φακό). Κατά αυτόν τον τρόπο, το δόλωμά μας θα μπορεί να «ψαρεύει» πάνω από τον δύσκολο βυθό, και να γίνεται αντιληπτό από τα ψάρια.

Τέλος, μεταξύ μονών και σερφάδικων βάσεων, τείνω περισσότερο προς τις μονές. Καταρχήν όταν υπάρχει πολύ δυνατός «αέρας ξηράς» με τις ψηλές μονές βάσεις παρατηρείτε το φαινόμενο οι μύτες των καλαμιών μας, να «χτυπιούνται αλύπητα» από τον δυνατό αέρα, με αποτέλεσμα να μας αχρηστεύει την σκέψη τοποθέτησης οπτικού, πάνω στην μύτη των καλαμιών. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να τοποθετήσουμε τον οπτικό ειδοποιητή (όπως κάνω στα ψαρέματά μου) πάνω από το pick up του μηχανισμού και να ρυθμίσουμε τα φρένα του μηχανισμού μας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το ψάρι να μπορέσει να πάρει μέτρα...

Αλλά το καλό με τις μονές βάσεις, είναι ότι μπορούμε να απλωθούμε και να πιάσουμε ένα μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας, σε εν αντίθεση με τις μεγάλες και βαριές σερφάδικες, όπως επίσης εάν σκάνε καλά κύματα προς την ακτή να μπορούμε να τα “περνάμε” με την βοήθεια των μονών βάσεων, δίνοντας το ανάλογο ύψος από την βάση στήριξης του καλαμιού, που έχει η μονή.

thalassa armatosia surfcasting magfishing.gr
Αυτός λοιπόν κύριοι είναι ο κόσμος του πραγματικού surf casting. Όπως λέει και ο τίτλος αυτού του άρθρου, «από το μηδέν», καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μια παροιμία που βρίσκει τέλεια εφαρμογή όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά και στο ψάρεμα που πραγματοποιούμε. Θέτοντας λοιπόν τις σωστές βάσεις σε αυτό το απαιτητικό ψάρεμα και με συνεχή τριβή, θα μπορούμε στην συνέχεια να το προσαρμόζουμε πιο εύκολα, με βάση παράγοντες όπως τα θηράματα, τον τόπο, την εποχή και τον καιρό.

manolis laoutatzis teampmagfishing.gr

Τέλος , μπορείτε να με ακολουθήσετε και να δείτε την προσωπική μου δουλειά στα παρακάτω Social Media:

Facebook: Manolis Laoutatzis
Instagram: Manolis Laoutatzis 

 

www.magfishing.gr 350


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.