Ο βασικός εξοπλισμός για το ψάρεμα του κυπρίνου-carpfishing

eksoplismos-carp-carpmatchfishingΟ βασικός εξοπλισμός για το ψάρεμα του κυπρίνου-carpfishing

Του Κώστα Αρχοντή-Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Κώστας Αρχοντής-Δημήτρης Σφαλτός

Το ψάρεμα του κυπρίνου, γνωστό και ως carpfishing, είναι ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος δράση. Αναφέρεται σε ψάρεμα σε λίμνη ή μεγάλα ποτάμια, με κυρίαρχο στόχο τον μεγάλο κυπρίνο, ένα θήραμα που φημίζεται για την εξωφρενική πονηριά του και την μεγάλη του δύναμη.

Όταν ειδικά το ψάρι βρίσκεται στην ενήλικη φάση της ζωής του, τα πράγματα μπορούν να γίνουν άκρως ενδιαφέροντα...! Στόχος αυτού του κειμένου είναι να δούμε τον βασικό απαιτούμενο εξοπλισμό για τα ψάρεμα του κυπρίνου, και τα πιο βασικά παρελκόμενά του.

 


Η Ελλάδα έχει πολλά όμορφα μέρη , στα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε με το ψάρεμα του κυπρίνου. Η λίμνη Πλαστήρα, Σμοκόβου, η λίμνη της Καστοριάς, η Παμβώτιδα, η λίμνη των Κρεμαστών, η Τριχωνίδα, είναι μερικά έξοχα παραδείγματα μοναδικού κάλλους, τα οποία μπορούμε να επισκεφτούμε.

Το επίπεδο των ψαράδων στην χώρα μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, και συνήθως βλέπουμε ψάρια τρόπαια, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σχετικά από τα ψάρια σε περιοδικά του εξωτερικού.

eksoplismos-carp-arxontis-carpmatchfishing

Η απελευθέρωση των κυπρίνων στο φυσικό τους περιβάλλον (catch and release) είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τον πληθυσμό τους αναλλοίωτο , ώστε να μην χαθούν οι μεγάλες συγκινήσεις στο ψάρεμά τους.

carp-catch-and-release-eksoplismos-carpmatchfishing

Τι γίνεται όμως με τους φίλους που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν το ψάρεμα του κυπρίνου? Στις γραμμές που ακολουθούν , θα μιλήσουμε για τον βασικό εξοπλισμό που απαιτείται για το ψάρεμα του κυπρίνου.


ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ


Τα καλάμια που χρησιμοποιούμε για αυτό το είδος ψαρέματος χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Τα δίσπαστα, τα τρίσπαστα, τα τηλεσκοπικά και τα πιο σπάνια δίσπαστα τηλεσκοπικά.

To casting weight τους αναγράφεται σε λίμπρες, καλό όμως είναι να αναφέρουμε ότι όταν ένα καλάμι carp αναγράφει test curve 3 lbs, δεν σημαίνει ότι πετάει βάρος 3 λίμπρες, αλλά για να κυρτώσει ο κορμός σε σχέση με την μύτη του και να δημιουργήσει μια γωνία 90 μοίρες, απαιτείται ένα βάρος της τάξης των 3 λιμπρών.

carp-rod-test-curve-eksoplismos-carp-matchfishing

Τα καλάμια carp είναι στην μεγάλη πλειοψηφία του ημιπαραβολικά με προοδευτική δράση. Το υλικό τους είναι ο άνθρακας και ο γραφίτης, έχουν μήκος από 12-13 πόδια (3,60-3,90 μέτρα)και οι οδηγοί τους είναι sic ή τιτανιού.

Καλό θα είναι να πούμε ότι ένα καλάμι carp των 2,75 λιμπρών μπορεί να πετάξει ένα βαρίδι 100 γρ, ένα των 3 λιμπρών 125 γρ και ένα των 3,5 λιμπρών 140 γρ βαρίδι.

nash-entity-carp-carpmatchfishing

Στην χώρα μας τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον είναι αυτά των 3 και 3,5 λιμπρών. Τα καθαρόαιμα και πιο χρησιμοποιημένα καλάμια είναι τα δίσπαστα, με μόνο πρόβλημα το μεγάλο μήκος μεταφοράς τους.

nash-edity-butt-www.carp-matchfishing.gr

Όσον αφορά τους μηχανισμούς στο carpfishing, αυτοί με τα διπλά φρένα έχουν την τιμητική τους. Επειδή είπαμε ότι ο κυπρίνος είναι ένα πολύ πονηρό ψάρι, η προρύθμιση των πίσω φρένων πρέπει να αφήσει το περιθώριο στο ψάρι να πάρει το δόλωμα ( boilies, tigernuts, pellets, καλαμπόκι) χωρίς να νιώσει την παραμικρή αντίσταση ( σε συρόμενη αρματωσιά-running rig).

rod-pod-eksoplismos-carpmatchfishing

Έπειτα έρχεται το κάρφωμα και ενεργοποιεί τα μπροστινά φρένα του μηχανισμού, με προρύθμιση για να τα χρησιμοποιήσουμε στην μάχη με το ψάρι.

Η ρύθμιση των μπροστινών φρένων γίνεται κοντά στο όριο θραύσης της πετονιάς, ώστε να κουράσει γρήγορα τον κυπρίνο.

carp-nash-eksoplismos-carpmatchfishing

Τώρα , καλό θα είναι να διαλέξουμε αξιόπιστους μηχανισμούς με αρκετά ρουλεμάν, από αξιόπιστες εταιρίες του χώρου, με μεγάλες κωνικές μπομπίνες, χωρητικότητας 300 μέτρα 0,35 χιλ πετονιάς, ώστε με το σωστό συνδυασμό καλαμιού και μηχανισμού, να μπορέσουμε να νικήσουμε ψάρια τρόπαια.

mhxanismoi-carp-dipla-frena-carpmatchfishing

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς με μπροστινά φρένα, τύπου surf casting, στο ψάρεμα του κυπρίνου με καλά αποτελέσματα, αλλά με δεδομένη την δυσκολία σύλληψης των μεγάλων μεγεθών , το ζητούμενο είναι η τέλεια εξειδίκευση στο carp fishing.


ΠΕΤΟΝΙΕΣ-ΝΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Οι πετονιές που χρησιμοποιούμε σε αυτό το ψάρεμα είναι συνήθως σκούρου χρώματος και πάντα βυθιζόμενες. Το χρώμα καφέ , μαύρο, camo, το αναζητούμε για να καμουφλάρονται οι πετονιές στον βυθό της λίμνης, συνήθως σκούρου χρώματος.

carp-reels-eksoplismos-carpmatchfishing

Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις , ειδικά στην αρχή της άνοιξης , που χρησιμοποιούμε και πράσινες πετονιές, γιατί ψαρεύουμε σε λίμνες με χόρτα και υδρόβια βλάστηση. Η διάμετρος της πετονιάς που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα του κυπρίνου κυμαίνονται από 0,28-0,40, με επικρατέστερη διάμετρο την 0,35 χιλιοστά.
Όσοι θέλουν να εφοδιάσουν με νήμα τον μηχανισμό τους, θα πρέπει να διαθέτουν καλάμια με ποιοτικούς οδηγούς sic, καθώς το νήμα μπορεί να ξεφτίσει ή ακόμη και να «καεί» μετά από ένα ισχυρό τράβηγμα, εξαιτίας της τριβής με ακατάλληλους οδηγούς.

ΒΑΣΕΙΣ ROD POD


Πρόκειται για εξειδικευμένες βάσεις , οι οποίες δέχονται πάνω τους από 2-4 καλάμια carp, και μπορούν να κρατάνε τα καλάμια μας σε θετική ή αρνητική γωνία με το επίπεδο της λίμνης.

rod-pod-eksoplismos-carp-carpmatchfishing

Οι βάσεις αυτές κρατάνε στατιστικά τα καλάμια σε οριζόντια θέση, και μπορούν να εφοδιάζονται με βομβητές, οπτικούς ειδοποιητές, και δίχαλα στήριξης των καλαμιών.

Βοηθούν να έχουμε συγκεντρωμένα τα καλάμια μας και όταν τραβήξει ένας κυπρίνος την αρματωσιά μας, να έχουν την κατάλληλη γωνία για να τραβάει το ψάρι πετονιά, χωρίς να νιώθει μεγάλη αντίσταση.

kalamia-carp-eksoplismos-carpmatchfishing

Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές βάσεις rod pod , για όλα τα γούστα και βαλάντια.


ΒΟΜΒΗΤΕΣ CARP


O βομβητής είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας βοηθάει να καταλάβουμε το τσίμπημα του κυπρίνου, παρέχοντας ηχητική και οπτική ειδοποίηση.

Έχει σχήμα «V», και στο κέντρο του υπάρχει ένας κυλιόμενος αισθητήρας που ακουμπάει η πετονιά μας. Με την παραμικρή κίνηση της πετονιάς από το τσίμπημα, ο βομβητής χτυπάει , και μας ειδοποιεί για να καρφώσουμε το ψάρι.

delkim-txi-plus-carpmatchfishing

Οι περισσότεροι βομβητές διαθέτουν διακόπτες για την ένταση του ήχου, τον τόνο του ήχου, ακόμη και για την ευαισθησία του τσιμπήματος. Υπάρχουν ακόμη ασύρματοι βομβητές με ασύρματο control, για να έχουμε μαζί μας όταν κοιμόμαστε στην σκηνή μας, και είμαστε μακριά από τα καλάμια μας. Οι βομβητές μπαίνουν με βίδα πάνω στις βάσεις rod pod και στις μονές βάσεις στήριξης.


ΟΠΤΙΚΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ


Θα τους συναντήσετε με τα ονόματα swingers ή «μαιμουδάκια» . Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αποκωδικοποίηση των τσιμπιών , όχι μόνο στο carp fishing, αλλά και στο casting και στο feeder fishing. Κυκλοφορούν σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Αποτελούνται από ένα βραχίονα και μια κεφαλή, πάνω στην οποία συνδέεται η πετονιά και μπορεί εύκολα με μια κίνηση να απασφαλίζεται.

delkim-txi-buzzers-carpmatchfishing

Τοποθετείται πάνω στην πετονιά, ανάμεσα από δύο οδηγούς του καλαμιού και κάνει την πετονιά να σχηματίζει μια γωνία. Αυτή η γωνία μας παρέχει ένα μήκος 20-30 εκατοστά ελεύθερης πετονιάς, γιατί πρέπει ο κυπρίνος στην προσπάθειά του να πάρει το δόλωμα, να μην νιώσει την παραμικρή αντίσταση, την οποία εάν νιώσει θα φτύσει το δόλωμα!

Μόλις πάρουμε το πολυπόθητο τσίμπημα, ο οπτικός ειδοποιητής θα αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω, σημάδι ότι το ψάρι τραβάει το δόλωμα.

carp-kostas-ste-carpmatchfishing-eksoplismos

Εάν ο κυπρίνος έχει καρφωθεί, αυτός θα έρθει παράλληλα με το καλάμι, ο μηχανισμός θα αρχίσει να δίνει φρένα, και εμείς θα ακούμε ήδη τον πολυπόθητο ήχο του τσιμπήματος , από τον βομβητή μας! Μόλις σηκώσουμε πάνω το καλάμι για να παλέψουμε το ψάρι, ο οπτικός ειδοποιητής απασφαλίζεται και η μάχη με το ψάρι αρχίζει...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Πιστεύω πως όλοι σας έχετε καταλάβει πως έχουμε να κάνουμε με μια πλήρως εξειδικευμένη τεχνική ψαρέματος , που κατέχει παγκόσμια το 70% όλων των ψαρεμάτων.

carps-eksoplismos-carpmatchfishing

Το carpfishing απαιτεί πολλές γνώσεις, αλλά και προσεγμένο και ποιοτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα δοκιμαστεί πολλές φορές στα όρια με μεγάλα ψάρια. Να είστε καλά και ...πάντα να παίρνετε μεγάλη απόχη μαζί σας!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.