Πως θα κάνετε με επιτυχία σύντομο ψάρεμα κυπρίνου (Short session carp fishing)

carp-fishing-short-sessions-carpmatchfishingΠως θα κάνετε με επιτυχία σύντομο ψάρεμα κυπρίνου (Short session carp fishing)

 

Tου Θοδωρή Σίντου

 

Το ψάρεμα του κυπρίνου (carp fishing) όπως όλοι ξέρουμε απαιτεί ημιπαραβολικά και δυνατά καλάμια , εξειδικευμένες αρματωσιές , απαιτητικά δολώματα, και τις περισσότερες φορές πολύ χρόνο για μία τσιμπιά.
Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε με πολύ απλό τρόπο, το ψάρεμα σε μία μεγάλη πολυψαρεμένη λίμνη ,με δύσκολα ψάρια ,με σχετικά εύκολο βυθό ,χωρίς πολλά σκαλώματα ,σαν την λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα.

Πρόκειται για μια μικρή ψαρευτική εξόρμηση , θα εξηγήσουμε τα δολώματα,  τις αρματωσιές που χρησιμοποιήσαμε, το μεθοδικό μαλάγρωμα, και πως μπορούμε να συλλάβουμε ένα κυπρίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

 

Η εξόρμηση έλαβε χώρα στις αρχές του Σεπτέβρη στη λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα, μια πολύ καλή εποχή κατά τη γνώμη μου , με υψηλή θερμοκρασία 28 βαθμούς , περίπου 2 μποφόρ ταχύτητα ανέμου νοτιά, και αρκετή συννεφιά.

Στις 8:00 περίπου, φτάσαμε στο σημείο που θα ψαρεύαμε και μόλις στις 1:30 θα αποχωρούσαμε προγραμματισμένα, λόγω εργασίας.

rod-pod-pamvotida-lake-carpmatchfishing

Η λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα αποτελεί ένα ειδυλλιακό τοπίο για τους ψαράδες του κυπρίνου, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης , και η πρόσβασή της είναι πάρα πολύ εύκολη.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση στο ψάρεμα του κυπρίνου, ενώ έχουν διοργανωθεί πάρα πολλοί αγώνες ψαρέματος κυπρίνου. Στα νερά της κυκλοφορούν μεγάλα ψάρια, είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών, ενώ είναι από τις πιο πολυψαρεμένες λίμνες της Ελλάδας.

pamvotida-lake-carpmatchfishing

Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν στήσαμε τη βάση rod pod , ανοίξαμε τα καλάμια μας και αρχίσαμε να μαλαγρώνουμε στο μέρος. Για το μαλάγρωμα χρησιμοποιήσαμε δολώματα pellet και boilies ,με ισχυρά προσελκυστικά και έντονα χρώματα ,με αποτέλεσμα να το μυρίζουν και να το βλέπουν οι κυπρίνοι από μακρινές αποστάσεις .

Με τη βοήθεια των spod πυραύλων ταΐσαμε το μέρος, που είχαμε μαρκάρει χρησιμοποιώντας τους ειδικούς φελλούς μαρκαρίσματος marker floats.

short-sessions-baits-carpmatchfishing

Λόγω ότι θα ψαρεύαμε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (short session carp fishing), χρησιμοποιήσαμε έτοιμες μπίλιες με άρωμα φράουλα, διάφορα ισχυρά (attractive) προσελκυστικά δολώματα (κόκκινο τεχνητό καλαμπόκι εμβαπτισμένο σε dip), επιπλέοντα δολώματα (pop up), και υδατοδιαλυτό νήμα PVA που προσελκύει τα ψάρια, γιατί μαλαγρώνει ακριβώς δίπλα από το αγκίστρι μας.

pva-sticks-short-sessins-carpmatchfishing

Οι αρματωσιές που χρησιμοποιήσαμε:


Classic Combi Rig blowback με χρήση pop up :

 

Μια αρματωσιά που έχει σπάσει τον πάγο πολλές φορές και έχει δώσει καλά ψάρια , ενώ προσφέρει ένα πολύ γερό κάρφωμα στο πλάι ή στο κέντρο του στόματος του ψαριού. Η προσθήκη πλαστελίνης βαριδιού, προσφέρει πολύ καλό κράτημα στον βυθό.

short-sessions-combi-rig-carpmatchfishing

Snowman rig blowback:

 

Μια κλασσική και αγαπημένη αρματωσιά , που μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις σε διάφορες λίμνες της χώρας μας, με πάρα πολύ καλό κάρφωμα . Ενδεδειγμένη για ψάρεμα σε λασπώδεις βυθούς.

short-sessions-blowback-rig-carpmatchfishing

Snowman rig blowback με ψέυτικο καλαμπόκι:

 

Μία πολύ καλή αρματωσιά, με πολύ καλή παρουσίαση του δολώματος πρoς το ψάρι, με τη χρήση του κόκκινου καλαμποκιού, που το κάνει να ξεχωρίζει στο νερό και χαρίζει  επιθετικό κάρφωμα στο χείλος του κυπρίνου.

short-sessions-snowman-rig-carpmatchfishing

Αφού μαλαγρώσαμε σωστά πάνω απο τα καλάμια μας στις μαρκαρισμένες περιοχές ,το μόνο που έμεινε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το τσίμπημα...

short-sessions-delkim-carpmatchfishing

Μετά από αρκετή ώρα ο βομβητής ήχησε και ένας κυπρίνος τίμησε τα δολώματα μας. Ο κυπρίνος μετά από μια σύντομη και ολιγόλεπτη μάχη, αποχιάστηκε με προσοχή και απαγκιστρώθηκε με κάθε ασφάλεια.

carp-mouth-bait-carpmatchfishing-short-sessions

Οι αναγκαίες φωτογραφίες για το συγκεκριμένο άρθρο πάρθηκαν, και ο κυπρίνος απελευθερώθηκε στο τέλος του ψαρέματος (catch and release), κάτι που πρέπει να γίνεται από όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες, ειδικά στα γλυκά νερά .

carp-short-sessions-carpmatchfishing

Ελπίζω να σας βοηθήσει το απλό και μικρό μου άρθρο, για να πιάσετε περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα short sessions αποτελούν και μια διέξοδο από τα προβλήματα της σύγχρονης πολυπλοκότητας, ενώ εάν τα χειριστούμε σωστά , μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα ψάρια.

short-sessions-carpmatchfishing

 

Το κλειδί για τα short sessions, είναι τα έντονα και λιτά προσελκυστικά στα δολώματα, η χρήση των υδατοδιαλυτών υλικών για το μαλάγρωμα δίπλα στο αγκίστρι μας, η χρήση δολωμάτων που προκαλούν οπτικά τους κυπρίνους, η καλή εξερεύνηση του τόπου με ένα marker καλάμι και τον marker φελλό, και το μεθοδικό μαλάγρωμα αυτού του τόπου!


short-sessions-catch-and-release-carpmatchfishing

Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε τους τόπους και πάντα να απελευθερώνετε τους κυπρίνους στο φυσικό τους περιβάλλον, για να μπορέσουν να μας ξαναπροσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.