CARPFISHING-ΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΨΑΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MARKER FLOAT
To carpfishing πλέον εδώ και πολλά χρόνια έχει περάσει σε μια άλλη διάσταση, με νέες τεχνικές στο προσκήνιο, που έχουν σαν κύριο στόχο το μαλάγρωμα συγκεκριμένων περιοχών.
Μια περιοχή που είναι το φυσιολογικό πέρασμα των ψαριών, σίγουρα θα μας δίνει την δυνατότητα να συναντηθούμε με περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια, πως όμως θα την βρούμε? Η απάντηση στο ερώτημα είναι ο φελλός μαρκαρίσματος ή marker float.
Στο απαιτητικό ψάρεμα του κυπρίνου, και στο μαρκάρισμα των ψαρευτικών περιοχών, έρχεται να δώσει λύσεις ένα ειδικό και βασικό εξάρτημα, ο φελλός μαρκαρίσματος ή αλλιώς marker float.
Πρόκειται για έναν αεροδυναμικό μεγάλο φελλό, ο οποίος με την τελική συνδεσμολογία του βαριδιού, μας δίνει μια σαφή εικόνα από ένα ψαρότοπο, το είδος του βυθού, το βάθος και την ύπαρξη σκαλωμάτων που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Η αίσθηση που μας δίνει μέσω του καλαμιού ο φελλός μαρκαρίσματος, μας αποκαλύπτει την σύσταση του βυθού. Ετσι ξέρουμε που ψαρεύουμε, σε πετρώδη βυθό, σε λασπώδη, ή σε χόρτα. Με αυτό τον τρόπο προσαρμόζουμε τια αρματωσιές μας, προσαρμόζουμε την στρατηγική μαλαγρώματος και το πως θα χειριστούμε το συγκεκριμένο ψαρευτικό κομμάτι.
Το πιο βασικό είναι ότι, εαν χτυπήσει κάποιος κυπρίνος θα έχουμε βρει μια περιοχή που τα ψάρια τρώνε χωρίς ενδοιασμούς, και ίσως είναι ένα κομμάτι της λίμνης που φυσιολογικά έλκει τους κυπρίνους για να τραφούνε.
Αυτό το κομμάτι εφόσον πληρεί όλες τις παραπάνω προυποθέσεις, είναι το πρώτο σημείο που θα μαρκαριστεί, θα μαλαγρωθεί, για να συνεχίσουμε να παίρνουμε ψάρια.
Ο φελλός αυτός χρησιμοποιείται σαν οπτικό ίχνος για να μαλαγρώσουμε την συγκεκριμένη περιοχή και για αυτό απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μερικούς ενδεικτικούς marker floats, νήματα για το γέμισμα των μηχανισμών και το έτοιμο συρμάτινο παράμαλο feeling rig, για την αποκωδικοποίηση του βυθού και των ψαρότοπων.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ MARKER FLOATS
Για να βρούμε όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε ένα καλάμι 12 ή 13 ποδιών (3.60-3.90m) , τύπου carp, με δράση κορυφής και ευαίσθητη μύτη, που ονομάζεται marker rod.
Αυτό είναι το καθαρόαιμο καλάμι για να βρούμε το είδος του βυθού και να σηκώσουμε το marker μας ψηλά, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι με test curve 2,5-2,75 λίμπρες και δράση κορυφής ή ελαφρώς ημιπαραβολική.
Επιπλέον θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μηχανισμό τύπου big pit, ο οποίος θα είναι γεμισμένος με νήμα 15-25 λίμπρες , για να έχουμε λεπτομερή ένδειξη του βυθού.
Μια πετονιά με ελαστικότητα δεν θα είναι το ίδιο, γιατί δεν θα μας μεταδίδει με ακρίβεια το είδος του βυθού στην μύτη του καλαμιού μας.
Τέλος, τα υπόλοιπα εξαρτήματα θα είναι ένας φελλός μαρκαρίσματος, ένα μολύβι (τύπου pear-flat pear-pear με ακίδες-gripper) από 50-90 γραμμάρια, σκληρές χάντρες, ένας πλαστικός σύνδεσμος για συρόμενες αρματωσιές (run rigs) και συνδέσμους fast clip.
H συνδεσμολογία είναι η εξής-περνάμε το νήμα μέσα στον μεταλλικό σύνδεσμο-στριφτάρι του ειδικού παράμαλου, έτσι ώστε το σύστημα του σύρματος και του μολυβιού να ολισθαίνει ελεύθερα πάνω στο νήμα.
Υπαρχουνε στο εμπόριο έτοιμα παράμαλα από σύρμα για να νιώθουμε τον βυθό , ενσωματωμένο floter για να ανασηκώνεται στα χόρτα και έτοιμο σύνδεσμο-παραμάνα για την αλλαγή του μολυβιού, σαν το παρακάτω σύστημα feeling rig.
Στην συνέχεια θα περάσουμε μια κωνική χάντρα, η οποία θα καλύψει τον κόμπο που θα κάνουμε με τον φελλό μαρκαρίσματος, για να μην γδέρνεται από την συνεχή χρήση.
Στην συνέχεια θα δέσουμε τον φελλό μαρκαρίσματος με το νήμα , από το στριφτάρι που έχουνε όλοι οι φελλοί αυτής της κατηγορίας.
Εάν ψαρεύουμε σε μέρη με χόρτα , ένας στρογγυλός φελλός ή ένα πλαστικό pop-up μπορεί να μπει στο ανώτερο σημείο της πετονιάς για να κρατάει ψηλά τον φελλό, όταν τον σέρνουμε σε τέτοιους βυθούς.
Το παρακάτω παράμαλο της φωτογραφίας είναι έτοιμο για χρήση, περιέχει το ανυψωτικό floter, το συρμάτινο παράμαλο και την παραμάνα στο κάτω μέρος για να συνδέουμε άμεσα το μολύβι μας.
Μόλις γίνει η σύνδεση του μολυβιού, καλύπτουμε την παραμάνα με μια μακριά κωνική σιλικόνη, σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στην αρματωσιά του ελικόπτερου (helicopter bead).
Αυτό γίνεται για να μην υπάρχουνε μπερδέματα κατα τις βολές και για να υπάρχει ένας επιπλέον σύνδεσμος για να νιώθουμε τον βυθό της λίμνης.
Εαν δεν βρείτε το συγκεκριμένο έτοιμο παράμαλο, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας και αντί για σύρμα να βάλετε σκληρή πετονιά από 0,50-0,70 χιλιοστά, χωρίς μνήμη. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα τοποθετούνται ως έχει.
Ο φελλός μαρκαρίσματος μπορεί να είναι από πλαστικό ανθεκτικό υλικό ή από balsa. Διαθέτει φτερά για πιο μακρινή πορεία και πιο ευσταθή βολή. Έχει ανταλλακτικές κεραίες για να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, όπως κόκκινο, κίτρινο και μαύρο.
Αυτό που θα είναι ορατό στην επιφάνεια του νερού, θα είναι πάντα η ευδιάκριτη κεραία του. Ο φελλός μαρκαρίσματος θα είναι πάντα συρόμενος στο νήμα του μηχανισμού. Επίσης υπάρχουν και μοντέλα για χρήση σε χόρτα με οβάλ μακρόστενο σχήμα που λέγονται weed markers, μικρότεροι φελλοί mini-markers, και stick markers.
ΕΥΡΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ
Παίρνουμε το καλάμι μας και πριν εκτελέσουμε βολή θα βρέξουμε καλά το νήμα του μηχανισμού μας, για να μην κάνει τούφες και μπλεξίματα στον αέρα. Εκτελούμε την βολή σε μια απόσταση που θέλουμε να δούμε τον βυθό και μόλις βυθιστεί ο φελλός παίρνουμε όλα τα μπόσικα.
Μόλις τεντωθεί η μάνα αρχίζουμε σιγά σιγά να τραβάμε το βαρίδι κάτω στον βυθό , προσπαθώντας να δούμε την σύστασή του με το άκαμπτο νήμα και την αντίδραση της μύτης του καλαμιού marker.
Η τεχνική είναι να τραβάμε το καλάμι και να σέρνουμε το βαρίδι στον βυθό, έχοντας την μύτη του καλαμιού στο πλάι και χαμηλά. Επιπλέον κρατάμε το blank του καλαμιού με το χέρι μας, για να νιώθουμε όλες τις δονήσεις του μολυβιού στον πυθμένα της λίμνης και να καταλαβαίνουμε την σύστασή του.
Ένας βυθός πετρώδης βυθός κάνει το βαρίδι να αναπηδά συχνά, ένας λασπώδης κάνει το βαρίδι να βουλιάζει και να κολλάει κάτω στον πυθμένα, ένας βυθός με χόρτα κάνει τον φελλό να κολλάει και να ξεκολλάει ανά διαστήματα. Όλα αυτά τα βλέπουμε με την μύτη του καλαμιού και για αυτό κρατάμε το blank με τα δυο μας χέρια.
Η αναγνώριση του βυθού θέλει εμπειρία και μόνο με την συχνή χρήση κατακτάται. Για να βρούμε το βάθος μιας περιοχής σταματάμε με τεντωμένο τον φελλό στον βυθό, ανοίγουμε τα φρένα του μηχανισμού και αφήνουμε νήμα με το χέρι μας ένα μήκος γύρω στα 50 εκατοστά κάθε φορά. Μετράμε πόσες φορές αφήνουμε το συγκεκριμένο μήκος , μέχρι να εμφανιστεί ο φελλός στην επιφάνεια.
Στο καλάμι είναι χρήσιμο να μετρήσουμε 50 εκατοστά από τον μηχανισμό και να το σημειώσουμε με μια ταινία, έτσι ώστε να ξέρουμε ακριβώς πόσο μήκος νήματος αφήνουμε.
Μόλις ο φελλός εμφανιστεί στην επιφάνεια έχουμε βρει το ακριβές βάθος, σταματάμε το μέτρημα και κάνουμε τον υπολογισμό.Το καλάμι μας θα το έχουμε χαμηλά στο έδαφος και θα αφήνουμε νήμα σιγά σιγά.
Εάν αφήσουμε π.χ 6 μήκη των 50 εκατοστών και ο φελλός εμφανιστεί στην επιφάνεια , θα ξέρουμε ότι ψαρεύουμε σε βάθος 3 μέτρων, εάν αφήσουμε 10 μήκη των 50 θα ψαρεύουμε στα 5 μέτρα κ.ο.κ.
Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε κάθε φορά το βάθος, θα βρίσκουμε αποχές και περάσματα, πράγμα βασικό για να βρούμε τα περάσματα των ψαριών.
Για να κάνουμε πλήρη αναγνώριση της περιοχής που ψαρεύουμε , ρίχνουμε σε διάφορες αποστάσεις περιμετρικά , προσπαθώντας να σαρώσουμε σαν βεντάλια όλα τα σημεία που θέλουμε να δούμε.
Να ξέρετε ότι τα καλύτερα σημεία είναι οι αποχές, πετρώδη τμήματα ανάμεσα σε λάσπη, περάσματα από διαδρόμους με φύκια, πέτρες που έχουνε μύδια κ.α.
Προσέχουμε όταν βγάζουμε τον marker φελλό έξω, να αναζητούμε πάνω του στοιχεία του βυθού για να προσδιορίσουμε το είδος του, όπως φύκια, μύδια, λάσπη, χόρτα, υλικά σε αποσύνθεση κτλ.
Με στόχο τον ανεβασμένο στην επιφάνεια φελλό, μπορούμε να αρχίσουμε να μαλαγρώνουμε το σημείο με boilies, spod mix ή μαλάγρα . Από εκεί και μετά θα χειριστούμε το πυραυλάκι μαλαγρώματος (spod), ραβδί πετάγματος για boilies, την σφεντόνα κτλ. Μόλις τελειώσουμε το μαλάγρωμα θα ρίξουμε το καλάμι μας με κλιπαρισμένη την πετονιά μας, για να βρίσκουμε πάντα το ίδιο μαλαγρωμένο σημείο, και θα αποσύρουμε τον φελλό μας για να μην τρομάζουνε τα ψάρια.
Αυτές τις τεχνικές θα τις δούμε σε μελλοντικά άρθρα, που περιλαμβάνουν το spodding και την ακριβή/ίδια ρίψη της αρματωσιάς στο ίδιο σημείο κάθε φορά, με το κλιπ του μηχανισμού.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥ ΜΑΛΑΓΡΩΜΑΤΟΣ
Το στοχευμένο μαλάγρωμα συγκεκριμένης περιοχής και όχι το μπάζωμα με ακατάλληλα και υπερβολικά δολώματα είναι το κλειδί για να ψαρέψουμε με επιτυχία πιεσμένους τόπους και δύσκολες περιοχές.
Επίσης μαζεύουμε και προσανατολίζουμε καλύτερα τους κυπρίνους σε μια περιοχή και δεν τους αφήνουμε να τριγυρνούνε σε μεγάλες περιοχές χωρίς σκοπό και στόχο.
Προσοχή βέβαια να μην υπερβάλουμε στο μαλάγρωμα, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα «ζώνες κινδύνου» για τα ψάρια που δεν είναι χαζά , και ξέρουν ότι η υπερσυσσώρευση τροφής δεν είναι φυσικό γεγονός.
Να είστε όλοι καλά με τους κυπρίνους αγκαλιά!