Carpfishing-Το ψάρεμα του κυπρίνου στην καρδιά του χειμώνα

 winter-carpfishing-carp-matchfishing-gr.jpgTO ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Tου Δημήτρη Σφαλτού

 

Το carpfishing  τον χειμώνα παίρνει μια άλλη διάσταση. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν σε σχέση με τους ζεστούς μήνες, οι συνήθειες των κυπρίνων συνεχώς μεταβάλονται, ενώ οι ψαράδες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά τους για να πιάσουν το πολυπόθητο θήραμα.

Εδώ θα βρείτε μερικά από τα τελευταία δεδομένα για το ψάρεμα του κυπρίνου, αυτή την δύσκολη εποχή του χρόνου.

 

 

 

 

Όλα έχουν έρθει πάνω κάτω με αυτόν τον καιρό πια! Οι θερμοκρασίες έχουν τρελαθεί, οι λιακάδες διαδέχονται η μία την άλλη, οι συνηθισμένοι άνθρωποι  τρέχουν από πλατεία σε πλατεία για να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καφέ τους, και εμείς με την πίκρα να προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις διαθέσεις των ψαριών!

 

carp-winter

 

Αναφερόμενος στις διαθέσεις των ψαριών του γλυκού νερού, έχω να κάνω αρκετές παρατηρήσεις σε αυτή την χρονική  περίοδο του χρόνου. Καταρχήν οι περισσότερες μεταβολές συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και θα εξηγήσω.

Μπορεί να ξεκινούμε για ψάρεμα με 17 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, να φτάνουμε στην λίμνη και οι κυπρίνοι να κολυμπούνε αγέρωχα στα μεσόνερα και στον αφρό, αλλά μόλις πέσει η φοβερή υγρασία της νύχτας η θερμοκρασία πέφτει στους 4 βαθμούς(!) και το παιχνίδι αλλάζει!

 

carp winter sfaltos

 

Οι διαφορές αυτές της εξωτερικής θερμοκρασίας είναι υπεύθυνες για την συμπεριφορά των κυπρινοειδών , που ομολογουμένως είναι πολύ δύστροπη και περίεργη όταν διανύουμε τον δύσκολο χειμώνα.

Τα ψάρια αυτά έχουν μειώσει στο ελάχιστο τον μεταβολισμό τους , έχουν συγκεντρωθεί σε μέρη των λιμνών και του ποταμού που τους παρέχουν κάλυψη, ασφάλεια και πιο σταθερή θερμοκρασία, ασχέτως βάθους, και είναι δύσκολο να αλιευθούν.

Τα μαλάγρώματα με boilies πάνω από μισό με ένα κιλό μπορούν να καταλήξουν σε παταγώδη αποτυχία γιατί τα κυπρινοειδή μπορούν εύκολα να κορέσουν την επιθυμία τους για φαγητό με ελάχιστες ποσότητες.


 Τα ψαρέματά μας διαρκούν κατά το πλείστον την ημέρα όπου οι συνθήκες είναι πιο ευχάριστες και λόγω θερμοκρασίας υπάρχει για πολύ μικρό διάστημα μια αυξημένη κινητικότητα των ψαριών. Μπορεί αυτή η κινητικότητα να αναφέρεται πιο πολύ στον αδηφάγο και αποτρόπαιο βάρβο αλλά δεν μας χαλάει καθόλου!

Οι κυπρίνοι είναι πιο σπάνιοι τον χειμώνα, και  λίγες φορές από όσο θυμάμαι είχα πολύ καλές ψαριές από δαύτους την περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ήπια μαλαγρώματα, πολύ μικρές ποσότητες από boilies με λιτό αρωματισμό και ποσότητα αμινοξέων. Συνδυασμός από σπόρους στα μαλαγρώματα στιγμής στα ημερήσια ψαρέματα και καλή επιλογή του τόπου που θα σταθούμε είναι τα κλειδιά για να νικήσουμε την βαρυχειμωνιά.

 

winter seed mix sfaltos


 Οι κινήσεις των κυπρίνων είναι ελάχιστες και θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα μέρη που θα είναι τα πιο προσφιλή τους καταφύγια.

Αποφεύγουμε μέρη με έντονη ροή ρευμάτων και αλλαγές στην θερμοκρασία τους, μέρη που όπως πέφτει ο ήλιος τα σκεπάζει ο ίσκιος, ρηχοπατιές, και προτιμούμε βάθη κοντά στα 4-10 μέτρα με απότομες αλλαγές στο βάθος, απότομες αποχές και ίσως να ρισκάρουμε περισσότερο κοντά –όχι πάνω τους! -σε σκαλώματα και βυθισμένα δέντρα.

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε πάντα απελευθερωτές μολυβιού πάνω στην αρματωσιά, ένα εξάρτημα που πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ψαρευτικών μας εξορμήσεων στην λίμνη και στα ποτάμια.


Την εποχή αυτή και κατά το πέρασμα των αλκυονίδων χρησιμοποιούμε λεπτά νήματα μαλακής υφής, ή πολλές φορές καταφεύγουμε στην χρήση της βυθιζόμενης fluorocarbon πετονιάς σε διαμέτρους 0,25-0,30 mm. Η σχέση του παράμαλλου θα είναι πιο μακριά από αυτή του μήκους του νήματος και θα κυμαίνεται στα 20-30 εκ.

Οι βολές που κάνουμε συνήθως δεν είναι μακρινές για να μην πέσουμε σε κρύα πολύ βαθιά νερά που θα επηρεάζουν τα κυπρινοειδή από θέμα κινητικότητας, εκτός εάν ψαρεύουμε σε λίμνη που τα νερά σε μέσο όρο είναι σχετικά αβαθή.

 

carp rig sfaltos

 

Οι τεχνικές του στιγμιαίου μαλαγρώματος είναι βασικός σύμμαχος αυτή τη δύσκολη εποχή και με την βοήθεια του PVA μπορούμε να μαζέψουμε πιο γρήγορα τα ψάρια κοντά μας.

Σπασμένα pellets  σε γεύσεις σαν αυτή του σολομού, της ρέγγας, της σαρδέλας είναι αποδοτικά εάν τοποθετηθούν μαζί με λίγα σπασμένα  boilies σε σάκο PVA-sticks πάνω στην αρματωσιά μας.


winter rig sfaltos

 

Τον χειμώνα θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε την στρατηγική μας και να ψάξουμε τους  μεγάλους κυπρίνους  στα μέρη των λιμνών που είναι τα γνωστά τους περάσματα. Ο χειμώνας επίσης είναι μια πρώτη ευκαιρία για την χαρτογράφηση των λιμνών. Στις περισσότερες λίμνες της Ελλάδας που επηρεάζεται ο όγκος των νερών από τα γεωφράγματα, την εποχή αυτή έχουμε το λιγότερο νερό.

Τα φράγματα διώχνουν μεγάλο όγκο ύδατος για την πρόληψη της έντονης βροχόπτωσης και οι λίμνες αδειάζουν! Τότε είναι η μεγάλη ευκαιρία της χαρτογράφησης. Μερικές φωτογραφίες ή σχεδιαγράμματα θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε τα περάσματα των ψαριών , τις μεγάλες και βαθιές αποχές, τα μέρη και τα σημεία που παίρνουμε τα ψάρια ανάλογα με την ροή των ρευμάτων , την εποχή, τις περιβαντολλογικές  συνθήκες κ.α, τα σκαλώματα που θα πρέπει να αποφύγουμε στις βολές και όπου θα απλώσουμε τις αρματωσιές μας.

Επιπλέον με μια βόλτα στην λίμνη μπορούμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλούς ψαρότοπους που δεν έχουν αλλοιωθεί από το  υπερβολικό μαλάγρωμα

 

rod pod winter sfaltos
Τα σκαλώματα, τα βυθισμένα δέντρα  είναι τόπος συνάθροισης των κυπρινοειδών , γιατί πάνω τους κολλάνε μύδια , μικροοργανισμοί, τους προσφέρουν κάλυψη και ασφάλεια. Γι’αυτό προσοχή, κάντε λεπτομερή χαρτογράφηση για να ξέρετε που ρίχνετε, προς τα πού θα κινηθεί το πιασμένο ψάρι και που θα το παλέψετε.
¨Όλα αυτά γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί μόλις πέσει η νύχτα το παιχνίδι αλλάζει και ετοιμαστείτε να δαγκώσετε το …δάχτυλό σας! Η υγρασία δίπλα στο περιβάλλον της λίμνης είναι φοβερή και χρειάζεται πολλά σωματικά και ψυχικά αποθέματα για την πολεμήσουμε.

Ισοθερμικά μπλουζάκια, αδιάβροχα εξωτερικά ρούχα, διπλές κάλτσες(στρατού), μποτάκια ή γαλότσες με αντιολισθητικές σόλες είναι απαραίτητα για να αντέξουμε το τσουχτερό κρύο. Το έδαφος θυμίζει παγοδρόμιο ή μάλλον λασποδρόμιο, καθώς η αποτρόπαια  υγρασία έχει ρευστοποιήσει τα πάντα!

 

carp bed sfaltos

 

Εν τούτοις όμως, αρκετές φορές στις πρώτες νυχτερινές ώρες επικρατεί ένας οργασμός τσιμπιών , κυρίως από μεγάλους βάρβους. Που και που ξεγελιέται και κανένας κυπρίνος ,συνήθως όμως δεν είναι πολλοί σε αριθμό.

Οι περισσότεροι που θα πάρετε είναι τις φωτεινές ώρες της ημέρας και αποτελούν την έκπληξη που όλοι περιμένουμε. Εάν πάντως δεν αντέχετε το τσουχτερό κρύο καλύτερα να τα μαζέψετε , παρά να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας και φύγετε από την λίμνη με δώρο ένα γερό κρυολόγημα!

 

carps sfaltos


Αυτά προς το παρόν ,  και να μην ξεχάσω, οι γεύσεις του χειμώνα: robin-red, krill, ρέγγα, σαρδέλα, αντζούγια, σολωμός, μπαχαρικά όπως κολίανδρος, μαύρο πιπέρι , μίγμα spice, curry spice,μύδι, σπασμένα με γλυκιές γεύσεις  από τον τομέα των φρούτων(ροδάκινο, πορτοκάλι, φράουλα, μάνγκο),και των γλυκαντικών(σοκολάτα, κρέμα, scopex,βανίλια) .  Βασικά μίγματα: high protein mix 60%, fish meal, bird food, robin red και βασικό μίγμα μπαχαρικών.


Να είστε όλοι καλά, παρέα με την αποτρόπαια φετινή…βαρυχειμωνιά!!!

www.carp-matchfishing.gr


 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.