Οι 10 απαραίτητοι κόμποι για το οπλοστάσιο του ψαρά

psareytikoi-kompoi-carp-matchfishing-gr.jpg

ΟΙ 10 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΚΟΜΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΨΑΡΑ


Του Δημήτρη Σφαλτού


Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα σε κάθε τεχνική ψαρέματος , που μας είναι απαραίτητα ,κυρίως για την αρτιότητα και την αντοχή των αρματωσιών.

Οι κόμποι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ψάρεμα του κυπρίνου, διότι είναι ένα πολύ δυνατό ψάρι, που θα θέσει στα όρια την αρματωσιά μας.

Γι' αυτό καλό θα είναι να ξέρουμε τους καλύτερους και πιο συχνά χρησιμοποιούμενους κόμπους, στην τεχνική του carpfishing.

 

 

 

 

 

Ο ΚΟΜΠΟΣ GRINNER-GRINNER KNOT


O κόμπος grinner είναι ένας πολύ καλός κόμπος για να δένουμε παράμαλα από πετονιά ή από νήμα, πάνω σε στριφτάρια και σύνθετους συνδέσμους.
Όταν γίνεται σωστά διατηρεί την δύναμη της πετονιάς, χωρίς να χάνεται μεγάλη ισχύ από τον κόμπο.
Είναι ένας τέλειος κόμπος για το οπλοστάσιο του κάθε ψαρά, πολύ χρήσιμος σε όλες τις τεχνικές casting, carpfishing, spinning κτλ.

grinner-knot-o-carp-matchfishing-gr.jpg


Ο κόμπος grinner, εάν φτιαχτεί σωστά μπορεί να διατηρήσει το 95% της αντοχής της πετονιάς ή του νήματος. Πρόκειται για έναν εξαίσιο κόμπο, χρήσιμο σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ GRINNER ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

 

Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟΠΕΡ/ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ-STOPER/MΑRKER KNOT


Ο κόμπος του στόπερ χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές τεχνικές, όπως το matchfishing, casting, carpfishing, feeder fishing, και όπου γενικά χρειαζόμαστε μαρκάρισμα της πετονιάς , για ακρίβεια στις βολές μας.
Πρόκειται για ένα κόμπο συρόμενο πάνω στην μάνα της αρματωσιάς μας, και χρησιμοποιείται πιο συχνά , για να σταθεροποιεί τον waggler φελλό στο matchfishing, ενώ στο ψάρεμα του κυπρίνου για μαρκάρισμα της πετονιάς, έτσι ώστε να ρίχνουμε την αρματωσιάς μας πάντα στο ίδιο σημείο.

stoper-knot-o-carp-matchfishing-gr.jpg


Ο κόμπος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί με πετονιά, οδοντικό νήμα, ελαστικό νήμα power gum, ελαστικό νήμα μαρκαρίσματος-marker elastic, ή με ειδικό νήμα μαρκαρίσματος marker braid.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ STOPER ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

 

Ο ΚΟΜΠΟΣ KNOTLESS KNOT/KNOTLESS KNOT/ΚΟΜΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΠΟ


O κόμπος knotless knot έχει τις ρίζες του στο ψάρεμα του κυπρίνου, και είναι ο πιο βασικός κόμπος για να φτιάξουμε ένα hair rig, το παράμαλο που ψαρεύουμε τους κυπρίνους , με τα boilies.
Στην ουσία είναι ένα τύλιγμα του νήματος ή της πετονιάς πάνω στον κορμό του αγκιστριού, και πραγματοποιείται μόνο με αγκίστρια με κρίκο.

knotless-knot-carp-matchfishing-gr.jpg


Το μεγάλο ατού αυτού του κόμπου είναι ότι , όταν φτιαχτεί σωστά, επιτρέπει το γρήγορο γύρισμα του αγκιστριού μέσα στο στόμα του ψαριού, επιτρέποντας πιο σίγουρο και ασφαλές κάρφωμα. Διατηρεί το 100% της αντοχής της πετονιάς ή το νήμα.
Είναι ο πιο βασικός κόμπος όταν θέλουμε να χειριστούμε παράμαλα τύπου hair rig.
Είναι από τους πιο γρήγορους, εύκολους και δυνατούς κόμπους που υπάρχουν, καθώς όπως θα διαπιστώσετε , δεν υπάρχει κόμπος, ούτε αδυνάτισμα της πετονιάς ή του νήματος.
Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να περάσουμε το νήμα από τον κρίκο με φορά ΠΑΝΤΑ προς την μύτη του αγκιστριού, για να διατηρήσουμε την σωστή μηχανική του καρφώματος και τις δυνατότητες αυτού του κόμπου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ KNOTLESS KNOT ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

 

.

O ΚΟΜΠΟΣ ΤΟΥ 8/FIGURE OF 8 KNOT


O κόμπος οχταράκι, ή ο κόμπος του 8, είναι ένας από τους πιο δυνατούς και αξιόπιστους κόμπους, ειδικά όταν θέλουμε να φτιάχνουμε θηλιές για τα παράμαλα ή για τους συνδέσμους μας στις αρματωσιές.
Ειδικά στο ψάρεμα του κυπρίνου χρησιμοποιείται για τα παράμαλα νήματος, όταν θέλουμε να τους εφαρμόσουμε σάκους pva, σε συνδέσμους ταχείας απελευθέρωσης.

figure-of-8-knot-carp-matchfishing-gr.jpg


Πρόκειται για τους πιο χρήσιμους κόμπους, όταν θέλουμε να φτιάξουμε θηλιές. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο στο match fishing, όταν θέλουμε να φτιάξουμε θηλιές για την ένωση θηλιά-θηλιά (loop to loop), και στο ψάρεμα του κυπρίνου, όταν θέλουμε το παράμαλο να αποσπάται γρήγορα από έναν σύνδεσμο ταχείας απελευθέρωσης (speed links-quick change links). Είναι ο πιο αξιόπιστος και δυνατός κόμπος , για να φτιάξουμε οποιαδήποτε ψαρευτική θηλιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ FIGURE OF 8 ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

 

Ο ΚΟΜΠΟΣ PALOMAR/PALOMAR KNOT


Ο κόμπος palomar είναι ένας από τους πιο δυνατούς κόμπους για το δέσιμο αγκιστριών με κρίκο, για το δέσιμο της πετονιάς σε στριφτάρια και για την ένωση οδηγών κατά του μπερδέματος στο ψάρεμα του κυπρίνου (solid anti-tangle leaders).
Πρόκειται για ένα εύκολο κόμπο που μπορεί να κρατά το 97% της αντοχής της πετονιάς.

palomar-knot-foto-carp-matchfishing-gr.jpg


Ο κόμπος Palomar είναι από τους πιο δυνατούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα σήμερα. Αξιόπιστος για το δέσιμο αγκιστριών και παραμάλων, ειδικά για αυτά τα παράμαλα που αποτελούνται από πετονιά ή fluorocarbon υλικά.
Για να δέσουμε αγκίστρια με τον κόμπο Palomar, αυτά θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε κρίκο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ PALOMAR ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

 

Ο ΚΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΦΙΜΩΣΗΣ/BLOOD KNOT


Ο κόμπος της φίμωσης ή αλλιώς blood knot, είναι ένας πολύ καλός κόμπος με μεγάλη αντοχή, ικανός να δένει παράμαλα από πετονιά, fluorocarbon, σε στριφτάρια και αγκίστρια με κρίκο.
Είναι πολύ εύκολος στην κατασκευή του, έχει αντοχή στο 92-95% της αρχικής πετονιάς, και ενδείκνυται για στριφτάρια και αγκίστρια που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα του κυπρίνου, που διαθέτουν κρίκο.
Είναι ιδανικός κόμπος ,όταν τον χρησιμοποιούμε σε αγκίστρι, που φέρει το δόλωμα πάνω του, και όχι σε μορφή hair-rig (Παράμαλο για ψάρεμα κυπρίνου).

blood-knot-carp-matchfishing-gr.jpg


Επίσης ένα μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι εάν φτιαχτεί σωστά, δεν βιρινιάζει την πετονιά κοντά στον κόμπο, πράγμα που συμβαίνει συχνά σε κόμπους που σφίγγουν συρόμενα. Όπως είπαμε ο κόμπος λειτουργεί με παράμαλα πετονιάς. Δεν είναι ότι καλύτερο να τον κάνουμε με νήμα, διότι το νήμα γλιστράει και μπορεί να μας ανοίξει σε πολύ μεγάλες τάσεις.
Εάν θέλουμε για περισσότερη σιγουριά, μπορούμε να κάψουμε την άκρη του κόμπου με ένα αναπτήρα. Έτσι θα σχηματιστεί ένα εξόγκωμα που θα δημιουργεί ασφάλεια στον κόμπο, κάτω από πολύ υψηλά φορτία.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ BLOOD KNOT BHMA-BHMA

 

O ΚΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΘΗΛΙΑΣ/OVERHAND LOOP KNOT


Η θηλιά ή αλλιώς overhand loop knot, είναι ένας βασικός ψαρευτικός κόμπος, χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις σε τεχνικές της θάλασσας , αλλά και των γλυκών νερών.
Εφαρμόζεται σε πετονιά συνήθως, αλλά και στα παράμαλα για το ψάρεμα του κυπρίνου για να φτιάξουμε την θηλιά που τοποθετείται ο δόλωμα.
Η απλή θηλιά γίνεται με ένα απλό τύλισμα της πετονιάς γύρω από τον εαυτό της. Δημιουργείται ένας πολύ απλός κόμπος, ο οποίος επιτρέπει μια κινητικότητα όταν εφαρμόζεται πάνω σε στριφτάρι, πράγμα πολύ χρήσιμο στην παρουσίαση των σκληρών παραμάλων από πετονιά για το ψάρεμα του κυπρίνου (stiff-mono-fluorocarbon hooklenghts).

1-overhand-loop-carp-matchfishing-gr-fishing-knots.jpg

 

Δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον κόμπο για δέσιμο παράμαλου με νήμα, διότι τα περισσότερα νήματα με τις επικαλύψεις γλιστράνε στον κόμπο αυτό. Ειδικά με σκληρές πετονιές αποκτά μεγάλη δύναμη, σταθερότητα και δεν γλιστράει.
Αυτόν τον κόμπο θα τον συναντήσετε περισσότερο στα ψαρέματα του κυπρίνου και ειδικά στις αρματωσιές stiff hair rig, hinge rig, chod rig, και πάντα με αυτόν φτιάχνουμε την θηλιά του hair rig, που τοποθετούμε τα δολώματα τύπου boilies. Ο κόμπος της θηλιάς είναι στην παρακάτω φωτογραφία και περιέχεται στον κόμπο knotless knot.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ OVERHAND KNOT BHMA-BHMA


Ο ΚΟΜΠΟΣ ALBRIGHT / ALBRIGHT KNOT


Ο κόμπος albright είναι ένας πολύ χρήσιμος κόμπος για να ενώσουμε δύο διαφορετικά τμήματα πετονιών και χρησιμοποιείται ειδικά για την ένωση πετονιάς και νήματος.
Ευρέως χρησιμοποιείται στο spinning για την ένωση του παράμαλου με το νήμα, στο casting για shock-leaders και στο ψάρεμα του κυπρίνου για την δημιουργία των combi-rigs.
Πρόκειται λοιπόν για ένα ιδανικό κόμπο ένωσης δύο διαφορετικών υλικών, ειδικά για νήμα και πετονιά. Εάν η πετονιά μας είναι από fluorocarbon και είναι σκληρή, είναι ο ιδανικός κόμπος. Έχει μεγάλη αντοχή, μικρό όγκο, και εάν φτιαχτεί σωστά διατηρείται ανέπαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

albright-knot-fishing-knots-close.jpg


Στην παρούσα φωτογραφία βλέπετε ένα combi-rig για το ψάρεμα του κυπρίνου. Μην ξεχνάτε όμως τις τεχνικές του spinning και του casting, διότι ο albright είναι ένας κόμπος χρήσιμος για πάρα πολλές τεχνικές και σύνθετα παράμαλα, ενώσεις shock leader και ενώσεις νημάτων-πετονιάς-παραμάλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ ALBRIGHT KNOT BHMA-BHMA


O ΑΠΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΚΟΜΠΟΣ/GRANNY KNOT


O απλός σταυρόκομπος είναι ίσως ο πιο απλός κόμπος που χρησιμοποιείται στο ψάρεμα. δεν χρησιμοποιείται για να δέσει παράμαλα ή σύνθετα τμήματα αρματωσιών, αλλά για να σφαλίσει τα δολώματα πάνω σε παρουσιάσεις αρματωσιών για το ψάρεμα του κυπρίνου.
Η κύρια χρησιμοποίησή του είναι να ασφαλίσει επιπλέοντα δολώματα pop-up boilies σε παρουσιάσεις pop-up, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρουσιάσεις για βυθιζόμενα δολώματα.

aplos-stayrokompos-granny-knot-fishing-knots-www-carp-matchfishing-gr.jpg


Ο κόμπος αυτός γίνεται για να σφίξει και να ασφαλίσει τα δολώματα τύπου boilies αρχικά, ενώ σε δεύτερη φάση για να δεθεί πάνω στους κρίκους ring rigs, σε παράμαλα τύπου d-rig, ds rigs, blowback rigs κτλ. Επαναλαμβάνω ότι είναι κόμπος στερέωσης και ποτέ δεν χρησιμοποιείται σε κόμπους παραμάλων, γιατί δεν έχει την δύναμη κόμπου , που θα χρειαστεί ένα παράμαλο.
Ο κόμπος αυτός εκτελείται με πετονιά, νήματα και ειδικά με οδοντικό νήμα. Η παρουσίαση του δολώματος boilie pop-up, πάνω σε αρματωσιά για το ψάρεμα του κυπρίνου τύπου DS-RIG. Η στερέωση του απλού κόμπου είναι τόσο απλή , όσο κανένας άλλος ψαρευτικός κόμπος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ GRANNY KNOT BHMA-BHMA


Ο ΚΟΜΠΟΣ ΤΟΥ D-RIG/D-RIG KNOT


To d-rig είναι ένα εξειδικευμένο παράμαλο , το οποίο χρησιμοποιείται στο ψάρεμα του κυπρίνου και ειδικά σε παρουσιάσεις με δολώματα που επιπλέουν , όπως τα boilies pop-up. Επιτρέπει ελεύθερη κίνηση του δολώματος και είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί. Γίνεται συνήθως με αόρατη σκληρή πετονιά (fluorocarbon stiff hooklink) και με ένα κρίκο ring rig ή μικρό στριφτάρι.

d-rig-knot-fishing-knots-carp-matchfishing-gr.jpg


Κατασκευάζουμε πρώτα . ένα κόμπο knotless knot με μια πετονιά σε ένα αγκίστρι με κρίκο. Φροντίζουμε να περισσέψει ένα τμήμα πετονιάς, από όπου θα περάσουμε ένα κρίκο ring rig. Γυρίζουμε την πετονιά μέσα από τον κρίκο του αγκιστριού, έτσι ώστε να σχηματιστεί το «D». Καίμε την άκρη της πετονιάς με ένα αναπτήρα, ώστε να ασφαλιστεί ο κρίκος και να μην μετακινείται η πετονιά. Πάνω στον κρίκο δένουμε τα boilies με τον απλό σταυρόκομπο, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΥ ΤΟΥ D-RIG BHMA-BHMA

 

Αυτοί είναι οι πιο κύριοι κόμποι για τα ψαρέματα των γλυκών νερών, για το ψάρεμα του κυπρίνου και για τις περισσότερες τεχνικές που εφαρμόζονται στην θάλασσα. Να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.