Match waggler fishing:Το ψάρεμα των μελανουριών σε απότομα νερά με την χρήση μαλάγρας

match-fishing-melanouria-malagra-groundbait-d-sfaltos-carpmatchfishingMatch waggler fishing:Το ψάρεμα των μελανουριών σε απότομα νερά με την χρήση μαλάγρας 

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Γιώργος Χούσος, Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Σφαλτός

Το ψάρεμα του μελανουριού τους μήνες του φθινόπωρου και του χειμώνα , παίρνει νέα πνοή όταν το ψάχνουμε σε πιο απόμακρα μέρη, σε βαθιά λιμάνια με πετρώδη βυθό, σε απότομους βραχώδεις κάβους, και σε ήπιες σχετικά καιρικές συνθήκες.

Τα λεπτά εργαλεία του match waggler fishing εγγυώνται την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του δολώματος, για την προσέλκυση των μεγαλύτερων και πιο καχύποπτων ψαριών.

Η καχυποψία του μελανουριού είναι γνωστή στους ψαράδες και θα πρέπει να προσαρμόσουμε την τεχνική μας για να το ξεγελάσουμε. Στο δύσκολο αυτό ήδη σκηνικό, η χρήση της μαλάγρας φαίνεται επιβεβλημένη.

 

 

Οι τελευταίες εξορμήσεις  για  ψάρεμα  μελανουριών ,  δεν ήταν και οι πιο αισιόδοξες εάν κρίνουμε από  τα παλαιότερα έτη. Σε γνωστούς προορισμούς τα ψάρια παλιότερα έδιναν ηχηρό παρόν στα φρένα των match μηχανισμών μας , και γενικά κάναμε καλές ψαριές με μεγάλα μελανούρια .

Η αύξηση της παράκτιας αλιείας, η τεράστια ασυδοσία των επαγγελματιών ψαράδων με τα χιλιόμετρα δίχτυα δίπλα στις ακτές, με τις τράτες στα 100 μέτρα να σέρνουν, οι ανεξέλεγκτοι «παράνομοι επαγγελματίες ψαράδες» που πουλάνε ψάρια για μεροκάματο, μας έχουν στερήσει  τόπους , όπου παλιότερα έβριθαν από θαλάσσια ζωή. Έτσι , είδαμε τις ψαριές μας να μειώνονται, ακόμη και με την τεχνική του match waggler fishing, τεχνική που λόγω των πιο προσεγμένων λεπτών εργαλείων , ήταν πάντα σε θέση να έχει τις καλύτερες δυνατές επιτυχίες.

match-fishing-rocks-melanouria-malagra-carpmatchfishing

Έτσι αποφασίσαμε με την παρέα να απομακρυνθούμε λίγο από τους κλασικούς ψαρότοπους, και να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε ψαρότοπους απόμακρους, απομονωμένους, όπου τα μελανούρια θα ήταν περισσότερα σε αριθμούς και μεγέθη.

Ιδανικοί τέτοιοι τόποι εκτός από τις απότομες βραχώδεις ακτές, αποτελούν τα βαθιά λιμάνια με βραχώδη βυθό, και γενικά τα απότομα βαθιά νερά.

melanouri-match-fishing-malagra-th-carpmatchfishing

Το μελανούρι είναι ένα ψάρι που αρέσκεται να περιφέρεται στα βαθιά λιμάνια, στα βράχια, στους κάβους,  και να ψάχνει την τροφή του ανάμεσα στα μπλόκια των μεγάλων κυματοθραυστών.

Τα κύματα στις φουρτούνες , το φθινόπωρο και το χειμώνα, το βοηθούν να ξεκολλάει οστρακοειδή από τα βράχια, και  να βρίσκει σκουλήκια και καρκινοειδή στον πυθμένα, και να κυνηγάει τα μικρόψαρα κόντρα στα ρεύματα.

Θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να τραφεί, που  συνήθως είναι τα δυνατά ρεύματα, το ανακάτεμα του βυθού από τα μεγάλα καράβια της γραμμής και μετά το σπάσιμο ενός δυνατού καιρού.

match-fishing-melanoyria-bigattino-carpmatchfishing

Η βουβή ρεστία που ανακατεύει τον βυθό με το έντονο υποθαλάσσιο ρεύμα είναι επίσης μια από τις πιο ιδανικές συνθήκες για το ψάρεμα του μεγάλου μελανουριού. Δεν θα βρείτε το μελανούρι επίσης εύκολα σε μέρη με καθαρά νερά. Εάν δεν υπάρχουν βαθιά θολά νερά, το ψάρεμά του φαντάζει αβέβαιο, ή θα ξεγελάμε μόνο πολύ μικρά ψάρια του είδους.

Τα εργαλεία μας σε αυτό το ψάρεμα δεν είναι ανάγκη να είναι τα πιο δυνατά , αλλά καλό θα είναι να είναι προσεγμένα. Ένα μεγάλο μελανούρι δεν θα δώσει και πολλά περιθώρια στον ψαρά, ειδικά όταν το παιχνίδι παίζεται στον ζωτικό του χώρο.

match-fishing-rod-curve-carpmatchfishing

Έτσι , σε αυτά τα match waggler ψαρέματα επιστρατεύουμε προοδευτικά-ημιπαραβολικά καλάμια με c.w που μπορεί να φτάσει άνετα και τα 15-20 γρ. Ίσως  θα  χειριστούμε μεγαλύτερους και πιο αεροδυναμικούς bodied φελλούς για να πετάξουμε με άνεση σε κόντρα άνεμο και για αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευστάθεια σε επιφανειακά ρεύματα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, ένας ίσιος φελλός (straight) , θα μας καλύψει στα ψαρέματά μας. Η αρματωσιά μας  όμως μπορεί να χρειαστεί διαφοροποιήσεις.

Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να κατέβει και κάτω από τα 8 μέτρα, αφού συνήθως τα λιμάνια και τα βράχια αυτά έχουν βαθιά νερά. Σε αυτά τα μέρη τα μελανούρια συναθροίζονται και για πιο σταθερή θερμοκρασία. Τώρα την αρχή του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα νερά αρχίζουν να κρυώνουν σταδιακά , από τα βρόχινα ορεινά νερά των ποταμών. Τα μελανούρια ψάχνουν  πιο συχνά τα θερμοκλινή, τα ήπια σε θερμοκρασία ρεύματα και θα τα ψάξουμε συχνά από τον βυθό και κοντά στα μεσόνερα, σε θολά νερά, και πολλές φορές σε λιμάνια κοντά σε εκβολές ποταμών.

match-waggler-rig-2-melanouria-psarema-carpmatchfishing

Προϋπόθεση για να ψαρέψουμε με τον παραπάνω συλλογισμό,  είναι ένα βάρος drop (το βάρος που τοποθετείται με βαρίδια πάνω στην αρματωσιά μας) που ξεκινά από τα 2 γρ και μπορεί να φτάσει και  τα 3-5 max  γρ, με τους ανάλογους μεγάλους straight ή bodied (σταγονοειδής φελλός) waggler φελλούς των χ+2 ,έως και  χ+5 γρ.

Η μάνα του μηχανισμού μπορεί και να ανέβει στα 0,16-0,18 χιλιοστά, πάντα βυθιζόμενου τύπου, ενώ το παράμαλο καλό θα είναι να είναι από ποιοτικό fluorocarbon ή coated υλικό, για να έχει αντοχή στα ισχυρά σαγόνια των μελανουριών.

Εάν δούμε ότι κυκλοφορούν μεγάλα μελανούρια, το διπλάρωμα  στα 3-4 εκατοστά του παράμαλου πάνω από το αγκίστρι, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

match-fishing-diplaromeno-paramalo-melanouria-carpmatchfishing

Το μεγάλο πρόβλημα και ζήτημα προς αντιμετώπιση στα βαθιά νερά, είναι η ύπαρξη των ρευμάτων, που είναι όμως ουσιώδη όμως συνθήκη για την σύλληψη των μελανουριών. Τα απόνερα από  τα καράβια , τα ρεύματα που έρχονται από τα ανοικτά και στροβιλίζονται στις μπούκες και στους κυματοθραύστες, δυσκολεύουν την κάθοδο του δολώματος και την σταθεροποίηση της αρματωσιάς σε ένα σημείο, για να μπορέσουμε να μαλαγρώσουμε με ασφάλεια.

Η γνώση της κίνησης των ρευμάτων είναι ουσιώδης για να λύσουμε το πρόβλημα. Με διαδοχικές ρίψεις του φελλού προσπαθούμε να βρούμε το σημείο εξισορρόπησης των ρευμάτων ή μπορούμε να βρούμε ένα σημείο που με τον καιρό στην πλάτη θα έχουμε τα λιγότερα ρεύματα.

melanouri-match-waggler-fishing-carpmatchfishing 

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να ψαρέψουμε με πλάγιο δυνατό ρεύμα που θα παρασέρνει τον φελλό δεξιά ή αριστερά, παρασέρνοντας επίσης και την μαλάγρα, τα ψάρια , και τις προσπάθειές μας για επιτυχημένη έκβαση. Επειδή το μελανούρι θα το ψάξουμε από βυθό έας και τα μεσόνερα , ειδικά στην διάρκεια της ημέρας, θέλουμε το δόλωμά μας να αργοκατεβαίνει προς τον βυθό, και ειδικά «χορεύοντας με τα ρεύματα». Το άπλωμα των μικρών βαριδιών στην αρματωσιά μας, σε αποστάσεις των 3-4 εκατοστών το καθένα,  δίνει αυτή τη δυνατότητα και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε.

Η ΜΑΛΑΓΡΑ ΣΕ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Η μαλάγρα μας στα βαθιά νερά θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλες ψαρευτικές συνθήκες. Ο στόχος μας δεν θα είναι μια σφικτή σύσταση σαν πέτρα , η οποία θα φτάσει μόνο  στον βυθό και δεν θα ανοίξει στα μεσόνερα και να παρασυρθεί από τα ρεύματα.

Το ζητούμενο είναι να ανοίξει σταδιακά στα μεσόνερα που κυνηγάει το μελανούρι και να αφήσει εκεί το πρώτο οπτικό νέφος.

groundbait-ball-angry-fish-melanouria-carpmatchfishing

Τα μελανούρια είναι κοπαδιαστά ψάρια που έλκονται πάρα πολύ από την μαλάγρα. Με το χρόνιο ψάρεμά τους με την τεχνική του match waggler fishing, έχουμε πια καταλήξει σε στάνταρ συμπεράσματα.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η μαλάγρα μας στα μελανούρια, θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλο οπτικό νέφος, και πολύ αποδοτικά κρίνονται τα λευκά νέφη που προκαλούνται από τις ζωικές πρωτεΐνες του γάλακτος και του τυριού(καζεΐνη).

groundbait-splash-water-melanouria-match-fishing-carpmatchfishing

Επιπλέον η μαλάγρα θα πρέπει να διαλύεται πολύ γρήγορα και άμεσα στο νερό και να απελευθερώνει τα προσελκυστικά της αρώματα , χωρίς να αφήνει σβώλους και υπολείμματα τροφών .

malagra-nefos-match-carpmatchfishing

Αυτή η προσελκυστικότητα μπορεί επίσης να απογειωθεί με ένα συνδυασμό αρωμάτων από φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες, που περιέχονται στην φυσική τροφή των μελανουριών στους μικτούς βυθούς και στα βράχια.

Οι μελέτες που έχουν γίνει στα κοινά φύκη των βράχων, των οστρακοειδών και του γενικότερου περιβάλλοντος, μας δίνουν στοιχειώδεις πληροφορίες για τον τρόπο που θα δομήσουμε μια μαλάγρα.

match-fishing-kai-malagroma-carpmatchfishing

Ο συνδυασμός αρώματος μίγματος οστρακοειδών, πρωτεΐνης ψαριών και υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνης γάλακτος κρίνεται ακαταμάχητος στην μαλάγρα μας, και προσελκύει άμεσα τα κοπάδια των μελανουριών.

Η σύσταση της μαλάγρας για τα μελανούρια είναι εύκολο να επιτευχθεί, θέλουμε μία μέση σκληρότητα στην μπάλα μας, η οποία θα μαλαγρώνει όσο πέφτει προς τον βυθό και θα ανεβάζει τα συστατικά της προς τα μεσόνερα. Ο όγκος της κύριας μπάλας μαλάγρας μπορεί να φτάσει και στον βυθό, για να τραβήξει και εκεί τα ψάρια που αναζητούμε.

melanouria-malagra-groundbait-sfaltos-carpmatchfishing

Ως γνωστό τα μεγαλύτερα μελανούρια τρώνε κοντά στον βυθό και συχνά αποκόπτονται από τον κύριο όγκο των μικρότερων ψαριών. Μία μαλάγρα που δεν περιέχει πηλό, χώμα και άργιλο, μπορεί να αποδεσμεύει άμεσα τα συστατικά της στο νερό , καλώντας τα μελανούρια από μακρινές αποστάσεις.

match-fishing-melanouria-malagra-groundbait-sfaltos-carpmatchfishing

Υπάρχουν μαλάγρες που χρειάζονται να περιμένουμε ώρες για να ενεργήσουν στο νερό, επειδή γίνεται η μπάλα σαν πέτρα από τον άργιλο και τον πηλό και δεν απελευθερώσουν γρήγορα τα ελάχιστα αρώματα που περιέχουν.

Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο ψαρέματος, ακόμη και να χάσουμε την ώρα εκείνη που τα μελανούρια λόγω φωτοπεριόδου, θέλουν να φάνε με μεγαλύτερη όρεξη.

melanoyria-malagra-match-waggler-fishing-groundbait-balls-carpmatchfishing

Οι κατάλληλες μαλάγρες για το ψάρεμα των μελανουριών σε μικτούς βυθούς και βράχια πλέον υπάρχουν από αρκετές εταιρείες. Εμπλουτίστε την μαλάγρα σας με μια χούφτα προνύμφης μύγας, χωρίς πριονίδια, και απολαύστε το ψάρεμά σας με την τεχνική του match waggler fishing. 

Από τις μπάλες που θα δημιουργήσουμε θα ρίξουμε 3-5 στην αρχή, και ανάλογα με τις τσιμπιές που θα παίρνουμε θα ρίχνουμε μία ανά τακτά διαστήματα.

ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ ΜΕ ΠΡΟΝΥΜΦΗ ΜΥΓΑΣ

Εάν υπάρχουν όμως υπερβολικά δυνατά ρεύματα, η χρήση μιας κοινής μαλάγρας κρίνεται απαγορευτική. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε σκέτη προνύμφη μύγας και ανάλογα με την κίνηση του ρεύματος , θα μαλαγρώνουμε πιο μακριά, με σκοπό η προνύμφη όπως κατεβαίνει στον βυθό να έρθει στην περιοχή μας.

match-fishng-catapult-maggots-carpmatchfishing

Τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από την  προνύμφη μύγας, είναι ο αμερικάνος ,  το saltarello και ο ακροβάτης. Εάν  δεν επικρατούν δυνατά ρεύματα μπορούμε να μαλαγρώνουμε και με σκέτη προνύμφη μύγας, με μεγάλη όμως επιφύλαξη εάν οι καιρικές συνθήκες είναι μεταβλητές.

Το οσφρητικό και οπτικό πάντως σήμα μιας μαλάγρας, κρίνεται σχεδόν απαραίτητο στα πιο κρύα νερά της εποχής, καθώς τα μελανούρια γίνονται δύστροπα και δεν συγκεντρώνονται εύκολα στα μέρη που ψαρεύουμε.

malagra-gia-melanouria-koyvas-angry-fish-carpmatchfishing

Τα μελανούρια εάν τα κρατάει η περιοχή, με την χρήση της κατάλληλης μαλάγρας δεν θα αργήσουν να φανούν. Στην εμφάνισή τους παίζει ρόλο ή εποχή, η φάση του φεγγαριού, η άνοδος των νερών, τα ρεύματα, και η μη ύπαρξη αρπακτικών ψαριών (π.χ. λούτσοι).

Τώρα όμως την αρχή του χειμώνα είναι πολύ συνηθισμένο τα μελανούρια να τρώνε μόνο τις φωτεινές ώρες της ημέρας , και όταν αρχίζει να σουρουπώνει να κόβουν με την μία! Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε επομένως την ημέρα και δεν θα απογοητευτείτε.

melanouria-me-malagra-match-fishing-rod-carpmatchfishing

Το τσίμπημά τους είναι το απότομο βούλιαγμα του φελλού κάτω από την επιφάνεια του νερού, και στην συνέχεια απότομο φευγιό με την κατεύθυνση των ρευμάτων. Εάν δεν έχουμε το μυαλό μας στον φελλό, μάλλον θα ακούσουμε και απότομα φρένα, ακόμη και από μελανούρια μικρού μεγέθους.

Η μάχη θέλει προσοχή, δεν πρέπει να χαθεί ποτέ η επαφή με το ψάρι, και επιπλέον θα αποτρέψουμε το μεγάλο μελανούρι να κόψει την πετονιά ή να χωθεί μέσα στα μπλόκια,  ή στις τρύπες του ντόκου.

saddle-bream-groundbait-match-fishing-cg-carpmatchfishing

Τις περισσότερες φορές η μάχη θα δοθεί στα μεσόνερα, με κινήσεις δεξιά και αριστερά, παράλληλα με την ακτή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ MATCH FISHING ME WAGGLER ΦΕΛΛΟ

Στον γενικό εξοπλισμό που θα χρειαστούμε, σημαντικά στοιχεία είναι μια μακριά απόχη με μήκος από 4-5 μέτρα, για να αποχιάζουμε με ασφάλεια. Εμένα προσωπικά με έχουν βολέψει στεφάνια με πλωτήρες, ειδικά σφουγγαράκια που δημιουργούν επιπλέον άνωση για πιο ασφαλές και εύκολο απόχιασμα.

Ο μηχανισμός του καλαμιού  είναι πάρα πολύ σημαντικός, καλο θα είναι να είναι γρήγορος και τα φρένα του πρέπει να λειτουργούν υποδειγματικά χωρίς κολλήματα. Ενα μέγεθος από 2000-2500 είναι το πιο κοινό , για τους περισσότερους ψαράδες.

match-fishing-eksoplismos-carpmatchfishing

Μια ή δύο βάσεις στήριξης σε αρνητική γωνία θα προστατέψουν το καλάμι από φθορές και θα επιτρέψουν να δοθούν φρένα χωρίς να βρει κάπου η πετονιά μας και τραυματιστεί.

Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μου να λέει ότι χοροπηδητά στο λιμάνι, ραδιόφωνα, φακοί που φέγγουν στο νερό και φασαρία, απλά δεν επιτρέπονται!

Τα μελανούρια σε τέτοια μέρη δεν προσεγγίζονται εύκολα και δυστυχώς έχουν δει πολλά με τα ματάκια τους… Άλλωστε ψαρεύουμε και στα μεσόνερα, και σε μία απόσταση που εύκολα φαινόμαστε στα ψάρια.

melanouri-malagra-groundbait-match-waggler-carpmatchfishing

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να κρατάμε τα μικρά μελανουράκια γιατί μετά δεν θα μείνει τίποτα στο τόπο για να μεγαλώσει. Επειδή όμως τα μελανούρια κυκλοφορούνε σε κοπάδια, τα κρατάμε όλα ζωντανά σε ένα κιούρτο μέσα στο νερό, για να τα απελευθερώσουμε στο τέλος του ψαρέματος.

kiourtos-me-malanoyria-match-fishing-carpmatchfishing

Ψαρέψτε, χαλαρώστε, ευχαριστηθείτε τα μεγάλα ψάρια, κρατήστε αυτά που σας αναλογούνε (ή ακόμα καλύτερα κάντε και λίγο catch & release ) και μην καταστρέφετε τους τόπους.

Να θυμάστε, ένα ψάρι εάν το φάτε , το στομάχι θα το θυμηθεί για 2 ώρες, εάν το ελευθερώσετε θα το θυμόσαστε εσείς  για μια ζωή!

match-fishing-malagra-melanouria-groundbait-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg
© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.