MATCH WAGGLER FISHING VS BOLOGNESE-Η διάκριση των 2 τεχνικών στα βράχια

  -bolognese kai match

BOLOGNESE WAGGLER FISHING VS MATCH FISHING-Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΩΔΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Η μεσόγειος , με την πληθώρα και την πολυμορφία των ψαρότοπων, έχει να αναδείξει τις τεχνικές του match waggler fishing και Bolognese, σε πρωταγωνιστές στους βραχώδεις σχηματισμούς.

Πρόκειται για δύσκολους τόπους με πολλές ιδιομορφίες, που θα πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά για να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο ψαρέματος που μας αρμόζει.

 

 

 

 

ΒΡΑΧΩΔΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είναι από τους πλουσιότερους ψαρότοπους , τόσο σε ποικιλία θηραμάτων , όσο και σε ομορφιά, διασκέδαση και ποικιλομορφία τεχνικών που εφαρμόζονται. Για το Bolognese και το match waggler fishing είναι το πιο μάχιμο πεδίο, καθώς χαρίζει ακατάπαυστο ενδιαφέρον ,και μάχες με ψάρια που χαράζονται για πάντα στις ψαρευτικές μνήμες.

matchbolobraxiaΚυρίως αναφερόμαστε σε φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς, ενώ επίσης σημαντικοί είναι οι ψαρότοποι των τεχνιτών βραχότοπων , όπως οι μεγάλοι κυματοθραύστες. Σε αυτά τα μέρη είναι πολύ σημαντική η επίδραση των περιβαντολλογικών συνθηκών, κυρίως το κύμα , ο αέρας και τα έντονα ρεύματα.

Διαλέγουμε μέρη που οι πρώτες αποχές είναι σχετικά βαθιές, 3-4 μέτρα με το καλημέρα. Εάν μπορούμε σε απόσταση 10 με 20 μέτρα να ψαρεύουμε σε 5 με 6 μέτρα βάθος είναι το καλύτερο.

Σε καταστάσεις ήρεμης θάλασσας σχετικά , τα θηράματα του βράχου είναι πολύ επιφυλακτικά και δύσκολα θα τσιμπήσουν εάν δεν προετοιμάσουμε καλά τον τόπο με μαλάγρωμα.

matchbolobraxia sargosΣτις κοντινές αποστάσεις το Bolognese υπερτερεί , αφού εφαρμόζουμε τεχνική απίκο με υπερ-ελαφριούς φελλούς , που φτάνουν σε ευαισθησία το πολύ ένα-δύο γραμμάρια. Η απουσία ρευμάτων βοηθά το συγκεντρωτικό μαλάγρωμα σε ένα μοναδικό σημείο, οπότε και το γρηγορότερο μάζεμα των ψαριών.

Με το καλάμι Bolognese παλεύουμε πολύ καλύτερα τα μεγάλα θηράματα και γλιτώνουμε πολλά από τα γρήγορα βραχώματά τους.

Δύσκολα ψάρια όπως οι μεγάλοι σαργοί, τα μελανούρια , τα λαβράκια, οι τσιπούρες, οι κέφαλοι, θα βάλουν σε μέγιστη ταλαιπωρία τον εξοπλισμό μας ,γιατί οι συνθήκες μάχης στο άγριο περιβάλλον των βράχων δεν συγχωρούν λάθη και βεβιασμένες κινήσεις!

Το μακρύ καλάμι-7/8 μέτρα- ξεκολλάει στην κυριολεξία τα ψάρια από τον βυθό που ψαρεύουμε σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το μεγάλο μήκος δημιουργεί τόξο παραβολής που δεν αφήνει περιθώρια διαφυγής.

matchbolobraxia sargoiΣτο match waggler fishing στα βράχια o φελλός πρέπει να έχει την μέγιστη ευαισθησία και να μπορεί να ανιχνεύσει και τις πιο πονηρές τσιμπιές. Σε γενική ομολογία τα ψάρια των βράχων αρπάζουν βίαια το δόλωμα και καταφεύγουν σε σημεία γρήγορα που θα τους προσφέρουν κάλυψη.

Ο συναγωνισμός της τροφής είναι μεγάλος σε αυτά τα μέρη, καθώς τα ρεύματα ανακατεύουν τον βυθό βγάζοντας φαγώσιμα υλικά και τα ψάρια βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο waggler φελλός είναι ο μόνος τρόπος να ανιχνεύσουμε τις τσιμπιές όταν τα ψάρια δεν τρώνε καλά.

matchbolobraxia sargoiΜπορούμε να καλύψουμε όλες τις αποστάσεις και να ρίξουμε τα δολώματα κοντά και μακριά για να αναζητήσουμε τα αρπακτικά ψάρια. ¨Όταν υπάρχει έντονη επιφανειακή κίνηση, ο waggler φελλός αντιστέκεται πιο πολύ στο φαινόμενο ''ποτάμι'', ενώ ο ελαφρύς σταθερός αμολύβωτος επιφανειακός γίνεται έρμαιο του ρεύματος.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε καταστάσεις κύματος και ειδικά όταν ψαρεύουμε στα βράχια δεν χρησιμοποιούμε match βυθιζόμενες πετονιές. Η πετονιά μπαίνει κάτω από τον όγκο του νερού και το πρωτεύον ρεύμα την τραβάει μπροστά στα βράχια, όπου έχουμε συχνότατο μπλέξιμο ,πολλά κοψίματα και ταλαιπωρία της λεπτής μάνας.

matchbolobraxiaΕκεί βοηθά τα μέγιστα το μακρύ Bolognese καλάμι, που κρατά μακριά την μάνα από τα βράχια και μας βοηθά να έχουμε αμεσότητα στο κάρφωμα.

Το match καλάμι σε έντονες συνθήκες ίσως δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος , αφού δημιουργεί μπλεξίματα κοντά στα βράχια με την πετονιά.

matchbolobraxia sargosΑς μην ξεχνούμε ότι για να δουλέψει σωστά η τεχνική θα πρέπει η μύτη του καλαμιού να είναι βυθισμένη μέσα στο νερό, και ότι το κοντό του μήκος δεν μπορεί να κατευθύνει την πετονιά εκεί που θέλουμε.

Εάν κάποια στιγμή ο κυματισμός αρχίσει να γίνεται πιο έντονος και ψαρεύουμε σε κοντινή απόσταση με match τεχνική , είναι καλύτερο να το γυρίσουμε σε Bolognese , αφού ο σταθερός φελλός δεν βυθίζεται όταν τον περνάει το κύμα.

Σε μακρινές αποστάσεις που δεν φτάνει το Bolognese, μπορούμε να ελαφρύνουμε τον ερματισμό του waggler , για να μην έχουμε έντονο το φαινόμενο των λανθασμένων τσιμπιών.

Να είστε όλοι καλά!

matchbolobraxia sargos

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.