Πως να καθαρίσετε και να συντηρήσετε την προνύμφη μύγας (Bigattino) για το ψάρεμα με την match waggler τεχνική

Bigattino-katharismos-carpmatchfishingΠως να καθαρίσετε και να συντηρήσετε την προνύμφη μύγας(bigattino) για το ψάρεμα με την match waggler τεχνική

Tου Χρήστου Καλαιτζή

Φωτογραφίες:Χρήστος Καλαιτζής

Τα bigattino-προνύμφη μύγας, ως γνωστόν είναι το κυρίαρχο δόλωμα της match με wagggler φελλό τεχνικής, ή ως του γνωστού "εγγλέζικου" ψαρέματος. Πολλές φορές χρειάζεται, να τα αποθηκεύσουμε για αρκετές μέρες στο ψυγείο μας, μέχρι να πάμε για ψάρεμα, τόσο αυτά που αγοράσαμε πρόσφατα, όσο και αυτά που έχουν περισσέψει από προηγούμενο ψάρεμα.

Στο διάστημα που μεσολαβεί από ψάρεμα σε ψάρεμα, οφείλουμε να φροντίσουμε για τη σωστή συντήρησή τους.

 

 

Ένα από αυτά που χρειάζεται να κάνουμε, ώστε το δόλωμά μας να είναι σωστό και άρα αποτελεσματικό, είναι και ο καθαρισμός του. Να ξεχωρίσουμε δηλαδή τα νεκρά «σκουληκάκια» και αυτά που έχουν μαυρίσει και είναι έτοιμα να γίνουν μύγες (caster), από τα ζωντανά.

Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε, διαλέγοντάς τα ένα προς ένα αλλά, όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο θα μας πάρει πολύ χρόνο και κόπο.

biggattino-katharismos-1-carpmatchfishing


Μια πρόταση για τον εύκολο καθαρισμό των bigattinο είναι να χρησιμοποιήσουμε μια σήτα η οποία, θα επιτρέπει τα ζωντανά «σκουληκάκια» να πέφτουν λόγω της κίνησής τους και ταυτόχρονα, θα συγκρατεί τα νεκρά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μάτι της σήτας να είναι 3mm και να υπάρχει ένα τελάρο ύψους 5cm για να μη μας φεύγουν τα bigattinο από πάνω.

bigattino-katharismos-2-carpmatchfishing


Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που έφτιαξα εγώ έχει τις διαστάσεις του κλασσικού φελιζόλ δολωμάτων.

bigattino-katharismos-3-carpmatchfishing


Αφού τοποθετήσουμε λοιπόν τη σήτα σε ένα άδειο φελιζόλ, ρίχνουμε τα bigattinο που θέλουμε να καθαρίσουμε, και με απαλές κινήσεις τα απλώνουμε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της σήτας.

bigattino-katharismos-4-carpmatchfishing


Τα αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται, ώστε όλα τα ζωντανά «σκουληκάκια» να πέσουν στο φελιζόλ μας και μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, απομακρύνουμε τη σήτα με τις νεκρές προνύμφες μύγας.

bigattino-katharismos-sita-carpmatchfishing

Στις παρακάτω δύο φωτογραφίες βλέπετε πως διαχωρίζονται καθαρά με την σήτα οι ζωντανές από τις ψόφιες προνύμφες μύγας

bigattino-katharismos-6-carpmatchfishing

bigattino-katharismos-deadmaggots-carpmatchfishing
Το δόλωμά μας τώρα είναι καθαρό και έτοιμο να μπει στο ψυγείο.

bigattino-katharismos-maggots-carpmatchfishing

Στο σημείο αυτό καλό είναι να ρίξουμε και λίγο πριονίδι (από ξύλο χωρίς ρητίνες γιατί σκοτώνει την προνύμφη), έτσι ώστε να απορροφάει την υγρασία. 

bigattino-katharismos-bag-carpmatchfishing

 

Το βάζουμε πρώτα στην υφασμάτινη τσάντα και στη συνέχεια σε μια πλαστική σακούλα για να μη παίρνει αέρα αλλά και να μη βγαίνουν οι μυρωδιές.

bigattino-katharismos-closebag-carpmatchfishing


Την κλείνουμε πιέζοντας να βγει ο εγκλωβισμένος αέρας, τη δένουμε σφιχτά και τη βάζουμε στο ψυγείο.

bigattino-katharismos-plastikbag-carpmatchfishing

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε να μην πεθάνουν οι προνύμφες μύγας από ασφυξία! Θα πρέπει να  ανοίγετε την πάνινη σακούλα ανά 2 με 3 ημέρες, να παίρνουν αέρα οι προνύμφες, να ζωντανεύουν και να την ξανακλείνετε. Εάν δεν έχουμε πρόβλημα με τη μυρωδιά τότε μπορούμε να αποφύγουμε την πλαστική σακούλα και να το βάλουμε στο ψυγείο μονο με την υφασματινη τσάντα.

Με τον παραπάνω τρόπο συντήρησης και καθαρισμού της προνύμφης μύγας, μπορούμε να το κρατήσουμε ζωντανό στο ψυγείο μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!

bigattino-katharismos-bagofmaggots-carpmatchfishing


Το καθαρό και ζωηρό bigattinο-προνύμφη μύγας,  είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το ψάρεμά μας, είτε ως δόλωμα στο αγκίστρι μας είτε ως μαλάγρα. Ρίχνοντας στη θάλασσα με τη σφεντόνα μας bigattinο το οποίο δεν είναι καθαρό δεν πετυχαίνουμε σωστό μαλάγρωμα και κατά συνέπεια μειώνουμε τις πιθανότητες για μια πετυχημένη ψαριά.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.