Πως να καθαρίσετε και να συντηρήσετε την προνύμφη μύγας(bigattino) για το ψάρεμα με την match waggler τεχνική
Tου Χρήστου Καλαιτζή
Φωτογραφίες:Χρήστος Καλαιτζής
Τα bigattino-προνύμφη μύγας, ως γνωστόν είναι το κυρίαρχο δόλωμα της match με wagggler φελλό τεχνικής, ή ως του γνωστού "εγγλέζικου" ψαρέματος. Πολλές φορές χρειάζεται, να τα αποθηκεύσουμε για αρκετές μέρες στο ψυγείο μας, μέχρι να πάμε για ψάρεμα, τόσο αυτά που αγοράσαμε πρόσφατα, όσο και αυτά που έχουν περισσέψει από προηγούμενο ψάρεμα.
Στο διάστημα που μεσολαβεί από ψάρεμα σε ψάρεμα, οφείλουμε να φροντίσουμε για τη σωστή συντήρησή τους.
Ένα από αυτά που χρειάζεται να κάνουμε, ώστε το δόλωμά μας να είναι σωστό και άρα αποτελεσματικό, είναι και ο καθαρισμός του. Να ξεχωρίσουμε δηλαδή τα νεκρά «σκουληκάκια» και αυτά που έχουν μαυρίσει και είναι έτοιμα να γίνουν μύγες (caster), από τα ζωντανά.
Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε, διαλέγοντάς τα ένα προς ένα αλλά, όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο θα μας πάρει πολύ χρόνο και κόπο.
Μια πρόταση για τον εύκολο καθαρισμό των bigattinο είναι να χρησιμοποιήσουμε μια σήτα η οποία, θα επιτρέπει τα ζωντανά «σκουληκάκια» να πέφτουν λόγω της κίνησής τους και ταυτόχρονα, θα συγκρατεί τα νεκρά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μάτι της σήτας να είναι 3mm και να υπάρχει ένα τελάρο ύψους 5cm για να μη μας φεύγουν τα bigattinο από πάνω.
Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που έφτιαξα εγώ έχει τις διαστάσεις του κλασσικού φελιζόλ δολωμάτων.
Αφού τοποθετήσουμε λοιπόν τη σήτα σε ένα άδειο φελιζόλ, ρίχνουμε τα bigattinο που θέλουμε να καθαρίσουμε, και με απαλές κινήσεις τα απλώνουμε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της σήτας.
Τα αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται, ώστε όλα τα ζωντανά «σκουληκάκια» να πέσουν στο φελιζόλ μας και μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, απομακρύνουμε τη σήτα με τις νεκρές προνύμφες μύγας.
Στις παρακάτω δύο φωτογραφίες βλέπετε πως διαχωρίζονται καθαρά με την σήτα οι ζωντανές από τις ψόφιες προνύμφες μύγας
Το δόλωμά μας τώρα είναι καθαρό και έτοιμο να μπει στο ψυγείο.
Στο σημείο αυτό καλό είναι να ρίξουμε και λίγο πριονίδι (από ξύλο χωρίς ρητίνες γιατί σκοτώνει την προνύμφη), έτσι ώστε να απορροφάει την υγρασία.
Το βάζουμε πρώτα στην υφασμάτινη τσάντα και στη συνέχεια σε μια πλαστική σακούλα για να μη παίρνει αέρα αλλά και να μη βγαίνουν οι μυρωδιές.
Την κλείνουμε πιέζοντας να βγει ο εγκλωβισμένος αέρας, τη δένουμε σφιχτά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε να μην πεθάνουν οι προνύμφες μύγας από ασφυξία! Θα πρέπει να ανοίγετε την πάνινη σακούλα ανά 2 με 3 ημέρες, να παίρνουν αέρα οι προνύμφες, να ζωντανεύουν και να την ξανακλείνετε. Εάν δεν έχουμε πρόβλημα με τη μυρωδιά τότε μπορούμε να αποφύγουμε την πλαστική σακούλα και να το βάλουμε στο ψυγείο μονο με την υφασματινη τσάντα.
Με τον παραπάνω τρόπο συντήρησης και καθαρισμού της προνύμφης μύγας, μπορούμε να το κρατήσουμε ζωντανό στο ψυγείο μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!
Το καθαρό και ζωηρό bigattinο-προνύμφη μύγας, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το ψάρεμά μας, είτε ως δόλωμα στο αγκίστρι μας είτε ως μαλάγρα. Ρίχνοντας στη θάλασσα με τη σφεντόνα μας bigattinο το οποίο δεν είναι καθαρό δεν πετυχαίνουμε σωστό μαλάγρωμα και κατά συνέπεια μειώνουμε τις πιθανότητες για μια πετυχημένη ψαριά.