Match Waggler Fishing-Σαργοί σε βαθιά λιμάνια

sargos match waggler fishing apoxi carpmatchfishingΣΑΡΓΟΙ ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δήμος Βελισσάρης

Το ψάρεμα του σαργού αποκτά νέο νόημα όταν τον ψάχνουμε σε απόμακρα μέρη, σε βαθιά λιμάνια με πετρώδη βυθό, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα λεπτά εργαλεία του match waggler fishing εγγυώνται την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του δολώματος, για την προσέλκυση των μεγαλύτερων και πιο καχύποπτων ψαριών.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις τεχνικές του match για να ψαρέψουμε τους σαργούς στα βαθιά λιμάνια, πως θα προσεγγίσουμε τον τόπο, και πως θα μαλαγρώσουμε. 

Θα αναλύσουμε τον αναγκαίο match waggler εξοπλισμό, και τις ιδιαιτερότητές του. H συνέχεια σκολουθεί...

 

 

Οι τελευταίες εμπειρίες στο ψάρεμα του σαργού δεν είναι και οι πιο αισιόδοξες με βάση τα παλαιότερα έτη. Σε κοντινούς προορισμούς τα ψάρια έδιναν ηχηρό παρόν στα φρένα των μηχανισμών μας , και γενικά κάναμε καλές ψαριές.

Λίγο η αύξηση της παράκτιας αλιείας, λίγο η τεράστια ασυδοσία των επαγγελματιών ψαράδων με τα χιλιόμετρα δίχτυα δίπλα στις ακτές, με τις τράτες στα 100 μέτρα να σέρνουν, μας έχουν στερήσει  τόπους , όπου παλιότερα έβριθαν από θαλάσσια ζωή. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών , είδαμε τις ψαριές μας να μειώνονται, ακόμη και με την τεχνική του match waggler fishing, τεχνική που λόγω των λεπτών εργαλείων  ήταν σε θέση πάντα να έχει επιτυχίες.

Έτσι αποφασίσαμε εν μέσω κρίσης να μεγαλώσουμε λίγο τις αποστάσεις για ψάρεμα , και να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε ψαρότοπους απόμακρους, απομονωμένους, όπου οι σαργοί θα ήταν περισσότεροι σε αριθμούς και μεγέθη. Ιδανικοί τέτοιοι τόποι εκτός από τις απότομες βραχώδεις ακτές, αποτελούν τα βαθιά λιμάνια με βραχώδη βυθό.

sargoi psara match fishing waggler carpmatchfishing

Ο σαργός είναι ένα ψάρι που αρέσκεται να περιφέρεται στα βαθιά λιμάνια και να ψάχνει την τροφή του ανάμεσα στα μπλόκια των μεγάλων κυματοθραυστών. Τα κύματα στις φουρτούνες τον βοηθούν να ξεκολλάει οστρακοειδή από τα βράχια, και  να βρίσκει σκουλήκια και καρκινοειδή στον πυθμένα.

Θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να τραφεί, που  συνήθως είναι τα δυνατά ρεύματα, το ανακάτεμα του βυθού από τα μεγάλα καράβια της γραμμής και μετά το σπάσιμο ενός δυνατού καιρού. Η βουβή ρεστία που ανακατεύει τον βυθό με το έντονο υποθαλάσσιο ρεύμα είναι επίσης μια από τις πιο ιδανικές συνθήκες για το ψάρεμα του μεγάλου χαρακωτού.

Τα εργαλεία μας σε αυτό το ψάρεμα είναι αναπόφευκτο να είναι πιο δυνατά και προσεγμένα. Ένα μεγάλο ψάρι δεν θα δώσει και πολλά περιθώρια στον ψαρά, ειδικά όταν το παιχνίδι παίζεται στον ζωτικό του χώρο. Έτσι για τέτοιου είδους match ψαρέματα επιστρατεύουμε προοδευτικά καλάμια με c.w που μπορεί να φτάσει άνετα και τα 30 γρ. θα χρειαστούμε μεγαλύτερους και πιο αεροδυναμικούς bodied φελλούς για να πετάξουμε με άνεση σε κόντρα άνεμο και για αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευστάθεια σε επιφανειακά ρεύματα.

felloi barioi match fishing wagglers carpmatchfishing

Η αρματωσιά μας πολλές φορές θα πρέπει να κατέβει και κάτω από τα 8 μέτρα, αφού συνήθως τα λιμάνια αυτά έχουν βαθιά νερά. Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα βάρος drop που ξεκινά από τα 2 γρ και μπορεί να φτάσει και  τα 5 γρ με τους ανάλογους μεγάλους waggler φελλούς των χ+2 ,έως και  χ+5 γρ.

Η μάνα του μηχανισμού μπορεί να ανέβει στα 0,18 χιλιοστά, πάντα βυθιζόμενου τύπου, ενώ το παράμαλο καλό θα είναι να είναι από coated υλικό για να έχει αντοχή στα ισχυρά σαγόνια των σαργών.

match-waggler-rig-2-melanouria-psarema-carpmatchfishing

Το μεγάλο πρόβλημα και ζήτημα προς αντιμετώπιση στα βαθιά λιμάνια , είναι η ύπαρξη των ρευμάτων, που είναι όμως ουσιώδη συνθήκη για την σύλληψη των χαρακωτών. Τα απόνερα από τα καράβια , τα ρεύματα που έρχονται από τα ανοικτά και στροβιλίζονται στις μπούκες και στους κυματοθραύστες, δυσκολεύουν την κάθοδο του δολώματος και την σταθεροποίηση της αρματωσιάς σε ένα σημείο, για να μπορέσουμε να μαλαγρώσουμε με ασφάλεια.

Η γνώση της κίνησης των ρευμάτων είναι ουσιώδης για να λύσουμε το πρόβλημα. Με διαδοχικές ρίψεις του φελλού προσπαθούμε να βρούμε το σημείο εξισορρόπησης των ρευμάτων ή μπορούμε να βρούμε ένα σημείο που με τον καιρό στην πλάτη θα έχουμε τα λιγότερα ρεύματα.

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να ψαρέψουμε με πλάγιο δυνατό ρεύμα που θα παρασέρνει τον φελλό δεξιά ή αριστερά, παρασέρνοντας επίσης και την μαλάγρα, τα ψάρια , και τις προσπάθειές μας για επιτυχημένη έκβαση.

groundbait-malagra-sargos-angry-fish-carpmatchfishing

Μία από τις δοκιμασμένες μαλάγρες που χρησιμοποιώ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μία ανοιχτού χρώματος,  βυθιζόμενη  ,με συνδυασμό ζωικής και φυτικής πρωτείνης, με μίγμα αρωμάτων με βάση τον πετρώδη βυθό των λιμανιών και της τροφής που υπάρχει (καρκινοειδή, ψάρια, οστρακοειδή), που θα δώσει διαφορετική μυρωδιά και μεγάλο οπτικό ίχνος.

Η μαλάγρα πολλαπλών συστατικών είναι ένα βασικό όπλο για το ψάρεμα του σαργού, και εδώ και πολλά χρόνια δεν με έχει αφήσει ποτέ παραπονεμένο.

 malagra-groundbait-sargos-sfaltos-angry-fish-rod-carpmatchfishing

Οι σαργοί εάν τους κρατάει η περιοχή δεν θα αργήσουν να φανούνε. Στην εμφάνισή τους παίζει ρόλο ή εποχή, η φάση του φεγγαριού, η άνοδος των νερών, τα ρεύματα, και η μη ύπαρξη αρπακτικών ψαριών (π.χ. λούτσοι).

Το τσίμπημά τους είναι το χαρακτηριστικό βούλιαγμα του φελλού λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια και στην συνέχεια απότομο φευγιό με την κατεύθυνση των ρευμάτων. Η μάχη θέλει προσοχή, δεν πρέπει να χαθεί ποτέ η επαφή με το ψάρι, και επιπλέον θα αποτρέψουμε τον σαργό να χωθεί μέσα στα μπλόκια ή στις τρύπες του ντόκου. Πρόκειται για μια δημοφιλή τακτική από τους σαργούς σε τέτοια μέρη και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.

kalami match vasi v carpmatchfishing

Στον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε σημαντικά στοιχεία είναι μια μακριά απόχη με μήκος από 4-5 μέτρα, για να αποχιάζουμε με ασφάλεια. Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο στεφάνια με πλωτήρες, ειδικά σφουγγαράκια που δημιουργούν επιπλέον άνωση για πιο ασφαλές και εύκολο απόχιασμα.

Ο μηχανισμός του καλαμιού  είναι πάρα πολύ σημαντικός, τα φρένα του πρέπει να λειτουργούν υποδειγματικά χωρίς κολλήματα. Μια ή δύο βάσεις στήριξης σε αρνητική γωνία θα προστατέψουν το καλάμι από φθορές και θα επιτρέψουν να δοθούν φρένα χωρίς να βρει κάπου η πετονιά μας και τραυματιστεί. Δεν χρειάζεται να πω ότι χοροπηδητά στο λιμάνι, ραδιόφωνα, φακοί που φέγγουν στο νερό και φασαρία, απαγορεύονται δια ροπάλου! Τα ψάρια σε τέτοια μέρη δεν προσεγγίζονται εύκολα και δυστυχώς έχουν δει πολλά με τα ματάκια τους…

sargoi 2 psara waggler match fishing vathia limania carpmatchfishing

Να είστε όλοι καλά και προσοχή! Δεν χρειάζεται να κρατάμε τα μικρά ψαράκια και σαργουδάκια γιατί μετά δεν θα μείνει τίποτα στο τόπο για να μεγαλώσει. Ψαρέψτε, χαλαρώστε, ευχαριστηθείτε τα μεγάλα ψάρια, κρατήστε αυτά που σας αναλογούνε (ή ακόμα καλύτερα κάντε και λίγο catch & release ) και μην καταστρέφετε τους τόπους.

Να θυμάστε, ένα ψάρι εάν το φάτε , το στομάχι θα το θυμηθεί για 2 ώρες, εάν το ελευθερώσετε θα το θυμόσαστε εσείς  για μια ζωή!

Να είστε όλοι καλά και να μην παραλείψετε να δείτε τα δύο τμήματα του βίντεο για το ψάρεμα των σαργών σε βαθιά λιμάνια!

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.