Straight wagglers VS stick floats:Η μεγάλη παρεξήγηση στον χώρο του match waggler fishing!

stick-floats-vs-straight-wagglers-carpmatchfishingStraight wagglers VS stick floats:Η μεγάλη παρεξήγηση στον χώρο του match waggler fishing!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Πολύ συχνά –και με μεγάλο λάθος -θα ακούσετε τους ίσιους waggler φελλούς του match waggler fishing να λέγονται και stick!

Aυτό είναι ένα διαιωνιζόμενο λάθος που στοιχειώνει ακόμη καταλόγους ειδών αλιείας, ..."γνώστες" της τεχνικής του match με φελλό waggler, περιοδικά και blogs του διαδικτύου.

Η αλήθεια είναι πολύ μακριά από την αρχική περιγραφή, και καλό είναι να διαχωριστούν μια και καλή οι δύο αυτοί τελείως διαφορετικοί φελλοί, για να ξέρουμε τι γράφουμε, τι διαβάζουμε και τι ισχύει στην πραγματικότητα!

 

 

Ας δούμε πρώτα ποιοι είναι οι straight wagglers, τις υποκατηγορίες τους, στην συνέχεια τους stick, και πως διαφοροποιούνται στο ψάρεμα.

STRAIGHT WAGGLERS

Οπως το λέει και η ίδια η λέξη(!), ο staight waggler είναι ένας ίσιος φελλός για ψάρεμα. Ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των wagglers, εξειδικευμένων φελλών για την τεχνική του match waggler fishing!

Straight-wagglers-all-carp-matchfishing-gr.jpg

Ο straight waggler είναι ένας συρόμενος φελλός, και μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο με βαρίδια μπροστά και πίσω , από τον κάτω κρίκο του.

straight-waggler-krikos-fishmania-carpmatchfishing

O straight waggler είναι ένας φελλός που μπορεί να είναι μολυβωμένος ή αμολύβωτος. Στην χώρα μας θα βρείτε σε ποσοστό 99% μόνο τους μολυβωμένους. Ζυγίζονται στο κάτω μέρος τους και συνδέονται με την πετονιά της αρματωσιάς μας επίσης στο κάτω μέρος τους.

Είναι κατάλληλοι για πετάγματα, ενώ οι μολυβωμένοι straight wagglers μπορούν να φτάσουν τα 10-12 γραμμάρια βάρος bulk.

straight-wagglers-carpmacthfishing

To + που χαρακτηρίζει αυτούς τους waggler φελλούς, είναι το βάρος που χρειάζονται πάνω στην αρματωσιά τους, για να ζυγίζονται 100%.  Για παράδειγμα εαν ένας φελλός αναγράφει 4+2 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι το βάρος του φελλού(bulk) είναι 4 γρ και ζυγίζεται 100% με 2 γρ. 

Η κεραία ενός ίσιου (straight) waggler έχει το ίδιο πάχος με το κυρίως σώμα του φελλού. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η κεραία χαρίζει καλή πλευστότητα , για αυτό είναι η τέλεια επιλογή όταν ψαρεύουμε με match τεχνική σε μεσαία βάθη και κάτω στον βυθό, όπου επικρατεί ένα ήπιο ρεύμα που κάνει τόξο την αρματωσιά.

 waggler-on-water-fishmania-floatline-carpmatchfishing

Η άλλη επιλογή για την χρησιμοποίηση αυτού του φελλού είναι όταν ψαρεύουμε με σταθερή αρματωσιά πάνω στο θερμοκλινές του χειμώνα, σημείο που τρώνε συνήθως οι μεγάλοι σαργοί πριν νυχτώσει, πάντα με την τεχνική του match waggler, και ποτέ με ότι καλάμι ή υπόλοιπο εξοπλισμό βρούμε μπροστά μας!!!

staright-wagglers-sfaltos-carpmatchfishing

Η πλευστότητα ενός straight waggler διασφαλίζει ότι βυθίζεται αμέσως μόλις πέσει στο νερό, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά , και είναι ετοιμοπόλεμος να ανιχνεύσει αμέσως μια τσιμπιά.

Ενας ίσιος φελλός straight waggler (και όχι stick!!!), μπορεί να έχει κατασκευαστεί από πολλά υλικά, όπως φτερό παγωνιού, balsa, πλαστικό ή διαφανές πλαστικό. Στην χώρα μας η κύρια κατηγορία straight wagglers που ανευρίσκονται στα καταστήματα ειδών αλιείας, είναι οι πλαστικοί διάφανοι, οι crystal staright wagglers. 

CRYSTAL STRAIGHT WAGGLERS

Μια μεγάλη κατηγορία των waggler φελλών, είναι οι διάφανοι φελλοί του match waggler fishing, οι οποίοι λέγονται crystal wagglers.  Οι περισσότεροι διάφανοι φελλοί ανήκουν στην κατηγορία των ίσιων φελλών, τους crystal straight wagglers.

crystal-straight-wagglers-2-carp-matchfishing-gr.jpg

Κατασκευάζονται από διαφανές πλαστικό, είναι κυρίως μολυβωμένοι στο κάτω μέρος τους και η διαφάνειά τους μας βοηθά να καμουφλάρουμε τον φελλό μας, όταν ψαρεύουμε σε αφρό ή μεσόνερα.Οι crystal straight wagglers είναι ίσιοι σε όλο τους το μήκος, διαθέτουν κεραία ευδιάκριτη, και οι περισσότεροι δέχονται sialum για νυχτερινό ψάρεμα (insert straight wagglers). Πρόκειται ίσως για τους πιο πολυχρησιμοποιημένους φελλούς στο match waggler fishing, στην Ελλάδα...

STICK FLOATS

Από την άλλη πλευρά ο stick φελλός είναι ένας σταθερός κωνικός κοντός αμολύβωτος φελλός, ο οποίος μπορεί να έχει κάτω πλαστική κεραία ή όχι. Είναι ένας σταθερός φελλός, o οποίος χρησιμοποιείται στις τεχνικές του απίκο ή του bolognese. Εχει πολύ μικρό βάρος

stick-floats-3-carpmatchfishing

O φελλός αυτός ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στα ποτάμια της Αγγλίας, με πιο κοντά καλάμια match, μηχανισμό και ημιβαθή νερά. Ο stick φελλός είχε την χρήση να δημιουργεί μια σταθερή ευαίσθητη παρουσίαση δολώματος σε τρεχούμενα νερά ή κανάλια.

Στερεωνόταν με δύο λαστιχάκια στο πάνω και κάτω μέρος της κεραίας του και στις περισσότερες περιπτώσεις η αρματωσιά του δεν ξεπερνούσε το ένα με ενάμιση μέτρο!Αυτός ο φελλός συνήθως παρασυρόταν από τα ρεύματα των ποταμιών και αναζητούσε τα ψάρια στο ψάξιμο...

stick-floats-2-carpmatchfishing

Για να δούμε λοιπόν και την πικρή αλήθεια, πως φτάσαμε να ονομάζουμε με εντελώς διαφορετικό όνομα, έναν φελλό με εντελώς διαφορετικό σχήμα και προσέγγιση...

Αυτό προέκυψε από την αμάθεια κάποιων αρχισυντακτών των περιοδικών , να τον γράφουν σαν stick, διορθώνοντας χωρίς την έγκριση του συντάκτη τον χαρακτηρισμό του straight, επειδή έτσι πέρασε στην αγορά και έτσι το έλεγαν οι έμποροι...

stick-floats-carpmatchfishing

Στην ουσία, για να μιλήσω για τον εαυτό μου, οι αρχισυντάκτες διόρθωναν χωρίς ειδοποίηση τον χαρακτηρισμό του straight waggler, και το αντικαθιστούσαν στα σκίτσα αρματωσιών, αυθαίρετα με τον ...stick!

Το χειρότερο ήταν που παρόλο που δίναμε βιβλιογραφικές αποδείξεις για την ορθότητα του straight αντί για του stick, η γνώμη μας  δεν περνούσε, για χάρη των εταιριών...

straight-vs-stick-float-carpmatchfishing-magazines 

Ο stick φελλός , το ξαναγράφω προς εμπέδωση, είναι ένας κωνικός κοντός αμολύβωτος φελλός, ο οποίος δεν είναι συρόμενος και προορίζεται για σταθερές αρματωσιές. Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν, γιατί η ημιμάθεια –και ειδικά όταν το πιστεύεις χωρίς να ξέρεις-είναι χειρότερη της αμάθειας...

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.