Το ψάρεμα του μελανουριού με την τεχνική του Match Fishing

Melanoyria-matchfishing-gr.jpgTO ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ MATCH WAGGLER FISHING

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Φενερλής

Πέρα από μια φιλική συνάντηση για χαλάρωση, καφέ και συζήτηση, όταν βρίσκονται δύο ψαράδες όλα ξεπερνιούνται στον βωμό μιας εξόρμησης.

Το μικρόβιο δεν κρύβεται με τίποτα, το μάτι γυαλίζει , και στην ματιά της θάλασσας, η μοναδική σκέψη είναι να βρέξουμε κανένα λεπτό νάιλον...

Φύγαμε λοιπόν για ψάρεμα μελανουριών με την τεχνική του match waggler fishing!

 

 

 

Έτσι και στην περίπτωσή μου , ένα ταξίδι στην Πάτρα για να συναντήσω τον καλό μου φίλο Γιώργο Φενερλή, κατέληξε ...φυσικά σε ψάρεμα , με τα μάτια μας να γυαλίζουν από τον διακαή πόθο να μπλέξουμε πάλι με τα λεπτά match εργαλεία.

melanouriH εξόρμηση κανονίστηκε σε ένα παλιό λιμάνι του Κορινθιακού από τη νότια πλευρά του, όπου παλιότερα ψαρέματα είχανε δείξει καλά αποτελέσματα στα μελανούρια. Αφού προμηθευτήκαμε ένα κιλό προνύμφη μύγας και μια 2κιλη μαλάγρα με γαρίδα-τυρί, ξεκινήσαμε για το λιμάνι.

melanouriamatchΟ βυθός του λιμανιού είχε 12 μέτρα βάθος , στο οποίο έφτανε κλιμακωτά κατεβαίνοντας μια απότομη αποχή με βραχώδη βυθό. Ο εξοπλισμός μας θα περιελάμβανε 2 καλάμια Bolognese, ενώ στην καλαμοθήκη υπήρχαν και match καλάμια, στην περίπτωση που τα ψάρια τρώγανε πιο βαθιά.

Το φεγγάρι είχε συμπληρώσει το πρώτο τέταρτο πριν την πανσέληνο, και όσο ήταν στον ουρανό τα ρεύματα πηγαίνανε ποτάμι. Φτάσαμε στο λιμάνι και προσπαθήσαμε να δούμε σε πιο σημείο θα μπορούσαμε ένα ψαρέψουμε αφού επικρατούσαν τόσο ισχυρά ρεύματα.

prosthetika malagrasΤα καλά σημεία που ήταν στο απόλυτο σκοτάδι δεν μπορούσαν να ψαρευτούν, γιατί με το που ρίξαμε δοκιμαστικά ένα καλάμι ο φελλός σε ένα λεπτό διήνυσε 15 μέτρα!

Έτσι, προχωρώντας συνέχεια και κάνοντας βολές βρήκαμε ένα σημείο όπου δύο αντίθετα ρεύματα συναντιόντουσαν και οι φελλοί έμεναν ακίνητοι. Αυτό το σημείο επιλέξαμε για ψάρεμα , με την σκέψη ότι εάν θα το μαλαγρώναμε , θα κρατούσε όλη την μαλάγρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Για την κατασκευή της μαλάγρας ρίξαμε όλο το δοχείο της πάνω σε μια σίτα στον κουβά και την τρίψαμε, έτσι ώστε να εξαφανιστούνε οι σβώλοι και τα υπολείμματα τροφών. Για τον εμπλουτισμό της ρίξαμε δύο χούφτες με micro-pellets, με γεύση αιματοσκούληκο ( bloodworm), μία χούφτα με προνύμφες μύγας και ανακατέψαμε καλά.

mpales  malagrasΓια το τέλος χρησιμοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό υλικό σε μορφή σκόνης το Oxigen, που μας έχει δώσει εδώ και χρόνια πολύ καλά αποτελέσματα στα ψαρέματα με την match waggler τεχνική. Το συγκεκριμένο υλικό αναμιγνύεται με την μαλάγρα στο τελικό της στάδιο και μόλις δημιουργηθούν οι μπάλες τις ρίχνουμε αμέσως στο νερό.

Το υλικό αυτό με το που πέσει η μαλάγρα στο νερό αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες και να διασπά την μαλάγρα με γρήγορο ρυθμό. Το οσφρητικό , οπτικό και ηχητικό σήμα από την μαλάγρα με τις φυσαλίδες μπορεί να μαζέψει τα ψάρια από πολύ μακρινές αποστάσεις και να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχίζουμε το μαλάγρωμα με αργό και σταθερό ρυθμό.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι πρώτες 3 μπάλες μαλάγρας έπεσαν στο νερό και αμέσως αρχίσαμε να ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό μας. Ένα 7μετρο και ένα 6μετρο Bolognese επιστρατεύτηκαν με match αρματωσιές.

Οι μάνες μας ήταν στα 0,16 χιλιοστά και τα παράμαλα 0,12. Τα μολύβια τοποθετημένα σε αραιές αποστάσεις έτσι ώστε το δόλωμα να κατεβαίνει με πολύ αργό ρυθμό προς τα μεσόνερα, και οι φελλοί μας διάφανοι straight waggler των 6+2 gr.

melanouriamatchΜε το προπέτασμα των βράχων που σηκωνόταν μπροστά από το λιμάνι ρίξαμε τις πρώτες αρματωσιές στο νερό. Είχαμε και την δέουσα κάλυψη πίσω από τα βράχια , αφού στα περισσότερα καλοκαιρινά ψαρέματα θα πρεπει να μην φαινόμαστε στα ψάρια, να μην πέφτει το παραμικρό φως στο νερό και γενικά να επικρατεί ησυχία.

Αμέσως συνοδεύτηκαν από 2 σφεντονιές με 10-15 προνύμφες, και ξαφνικά στην επιφάνεια άρχισαν να φαίνονται τα μελανούρια που έπεφταν πάνω στα bigattini.

Οι πρώτες τσιμπιές άνοιξαν και τα φρένα από τα μηχανάκια, και τα πιασμένα μελανούρια έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα , σημάδι ότι τα ψάρια ήταν σε συναγωνισμό για τροφή. Τα μελανούρια έδιναν τον αγώνα τους στον βυθό και δεν ανέβαιναν στα μεσόνερα εύκολα. Ειδικά στα πρώτα μέτρα πριν το απόχιασμα έκαναν απότομα τραβήγματα με φορά προς τα βράχια για να ξεφύγουν.

melanouri Το απόχιασμα γινόταν με μακριά put over απόχη 4,40 μέτρα, χωρίς να πέσει φως στο νερό και αυτό το εγχείρημα δεν ήταν πάντα εύκολο. Τα πρώτα μελανούρια που πιάστηκαν ήταν στα 300-500 γραμμάρια, μέγεθος παραπάνω από ικανοποιητικό για ψάρια σαν τα μελανούρια.

Με την σφεντόνα να δίνει ρεσιτάλ μαλαγρώματος τα μελανούρια μαζεύτηκαν σε μεγάλους αριθμούς και τα μεγέθη άρχισαν να μεγαλώνουν.

Ο Γιώργος αμέσως διπλάρωσε το παράμαλο για να γλιτώσει το κόψιμο από τα μικροσκοπικά δοντάκια των μελανουριών και στην συνέχεια ακολούθησα και εγώ.

paramalo Ρίξαμε ακόμη μια μπάλα μαλάγρας με το συστατικό Oxigen και δύο σφεντονιές με προνύμφες μύγας. Σταματήσαμε για λίγο να ελέγξουμε τα παράμαλα για φθορές και συνεχίσαμε το ψάρεμα.

Τα καλάμια Bolognese με κλασικές match αρματωσιές μας είχαν βοηθήσει τα μέγιστα γιατί είχαμε ακαριαία καρφώματα, ελαχιστοποίηση του χρόνου βγαλσίματος του ψαριού, και επιπλέον μεγάλο μήκος μπροστά στα βράχια για να μη μπλεχτεί η μάνα στην πρώτη αποχή.

melanouriΤα μελανούρια έβγαιναν το ένα πίσω από το άλλο και σκηνές απείρου κάλλους διαδραματιζόταν πάνω στα κοφτερά βράχια, με ηρωικά αποχιάσματα, οριακά γκρεμοτσακίσματα και ξιφομαχίες με τα καλάμια Bolognese!

Η συνεργασία μας με τον Γιώργο ήταν παραπάνω από άψογή, καθώς υπήρχε άμεση συνεννόηση, ο ένας καταλάβαινε τον άλλο, και το ψάρεμα γινόταν πολύ ευχάριστο και με μπόλικο χαβαλέ.

melanouri netΤα πειράγματα του δαιμόνιου Πατρινού έβρισκαν ανταπόκριση με το δικό μου Ηπειρώτικο πείραγμα, οπότε μπορείτε να καταλάβετε... H κλασική παγίδα-φυσαρμόνικα για την φύλαξη των ψαριών στα γλυκά νερά επιστρατεύτηκε, και τα δρομολόγια προς αυτή ήταν υπόθεση λίγων λεπτών.

Τα μελανούρια ολοζώντανα κολυμπούσαν ανάμεσά της και έτσι θα ανακτούσαν τις δυνάμεις τους ,για να απελευθερωθούνε τα μικρότερα στο τέλος του ψαρέματος. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να τα απελευθερώσουμε στη μέση του ψαρέματος γιατί θα έπαιρναν το κοπάδι μαζί τους και θα έφευγαν από την περιοχή.

ΤΑ GATZETS TΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Ένα μικρό διάλειμμα για νερό και ξεκούραση των ...γλουτών μας από το κάθισμα στα βράχια ήταν απαραίτητο. Μια μπάλα μαλάγρας έπεσε στο νερό για να κρατήσει τα ψάρια και ξεκίνησα να δοκιμάσω πάλι μια φωσφορούχα σκόνη με απόσταγμα σκουληκιού vers de vase , που μου έχει δώσει πάρα πολλά ψάρια τα τελευταία 3 χρόνια.

Με βρεγμένο το δόλωμα ,το ρίχνουμε στο κουτί με την ειδική σκόνη μέχρι να καλυφθεί πλήρως. Το δόλωμα με τη σκόνη το φέγγουμε με ένα φακό και θα δείτε ότι γρήγορα θα φωσφορίζει σαν αχνό sialum.

Το δόλωμα αυτό-στην περίπτωσή μας προνύμφες μύγας- έχουν γεύση αιματοσκούληκου (bloodworm-vers de vase), είναι πολύ περισσότερο ορατό στα ψάρια και επιπλέον έχει και κίνηση .

melanouri keepnetΜάλλον είναι περιττό να σας εξηγήσω τι έγινε στην συνέχεια! Τα μελανούρια , πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και αριθμούς έπεφταν πάνω στα δολώματα, και τα φρένα των μηχανισμών μας πήραν ξανά φωτιά!

Βέβαια με διπλαρωμένο παράμαλο δεν σε τρομάζει και πολύ ένα μεγάλο μελανούρι, που με λεπτό παράμαλο θα το έκοβε για πλάκα. Έτσι προς στο τέλος του ψαρέματος άφησα το Bolognese καλάμι και άνοιξα ένα λεπτό τρίσπαστο με προοδευτικό action και casting weight 8-12 gr, για περισσότερο αθλητικό ψάρεμα.

melanouriaΟ Γιώργος συνέχισε ακάθεκτος με το 6 μετρο Bolognese καλάμι, καθώς ήταν πάρα πολύ ελαφρύ (200γρ), και τα ποιοτικότατα υλικά του δεν κούραζαν στο χέρι. Το δικό μου τρίσπαστο επίσης λόγω προοδευτικού χαρακτήρα έβγαζε τα ψάρια σχεδόν αμαχητί.

Τα μελανούρια ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες έδειχναν απτόητα το ενδιαφέρον τους για τις προνύμφες μύγας με την φωσφορούχα bait powder ,και έτσι είχαμε μέχρι το τέλος συνεχόμενα τσιμπήματα.

Στο όλο γεγονός συνέβαλε το προσεκτικό μαλάγρωμα, η σωστή επιλογή των συστατικών, τα pellets bloodworm, το συστατικό oxygen και η φωσφορούχα bait powder.

melanouriaΤα καλάμια Bolognese έβγαζαν γρήγορα τα μελανούρια έξω, το διπλαρωμένο παράμαλο δεν άφηνε υποψίες για κοψίματα, το απόχιασμα γινόταν στα σκοτεινά χωρίς να πέφτει φως μέσα στο νερό, και η άριστη συνεργασία των δυο μας, έδειξαν ότι η εξόρμηση θα είχε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το πρωινό μας βρήκε με όρεξη ακόμη για ψάρεμα, αλλά μόλις αντικρίσαμε την φυσαρμόνικα είπαμε να σταματήσουμε πια.

melanouriaΤα ψάρια ήταν και πολλά και μεγάλα και δεν είχε νόημα να ξεκληρίσουμε τον τόπο. Όλα τα μικρά μελανουράκια απελευθερώθηκαν άμεσα και έμειναν τα μεγαλύτερα για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη και όλα είχαν πάει κατ' ευχή. Τα καλάμια μαζεύτηκαν , πλύθηκαν με γλυκό νερό και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε όλο τον εξοπλισμό μας. Ο δρόμος της επιστροφής συνοδεύτηκε με χαμόγελα, πειράγματα και ψαρευτικά σχέδια για το μέλλον.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τελικά ποια είναι ή επιτυχημένη συνταγή για ένα αποδοτικό ψάρεμα?. Ο καλός εξοπλισμός, ο καλός καιρός, η καλή προετοιμασία, τα σωστά υλικά μαλαγρώματος και τα μικρά μυστικά που θα κάνουν την διαφορά? Η καλή παρέα και η συνεργασία των ψαράδων, ο καλός τόπος, η αναγνώριση των καιρικών συνθηκών, η ανάγνωση της θάλασσας, των συνθηκών , των ρευμάτων, η σωστή επιλογή ψαρεύτρας?

melanouriaΌταν όλα τα παραπάνω τηρούνται, τότε η έκβαση του ψαρέματος θα είναι επιτυχημένη και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Το τελικό αυτό κείμενο δεν είναι μια ακόμη ψαρευτική αφήγηση, αλλά ένας οδηγός πως βήμα-βήμα στήνεται ένα επιτυχημένο ψάρεμα μελανουριών και όχι μόνο, με την match τεχνική.

Να είστε όλοι καλά...

melanoyri on the match

Μην παραλείψετε να δείτε δύο από τα πιο καλογυρισμένα dvd για το ψάρεμα των μελανουριών με την τεχνική του match fishing!!!

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.