Νομοθεσία για την ερασιτεχνική αλιεία στην Θάλασσα

nomothesiaΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr

Το site για τις εξειδικευμένες τεχνικές σε θάλασσα και γλυκά νερά ,το Carp-matchfishing.gr, με το παρακάτω νομοθετικό πλαίσιο προσπαθεί να σας ενημερώσει για την νομοθεσία που ισχύει σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία στην Ελλάδα.

Είναι το απαραίτητο εφόδιο για να κάνουμε το χόμπυ μας με νόμιμο τρόπο, με σύνεση, να έχουμε σεβασμό στα αλιεύματα και στο περιβάλλον.

Κάνουμε μια προσπάθεια να είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι κανονισμοί άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας που ισχύουν , με σκοπό την ενημέρωση σας στην προσπάθεια προστασίας των ελληνικών θαλασσών και των αλιευμάτων της περιοχής μας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ασυδοσία σχετικά με τις ποσότητες των επιμέρους αλιευμάτων, και κάπου θα πρέπει να μπει ένα φρένο. Η γνώση των νόμων για το ψάρεμα πρέπει να είναι εφόδιο όλων μας , για να είμαστε πρώτα εμείς σωστοί και μετά να καταδεικνύουμε κάθε παράνομη δραστηριότητα!

Πριν ξεκινήσετε για ψάρεμα σε οποιαδήποτε περιοχή, σας προτείνουμε να ενημερωθείτε για τα ισχύοντα που καθορίζουν τον τρόπο άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας στην επικράτεια της Ελλάδας, για να συμβάλλετε κι εσείς στην κοινή προσπάθεια όλων μας για καθαρές και πλούσιες σε αλιεύματα ελληνικές θάλασσες.

Η προσπάθεια όμως δεν σταματάει στην θάλασσα, θα πρέπει να υπάρχουν και κανόνες και στα γλυκά νερά, στα ποτάμια και στις λίμνες μας, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος , από την αδιαφορία του κράτους.

sfyri.dikaiosynis.

Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το το άρθρο 6 του Π.Δ. 86/1998 (ΦΕΚ 78 Α΄), καθώς και από τον Καν.(ΕΚ)1967/2006.

Η ερασιτεχνική - αλιευτική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Η ερασιτεχνική αλιεία με σκάφος τόσο στη θάλασσα όσο και στις λίμνες και τα ποτάμια δεν απαιτεί πλέον την έκδοση άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, που εκδιδόταν από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και τα Αστυνομικά Τμήματα (για τα εσωτερικά νερά). Στις περισσότερες λίμνες , ειδικά στις τεχνητές, απαγορεύεται η αλιεία με πλωτά μέσα, μόνο από τους ερασιτέχνες!

Επίσης οι επαγγελματίες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική άδεια αστυνομικής φύσεως, άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο 232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).

Επιτρεπόμενα αλιεύματα και επιτρεπόμενες τεχνικές ερασιτεχνικής αλιείας

Το ψάρεμα ψαριών και κεφαλόποδων από τους ερασιτέχνες (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί κ.λπ.) συνολικού βάρους μέχρι 5 κιλών το εικοσιτετράωρο, για κάθε ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά (π.χ. ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος χταποδιού 500 γρ., μέγεθος σφυρίδας-ροφού 45 εκ.). Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος.

Το ψάρεμα με απόχη και λοιπά αγκιστρωτά εργαλεία (καθετή, συρτή, πετονιά, πεταχτάρι κ.λπ.) χωρίς κανένα περιορισμό .

Το ψάρεμα με παγίδες (ή αλλιώς κοφινέλλα- κιούρτοι) μέχρι 2 τον αριθμό για κάθε ψαρά και με άνοιγμα οπής πλέγματος τουλάχιστον 40 χιλιοστά.

Το ψάρεμα με ψαροτούφεκο με ελεύθερη κατάδυση κατά τη διάρκεια της ημέρας (από ανατολής μέχρι δύσεως ηλίου) και με υποχρεωτική χρήση επιπλέον σημαντήρα υποβρύχιας δραστηριότητας, ορατό από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων σε κανονικές συνθήκες. Εάν συνοδεύεται από πλωτό θα πρέπει να υπάρχει σήμανση σε εμφανές σημείο του σκάφους και ο υποβρύχιος αλιέας έχει ακτίνα δράσης 50 μέτρα από το σκάφος ή τον επιπλέοντα σημαντήρα.

Το ψάρεμα με καμάκι χεριού χωρίς περιορισμούς την ημέρα, αλλά τη νύχτα μόνο με τη χρήση λάμπας λουξ έντασης μέχρι 500 κεριά και χωρίς καταυγαστήρα.

Η αλιεία για δολώματα μόνο, σκουληκιών της άμμου, πεταλίδων, κατσιμάμαλου, στρομπαριού, ποδαράτου, πορφύρας, σκαρτσινιού, μέχρι 30 άτομα για κάθε είδος ημερησίως για κάθε ψαρά χωρίς σκάφος ή μέχρι 60 άτομα για κάθε σκάφος εφόσον συλλέγονται με μικρό φτυάρι ή σπάτουλα και κατά τη διάρκεια της ημέρας (μια ώρα μετά την ανατολή μέχρι μια ώρα πριν τη δύση του ηλίου).

Το σκουλήκι της άμμου απαγορεύεται από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου ή αν είναι μικρότερο από 5 εκατοστά. Οι πεταλίδες από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου και σε κάθε περίπτωση μικρότερες των 3 εκατοστών και τα υπόλοιπα από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου και όχι μικρότερα από 5 εκατοστά.

Το ψάρεμα με παραγάδια με αριθμό αγκιστριών μέχρι 150 για κάθε ψαρά που επιβαίνει στο σκάφος και μέγιστο συνολικό αριθμό 300 αγκίστρια για κάθε σκάφος ανεξάρτητα αριθμού επιβαινόντων ψαράδων.

Απαγορεύεται το παραγάδι από την ακτή, με τηλεχειριζόμενο σκαφάκι, κολυμβητή, ή αυτοσχέδια σχεδία. Το παραγάδι από την ακτή είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους , ειδικά το καλοκαίρι. Απαγορεύεται γενικώς, και για όλες τις ώρες της ημέρας. (δεν νομίζουμε ότι θέλετε το παιδί σας να πατήσει αγκίστρι από κομμένο παραγάδι στα ρηχά ή βαθύτερα-ακόμη και σε περίοδο ή σε μέρη που δεν κάνουμε μπάνια!!!) Επιπλέον πρόσφατα απαγορεύτηκε η ρίξη δολώματος από την ακτή με τηλεχειριζόμενο μέσο (σκαφάκι-drone)

nomothesia

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ!!!

Η χρήση κάθε είδους διχτυών.

Η αλιεία ερυθρού τόνου ( Thunnus thynnus )

Καθ' όλο το έτος το ψάρεμα με χρήση φωτεινών πηγών (φακοί, λάμπες, ΛΟΥΞ, κτλπ) εκτός της περίπτωσης ψαρέματος με καμάκι χεριού με λάμπα ΛΟΥΞ χωρίς καταυγαστήρα και έντασης μέχρι 500 κεριά. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση κάθε φωτιστικού μέτρου για αλιεία σε απόσταση 200 μέτρων από τοποθετημένα στο νερό δίχτυα τύπου "καρτέρι".

Το μήνα Μάιο κάθε έτους το ψάρεμα με παραγάδια καθώς και ψαροτούφεκο.

Η χρήση παραγαδιών για αλιεία άκρως μεταναστευτικών ειδών (ξιφίας, τονοειδή, παλαμίδα, κυνηγός κλπ.).

Η αλιεία των υπολοίπων θαλασσίων οργανισμών (εκτός των ψαριών, κεφαλόποδων και των ειδών όπως αναφέρθηκαν παραπάνω). Δηλαδή απαγορεύεται: η αλιεία διθύρων, ελασματοβραχίων (καλόγνωμες, πίνες, κυδώνια, μύδια, στρείδια, χτένια κλπ.) γαστεροπόδων (αυτιά, θαλάσσια σαλιγκάρια κλπ.), καρκινοειδών μαλακοστράκων (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ.), εχινοδέρμων ( αστερίες, ολοθούρια κλπ.), σπόγγοι και κοράλλια.

Για τους αχινούς πλέον επιτρέπεται η αλιεία τους τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο, 600 ατομα/ημέρα για τα επαγγελματικά σκάφη, 20 ατομα/ημέρα για ερασιτέχνες ψαράδες και 30/ημέρα για ερασιτεχνικό σκάφος, ενώ το επιτρεπόμενο μέγεθος χωρίς τα αγκάθια είναι στα 5 εκατοστά.

Η αλίευση πέραν του ενός ψαριού της οικογένειας των ροφοειδών από κάθε ψαρά.

Η αλιεία ψαριών κάτω των ελαχίστων επιτρεπομένων μεγεθών όπως ορίζονται στη νομοθεσία.

Η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων.

Η αλιεία δολωμάτων υπολειπομένων διαστάσεων και για ορισμένες γι' αυτά χρονικές περιόδους και σε θαλάσσιες περιοχές εντός λιμένων και γενικά λιμενικών εγκαταστάσεων, σε περιοχές ναυαγίων, ναρκοπεδίων, ενάλιων αρχαιοτήτων, οργανωμένων περιοχών λουομένων, σε απόσταση 150 μέτρα από ιχθυοκαλλιέργειες, και 500 μέτρα από στόμια λιμνοθαλασσών ή ιχθυοτροφείων.

nomothesia

Απαγορεύεται η αλιεία με ψαροντούφεκο:

Από άτομα μικρότερα των 16 ετών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας (από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου) σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από περιοχές λουομένων, λιμενικών έργων, αγκυροβολίων πλοίων, διχτυών, θαλασσίων ζωνών διέλευσης σκαφών, εξόδους λιμανιών κ.λπ.

Η χρησιμοποίηση διχτυού ή υποβρυχίου φωτός σε οποιαδήποτε φάση τέτοιας αλιείας.

Η αλιεία ψαριών κάτω των ελαχίστων επιτρεπομένων μεγεθών όπως ορίζονται στη νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω των 150 γραμμαρίων.

Η χρήση καμακιού εκτοξευμένου με εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου εκρηκτικού μείγματος.

Η χρήση οποιασδήποτε καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα. Επίσης η ύπαρξη αναπνευστικών συσκευών σε σκάφη που χρησιμοποιούνται για υποβρύχιο ψάρεμα και η όπλιση του ψαροτούφεκου τους εκτός θαλάσσης.

Σε κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Πρέπει να αναφερθεί ότι για όλα τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν σχέση με την ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα, αποφασίζει το σχετικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(η ονομασία του υπουργείου μπορεί να αλλάζει με κάθε διαφορετική κυβέρνηση!). Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καμία αρμοδιότητα νομοθετικής ρύθμισης παρά μόνο για λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και άλλους εσωτερικούς υδάτινους σχηματισμούς.

Για κάθε αλλαγή του νόμου, ή τμήματός του, εαν κατι δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας, θα ήταν χαρά μας να μας το υποδείξετε με τον νόμο/ΦΕΚ.

Ελπίζω να σας βοηθήσαμε και να κάναμε το τοπίο πιο φωτεινό! Να είστε όλοι καλά!

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.