Ψαρεύοντας casting με φίλους στην άκρη του Αιγαίου

odoiporiko-gia-psarema-casting-on-the-rocks-carpmatchfishingΨαρεύοντας casting με φίλους στην άκρη του Αιγαίου
Του Αντώνη Καλαφατά

Μετά από μια μικρή αποχή από τα ψάρεμα με την τεχνική του casting, πρότεινα στον καλό μου φίλο Γαβρίλο ένα ημερήσιο ψάρεμα στην Εύβοια από την μεριά του Αιγαίου.

Ήταν ένα μέρος που πίστευα και ακόμη πιστεύω ότι κρατάει καλά ψάρια, κατά την διάρκεια τις ημέρας.
Δίχως καν να το σκεφτεί, μου απάντησε καταφατικά στην πρόταση μου.Ορίσαμε το ραντεβού μας για το Σάββατο που θα ερχόταν.

Του είπα ότι εκεί θα συναντούσαμε ένα φιλαράκι που θα ψάρευε μαζί μας ,τον Γιώργο.

 

 

 

Κανένα πρόβλημα, μου απάντησε. Φυσικά με ρώτησε τι εργαλεία και τι δολώματα θα παίρναμε μαζί μας. Του είπα τα άκρως απαραίτητα, γιατί ο τόπος που είχα στο μυαλό μου ήταν ένα δύσκολο μέρος, που θα κάναμε την σχετική μας κατάβαση στα βράχια.
Αποφασίσαμε να πάρουμε μαζί μας από τέσσερα καλάμια και πεταχτάρια.Τώρα για δόλωμα κατά την άποψη μου, θα δούλευε φαραώ-μονοδόλι και αμερικάνικο σκουλήκι.

farao-monodoli-casting-dolomata-carpmatchfishing

Το είπα στον Γαβρίλο και συμφώνησε λέγοντας μου να το κανονίσω όπως νομίζω εγώ. Θα πηγαίναμε με το καράβι από την Αγία μαρίνα προς Στείρα και από εκεί οδικός στο τόπο. Κλείσαμε λοιπόν το ραντεβού μας στις 05.30 στο σπίτι του Γαβρίλου που έτυχε χωρίς να το γνωρίζω, να μένουμε στην ίδια περιοχή.
Η μέρα που τα συζητούσαμε ήταν τρίτη και όπως καταλαβαίνετε (είναι πολλές οι ώρες παιδιά.......). μετά μανίας επίσκεψη στην ηλεκτρονική διεύθυνση στο Μeteo για τα νέα του καιρού.
Παραγγελιά τα δολώματα και στην συνέχεια ελπίζαμε ότι θα κάτσει κάπως ο αέρας , γιατί την μέρα που εμείς θέλαμε να πάμε για ψάρεμα casting, ήταν 6 μποφόρ.
Σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου που θα ψαρεύαμε, ένας τέτοιος δυνατός αέρας, θα μας δυσκόλευε αφάνταστα το ψάρεμα μας. 

Επιτέλους η μέρα μας έφτασε , ακολούθησε το σχετικό φόρτωμα του αμαξιού μου με τα εργαλεία και τα δολώματα μας, και ξεκίνησα για το σπίτι του Γαβρίλου.
Αφού βάλαμε και τα πράγματα του Γαβρίλου στο αμάξι ,πιο πολλά ήταν τα υπέροχα σάντουιτς τις μαμάς του ,παρά τα εργαλεία του. Και είχε δίκιο, γιατί τον είχα ενημερώσει ότι εκεί που θα πάμε δεν είχε κάποιο κατάστημα που να παίρναμε κάποιο πρόχειρο φαγητό, νερά, αναψυκτικά κ,α ,που πιθανόν να θέλαμε.
Οδηγώντας προς την Αγία μαρίνα από την αττική οδό προς λεωφόρο Μαραθωνος, μετά από 45 περίπου λεπτά είχαμε φτάσει στο λιμάνι ,περιμένοντας το καράβι που θα μας πέρναγε απέναντι στα Στείρα.

limani-thea-apo-karavi-casting-carpmatchfishing

Σχετικές φωτογραφίες του λιμανιού και επιβίβαση στο πλοίο. Μετά από 50 λεπτά (διάρκεια του ταξιδιού), φτάσαμε στα Στείρα. Στο καράβι βρήκαμε ένα φίλο ψαρά τον Χρήστο ,που έχει γνώση του τόπου ,όπου που θα πηγαίναμε για ψάρεμα .
Από την πρώτη στιγμή μας είπε ότι δεν θα μας άφηνε ο αέρας να ψαρέψουμε , εγώ όμως τρωγόμουν να πάω τουλάχιστον να το δείξω στον Γαβρίλο, μιας που ο Γιώργος που θα συναντούσαμε στο σταυροδρόμι της εθνικής οδού Χαλκίδας-Καρύστου ήξερε και αυτός καλά το μέρος.
Συναντηθήκαμε λοιπόν και τραβήξαμε τον δρόμο μας προς τα εκεί. Από ψηλά βλέπαμε την θάλασσα , ενώ φαινόντουσαν τα «προβατάκια», που λέμε όταν έχει κύμα.

limani-me-vraxia-casting-carpmatchfishing

Γαβρίλο μάλλον είχε δίκιο το Μeteo και ο Χρήστος ,του λέω ,αλλά θα πάμε έως εκεί μπας και μπορέσουμε να ψαρέψουμε. Aυτός συμφώνησε μαζί μου.
Έπειτα από ένα τέταρτο φτάσαμε στην παραλία και με λύπη αντικρίσαμε τα μεγάλα κύματα που έσκαγαν στην ακτή, παρόλο που ένας μικρός όρμος κάλυπτε όλη σχεδόν την παραλία από τον ισχυρό βοριά που επικρατούσε. Παρόλα αυτά, ανεβήκαμε στον χωματόδρομο που οδηγούσε στο σημείο.

kalamia-casting-sunset-rods-carpmatchfishing

Φτάνοντας εκεί και κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο ,μας ήρθε η πρώτη κρυάδα. Το αντιμάμαλο που λένε ,σαν να ψιχάλιζε μας έρχονταν πάνω μας.
Έδειξα το σημείο χωρίς να κατεβούμε πολύ κάτω, για να το δει από πιο κοντά, αλλά δυστυχώς ο καιρός ήταν πολύ δυνατός, δεν μπορούσαμε να καθίσουμε άλλο γιατί θα γινόμασταν μούσκεμα.
Φίλε Γαβρίλο και Γιώργο, μάλλον θα πρέπει να πάμε από την άλλη πλευρά (νότια) να ψαρέψουμε στο άλλο μέρος. Περάσαμε από τον Αλμυροπόταμο, ένα πανέμορφο φυσικό κόλπο στην καρδιά τις Εύβοιας.

Φτάσαμε επιτέλους στο νέο μέρος που θα ψαρεύαμε ,χάνοντας κάποιες ώρες από αυτό το μικρό ταξίδι μας. Ξεφορτώσαμε γρήγορα γρήγορα τα πράγματα μας από το αυτοκίνητο.
Φτιάξιμο των αρματωσιών στο ελάχιστο χρονικό διάστημα , από την λαχτάρα που είχαμε για ψάρεμα. Θα δουλεύαμε μονάγκιστρα , παράμαλλα νούμερο 0,25 mm και για αγκίστρι νούμερο 6 . Ο βυθός ήταν μικτός (τραγάνα ) ,χωρίς πολλά σκαλώματα. Ο Γαβρίλος με τον Γιώργο αποφάσισαν να ψαρέψουν σε ένα εύκολο προσβάσιμο μέρος με ίσιες πέτρες , και όχι εκεί που αποφάσισα να στήσω τα δικά μου εργαλεία.

kalamia-casting-rods-carpmatchfishing

Στο δικό μου σημείο ,τα βράχια δηλαδή που δεν μπορείς να προχωρήσεις σαν άνθρωπος αλλά σαν αναστενάρης, ρίξαμε όλα τα όπλα που είχαμε στην διάθεση μας .
Έπειτα από κανένα τεταρτάκι ο πρώτος ειδοποιητής κόλλησε στο δακτυλίδι στο καλάμι μου , αμέσως καρφώνω, τραβώ και ο πρώτος καμπανάς ( κακαρελος) μου στόλισε τον κουβά .

casting-aulias-kal-psari-carpmatchfishing

Η απόσταση που ψάρευαν τα άλλα παιδιά ήταν εκατό περίπου μέτρα μακριά μου, σε λίγο ήρθε ο Γαβρίλος να με δει και στην ερώτηση μου πως πάνε από εκεί, μου απάντησε ότι δεν πήραν ούτε τσιμπιά . Του είπα να μεταφέρει δυο καλάμια και να τα στήσει κοντά μου για
να πιάναμε όλο το μέρος και συμφώνησε (όπως αργότερα αποδείχθηκε ήταν για καλό του).
Μόλις έφτασε κοντά μου, το καλάμι μου προσκύνησε προς τα κάτω , (μου έφερε τύχη ο Γαβρίλος, είπα από μέσα μου) τραβώ το καλάμι και νοιώθω την κόντρα.
-Τσιπούρα είναι, λέω, και μετά από λίγο έφτασε κοντά μας .

tsipoura-casting-carpmatchfishing

Φωτογραφίες , πλάνα ο Γαβρίλος και εγώ να καμαρώνω το πρώτο αξιόλογο ψάρι τις ημέρας.
-Περίπου 850αρα, καλή αρχή, είπαμε, με μια φωνή. Πραγματικά μετά από λίγο άρχισαν να τσιμπάνε τα ψάρια και να γεμίζουν τον κουβά μας .

kouvas-psaria-casting-carpmatchfishing

Ποικιλία ψαριών θα έλεγα μας τίμησαν με την παρουσία τους , σαργοί , τσιπούρες , λιθρινάκια , φαγκρόπουλα κ.α. Ο Γιώργος στην άλλη πλευρά σχεδόν τίποτα , Η ώρα είχε φτάσει 12.30 και τα σάντουιτς πήραν φωτιά! Μιας και ήταν η ώρα που τα ψάρια έκαναν διάλειμμα ολίγων λεπτών ,όπως στα σινεμά που λέμε, έπρεπε και εμείς να ρίξουμε κανένα δόλωμα στα άδεια στομάχια μας.

tsipoura-kalafatas-casting-carpmatchfishing

-Ποτέ λες να ξαναρχίσουν, με ρώτησε ο Γαβρίλος.
-Μόλις φάμε, του απάντησα.
-Πάμε μια βόλτα να κάνουμε λίγο πλάκα στον Γιώργο, του είπα.
Άσε τα φρένα στους μηχανισμούς ανοικτά και πάμε. Ο Γιώργος είχε βγάλει και αυτός σαργούς , και απ’οτι μας είπε έχασε μια μεγάλη τσιπούρα λίγο πριν ξενερίσει.

tsipoura-water-monodoli-carpmatchfishing

-Τι ώρα περίπου χτύπησε το ψάρι;
-Πριν κανά μισάωρο μου απάντησε .

Εδώ μια μικρή παρένθεση συμβουλή προς νέους και παλαιούς εραστές του ψαρέματος, χωρίς να με περάσετε για ειδήμονα του είδους, αλλά έχει μια λογική αυτό που θα σας συμβουλέψω.

voli-casting-rocks-carpmatchfishing

Όταν πάμε σε ένα μέρος και βγάλουμε κάποια αξιόλογα ψάρια, γράφουμε τι καιρό κάνει , την ώρα που βγαίνουν τα περισσότερα ψάρια, το δόλωμα , τον βυθό , τα παράμαλλα που χρησιμοποιήσαμε , τα αγκίστρια , και ότι εμείς νομίζουμε θα μας φανεί χρήσιμο σαν πληροφορία.

Επιπλέον πληροφορίες είναι σε ποιον τόπο, τι είδους βυθό, την τυχόν αλλαγή του καιρού, την φάση του φεγγαριού, τον αέρα και την διεύθυνσή του.

psaria-casting-nero-carpmatchfishing

Όταν λοιπόν θέλουμε να πάμε για ψάρεμα και δεν ξέρουμε που, ανοίγουμε το τευτεράκι μας , και βλέπουμε π.χ τον μήνα Μάρτιο είχα πάει στο τάδε μέρος, με τέτοιο περίπου καιρό, και είχα βγάλει ψάρια. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί σε διάφορα ψαρευτικά μας μέρη , απλά επιλεγούμε ποιος τόπος μας είχε δώσει τα περισσότερα , στην συγκεκριμένη εποχή.

Χωρίς βέβαια να έχουμε εκατό τις εκατό αποτελέσματα ,κανείς δεν είναι βέβαιος τι θα τον βρει στη θάλασσα. Μπορεί να ψαρεύουμε ώρες και στην διάρκεια ενός μόλις εικοσάλεπτου ,να κάνουμε την ψαριά ολόκληρης της ημέρας.

casting-gavr-kalamia-carpmatchfishing

Είναι καλό πάντως κατά την προσωπική μου άποψη, να καταγράφουμε γεγονότα και συγκινήσεις που μας έχουν συμβεί κατά καιρούς στο μεγαλείο της Θάλασσας.

Αφού τα είπαμε με τον Γιώργο, γυρίσαμε στον τόπο μας. Πλησιάζοντας, ο ένας ειδοποιητής μου είχε κολλήσει στον οδηγό ! Μια ωραία μουρμούρα ήρθε χωρίς κόπο να μας κάνει συντροφιά μέσα στον κουβά μας.

 mourmoura-casting-carpmatchfishing

Καιρός να πάρεις και εσύ κανένα ψαράκι, είπα στον Γαβρίλο.
Αμέσως, λες και μας άκουσαν τα ψάρια , άρχισε να μαζεύει τα καλάμια του ,που είχε ρίξει πριν την επίσκεψη μας στον Γιώργο. Σηκώνοντας το πρώτο ,είχε πιαστεί μια τσιπούρα μικρότερη από αυτήν που είχε βγει νωρίτερα.

Στο άλλο καλάμι που σήκωσε, είχε πιαστεί ένας σαργός. στο τρίτο τίποτα, και στο τελευταίο άλλη μια τσιπούρα περίπου το ίδιο μέγεθος με την πρώτη.

tsipoures-2-casting-carpmatchfishing

Η ώρα ήδη είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα για εμάς, έπρεπε βλέπετε να προλάβουμε το πλοίο της επιστροφής μας, που έφευγε στις 18.30 περίπου. Με την ώρα να είχε φτάσει στις 16.30, αποφασίσαμε να ψαρέψουμε για κανένα μισάωρο ακόμη.

Μέχρι να μαζέψουμε τον εξοπλισμό μας, μας έκαναν την τιμή να μας βρούνε και άλλα ψαράκια, αυξάνοντας την ψαριά μας , που κατά την γνώμη μου είχε πάει καλά.

Αφού μαζέψαμε τα πράγματα , προχωρήσαμε προς το αυτοκίνητο, για να αφήσουμε τα πράγματα μας , και βγάλαμε τα ψάρια στην έκθεση έτοιμα για φωτογράφηση ,σε ένα βράχο κατά σειρά προτεραιότητας.

psaria-casting-on-the-rocks-carpmatchfishing

Τα μαζέψαμε, και δρόμο γρήγορα για τον Αλμυροπόταμο, όπου μας περίμενε φαγητό ,που είχε παραγγείλει ο Γιώργος τηλεφωνικά. Μόλις ξεπρόβαλε ο κόλπος του Αλμυροπόταμου , ο Γαβρίλος με σταμάτησε να βγάλει μια φωτογραφία του απίθανου τοπίου που βλέπαμε από ψηλά.

 kolpos-gia-psarema-casting-carpmatchfishing

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πάντα όταν ψαρεύω για πρώτη φορά με κάποιον που δεν έχω ψαρέψει ,κάτι μου λέει από μέσα μου ότι θα πιάσουμε ψαράκια, ότι θα κάνω ένα νέο φίλο που θα εμπιστεύομαι, και για την επόμενη ψαρευτική μας εξόρμηση. Φίλοι σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την παρέα που απλόχερα μου προσφέρατε.

tsipoura-casting-2-carpmatchfishing

 

Tροποποιημένο κείμενο και φωτογραφίες αυτού του άρθρου, έχει κυκλοφορήσει στο περιοδικό Ψαρεύω.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.