ΨΑΡΕΜΑ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Tου Δημήτρη Τσομπάνου
Ελλάδα. Xώρα πολυτάλαντη, ποικιλόμορφη, με πλούσιες και αμέτρητες ακρογιαλιές, αλλά και με πανέμορφα εσωτερικά μέρη, όπως πανύψηλα βουνά, καταπράσινες πεδιάδες και κρυστάλλινες λίμνες.
Εμείς, σαν ψαράδες των γλυκών νερών εκτιμούμε πάρα πολύ τις τελευταίες και δεν χάνουμε την ευκαιρία να επισκεπτόμαστε νέους προορισμούς. Φύγαμε λοιπόν για Καστοριά!
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Καστοριά. Μία πόλη περιστοιχιζόμενη από μια λίμνη ,που είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Για τους ντόπιους κατοίκους της Καστοριάς η λίμνη είναι σήμα κατατεθέν, και είναι πολύ υπερήφανοι για αυτή. Φτάνοντας στην πόλη βλέπουμε ένα πανέμορφο τοπίο, μια λίμνη να αγκαλιάζει τα πλακόστρωτα δρομάκια των παραλίμνιων οικισμών.
Η γραφική πόλη , με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά κρατάει τα σκήπτρα της ευρείας περιοχής. Πάρα πολλοί επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο από την Καστοριά για διακοπές, για να θαυμάσουν το πανέμορφο τοπίο, να κάνουν βόλτες γύρω στα γραφικά σοκάκια, να δούνε από κοντά τα ξακουστά γουναράδικα. Η πόλη είναι πολύ συχνός χειμερινός προορισμός, γιατί συνδυάζει μία ιδιαίτερη πλευρά της φύσης , του βουνού μαζί με μια πανέμορφη λίμνη.
Έτσι δεν είναι τυχαίο που η περιοχή σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Για όλους εμάς τους ταλαίπωρους εραστές των γλυκών νερών μία λέξη έρχεται πρώτη στο μυαλό μας όταν ακούμε για την Καστοριά, Ψάρεμα!!!
Η ΛΙΜΝΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ
Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να γράψω για την πόλη και την περιοχή, αλλά θα χρειαζόμουν ατελείωτες σελίδες, οπότε θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να περιγράψω την λίμνη.
Η έκταση της λίμνης της Καστοριάς είναι περίπου 28000 τετραγωνικά μέτρα περίπου, περιστοιχίζεται από μεγάλους καλαμώνες που καλύπτουν το 66% της έκτασης της λίμνης. Είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης αφού ο λιμναίος πληθυσμός –οικισμός που βρίσκεται στο Δισπιλιό Καστοριάς χρονολογείται από το 10000 πχ.
Βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και ειδικά τον χειμώνα η λίμνη και η πόλη της Καστοριάς πνίγεται στην ομίχλη! Εικόνες απείρου κάλλους , καθώς φαίνεται ότι τα σύννεφα έχουν κατέβει στην γη και έχουν σκεπάσει όλη την πλάση!
Μέσα σε όλα αυτά , ένα πλήθος από υποβρύχια έμβια όντα πολύ συχνά ταξιδεύει στα καταπράσινα νερά, αναταράζει την γαλήνη της λίμνης με εκκωφαντικά σκασίματα και εντυπωσιακά απόνερα!
Η λίμνη φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό ειδών, από τα οποία τo πιο δημοφιλές είναι ο κυπρίνος. Άλλα ψάρια που φιλοξενεί η λίμνη είναι η πλατίκα, ο κέφαλος, η πεταλούδα, το γλήνι ( που δυστυχώς εχει γίνει σπάνιο και δυσεύρετο ), τα ηλιόψαρα,οι πέρκες (πρικιά), η τούρνα, ο γουλιανός, και τα χέλια, τα οποία ρίξανε στη λίμνη τα 3 τελευταία χρόνια.
Πριν από 15 χρόνια το ψάρεμα του κυπρίνου είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε νομούς της βόρειας Μακεδονίας. Με εφόδια από εταιρίες του εξωτερικού, αφού οι υπάρχουσες που υπήρχαν τότε, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εξειδικευμένες ανάγκες των ψαράδων του γλυκού νερού, οι βόρειοι carpers έφτασαν σε πάρα πολύ καλά τεχνικής κατάρτισης.
Τα 5 τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μεγάλη αύξηση του ψαρέματος του κυπρίνου με τους καλύτερους εξοπλισμούς που κυκλοφορούν στην αγορά, εγχώριους και του εξωτερικού.
Όλο και περισσότεροι ψαράδες χρησιμοποιούν boilies στα δολώματά τους, ενώ στον βασικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται πάντα δίσπαστα καλάμια carp, μηχανισμοί με διπλά φρένα, βάσεις rod-pod, ηλεκτρονικοί βομβητές, carp απόχες κτλ.
CARP FISHING...
Όσο αφορά το ψάρεμα του κυπρίνου, γίνεται κυρίως στον εσωτερικό κύκλο της λίμνης που εμείς ονομάζουμε βουνό, και στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού πεζόδρομου στην πόλη.
Το δύσκολο για αυτούς που μας επισκέπτονται από πολλές πόλεις της Ελλάδας για να ψαρέψουν αλλά και για εμάς ,είναι η διανυκτέρευση που είναι πολύ δύσκολη , λόγω του περιορισμένου χώρου γύρω από την λίμνη.
Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να βρεθεί ένας τρόπος για την παραμονή σε συνεχή βάση ψαράδων στην λίμνη, γιατί μας ενδιαφέρει σαν πόλη και σαν νομός η διεξαγωγή αγώνων ψαρέματος κυπρίνου ,με διεθνή πρότυπα.
Στα γενικά μας ψαρέματα στην λίμνη της Καστοριάς ο νούμερο ένα στόχος είναι ο κυπρίνος. Με βάση τον αριθμό των ψαριών που υπάρχουν στην λίμνη, τον τύπο του βυθού , την εποχή και τις διατροφικές συνήθειες των κυπρινοειδών, επιλέγουμε τα δολώματά μας, που κατά κύριο λόγο είναι τα boilies.
Χωρίς πολύπλοκες και απαιτητικές συνταγές δημιουργούμε μόνοι μας τα δολώματά που κυμαίνονται σε ποσότητες της τάξης των (μέγιστων) δύο κιλών. Με αυτή την ποσότητα, εφόσον τα διαχειριστούμε σωστά, είμαστε σε θέση να ψαρεύουμε μέχρι και δύο ημέρες συνεχόμενα.
Προσπαθούμε όταν αρχίζουμε το ψάρεμα να ψάξουμε με την βοήθεια του συστήματος του φελλού μαρκαρίσματος (marker float),τα κατάλληλα σημεία , όπως αποχές, κανάλια και βυθούς με ψιλό πετραδάκι.
Αυτά τα μέρη που βρίσκονται συνήθως ανάμεσα σε βλάστηση είναι από τα καλύτερα μέρη που έχουν συνηθίσει οι μεγάλοι κυπρίνοι να βρίσκουν την τροφή τους.
Μαλαγρώνοντας μεμονωμένα μέρη , και όχι διασπείροντας boilies σε τεράστιες ποσότητες χωρίς σκοπό και μεθοδικότητα, ελαχιστοποιούμε τον συνολικό όγκο δολωμάτων και δεν έτσι δεν τρομάζουν τα ψάρια από την υπερσυσσώρευση τροφών.
ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ CATCH AND RELEASE
Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μια σωστή διαχείριση της λίμνης της Καστοριάς, δεν κουράζουμε το μέρος και έχουμε αρκετά συχνά επιτυχίες στο ψάρεμά μας.
Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα πρέπει να κρατάμε τα ψάρια, γιατί τα αποθέματα της λίμνης μετά από μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνονται. Ένας ψαράς που σέβεται το θήραμά του, το χόμπυ του και κυρίως τον εαυτό του, προάγει τις αρχές του πιασίματος και της μετέπειτα απελευθέρωσης.
Το catch and release θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας , εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ψαρεύουμε με αξιώσεις και όχι να κυνηγάμε τα μικρά κυπρινάκια. Τα τελευταία δεδομένα μας δείχνουν ότι μερικές από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, όπως η λίμνη του Πολυφοίτου και η λίμνη Πλαστήρα έχουν καταπονηθεί μέγιστα από το υπερβολικά μαλαγρώματα και από την κακοδιαχείριση των ψαριών, αφού ελάχιστοι ελευθερώνουν τα μικρά κυπρινάκια που πιάνουνε.
Δεν θα ήθελα να γίνω γραφικός, αλλά όλοι μας εδώ οι τοπικοί φορείς , και σαν ερασιτεχνικός σύλλογος και σαν ψαράδες, προσπαθούμε για το καλό της λίμνης μας ,ελευθερώνοντας όλα τα ψάρια. Προτρέπουμε λοιπόν και όλους τους επισκέπτες μας να κάνουν το ίδιο για το καλό της λίμνης και της περιοχής.
Τέλος θα ήθελα να κάνω μια προσωπική πρόσκληση στους ερασιτέχνες ψαράδες από άλλους νομούς να επισκέπτονται την Καστοριά, ιδιαίτερα για ψάρεμα γιατί κρύβει μεγάλες συγκινήσεις που αυτό ισοδυναμεί με μεγάλα ψάρια.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά με την γενικευμένη εξάπλωση που έχει το ψάρεμα του κυπρίνου στην Ελλάδα, όλο και μεγαλύτερα ψάρια έχουνε πιαστεί, αφού εξοικειωνόμαστε ολοένα με τις νέες τεχνικές, τους εξοπλισμούς και τα δολώματα. Ψάρια που έχουν υποβάλει σε μεγάλη ταλαιπωρία τον εξοπλισμό μας, έχουν βγει με συλλογικότητα, υπομονή, επιμονή και προπαντός με σεβασμό, αφού επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σίγουρα πιστεύω πως η λίμνη της Καστοριάς είναι ένας αξιόλογος ψαρότοπος, με περίσσεια ομορφιά, δυνατά , μεγάλα και αξιόμαχα ψάρια, που θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις και συγκινήσεις.
ΚΥΠΡΙΝΟΙ ΤΡΟΠΑΙΑ!
Πραγματικά αξέχαστη θα μας μείνει μια ψαρευτική ημέρα στην λίμνη της Καστοριάς, προς το τέλος του καλοκαιριού. Ήταν μια ημέρα που δεν προμήνυε με τίποτα αυτό που θα ακολουθούσε στην συνέχεια. Η υγρασία και δροσερό αεράκι της λίμνης είχαν κάνει την εμφάνιση τους, ενώ προς το σούρουπο τα ψάρια άρχισαν να χτυπούνε με δύναμη στην επιφάνεια του νερού.
Ο ήχος του βομβητή μας πέταξε όλους πάνω από τις καρέκλες και αμέσως τράβηξα το καλάμι από την βάση rod-pod. Η συνέχεια ανεκδιήγητη, ένα απίστευτα μεγάλο ψάρι, με τρομερό όγκο και δύναμη, έπαιρνε ασταμάτητα φρένα και το καλάμι είχε φτάσει στα όριά του.
Μετά από μισή σχεδόν ώρα πάλης, ένας πανέμορφος κυπρίνος των 15 κιλών είχε προσγειωθεί μέσα στην απόχη, κάνοντάς μας όλους να σκουπίζουμε ιδρώτες και να γελάμε σαν χαζοί από την χαρά μας. Το τέλος της βραδιάς μας έφερε ακόμα 2 ογκώδεις κυπρίνους. Πραγματικά μια αξέχαστη ημέρα, με πρωταγωνιστή έναν από τους μεγαλύτερους κυπρίνους που έχουν βγει στην λίμνη της Καστοριάς.