Ο εμπλουτισμός της τεχνητής λίμνης της Αρτας με κυπρίνους

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.Εμπλουτισμός κυπρίνων στην τεχνητή λίμνη της Άρτας

Του Δημήτρη Σφαλτού

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πολύ θετικές ενέργειες για τον εμπλουτισμό των λιμνών, ειδικά με κυπρίνους. Μία τέτοια παρέμβαση έγινε και στον νομό της Άρτας, και συγκεκριμένα στην μικρή τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε πίσω από τα ΚΤΕΛ του νομού, μετά από την διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Τέτοιες ενέργειες είναι πολύ σημαντικές για το περιβάλλον, και αξίζουν την προσοχή όλων μας.

 

 

 


Το κείμενο που ακολουθεί έχει πηγή το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος Αρταίων και φιλοξενείται επίσης στην ιστοσελίδα www.carp-matchfishing.gr .


Με 5.000 ιχθύδια γόνου κοινού κυπρίνου (common carp) εμπλουτίστηκε η τεχνητή λίμνη της Άρτας. Ο γόνος προήλθε από το Κρατικό Κυπρινοτροφείο Ψαθοτοπίου Άρτας, το οποίο τροφοδοτεί πανελλαδικώς και δωρεάν τους δήμους οι οποίοι έχουν στην έκτασή τους λίμνες. Η διαδικασία του εμπλουτισμού πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των δημοτικών αρχών στις 19/10/12 από το Δήμο Αρταίων, με τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Άρτας.

Ο εμπλουτισμός αυτός όπως προβλέπεται από ιχθυολογικές μελέτες ,θα συμβάλει στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στον αυτοκαθαρισμό της λίμνης. Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλος ευτροφισμός στην λίμνη, τα υδρόβια φυτά έχουν κυριεύσει τα πάντα, τα καλάμια έχουνε αυξηθεί σε όλη την όχθη και επιπλέον έπαψε να υπάρχει ανανέωση του νερού, μέσω των σωληνώσεων στην βόρεια πλευρά της λίμνης.

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.

Ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φίλιππος Παππάς δήλωσε: «Η ιδέα ξεκίνησε ύστερα από μία επίσκεψη που κάναμε στο κρατικό κυπρινοτροφείο στο Ψαθοτόπι. Η κυρία Κωστή, με την οποία συνεργαστήκαμε εκεί, μας έδωσε την ιδέα ότι θα μπορούσαμε και εμείς εδώ στο Δήμο της Άρτας να εμπλουτίσουμε τη λίμνη, όπως κάνουν πολλοί άλλοι Δήμοι με τις λίμνες που έχουν στις περιοχές τους.

Οπότε με τη βοήθειά της συνεχίσαμε τη διαδικασία, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονταν και σήμερα ρίξαμε μέσα περίπου 5.000 γόνους κυπρίνου στη λίμνη αυτή, η οποία εκτιμάται γύρω στα 90 στρέμματα. Ο σκοπός ήταν να εμπλουτίσουμε τη λίμνη και με διάφορα άλλα ψάρια ούτως ώστε και με τα ψάρια που είναι ήδη μέσα, να γίνεται ένας αυτοκαθαρισμός της. Θέλω να ευχαριστήσω το κρατικό κυπρινοτροφείο και ιδιαίτερα την κυρία Κωστή η οποία ανέλαβε όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης απ' το Υπουργείο Γεωργίας, από τη Διεύθυνση Αλιείας και απ' το κρατικό Κτηνιατρείο της Άρτας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις ενέργειες και την προσφορά που μας έκανε».

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.

Η κυρία Ευαγγελία Κωστή, βιολόγος-ιχθυολόγος ανέφερε: «Αυτή η διαδικασία γίνεται χρόνια στο κρατικό κυπρινοτροφείο. Γίνεται τεχνητή αναπαραγωγή κοινού κυπρίνου, στηρίζουμε το γόνο για ένα μήνα περίπου εντατικά, και στην συνέχεια ανάλογα με τις αιτήσεις που γίνονται και με έγκριση πάντα από τον Γενικό Γραμματέα, χορηγείται ο γόνος δωρεάν.

Είτε εμπλουτίζουμε τα εσωτερικά νερά της χώρας – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Δυτική Μακεδονία στον κυπρίνο – όπως και χορηγούμε σε νέους παραγωγούς ή παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές. Είναι η μόνη κρατική μονάδα στην Ελλάδα που εμπλουτίζει τα εσωτερικά νερά της χώρας δωρεάν.


Η ύπαρξη κυπρίνων ωφελεί στο οικοσύστημα όπως οτιδήποτε υπάρχει στη φύση. Δηλαδή ότι έμβιο πλάσμα υπάρχει, σίγουρα έχει ένα ρόλο. Ο κυπρίνος σαν παμφάγο ψάρι που είναι , λειτουργεί στο σύστημα αυτοκαθαρισμού των λιμνών. Όταν μια λίμνη δεν έχει ζωντανούς οργανισμούς παρακμάζει. Ενώ όταν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά όπως ο κυπρίνος, ο οποίος έχει μια συμβιωτική ανάπτυξη μέσα στις λίμνες, αυξάνει τα ιχθυοαποθέματα που είναι πολύ σημαντικό και συμβάλει στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στην ήρεμη πορεία της ζωής της λίμνης».

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.


Ο κ. Παππάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί κάποια στιγμή στο μέλλον το ψάρεμα στη λίμνη, για συγκεκριμένες ώρες και μόνο ερασιτεχνικά, λέγοντας: «Σήμερα το ψάρεμα απαγορεύεται αυστηρά. Αύριο θα δούμε πώς θα πάει η εκτροφή αυτή και αν είναι επιτυχής θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτραπεί κάποιες ώρες η ερασιτεχνική αλιεία».


Μετά το δελτίο αυτό τύπου θα μπορούσα μόνο να χαρώ σαν Αρτινός , αλλά και σαν ερασιτέχνης ψαράς. Αυτό που με λυπεί εδώ και χρόνια είναι η αντιμετώπιση της εσωτερικής ερασιτεχνικής αλιείας στην συγκεκριμένη λίμνη. Η λίμνη αυτή αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη και θα μπορούσε να γίνει σοβαρή εκμετάλλευση για την προβολή του νομού. Αλλά πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση?

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.


Πριν από χρόνια το ψάρεμα επιτρεπόταν κανονικά στην μικρή αυτή λίμνη. Κυπρίνοι, βάρβοι, πεταλούδες, κέφαλοι, λευκίσκοι, κορέγονοι, γλήνια, και χέλια είναι τα κύρια ψάρια που την αποτελούν. Μιλώντας πάντα προσωπικά, πάντα εγώ και η παρέα μας ( η συντακτική ομάδα του www.carp-matchfishing.gr) σεβόμασταν την λίμνη, απελευθερώναμε τα ψάρια μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών αρτινών, δεν αφήναμε ποτέ σκουπίδια στην περιοχή και γενικά προσέχαμε τους περαστικούς και τους κατοίκους της περιοχής.

Επίσης στα πλαίσια της ιδιότητας μου, σαν αρθρογράφος εδώ και 14 χρόνια σε περιοδικά ερασιτεχνικής αλιείας, γυρίσαμε ένα dvd με θέμα το ψάρεμα πεταλούδας και κέφαλου στην συγκεκριμένη λίμνη για το περιοδικό Ψαρεύω. Το θέμα αυτό μπορείτε να το δείτε στο you tube , στο κανάλι του site www.carp-matchfishing.gr ,στο link http://youtu.be/5pvpngYIq9w .

To dvd έγινε με σκοπό την προβολή της λίμνης της Αρτας, η οποία μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες για ψάρεμα και γενικά για αναψυχή από όλα τα μέρη της Ελλάδας!Φαντασείτε την έκπληξή μου όταν απαγορεύτηκε το ψάρεμα...

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.


Μερικοί όμως ανεγκέφαλοι που θέλουν να ονομάζονται «ψαράδες», καί γέμισαν σκουπίδια την λίμνη, καί κρατούσαν ότι ψάρι έπεφτε στα χέρια τους, αψηφώντας τους νόμους για τα ιχθυοαποθέματα και την ερασιτεχνική αλιεία, και δημιουργούσαν εντάσεις για το ποιος για παράδειγμα θα πρωτοψάρευε κάτω από την γέφυρα ,που περνούσαν οι πάπιες... Επίσης πολλοί αλλοδαποί έκαναν εμπόριο ψαριών από αυτά που πιάνανε, και επίσης πιάσανε και κάποιες πάπιες με δολωμένο γαριδάκι στο αγκίστρι τους! Τέλος μπροστά στα μάτια μας , διάφορες ηλικιωμένες κυρίες και μη, έμπαιναν το βράδυ στο μικρό νησάκι για να πάρουνε τα αυγά από τις χήνες...


Λυπηρά σίγουρα όλα αυτά που διαδραματιζόταν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Αλλά τι γίνεται παρόλο αυτά? Το λογικό όταν γίνεται μια παρανομία κατά την γνώμη μου, σταματάς τον παραβάτη, του βάζεις πρόστιμο ή ένα αυτόφωρο, αλλά δεν απαγορεύεις το ψάρεμα γενικά.


Αυτή η λίμνη είναι στολίδι για την πόλη, μπορεί να προσφέρει πολλές χαρές στον ερασιτέχνη ψαρά, έχει μεγάλα ψάρια μέσα της και ειδικά κυπρίνους, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τουριστικό ψαρευτικό θέρετρο, όπως όλες οι λίμνες του εξωτερικού.

Εάν μπούνε κανόνες, να τηρείται ο νόμος που διέπει το ερασιτεχνικό ψάρεμα στα εσωτερικά ύδατα της χώρας μας, να μπεί κανόνας/νομική οδηγία για την απελευθέρωση όλων των ψαριών, να υπάρχει αστυνόμευση, πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας νέος ψαρευτικός παράδεισος για όλους τους Έλληνες που ασχολούνται με το ψάρεμα του κυπρίνου και το ψάρεμα στα γλυκά νερά.

www.carp-matchfishing.gr Tα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά, ψάρεμα κυπρίνου, πέστροφας, match waggler fishing, spinning, casting, δοκιμές εξοπλισμού για όλες τις τεχνικές.


Να υπενθυμίσω από την εμπειρία μου στα ψαρέματα του εξωτερικού, ότι μικρές λίμνες μπορούν και δέχονται καθημερινά ψαράδες με εισιτήριο, έχουνε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους ( σαν μικρές προβλήτες) για το ψάρεμα, διαθέτουνε καντίνα για καφέ, φαγητό, αναψυκτήριο, και δεν επιτρέπεται να κρατήσει κάποιος ψάρια. Τα ψάρια που πιάνονται , προσέχονται να μην τραυματιστούνε, φωτογραφίζονται και επιστρέφουνε με κάθε ασφάλεια στο νερό.

Όλη αυτή η παραπάνω κατάσταση μπορεί να αποφέρει έσοδα στους δήμους, θα υπάρχει αστυνόμευση, η λίμνη θα δρα σαν τουριστικό θέρετρο και σαν χώρος αναψυχής, ενώ προβάλλεται όλη η γενικότερη περιοχή. Μακάρι να γίνει κάτι ανάλογο, για να έχουμε ακόμη ένα λόγο να είμαστε περήφανοι δημότες της Άρτας.

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.