ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Ξυλογιάννης Λάμπρος, Θανάσης Χούσος
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια θάλασσα που καταλήγει μεγάλος όγκος γλυκού νερού από τον ποταμό Άραχθο, έχει πολλές λιμνοθάλασσες, και γενικά είναι ένας από τους τελευταίους παραδείσους για το ψάρεμα της σουπιάς.
Από το τέλος του μήνα Μάιου μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου το ψάρεμα της σουπιάς είναι πολύ αποδοτικό και μπορούνε να αλιευτούνε μεγάλοι αριθμοί σουπιάς. Γίνεται όμως μεγάλη υπεραλίευση και εάν δεν προσέξουνε οι αρχές και οι κρατικοί φορείς, θα μιλάμε πάλι για μια οικολογική καταστροφή.
Ο νόμος που ορίζει το ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι σαφής. Την νομοθεσία που διέπει το ερασιτεχνικό ψάρεμα μπορείτε να την βρείτε και στο ακόλουθο LInk-Νομοθεσία για την ερασιτεχνική αλιεία στην θάλασσα.
Με την καταργηση των ερασιτεχνικών αδειών, οι επιβαίνοντες πλέον σε σκάφος για οποιοδήποτε ψάρεμα (ακόμα και αυτοί που δεν ψαρεύουνε) δεν έχουνε αλιευτικές άδειες, εκτός από την άδεια για το σκάφος. Επίσης το επιτρεπτό όριο για τα κεφαλόποδα είναι 5 κιλά το άτομο και ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 15 κιλά! Ο νόμος είναι σαφής-
«Το ψάρεμα ψαριών και κεφαλόποδων από τους ερασιτέχνες (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί κ.λπ.) συνολικού βάρους μέχρι 5 κιλών το εικοσιτετράωρο, για κάθε ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά (π.χ. ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος χταποδιού 500 γρ.κτλ)»
To αποκορύφωμα με το ψάρεμα της σουπιάς είχε γίνει την χρονιά του 2012, με μεγάλες υπερκαταστροφικές ψαριές. Ομως και τις περισσότερες χρονιές, τα ΄ίδια πάλι γινόταν, κατάχρηση, αλόγιστη υπεραλίευση και καταστροφή. Υπήρχε μεγάλος αριθμός από σουπιές και έτσι όποιος είχε βάρκα και κουβά, έμπαινε απροκάλυπτα μέσα στον Αμβρακικό κόλπο για ψάρεμα, είτε με καλαμαριέρες, τράτες, νταούλια και κρισταλιζέ δίχτυα.
Εκατοντάδες βάρκες χωρίς άδειες, άδειαζαν καθημερινά την θάλασσα από 40-50 κιλά σουπιές, και στην συνέχεια γέμιζαν τα αγροτικά και έκαναν βόλτες σε όλα τα χωριά, πουλώντας σουπιές με 5 ευρώ το κιλό!!! Μιλάμε για πολύ παράνομο "μεροκάματο"...
Να τονίσω ότι έλεγχοι από λιμεναρχείο δεν γινόταν μέσα στην θάλασσα, ούτε στην ξηρά, οι επιτήδειοι αλώνιζαν και δεν υπήρχε έλεγχος πουθενά. Όταν καταγγείλαμε και τις βάρκες χωρίς άδεια αλλά και το πλιάτσικο της παράνομης αγοραπωλησίας , βρήκαμε την γνωστή αδιαφορία του κράτους! Η υπεραλίευση φτάνει κάθε χρονιά τον Αμβρακικό κόλπο σε οριακούς αριθμούς σουπιάς.
Οι τελευταίες δεν προλαβαίνουν να γεννήσουν , δεν ανανεώνεται ο αριθμός τους, και μπορεί να περάσουν 2-3 χρόνια για να εμφανιστούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Το γνωστό τροπάριο των ψαράδων είναι ότι "φέτος δεν μπήκαν στον κόλπο", για αυτό και δεν έχει σουπιές... Ξεχνάνε βέβαια ότι δεν αφήσαν ούτε μία την προηγούμενη αποδοτική χρονιά!!!
Ας προσέξουνε λίγο οι αρμόδιοι , γιατί ο Αμβρακικός είναι στα όριά του, και πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν παρθούνε μέτρα θα μιλάμε πάλι για οικολογικές καταστροφές, την στιγμή που οι υγροβιότοποί του έχουνε σπάνια είδη ψαριών, πουλιών , θηλαστικών και προστατεύονται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.
Θα πρέπει τέλος να τονίσω ότι στο ψάρεμα της φωτογράφισης που πραγματοποιήσαμε για τις ανάγκες του άρθρου , αλιεύσαμε για 3 επιβαίνοντα άτομα , με τρεις τότε συνολικά άδειες ψαρέματος( η συγγραφή του άρθρου έγινε με την ύπαρξη της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας), 66 σουπιές, βάρους 8 κιλών. Το αλιεύσαμε θέλω να τονίσω , δεν σημαίνει επίσης ότι και κρατήσαμε!!! Οι σουπιές που παρέμειναν μέσα στο σκάφος ήταν 37 στον αριθμό,με μέσο βάρος από 200-400 γραμμάρια, ενώ πιάσαμε και μία που ξεπερνούσε το μισό κιλό!
Το να κρατάς το νόμιμο και ηθικό ψαρευτικό μερίδιο είναι πράξη ευθύνης και ψαρευτικής παιδείας. Οσο για τα μικρότερα μεγέθη σουπιάς που αλιεύτηκαν, αυτές πήραν το δρόμο της επιστροφής προς την θάλασσα, γιατί ήταν πολύ μικρές σουπιές, κάτω των επιτρεπόμενων ηθικών"νόμιμων" ορίων.
Το άρθρο για το ψάρεμα της σουπιάς από το σκάφος με την τεχνική του eging, δημοσιεύτηκε στο site www.carp-matchfishing.gr και μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο link-Το ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του eging, από το σκάφος.
Επίσης τις σουπιές τις οποίες σκοπεύσαμε να κρατήσουμε, τις θανατώσαμε άμεσα με το ειδικό καρφί Ika Shime , χωρίς να τις ταλαιπωρήσουμε και να γεμίσουμε όλη την βάρκα με μελάνια. Σε κάθε θήραμα αξίζει ο σεβασμός, και αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στο ψάρεμα γενικότερα.
Να είστε όλοι καλά , και ελπίζω κάποια στιγμή να βρούνε απήχηση οι προβληματισμοί μας...