Ajing-Light Rock Fishing:Ψαρεύοντας για κοκκάλια με πλανάκια

ajing-psarema-kokkalia-4-me-planous-lrf-carpmatchfishingAjing-Light Rock Fishing:Ψαρεύοντας για κοκκάλια με πλανάκια

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου

Ένα από τα πιο αποδοτικά τεχνητά δολώματα για το ψάρεμα του κοκκαλιού είναι τα μικρά πλανάκια. Μιλάμε για ψάρεμα πάντα με την τεχνική του Ajing/light rock fishing, χρησιμοποιώντας πολύ ελαφρύ εξοπλισμό, και πλανάκια με βάρος μέχρι και 7 γραμμάρια.

Τα πλανάκια αυτά όταν ψαρεύονται σωστά μπορούν να γίνουν πάρα πολύ αποδοτικά, όπως θα δούμε στις γραμμές που ακολουθούν.

 

 


Τα κοκκάλια είναι κοινά αρπακτικά ψάρια, τα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες , το σούρουπο, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όλη την νύχτα! Κάνουν εξορμήσεις από τα πιο βαθιά νερά προς τα ρηχά, κυνηγώντας με μανία τα κοπάδια των μικρόψαρων, με πρωταγωνιστή αυτή την περίοδο την αθερίνα, το σαρδελάκι, την φρίσσα, τα μπαλαδάκια, κ.α.

horse-mackerel-ajing-metal-jig-carpmatchfishing

Κυνηγούν σε κοπάδια και πολλές φορές γίνονται πολύ ανταγωνιστικά μεταξύ τους στην εύρεση τροφής. Τα κοκκάλια ψαρεύονται κυρίως τους ζεστούς μήνες, από το τέλος Μαρτίου έως και τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν μέρη της Ελλάδας που τα κρατάνε όλο το χρόνο.

ajing-2-kokkalia-carpmatchfishing

Τα κοκκάλια ψαρεύονται με απομιμήσεις ψαριών, όπως μικρά τεχνητά ψαράκια, σιλικόνες, και πλανάκια. Εμείς προσπαθώντας να πιάσουμε τα κοκκάλια χρησιμοποιήσαμε πολύ μικρά πλανάκια, με βάρος από 5-7 γραμμάρια, κάνοντας χρήση ελαφρού εξοπλισμού light rock fishing.

hayabusa-jack-finder-metal-jigs-ajing-carpmatchfishing

Για να ψαρέψουμε σωστά αυτά τα πολύ μικρά τεχνητά δολώματα θα χρειαστούμε ένα light rock καλάμι με cw έως 7-8 γρ και δράση κορυφής-Fast. Xρήσιμα είναι τα καλάμια του LRF με σωληνοειδή κορυφή-Tubural, καθώς οι πλεύσεις που πραγματοποιούν είναι πολύ αληθοφανείς και πιο σωστές, με αυτού του είδους τα τεχνητά δολώματα. Ο μηχανισμός μας θα είναι μικρός και ελαφρύς (1000-1500), με πολύ προοδευτικά φρένα και μέγεθος το πολύ μέχρι 2000.

ajing-horse-mackerel-metal-jigs-kokkalia-4-carpmatchfishing

Θα είναι εφοδιασμένος με νήμα από 0,2-0,4 ΡΕ, και ένα παράμαλο από 0,14-0,18 το πολύ. Η προσωπική μας επιλογή είναι ένα παράμαλο 0,16-0,18χιλ, μήκους 70 εκατοστών, δεμένο με το νήμα, με ένα κόμπο Tony Pena ή Improved Albright.
Τα μικρά πλανάκια του light rock fishing/LRF, είναι συνήθως μπροστινόβαρα ή μεσόβαρα, με μακρόστενο φυλλοειδές σχήμα και σαλαγγιά στο τελειωμά τους. Εχουν πρισματικά σχέδια και προκαλούν με τις κινήσεις τους αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ανάλογα με την εταιρεία μπορείτε να βρείτε κοίλα σημεία πάνω στο πλανάκι, που σκοπό έχουν να δημιουργούν ιδιαίτερες πλεύσεις ή να κατεβαίνουν προς τον βυθό με διακοπτόμενες κινήσεις, σαν φύλλο.

hayabusa-jack-finders-carpmatchfishing-ajing

Πολύ αποδοτικά είναι τα χρώματα του μπλε, ασημί, ροζ, μπλε-ροζ και κίτρινο-ασημί, χρώματα που μιμούνται με τις αποχρώσεις τους τα μικρόψαρα που κυνηγούν τα κοκκάλια. Επειδή τέλος τα κοκκάλια αρπάζουν τα πλανάκια πολλές φορές επιπόλαια ,πάνω στη φρενίτιδα τους να κυνηγούν την αθερίνα και άλλα ψαράκια, είναι χρήσιμο ένα μικρό assist με αγκίστρι στο πάνω μέρος του κρίκου.

ajing-me-planous-hayabusa-finder-carpmatchfishing

Τα πλανάκια στα μεγέθη των 5-7 γραμμαρίων μπορούν να γίνουν πάρα πολύ αποδοτικά στο ψάρεμα των κοκκαλιών, γιατί ψαρεύουν με τρεις τρόπους. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις 3 ιδιαίτερες πλεύσεις και μερικά μικρά tips, για να βελτιώσετε την τεχνική σας.

ajing-hayabusa-metal-jigs-carpmatchfishing

Oι πλεύσεις με τα μικρά πλανάκια

1) πέταγμα και βύθιση του πλάνου

Κάνουμε τη βολή με το lrf καλάμι μας, παίρνουμε αμέσως τα μπόσικα, και με το νήμα μας τεντωμένο περιμένουμε να βυθιστεί το πλανάκι μας. Το καλάμι είναι σωστό να το έχουμε ψηλά, σε γωνία 45-60 μοίρες. Το μεσόβαρο πλανάκι όπως βυθίζεται με ελεγχόμενο τρόπο (αφού το νήμα είναι τεντωμένο) ,κάνει κινήσεις δεξιά και αριστερά με αντανακλάσεις, παρομοιάζοντας ένα τραυματισμένο ψάρι. Τα κοκκάλια πολλές φορές χτυπάνε τον πλάνο στο κατέβασμα ή τον καταπίνουν ολόκληρο.

ajing-lrf-horse-mackerel-rod-curve-metal-jigs-carpmatchfishing

Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε μικρά χτυπήματα στην μύτη του καλαμιού ή απότομο κατέβασμα της μύτης του. Στην πρώτη περίπτωση καλό είναι να κάνουμε ένα κάρφωμα , προκειμένου να αρπάξουμε το κοκκάλι από τη σαλαγγιά ή το assist του. Το κάρφωμα δεν είναι σωστό να γίνει με πολύ δυναμικό τρόπο, γιατί μπορεί να σχιστεί το ευαίσθητο στόμα του κοκκαλιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σωστή επιλογή του καλαμιού και της δράσης του, μπορεί να μας γλιτώσει από αυτή την δυσάρεστη επιπλοκή...

2) ανάκτηση με μικρά jerks και παύσεις

Είναι η κύρια και πιο βασική κίνηση του πλάνου. Κάνουμε τη βολή μέχρι να βυθιστεί ο πλάνος. Στη συνέχεια σηκώνουμε απαλά με το καλάμι μας και κάνουμε 2-3 τινάγματα τύπου jerk. Αφήνουμε μία παύση 2-3 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε την κίνηση.
Ο μεσόβαρος πλάνος σε αυτή την περίπτωση κάνει κινήσεις δεξιά και αριστερά με ζιγκ-ζαγκ , και πολύ έντονες αντανακλάσεις. Ενας μπροστόβαρος πλάνος ή ένας πισώβαρος θα κάνει λιγότερα ζιγκ-ζαγκ σε σχέση με ένα μεσόβαρο, αλλά πάλι μπορεί να πάρουμε το χτύπημα του κοκκαλιού. Στην ηρεμία ή στις παύσεις από τα τινάγματα θα δείτε το πολυπόθητο χτύπημα και το λύγισμα της μύτης του καλαμιού. Στο Lrf προσπαθούμε οι κινήσεις μας να είναι απαλές και όχι απότομες για να δουλεύουν σωστά οι πλάνοι.

eging-cuttlefish-rod-papa-carpmatchfishing 

Οι πολύ απότομες και σπασμωδικές κινήσεις δεν είναι οι καλύτερες , γιατί δεν μοιάζουν με τις κινήσεις των μικρόψαρων. Θα έχετε προσέξει σίγουρα ότι όταν το κοπάδι της αθερίνας έχει μαζευτεί μπάλα υπάρχουν κάποια ψαράκια στις άκρες που στριφογυρίζουν και κάνουν αντανακλάσεις. Αυτές τις κινήσεις σαν εικόνα μιμούνται τα πλανάκια, όταν βεβαίως τα κινούμε σωστά με ομαλά jerks.

ajing-for-horse-mackerel-hayabusa-finder-carpmatchfishing

Τα τινάγματα μπορούν να γίνουν και σε διαφορετική συχνότητα, για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε ένα jerk και μία παύση. Σε γενικές γραμμές οι κινήσεις των jerks και των παύσεων χωρούν πολλούς πειραματισμούς, ας βάλει ο καθένας μας την προσωπική του σφραγίδα.

3) πλάγια συνεχή ανάκτηση

Κάνουμε την βολή μας και περιμένουμε με τεντωμένο το νήμα μας να βυθιστεί ο πλάνος, μήπως και χτυπήσει κάποιο κοκκάλι. Στην συνέχεια κάνουμε ένα σήκωμα του πλάνου από τον βυθό, παίρνουμε τα μπόσικα του νήματος, χαμηλώνουμε τη μύτη του καλαμιού και εκτελούμε συνεχόμενη πλεύση με ομαλά τινάγματα.

ajing-lrf-pleysi-gia-kokkalia-carpmatchfishing

Ο πλάνος σε αυτή την περίπτωση κάνει οριζόντια πλεύση και με τα τινάγματα μοιράζει ιριδισμούς και αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα κοκκάλια επιτίθενται σε αυτή την πλεύση από το πίσω μέρος και πιάνονται από τη σαλαγγιά.

light-rock-fishing-for-horse-mackerel-carpmatchfishing

Ομως μερικές φορές τα πιασίματα είναι επιπόλαια ,και επειδή το κοκκάλι έχει μαλακό στόμα, τα απαγγιστρώματα δεν είναι σπάνια περίπτωση. Είναι ένα ρίσκο που πέρνουμε προκειμένου να πιάσουμε τα κοκκάλια με την οριζόντια συνεχή πλεύση. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση η μύτη του καλαμιού και το νήμα βρίσκονται σε μεγάλη γωνία, για να επιτευχθεί το κάρφωμα από την δράση του καλαμιού και την ακαμψία του νήματος.
Το ψάρεμα με την τεχνική του Ajing/light rock fishing για τα κοκκάλια με την χρήση μικρών πλάνων γίνεται πολύ αποδοτικό, εάν τους χρησιμοποιήσουμε σωστά. Μπορούμε να πιάσουμε αρκετά κοκκάλια με αυτή την τεχνική, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε πότε πρέπει να σταματήσουμε το ψάρεμα, και πότε να πρέπει να είμαστε νόμιμοι ερασιτέχνες!

ajing-for-horse-mackerel-kokkalia-carpmatchfishing

Δεν είναι τα μοναδικά τεχνητά για τα κοκκάλια, αλλά τα τελευταία τα λατρεύουν ,γιατί σαρώνουν μεγάλη επιφάνεια της θάλασσας και κάνουν μακρινές βολές. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε, τα κοκκάλια χαρίζουν ένα άκρως διασκεδαστικό και αποδοτικό ψάρεμα με τις τεχνικές των λεπτών εργαλείων.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.