Light game/lrf : Επιλέξτε τον καλύτερο εξοπλισμό ψαρέματος για τον σαργό!
Του Άγγελου Αγαλιανού
Φωτογραφίες: Άγγελος Αγαλιανός
Θα λέγαμε με σιγουριά ότι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θηράματα που αναζητάμε με την τεχνική του lrf είναι ο σαργός. Ποιος είναι λοιπόν ο καταλληλότερος εξοπλισμός, ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες, και ποια είναι τα σωστά τεχνητά δολώματα που οδηγούν στην επιτυχία? Θα τα δούμε όλα αυτά στο άρθρο που ακολουθεί…!
Εξοπλισμός
Τους σαργούς θα τους βρούμε σε παραλίες με ανάμεικτα βότσαλα και σε βραχώδεις ακτογραμμές, είτε βαθιές είτε ρηχές, που μπορεί να είναι μορφολογικά σε κοφτές πλάκες ή μεγάλες πέτρες.
Ο εξοπλισμός που ψαρεύουμε τα συγκεκριμένα θηράματα είναι καλάμια max 10g c.w, με τον κορμό του καλαμιού (power) MH. Αυτό γίνεται γιατί θέλουμε να μπορούμε να καρφώσουμε τα δυνατά σαγόνια που έχει ο σαργός.
Η δράση του καλαμιού καλό θα είναι να είναι fast ή regular fast ,ώστε να μπορούμε να κάνουμε χτυπήματα με την μύτη του καλαμιού, είτε κάτω η είτε πάνω, επιτρέποντας να φαίνεται το τεχνητό μας δόλωμα όσο πιο αληθοφανές γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ξεγελάσουμε, ακόμα και τους πιο δύστροπους σαργούς με επιτυχία.
Ο μηχανισμός που θα συντροφέψει το καλάμια μας προτιμούμε να είναι γρήγορος, από 5.6:1 μέχρι 6,2:1, με απόλυτο σκοπό να έχουμε καλύτερο έλεγχο του τεχνητού και να αποφύγω τα κοψίματα από ένα μεγάλο ψάρι.
Αν ο σαργός διαφύγει με ένα τεχνητό στο στόμα, τότε δεν μπορεί να το ανοίξει για να τραφεί, με αποτέλεσμα να πεθάνει άσκοπα. Ο γρήγορος μηχανισμός είναι η σωστή επιλογή για το καλοκαίρι, συνήθως σε πετρώδεις ακτές, γιατί τα ψάρια είναι πιο δραστήρια. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι σαργοί κυνηγάνε με περισσότερη όρεξη, σε αντίθεση με τους κρύους μήνες.
Ένας αργός μηχανισμός θα μας δουλέψει καλύτερα τον χειμώνα σε παραλίες με ποσειδωνία και βοτσαλάκια , ή ακόμα καλύτερα στην περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, σε σχέση με έναν γρήγορο μηχανισμό. Στην περίοδο αναπαραγωγής αποφεύγω να κυνηγάω τα συγκεκριμένα ψάρια, λόγω έντονης πίεσης που δέχονται από εμάς τους ψαράδες, συν την έντονη απώλεια γεύσης τους επειδή είναι σε αναπαραγωγή. Από εκεί και πέρα ένας σαργός σωστού μεγέθους είναι θήραμα. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 23cm. Η καλύτερη εποχή κατανάλωσής τους, είναι τον Ιούλιο – Απρίλιο, που είναι πιο γευστικοί.
Συνδυασμός νήματος και παράμαλου
Προτιμούμε σε άγρια μέρη νήμα PE 0,6 και παράμαλο fluorocarbon 0.20 mm, ενώ σε παραλίες με ποσειδωνία και βοτσαλάκι PE 0,4-0,5 και παράμαλο fluorocarbon 0,18. Πάντα έχουμε σαν κανόνα να μπορούμε να «τρομπάρουμε» τα ψάρια , και αυτό θα μας βοηθήσει να είναι πιο δυνατή η σχέση του νήματος σε σχέση με το παράμαλλο. Για αυτό επιλέγουμε αξιόπιστα νήματα, και πετονιές fluorocarbon, με υψηλής πυκνότητας κρυσταλλική δομή.
Εποχή και τεχνητά!
Οι μεγάλοι σαργοί θα επιτεθούν στο τεχνητό μας για να το διώξουν ,λόγω αναπαραγωγής. Συνήθως αυτό γίνεται σε τεχνητά με έντονα χρώματα, με την καλύτερη χειμερινή ώρα 10:00-14:00, ενώ το καλοκαίρι θα τους βρούμε δραστήριους τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Εκεί την διαφορά θα την κάνουν τα πιο αληθοφανή χρώματα σε αντίθεση με τα χειμερινά έντονα χρώματα.
Συνήθως τα τεχνητά που επιλέγουμε διαφέρουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Με βαρομετρική πίεση 1012 και άνω, με φάση του φεγγαριού που βαδίζει προς την νέα σελήνη, θα με βρείτε σε παραλίες ποσειδωνίας, που η παλίρροια είναι δυο ώρες πριν, ή και δυο ώρες μετά την κορύφωση.
Αντιθέτως, σε βραχώδη ακτογραμμή θα προτιμήσω να πάω για ψάρεμα δυο μέρες μετά από την νέα σελήνη, ειδικά τον χειμώνα σε δυνατούς νοτιάδες με εντόνους κυματισμούς που «καθαρίζουν» τα βράχια από ουσίες και μαλαγρώνουν την περιοχή. Εκεί θα βρούμε τους σαργούς να γιαλώνουν, οπότε τα τεχνητά που θα σταθούν σε τέτοιες συνθήκες είναι τα minnow και τα pencil.
Γενικά τα pencil είναι επίσης αποδοτικά στην περίοδο αναπαραγωγής, που τα ψάρια είναι σε λήθαργο. Πολλές φορές όμως θα χτυπήσουν σε μεγαλύτερα τεχνητά 6-8εκ ή ακόμη και σε minnow και ή σιλικόνες τύπου creature.
Όταν τα ψάρια τελειώσουν την αναπαραγωγική περίοδο και αποχύσουν, μπορεί να χτυπήσουν σε 4-6εκ, χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας. Γενικά προτιμούμε να βάζουμε σαλαγγιές με μεγάλη σκληρότητα και μυτερό αγκίστρι, ώστε να μπορεί να πιαστεί ένας σαργός από την σκληρή γνάθο.
Να θυμόσαστε ένα βασικό πράγμα, όπου έχει λαβράκια έχει και σαργούς! Να περνάτε καλά , να προσέχετε τους τόπους και να απελευθερώνετε τα μικρά ψάρια (catch and release). Εάν θέλετε να δείτε και βίντεο σχετικά με το ψάρεμα του σαργού με την τεχνική του lrf, επισκεφτείτε το κανάλι μου στο YouTube Agalianos Fishing.