Light Rock Fishing (LRF) και Eging: Ψαρεύοντας καλαμάρια και σουπιές με υπερελαφρύ εξοπλισμό.

lrf-eging-sf-squid-carpmatchfishing.jpg-newLight Rock Fishing (LRF) και Eging: Ψαρεύοντας καλαμάρια και σουπιές με υπερελαφρύ εξοπλισμό.


Του Δημήτρη Σφαλτού


Ανοίγει πλέον η εποχή του ψαρέματος της σουπιάς και η τεχνική του eging βρίσκει ξανά την χρησιμότητα και την αποδοτικότητά της. Η αναπαραγωγή της σουπιάς ωθεί πάρα πολλά αρσενικά να πλησιάσουν προς τις ακτές, προκειμένου να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά και να γεννήσουν τα αυγά τους.

Το ψάρεμα αυτή την περίοδο κρύβει πολλές εκπλήξεις, μιας και με την κατάλληλη τεχνική μπορούμε να ξεγελάσουμε ακόμη και τα λιγοστά καλαμάρια που ακόμη υπάρχουν στις ακτές.

Τεχνική που χρειάζεται υπερελαφρύ εξοπλισμό, πολύ μικρές καλαμαριέρες και την βοήθεια ενός light rock fishing καλαμιού. Kαι ακόμη θα δείτε ότι υπάρχουν καλαμάρια, και μάλιστα μεγάλα!!!

 


 

Πολλές φορές έχουμε ψάξει στο εμπόριο ένα καθαρόαιμο καλάμι eging, προκειμένου να δουλέψουμε πολύ μικρές καλαμαριέρες, από 1,5-2,5 egi. Αυτό κυρίως γιατί έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο( light eging με πολύ μικρές καλαμαριέρες ), ότι η χρησιμοποίηση τέτοιων μικρών μεγεθών κρύβει πολύ αποδοτικά αποτελέσματα στα πολυψαρεμένα μέρη.

lrf-eging-kalamarieres-carpmatchfishing

Οι μικρές καλαμαριέρες παρομοιάζουν τον γόνο των ψαριών , που κυνηγάνε πάρα πολύ τα καλαμάρια και οι σουπιές, κοντά στις ακτές. Τα καλάμια eging της ελληνικής αγοράς έχουν εισαχθεί με την συντριπτική τους πλειοψηφία, να δουλεύουν τις πιο στατιστικά πολυχρησιμοποιημένες καλαμαριέρες, από 2,5-3-3,5 egi.

Τα πιο light μοντέλα δυστυχώς είναι ανύπαρκτα.. Έτσι ψάξαμε σε μια διαφορετική κατηγορία καλαμιών, τα rock , τα οποία μπορούν με αξιώσεις να ψαρέψουν τα καλαμάρια και τις σουπιές της εποχής που διανύουμε.

ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΤΟΥ ROCK FISHING

Τα καλάμια του rock έχουν σχεδιαστεί να έχουν δράση κορυφής (fast-extra fast), για να μπορούν να δουλεύουν με ακρίβεια τις πολύ μικρές σιλικόνες με τις υπερελαφριές μολυβοκεφαλές, τα μικρά πλανάκια, ακόμη και τα μικρά τεχνητά που παρομοιάζουν τα κλασικά ψαράκια.

Ένα τέτοιο καλάμι παρουσιάζει αυξημένη προοδευτικότητα όταν καρφώσει ένα ψάρι, για να μπορέσει να το παλέψει και να προστατέψει και τα πολύ λεπτά νήματα του light rock, που κυμαίνονται από 0,3-0,6 ΡΕ.

lrf-eging-rod-carpmatchfishing

Εάν το σκεφτείτε, η τεχνογνωσία και η συμπεριφορά ενός καλαμιού lrf δεν διαφέρει εξωπραγματικά με την συμπεριφορά ενός eging για το ψάρεμα των κεφαλόποδων. Μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια (και δεν θα γίνουν και ποτέ), αλλά στο ψάρεμα με τις μικρές καλαμαριέρες, μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε βρει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο.
Light rock καλάμια λοιπόν, για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρές καλαμαριέρες για τις σουπιές και για να πιάσουμε μερικά καλαμάρια τρόπαια! Η χρήση αυτών των καλαμιών lrf , δεν είναι και η πιο εύκολη εισαγωγή για κάποιον που δεν έχει σχέση με αυτές τις τεχνικές.

lrf-eging-soupia-carpmatchfishing

Τα λεπτά νήματα, τα ντελικάτα blanks και οι κινήσεις τύπου twitch πρέπει να είναι κτήμα μας, για να ψαρέψουμε σωστά. Οι ψαράδες του match, eging και  spinning μπορούν να κατανοήσουν αυτή την κατάσταση, καθώς και αυτοί που ξέρουν ότι εάν πιαστεί ένα μεγάλο καλαμάρι ή σουπιά με το lrf καλάμι, το blank θα κυρτώνει λίγο πιο πάνω από τον μηχανισμό μας!

Είναι μια αναθεωρημένη τεχνική για eging, με πολύ αθλητικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα διαμετρήματα των νημάτων που χρησιμοποιούμε , τα πολύ λεπτά καλάμια lrf και τις μικρές καλαμαριέρες.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ROCK ΚΑΛΑΜΙΩΝ ΓΙΑ EGING

Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες καλαμιών rock, είναι τα light (Lrf), με casting weight περίπου από 0,5-8 γρ, τα μεσαία light μοντέλα (L) με c.w περίπου 3-12 γρ, και τα Heavy rock (ΗRF) μοντέλα με c.w περίπου 5-22-28 γρ.

H δεύτερη μεσαία και η τελευταία κατηγορία heavy, είναι η πιο ενδεδειγμένη για να χρησιμοποιηθεί στο eging, καθώς έχει μεγάλο εύρος τεχνητών που μπορεί να διαχειριστεί το καλάμι , σωστή δράση για κάρφωμα και σωστή απόσβεση των τραβηγμάτων, μέχρι η σουπιά ή το καλαμάρι να μπει στην απόχη μας.

lrf-eging-littlesquid-carpmatchfishing

H Ιαπωνική κατάταξη για το Rock fishing, το χωρίζει σε δύο κατηγορίες, το lrf με εύρος 0,5-8 γρ, ενώ στην ίδια κατηγορία σχεδόν μπαίνουν τα καλάμια με cw μέχρι τα 12-13 γρ.

Από εκεί και μετά έχουμε τα heavy rock καλάμια, που φτάνουν σε cw μέχρι και τα 22-28 γρ. Αυτά κατασκευάστηκαν για πιο βαθιά νερά, για μεγαλύτερα τεχνητά δολώματα, αλλά στην ουσία μιλάμε για light spinning  με fast δράση.

lrf-eging-paravoli-rod-carpmatchfishing

Το αγγλικό σύστημα κατάταξης για το rock fishing, μετράει 3 κατηγορίες, την ultra light με περίπου cw 0,5-8 gr, την light κατηγορία με εύρος cw 3-13 περίπου γρ , και την medium light με εύρος cw 6-27 gr περίπου.

¨Ότι και να διαλέξετε, μην στέκεστε στις κατηγορίες κατάταξης, αλλά να διαλέξετε το καλάμι που σας ταιριάζει. Οι περισσότεροι πάντως, κατηγοριοποιούν το rock fishing με βάση τα Ιαπωνικά πρότυπα.

EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕGING

Eκτός από το καλάμι lrf , θα χρειαστούμε ένα μικρό μηχανισμό με πολύ προοδευτικά φρένα, για να μην σχίζονται τα πλοκάμια των καλαμαριών και πολύ περισσότερο των σουπιών. Θα τον γεμίσουμε με νήμα από 0,3-0,6 ΡΕ, με πιο συνηθισμένη κατηγορία αυτή των 0,4-0,6 ΡΕ.

Το μέγεθος του μηχανισμού, που καλό θα είναι να είναι σχεδιασμένος για την χρήση με λεπτά νήματα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος 2000-2500. Ένας μπροστινόφρενος μηχανισμός για spinning  είναι ο πιο κατάλληλος για την περίπτωσή μας.

Το παράμαλο που θα χρησιμοποιήσουμε στην ένωση με το νήμα μας, θα είναι ένα αόρατο fluorocarbon , με διάμετρο από 0,16-0,22 χιλ.

lrf-eging-lrfrod-squid-carpmatchfishing 

Οι καλαμαριέρες που χρησιμοποιούμε είναι καλό να είναι πολύ μικρές, για μοιάζουν σαν γόνος ψαριών ή μικρές γαρίδες. Το μέγεθός τους από 1,5 μέχρι και 2,5 egi , εάν ψαρεύουμε με καλάμι lrf της κατηγορίας light-medium.

Mε την κατηγορία heavy μπορούμε ακόμη και να ψαρέψουμε με καλαμαριέρα μεγέθους 3 egi, απλά η αίσθηση που θα έχουμε με αυτό το καλάμι Hrf, θα είναι πάρα πολύ άμεση. Τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε είναι ένα σχήμα κλασικής γαρίδας egi, με εξωτερικό βαρίδι, ικανοποιητικό ρυθμό βύθισης προς το γρήγορο (fast sinking) και πανί με αντοχή στα δαγκώματα.

Η τεχνολογία έχει εξελίξει και τις μικρές καλαμαριέρες με θερμικά πανιά, φωσφορούχα σώματα, σώματα uv, και μοναδικούς χρωματισμούς.

Μπορούμε να βρούμε και ακριβά μοντέλα σε καλαμαριέρες με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όταν στοχεύουμε σε σουπιές σε δύσκολους βυθούς με φύκια και σκαλώματα, είναι καλύτερο να προσεγγίσουμε τις κλασικές φθηνές. Στο εμπόριο πλέον υπάρχουν πολλές γαρίδες με ικανοποιητικές τιμές, που να μην μας ενδιαφέρουν τα πολλά κοψίματα.

lrf-eging-squid-jigs-carpmatchfishing

Η χρήση μιας απόχης είναι απαραίτητη σε αυτή την τεχνική με ένα τόσο λεπτό καλάμι, γιατί η κύρτωση του lrf-hrf είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος –όχι για το καλάμι ή το νήμα-να κοπούν τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και τις σουπιές.

Mε ένα heavy καλάμι μπορείτε να σηκώσετε έξω από το νερό μεσαία μεγέθη καλαμαριών και σουπιών, αλλά όταν τα μεγέθη μεγαλώνουν και άλλο τα πράγματα γίνονται περισσότερο οριακά για κοψίματα και ξεκαρφώματα...

H ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ LRF-EGING

Οι τεχνικές κινήσεων με τις καλαμαριέρες δεν αλλάζουν κατά πολύ από τις κλασικές κινήσεις του eging. Λόγω των μικρών μεγεθών θα πρέπει να έχουμε περισσότερο χρόνο και υπομονή για να πατώσει η καλαμαριέρα μας στον βυθό, εκεί που θα γίνουν οι περισσότερες επιθέσεις από σουπιές και καλαμάρια αυτή την περίοδο.

Τα κλασικά twitch από τον βυθό και η αναμονή να φτάσει η καλαμαριέρα πάλι σε αυτόν είναι μία από τις πιο αποδοτικές κινήσεις με εξοπλισμό rock.

lrf-eging-sf-squid-carpmatchfishing

Tα αποτελέσματα αυτού του «παντρέματος» των τεχνικών light rock fishing και eging, μπορεί να είναι περισσότερο από αποδοτικό, όταν χρησιμοποιηθεί σε σωστό τόπο, με σωστές καιρικές συνθήκες και την κατάλληλη αποχή.

Tον χειμώνα μπορούμε να κάνουμε πολύ αποδοτικά ψαρέματα καλαμαριών, με πολύ αθλητικά στοιχεία, και την μέγιστη ψαρευτική ικανοποίηση που δίνει ένα καλάμι rock.

Πραγματικά η αίσθηση ενός τέτοιου ψαρέματος είναι μοναδική, αφού νιώθουμε όλες τις κινήσεις της μικρής καλαμαριέρας στο έπακρο, ενώ ακόμη νιώθουμε και το παραμικρό φύσημα νερού του καλαμαριού, όταν το τραβάμε έξω. Μοναδική είναι και η παραβολή του καλαμιού, που φτάνει σε οριακές κυρτώσεις...

lrf-eging-curve-carpmatchfishing

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε πολύ αποδοτικά ψαρέματα σουπιάς, σε δύσκολους τόπους που έχουν δει πολλά με τα μάτια τους και χρειάζονται το κάτι μικρό, προσφιλές για τα μάτια τους και διαφορετικό τεχνητό δόλωμα τύπου egi.

lrf-eging-rockrod-carpmatchfishing

Είναι μια διαφορετική χρήση για όλους τους ψαράδες που ψαρεύουν ήδη με την τεχνική του rock fishing, και θέλουν να επεκτείνουν τους ορίζοντές του και στην τεχνική του eging.

Το «πάντρεμα» των δύο τεχνικών εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και την μέγιστη ψαρευτική ευχαρίστηση που δίνει το ψάρεμα με τα λεπτά εργαλεία. Γιατί όχι λοιπόν rock fishing και eging μαζί? Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.