Lrf/Light Rock Fishing: Ψάρεμα για ζαργάνες με ματασίνες!

psarema zarganas me matasines lrf carpmatchfishingLrf/Light Rock Fishing: Ψάρεμα για ζαργάνες με ματασίνες!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Η ζαργάνα είναι ένα παρεξηγημένο αλίευμα, που πολλές φορές πιάνεται για ζωντανό δόλωμα με στόχο τα αρπακτικά ψάρια. Με την τεχνική του light rock fishing/lrf και τα μικρά τεχνητά που χρησιμοποιούμε, η ζαργάνα γίνεται βασικός μας στόχος. Ειδικά σε μεγάλα μεγέθη, η μάχη που κάνει είναι ανεπανάληπτη!

Πολλές φορές όμως, λόγω της ανατομίας του στόματός της, η ζαργάνα είναι δύσκολο να πιαστεί με σαλαγγιές,σε μολυβοκεφαλές ή assist hooks. Εκεί την μεγάλη διαφορά στο ψάρεμα κάνει ένα ιδιαίτερο «τεχνητό», η ματασίνα!!!

 

 


Η ματασίνα είναι μία συστοιχία από κλωστές, πιασμένες όλες μαζί σε κυκλικό σχήμα. Είναι ξεχωριστές κλωστές, σαν υπερπολύκλωνο νήμα, αλλά μόλις βραχούνε στο νερό, συμπεριφέρονται σαν ενιαίο μακρύ σώμα. Αυτό το σώμα μέσα στο νερό φαίνεται σαν μικρόψαρο, σαν σκουλήκι, πράγμα που ελκύει πολύ την ζαργάνα.

matacina close silkbait lrf carpmatchfishing

Η ματασίνα είναι ένα εξειδικευμένο δόλωμα για ζαργάνες, γιατί οι κλωστές της πιάνονται στα μικροσκοπικά δόντια της μύτης της. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα ψάρια, λόγω της μοναδικής ανατομίας του στόματος της ζαργάνας. Σαν κοινός μπούσουλας στο ψάρεμα με την ματασίνα, είναι ότι την κάνουμε συρτή, η ζαργάνα πάει να τσιμπήσει και μόλις δαγκώσει την ματασίνα, αυτή πιάνεται εύκολα στις κλωστές της!

lrf zargana carpmatchfishing matacina

Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετές ματασίνες. Η καλύτερη ποιότητα όμως για εμένα προσωπικά, είναι οι ματασίνες με κλωστή από μεταξοσκώληκα, που έχουν καλύτερη πλεύση, μεγάλη διάρκεια ζωής και καλύτερο κράτημα στην ζαργάνα. Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές ματασίνες, χωρίς όμως τα αποτελέσματα που περίμενα…

lrf matacines zargana grip carpmatchfishing

Οι ματασίνες κυκλοφορούν σε αρκετά χρώματα, τα πιο αποδοτικά είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το λευκό, το μαύρο και το ανοιχτό γκρι. Με βάση την καθαρότητα των νερών κάνουμε δοκιμές και βλέπουμε το χρώμα που προτιμούν οι ζαργάνες. Λίγο ξέπλυμα με γλυκό νερό στο τέλος του ψαρέματος και στέγνωμα, είναι επιβεβλημένο για να τις έχουμε σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα.

Ματασίνες και lrf/light rock fishing

H ματασίνα είναι ένα τεχνητό δόλωμα πανάλαφρο, οπότε θέλουμε και την ανάλογη επιλογή εξοπλισμού. Προσωπικά την χρησιμοποιώ στο lrf, με μια μικρή πολύ αργά βυθιζόμενη μπομπάρδα, από 3-6 γραμμάρια. Η μπομπάρδα μπαίνει πάνω στο νήμα, ακολουθεί χάντρα και ένα μικρό στριφτάρι, και στο τέλος ένα παράμαλο από 0,16-0,20 χιλιοστά και μήκος από 60-100 εκατοστά.

zargana bombarda matacina lrf carpmatchfishing

Η ματασίνα μπαίνει πάνω στο παράμαλο είτε με απευθείας κόμπο, είτε με την σύνδεση θηλιά-θηλιά (loop to loop), είτε με μια μικρή παραμάνα. Προσωπικά προτιμώ την θηλιά θηλιά, για να αλλάζω τις ματασίνες και να κάνω γρήγορες δοκιμές με τα χρώματα, γιατί με την παραμάνα μετακινείται ο κόμπος της ματασίνας και χαλάει η πλεύση.

matacina red zargana lrf carpmatchfishing

Το καλύτερο σημείο για να τοποθετήσετε την ματασίνα στο παράμαλο είναι πάνω στον ένα κόμπο της, γιατί ο δεύτερος κόμπος στο τελείωμα κάνει μια μικρή πλεύση σαν ουρά. Εάν θέλετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα βάλτε ένα μικρό split ring στην άκρη της ματασίνας και βάλτε ένα μικρό μεταλλικό blade! Θα εκπλαγείτε…
Έχω δει κατά καιρούς ψαράδες να ψαρεύουν την ματασίνα με πιο «βαρύ» εξοπλισμό και βαριές μπομπάρδες με σχετικά καλά αποτελέσματα, αλλά σαν την αποδοτικότητα του lrf δεν έχει…

zargana lrf matacina sfaltos carpmatchfishing

Πως δουλεύουμε την ματασίνα

Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα της ζαργάνας είναι οι πρώτες πρωινές και οι απογευματινές. Μέσα στο μεσημέρι επίσης έχουμε κάνει πολλές καλές ψαριές. Σαν γενικός κανόνας, άμα βρεις που είναι το ψιλό και ειδικά οι αθερίνες, θα βρεις και τις ζαργάνες. Θέλουν όμως ήπιο καιρό, ηλιοφάνεια, μπουνάτσα , όχι αέρα, κύμα και υψηλό βαρομετρικό.
Κάνουμε βολή με το καλάμι μας, προσπαθώντας μόλις πέσει στο νερό η μπομπάρδα να τραβήξουμε ελαφρά πίσω, για να τεντώσει το παράμαλο και να μη μπερδευτεί.

matacina cast lrf xarganes carpmatchfishing

Κάνουμε συρτή την ματασίνα αρχικά με αργή ταχύτητα. Εάν δεν χτυπήσει η ζαργάνα δοκιμάζουμε και με πιο γρήγορη ταχύτητα, για να δούμε πως χτυπάνε τα ψάρια. Επίσης δοκιμάζουμε και διαφορετικά χρώματα. Με μουντό καιρό και θολά νερά προτιμούνε έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο κτλ), ενώ με καθαρά νερά τα πιο φυσικά (γκρί, λευκό, μαύρο).

zargana close matacina lrf carpmatchfishing

Φυσικά πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα, και για αυτό δοκιμάζουμε πάντα διαφορετικά χρώματα. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι εάν υπάρχει πολύ αθερίνα, οι ζαργάνες δεν ασχολούνται πολύ εύκολα με τα τεχνητά δολώματα, αλλά εμείς έχουμε πιάσει και με τέτοιες συνθήκες.

zargana matacines lrf rod carpmatchfishing

Η ζαργάνα μόλις χτυπήσει/δαγκώσει την ματασίνα πιάνεται σχεδόν ακαριαία. Είναι και φορές -όπως και με όλα τα τεχνητά-που θα χτυπήσει και περισσότερες από μία φορές, αλλά μόλις τα δόντια μπλεχτούν στις μεταξωτές ίνες, δεν υπάρχει επιστροφή…

zargana matacina lrf carpmatchfishing

Πηδήματα έξω από το νερό, φρένα, λυγίσματα καλαμιών, είναι τα γνωστά επακόλουθα! Με την ματασίνα η ζαργάνα δεν πληγώνεται, και μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί άμεσα σαν ζωντανό δόλωμα. Εάν όμως πιαστεί σε αγκίστρι ή σαλαγγιά, μέχρι να την απαγκιστρώσουμε, πληγώνεται ανεπανόρθωτα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητο ψάρι.

zargana matacina lrf m carpmatchfishing

Είναι πάρα πολλά άτομα που ξέρω να ψαρεύουν τις ζαργάνες με ματασίνες από σκάφος, για να τις κρατήσουν για ζωντανό δόλωμα για γοφάρια, λαβράκια, κυνηγούς, σε συρτή με βαρίδι φύλακα, σε κλασική συρτή, κτλ. Η ζωντανή ζαργάνα έχει το καλό ότι ανοίγεται μακριά στην θάλασσα όταν κολυμπάει στην επιφάνεια, σε αντίθεση με άλλα ζωντανά ψάρια.

zargana sunset lrf matacina carpmatchfishing

Το καλό με την ματασίνα είναι ότι είναι καθαρό δόλωμα, δεν πιάνει καθόλου χώρο, την έχουμε μαζί μας στην τσέπη μας, και με το lrf είναι άκρως αποδοτική. Ειδικά σε μέρες που οι ζαργάνες χτυπάνε τα τεχνητά και δεν αγκιστρώνονται, οι ματασίνες κάνουν «άσχημη» διαφορά!

Zarganes kai matacines carpmatchfishing

Μια ελληνική προσπάθεια που αξίζει μεγάλης προσοχής!

Εδώ και αρκετό καιρό χρησιμοποιώ τις ματασίνες SilkBait, οι οποίες είναι custom ελληνικής κατασκευής με προσωπικό μεράκι του φίλου Γιάννη Σολιπίδη, με πολύ καλά αποτελέσματα.

P1160895matacines silkbait lrf zarganes carpmatchfishing

Πάντα προσωπικά στηρίξω τις ελληνικές προσπάθειες, ειδικά αυτές που είναι και αποτελεσματικά δοκιμασμένες. Είναι κατασκευασμένες από ίνες κουκουλιού μεταξοσκώληκα, και η ποιότητα είναι πολύ μπροστά από τις άλλες του εμπορίου. Έχουν μεγάλο χρωματολόγιο και αντοχή στον χρόνο. Διατίθενται στο γνώστό κατάστημα του Πέτρου Ρεμπότη (Είδη αλιείας Πετράν), στον Υμηττό, τηλ:2109761286. Δοκιμάστε τις και θα μας θυμηθείτε… Να είστε όλοι καλά!

matacina green lrf zargana carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.