Eging:Πώς να κάνετε τις καλαμαριέρες σας πιο αποδοτικές με φωσφορούχες μετατροπές

fosforouxes metaropes se kalamarieres eging glow patterns squid jigs carpmatchfishingEging:Πώς να κάνετε τις καλαμαριέρες σας πιο αποδοτικές με φωσφορούχες μετατροπές

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου, Νίκος Βουρλιώτης

Με τα καλαμάρια να γίνονται όλο πιο πονηρά και δύστροπα όσο περνάνε οι χρονιές, έχουμε επιστρατέψει πολλά τεχνάσματα για να τα κάνουμε να χτυπάνε αβίαστα τις καλαμαριέρες μας.

Ένα από αυτά είναι οι φωσφορούχες μετατροπές στις καλαμαριέρες, δηλαδή εξωτερικές πινελιές που φωσφορίζουν, για να τις κάνουν ακόμη πιο ελκυστικές στα μάτια των καλαμαριών και των σουπιών.

 

 

 

Αυτές οι φωσφορούχες μετατροπές έχουν σαν σημασία να δημιουργήσουν πιο ιδιαίτερα μοτίβα πάνω στις καλαμαριέρες, και να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες.

eging carpmatchfishing

Έχει τελευταία παρατηρηθεί το φαινόμενο τα καλαμάρια να μην πλησιάζουν τις καλαμαριέρες, οι οποίες έχουν πολύ δυνατό φωσφορισμό.

eging glow metatropes kalamarieres squid jigs carpmatchfishing

Βέβαια, για αυτό το φαινόμενο παίζει σίγουρο ρόλο η φάση του φεγγαριού, η καθαρότητα των νερών και το βάθος που ψαρεύουμε. Είδαμε επίσης ότι καλαμαριέρες με πολύ διακριτικό φωτισμό γίνονται πιο αρεστές στα καλαμάρια, παρά αυτές που φωτίζουν σαν λαμπάδες.

3 kalamarieres glow patterns metatropes fosforou carpmatchfishing

Με τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο του eging, παρατηρήθηκε από το επιστημονικό επιτελείο γνωστής εταιρίας, ότι το φάσμα φωσφορισμού που βλέπουν καλύτερα τα καλαμάρια είναι στα 490 nm, που σημαίνει πολύ διακριτικός φωσφορισμός σε συγκεκριμένο φάσμα.

glow black squid jig eging carpmatchfishing

Για να δημιουργήσουμε ξεχωριστά μοτίβα πάνω στις καλαμαριέρες μας, θα χρειαστούμε μία φωσφορούχα μπογιά, αδιάβροχη, με καλή πρόσφυση πάνω στα υφάσματα και σε πλαστικά μέρη. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες στο εμπόριο με είδη καλλιτεχνικής ζωγραφικής, σε εξειδικευμένα είδη αλιείας, χρώματα κτλ.

topothetisi glow xromatos se kalamariera eging carpmatchfishing

Για να γίνει σωστή εφαρμογή πάνω στις καλαμαριέρες, αυτές θα πρέπει να είναι καθαρές, και χωρίς αλμύρα στην επιφάνειά τους. Θα τις πλύνουμε λοιπόν προσεκτικά, θα τις στεγνώσουμε καλά και μετά τα αρχίσουμε την εφαρμογή της φωσφορούχας μπογιάς. Θα βάλουμε στην αρχή μια μικρή ποσότητα, για να μην αρχίσει να στάζει, ή δημιουργήσει «νερά».

white squid jig glow metatropi carpmatchfishing

Θα δείτε επίσης πως κάθεται πάνω στην καλαμαριέρα, για να κάνετε καλύτερη την εφαρμογή της. Θα φτιάξετε το μοτίβο σας και μετά θα την αφήσετε κάπου μακριά από παιδιά για να στεγνώσει, προσοχή με κλίση που να μην κυλίσει αλλού για αλλού η μπογιά! Δείτε στην παρακάτω φωτό μια πατέντα κρεμάσματος...

kremasma kalamarieras glow drying eging carpmatchfishing

Ανάλογα με την ρευστότητά της, θα δείτε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να στεγνώσει η μπογιά. Εγώ προσωπικά την αφήνω να στεγνώσει καλά για μια μέρα και μακριά από μέρη με υγρασία.

fosforouxes metatropes eging kalamarieres carpmatchfishing

Τα μοτίβα του φωσφορισμού

Μέχρι στιγμής έχω δει ότι 3 συγκεκριμένα μοτίβα, μου είναι αρκετά αποδοτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα μοναδικά. Άλλωστε στο ψάρεμα, όλα είναι πειραματισμός. Αυτά είναι τα μικρά στίγματα, η πλευρική γραμμή, και ο στικτός φωσφορισμός στην κοιλιά.

sardine glow squid in the water metatropes fosforou eging carpmatchfishing

Ο στικτός φωσφορισμός

Τα περισσότερα πλάσματα που φωσφορίζουν στην θάλασσα, έχουν στικτό φωσφορισμό. Μικρά στίγματα στο σώμα τους, που δημιουργούν ένα μοτίβο.

sfaltos black widow kalamariera glow metatropi carpmatchfishing eging

white squid kalamariera eging sfaltos carpmatchfishing

Σε φθηνές καλαμαριέρες προσαρμόσαμε στίγματα με την μπογιά, και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Άλλωστε εταιρείες με εμπειρία στο eging έχουν προσαρμόσει τέτοια μοντέλα φωσφορισμού και στα δικά τους μοντέλα καλαμαριέρων.

Η πλευρική γραμμή

Πολλά καλαμάρια που κυνηγούνε μικρόψαρα, έλκονται από καλαμαριέρες με έντονη κίτρινη γραμμή. Είναι ένα κλασικό γνώρισμα των ψαριών, που τα καλαμάρια και οι σουπιές το γνωρίζουν αρκετά καλά!

sardine glow metatropes eging squid jigs carpmatchfishing

Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήσαμε με την φοσφωρούχα μπογιά γραμμές ή μία γραμμή στα πλαϊνά των καλαμαριέρων, για να παρομοιάζουν περισσότερο την πλευρική γραμμή των ψαριών.

squids glow metatropes kalmarieres feromones carpmatchfishing eging

Αυτά τα μοτίβα δούλεψαν πολύ καλά κοντά φώτα και σε μέρη με μεγάλη συγκέντρωση μικρόψαρων. Σε συνδυασμό με φερομόνες ψαριών ή squid boosters, κάναμε ομολογουμένως πολύ καλές ψαριές σε καλαμάρια.

sfaltos eging squid fosforouxes metatropes carpmatchfishing

Ο κοιλιακός φωσφορισμός

Ο φωσφορισμός στην κοιλιακή χώρα των καλαμαριέρων, έχει σαν σκοπό να παρομοιάσουν τα αυγά της γαρίδας, ή να δείξουν ένα ιδιαίτερο μοτίβο , που αγαπούν τα καλαμάρια.

glow patterns eging squid jigs kalamarieres metatropes carpmatchfishing

Έχει δοκιμαστεί σε καλαμαριέρες γνωστής εταιρείας , με καλά αποτελέσματα σε λιμάνια, βαθιά νερά, και μικτούς βυθούς. Μϊα μεγάλη κηλίδα στην κοιλιά,, ή 3-4 μεγάλες τελείες με την μπογιά,   βοηθά την καλαμαριέρα να δείχνει πιο ελκυστική, χωρίς να φωτίζει σαν φάρος.

glow eggs eging squid jigs patterns kalamarieres fosforou carpmatchfishing

Δοκιμάστε αυτά τα μοτίβα σε φθηνές καλαμαριέρες αρχικά, για να δείτε και εσείς την διαφορά στο ψάρεμά τους. Μην κάνετε κατά την γνώμη μου αλλαγές σε ακριβές, που ήδη κατέχουν κάποια τεχνολογία προσέλκυσης.

sfaltos squid glow purple eging kalamarieres glow carpmatchfishing

Ο πειραματισμός ωθεί τις εξελίξεις, έχουμε πειραματιστεί με πολλά μοτίβα το τελευταίο διάστημα, τα οποία μας έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα, περιμένουμε και τις δικές σας δοκιμές! Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!!!

soupia glow kalamariera patterns carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.