Οι θερμικές καλαμαριέρες και η χρήση τους στην τεχνική του eging

sfaltos-eging-big-squid.jpg-newOΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING


Του Δημήτρη Σφαλτού


Οι εταιρίες στον χώρο του eging έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα για το ποια φίρμα θα ανακαλύψει την πιο αποδοτική καλαμαριέρα. Σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτή, η κίνηση ενός τεχνητού δολώματος είναι το παν, σε όλες τις τεχνικές του eging.

 

Πλήθος όμως επιστημόνων, βιοφυσικών, βιοτεχνολόγων, χημικών ,μηχανικών και ψαράδων, εργάζονται καθημερινά με ατελείωτες δοκιμές, για να δημιουργήσουν ένα τέλειο εργαλείο για το ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική του eging.

 

Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, και αυτό είναι οι «θερμικές» καλαμαριέρες.

 

 

 

 

 

TO ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ... ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ


Μιλάμε για την εταιρεία της Yamashita, που με το επιστημονικό της επιτελείο, έφερε μια νέα επανάσταση στον χώρο του eging και στις καλαμαριέρες γενικότερα. Αυτό ξεκίνησε από πολύ παλιά, με τις παρατηρήσεις των παλιών ψαράδων, που επισήμαναν ότι οι πρώτες ξύλινες καλαμαριέρες ήταν πολύ πιο αποδοτικές από τις πλαστικές μεταγενέστερες.

eging-orange-yamashita

 

Ψάχνοντας τι ήταν το χαρακτηριστικό αυτό των ξύλινων καλαμαριέρων, οι Ιάπωνες άρχισαν να κάνουν πειράματα με την θερμότητα, μια ιδιότητα του ξύλου που συγκρατείται καλύτερα λόγω υλικού. Πραγματικά το ξύλο συγκρατεί καλύτερα την θερμότητα και το επόμενο βήμα ήταν να διαπιστωθεί εάν τα καλαμάρια αντιλαμβανόταν με διαφορετικό τρόπο την θερμοκρασία.

Σε δοκιμές μέσα σε πισίνες στην Ιαπωνία, φάνηκε ξεκάθαρα η προτίμηση των καλαμαριών σε ξύλινες καλαμαριέρες, από ότι σε πλαστικές, οπότε αποδείχθηκε ότι τα καλαμάρια «βλέπουν» την διαφορά θερμοκρασίας σε υλικά μέσα στο νερό.

 

eging-pink-jig-yamashita

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ WARM JACKET

 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί ένα ειδικό υλικό-ένα ύφασμα που θα διατηρεί αυξημένη θερμοκρασία από αυτή του νερού. Η αυξημένη θερμοκρασία ενός αντικειμένου μέσα στο νερό, σημαίνει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που εκπέμπει θερμότητα.

 

tactywarm-eging

 

 

Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και τεχνολογικής εξεργασίας, δημιουργήθηκε το πατενταρισμένο Tactywarm, ή warm jacket, ένα ύφασμα που μετατρέπει την εξωτερική ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα. Το πρωτοποριακό αυτό ύφασμα είναι πατενταρισμένο και υπάρχει προς το παρόν μόνο στις καλαμαριέρες της Yamashita.

 

eging-yamashita-thermal


Από τις μετέπειτα έρευνες φάνηκε ότι τα καλαμάρια διαθέτουν θερμικούς υποδοχείς στο σώμα τους και βλέπουν σαν θερμική κάμερα τα υποψήφια θύματά τους, καρκινοειδή, γαρίδες και ψάρια. Ακόμη και τα ψυχρόαιμα ψάρια έχουν διαφορά θερμοκρασίας γύρω στον ένα βαθμό κελσίου, σε σχέση με το νερό.

 

Έτσι ήταν απόλυτα λογικό οι καλαμαριέρες να εξελιχθούν και σε αυτή την κατεύθυνση, αφού το χρωματολόγιο και το σχήμα είχαν προ πολλού εξαντληθεί.

 

eging-squid


Το ειδικό αυτό ύφασμα tactywarm, έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα. Οι Ιάπωνες που ψαρεύουν το ιαπωνικό καλαμάρι την ημέρα, είδαν πολύ μεγάλη διαφορά στα ψαρέματά τους.

 

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα και το μεσογειακό καλαμάρι που ψαρεύεται κατά κόρον την νύχτα?

eging-themis-carp-matchfishing-gr

 

Εκεί αποδείξαμε πως ο συνδυασμός φωσφορίζοντος σώματος και θερμικού πανιού tactywarm, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αφού το τεχνητό φως που εκπέμπει η καλαμαριέρα, μπορεί να μετατραπεί σε θερμότητα και να είναι το ίδιο αποδοτική.

 

Όσο για τις υπόλοιπες , το θερμικό πανί δουλεύει, αλλά σε μικρότερο βαθμό, αφού δεν υπάρχει επαρκής ηλιακή ακτινοβολία με να την μετατρέψει σε θερμότητα.

 

squid-jig-change


Την ημέρα στα ψαρέματα των καλαμαριών από την βάρκα , τα πράγματα αλλάζουν και εκεί όλες οι θερμικές καλαμαριέρες δουλεύουν περίφημα.

Το θερμικό φαινόμενο όμως εξασθενεί στα μεγάλα βάθη, διότι το φως λιγοστεύει αισθητά και δεν υπάρχει επαρκής μετατροπή. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φως σε συνθήκες απόλυτα καθαρής θάλασσας, σε ήρεμα νερά, χωρίς συννεφιά, μπορεί να φτάσει βαθμιαία εξασθενημένο μέχρι τα 200 μέτρα.

 

warm-jacket-eging

 

TA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΩΝ YAMASHITA EGI-OH-Q-LIVE


Οι θερμικές καλαμαριέρες warm jacket της Yamashita ή αλλιώς Egi-Oh-Q-Live , εκτός από το πρωτοποριακό θερμικό πανί, διαθέτουν και πληθώρα άλλων χαρακτηριστικών, που τις ανεβάζει στην ελίτ του eging.

 

yamashita-jig-carp-matchfishing

 

Έχουν μεγάλα και φωσφορίζοντα μάτια για να τα βλέπουν καλύτερα τα καλαμάρια, μυτερό ρύγχος για να κάνει απότομες κινήσεις δεξιά και αριστερά, σταθερό κρίκο ο οποίος βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα της καλαμαριέρας για σταθερότητα, υδροδυναμικό βαρίδι για ομαλή πλεύση και μακρύτερη βολή, ανοξείδωτα διπλά άγκιστρα και φτεράκια για καλύτερη πλεύση.

 

Τέλος υπάρχουν πάρα πολλά χρώματα , με εξωτερικά πανιά και εσωτερικές ταινίες, για να ταιριάζουν σε διαφορετικές συνθήκες ψαρέματος eging.

yamashita-all-rock-jigs


ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΩΝ


Οι θερμικές καλαμαριέρες δουλεύουν καλύτερα την νύχτα, εάν τις φωτίσουμε με ένα φακό ή καλύτερα με φακό uv.Ειδικά αυτές με το φωσφορίζων σώμα μετατρέπουν περισσότερη θερμότητα όταν τις φέξουμε, γιατί έχουν σώμα που εκπέμπει περισσότερη φωτεινή ακτινοβολία.

 

Εάν βάλουμε και το uv φως, τότε έχουμε ένα επιπλέον προσελκυστικό, ένα ιδιαίτερο φάσμα που βλέπουν τα καλαμάρια. Πλέον έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι τα καλαμάρια βλέπουν 3 φάσματα της υπεριώδους uv ακτινοβολίας.

white-eging-jig-squid


Εάν και δεν είναι τεκμηριωμένο, εάν κρατήσουμε με γυμνό χέρι μια θερμική καλαμαριέρα, το ύφασμα κρατάει περισσότερο χρόνο θερμότητα, από το κανονικό. Εγώ προσωπικά έχω δει αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο, ελπίζω πως δεν είναι στατιστικό λάθος.


Η αποτελεσματικότητα του θερμικού πανιού, είναι ότι κάνει την καλαμαριέρα να κρατάει 1 με 0,5 βαθμό κελσίου, μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή του νερού. Αυτό στα μάτια των καλαμαριών που βλέπουν την θερμότητα μέσα στο νερό, φαντάζει σαν ένας ζωντανός οργανισμός (γαρίδα, ψάρι) που κινείται, και εκπέμπει θερμότητα. Έτσι χάνουν την πονηριά , την καχυποψία, όποιον ενδοιασμό, και πέφτουν ευκολότερα στην παγίδα.

 

eging-yamashita-pink


Η θερμότητα του πανιού δεν διατηρείται πάντα σταθερή μέσα στο νερό. Απλά το θερμικό πανί tactywarm έχει την ιδιότητα να κρατάει αυξημένη θερμοκρασία πολύ περισσότερη ώρα, από ότι άλλα υλικά. Εάν τα νερά είναι πολύ κρύα, το φαινόμενο της θερμότητας διαρκεί λιγότερο.


Οι θερμικές καλαμαριέρες της Yamashita είναι γεγονός ότι επειδή υπάρχει το θερμικό πατενταρισμένο ύφασμα, είναι πιο ακριβές από τις υπόλοιπες. Δεν τίθεται θέμα για την αποδοτικότητά τους, πολλές φορές στο ψάρεμα το ιδιαίτερο είναι και πιο τιμημένο.

 

assist-jig-eging


To ίδιο θερμικό ύφασμα tactywarm θα το βρείτε σε όλες τις νέες καλαμαριέρες της Yamashita, διπλάρια, σιλικόνης, μικρά naory, και sutte. Από τα πιο αποδοτικά χρώματα που έχω δοκιμάσει είναι το ροζ, πράσινο, πορτοκαλί, λευκό, natural (φοβερό και για σουπιές) και μπλε.

 

eging-all-yamashita


Μια θερμική καλαμαριέρα, δεν αρκεί από μόνη της να πιάσει όλα τα καλαμάρια, με το που πέσει στο νερό. Οι σωστές κινήσεις και τα τινάγματα με ένα καλάμι eging, η επιλογή του σωστού χρώματος, η επιλογή του σωστού τόπου, η ύπαρξη καλαμαριών (στην έρημο εάν ρίξετε θερμική καλαμαριέρα, δεν θα πιάσετε καλαμάρια...!), η σωστή τεχνική, είναι θέματα που όταν τηρούνται αλλάζουν οριστικά το τοπίο και ορίζουν την αποδοτικότητα.

 

sfaltos-eging-big-squid

 

 

Άλλωστε όλα τα ψαρευτικά εργαλεία αποδίδουν μόνο στα κατάλληλα χέρια-ψαράδες. Τίποτα από μόνο του δεν πιάνει ψάρια και καλαμάρια, συν Αθηνά και χείρα κίνει...


Πάρα πολλοί ψαράδες καλαμαριών τις θεωρούν αναντικατάστατες, ειδικά σε μέρη που τα καλαμάρια έχουν δει τα πάντα ...Είναι πάντως ένα must στην κασετίνα κάποιου που θέλει να θέλει να λέγεται σοβαρός ψαράς καλαμαριών. Μία δοκιμή θα σας πείσει...

 

yamashita-eging-all-squids


ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK MIA ANAΛΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΜΕ UV ΚΑΙ ΦΟΣΦΩΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ENA AΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ SHORE EGING

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.