Shore jigging-Ξεκινώντας από το μηδέν

SHORE-JIGGING-STIRA.jpgSHORE JIGGING-ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Tου Βασίλη Κολλιόπουλου

Φωτογραφίες:Bασίλης Κολλιόπουλος

Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο στα ερωτηματικά πολλών από εσάς, για το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς την τεχνική του shore jigging.

Μία τεχνική  που αποκτά όλο και περισσότερους fun, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Με απλά βήματα θα σας περιγράψουμε πως να ξεκινήσετε την τεχνική του Shore Jigging, χωρίς απρόοπτα και άσκοπους πειραματισμούς!

 

 

 

«Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την τεχνική αυτή είναι πολλά . Tο θέμα είναι να αισθανόμαστε όσο ποιο σίγουροι γίνεται με τον εξοπλισμό μας ,γιατί τα ψάρια που ψάχνουμε , εκτός από μεγάλα είναι και πολύ πονηρά.»

jig manaliΜανάλι , ένας άξιος αντίπαλος

Το καλάμι ,οι πλάνοι ,τα παράμαλλα και τα assist hook, είναι τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστεί κάποιος για δοκιμάσει την τύχη του.

Από εκεί και πέρα η απόψεις διίστανται και υπάρχουν γενικά πολλές γνώμες στην αγορά. Eγώ θα σας μεταφέρω την δικιά μου προσωπική γνώμη, και από εκεί και πέρα ό καθένας πράττει ανάλογα με το γούστο, την άποψη και φυσικά την τσέπη του.

ΚΑΛΑΜΙ

Το καλάμι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι ανάλογο των απαιτήσεων μας ,και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον εαυτό μας τι πραγματικά θέλουμε.

Για παράδειγμα αν οι βλέψεις μας είναι να πάμε για κοκκάλια, σαφρίδια και γενικά για ψάρια που δεν ξεπερνούν το ενάμιση κιλό σε βάρος, τότε θα χρειαστούμε έναν light εξοπλισμό με το καλάμι να βρίσκεται σε κάτι μεταξύ 30-75 gr και 45-100 gr σε casting/lure weight.

vraxia jigging

Το κακό με αυτή την επιλογή είναι ότι η θάλασσα δεν σου δίνει πάντα αυτό που ζητάς! Eτσι μπορεί να ξεκινήσεις μια ωραία πρωία να πας χαρούμενος για το σαββατιάτικο ψάρεμα σου, και εκεί που περιμένεις το κοκκάλι ,σου πέφτει πάνω ένα μανάλι τρία κιλά!

Επειδή το ψάρι είναι δυσανάλογα δυνατό για το καλάμι που διάλεξες, δεν μπορείς να ελέγξεις το ψάρι (στην τελική το χάνεις κιόλας),τι κάνεις? Πετάς αυτόματως το καλάμι στην θάλασσα κλαις τα χρήματα και την επιλογή σου ,γυρνάς από τις 7.30 στο σπίτι όλο νεύρα, σε ρωτάει στην τελική η γυναικά τι έχεις, και κάπου εκεί ξεκινάει ό καυγάς...

Για να αποφύγουμε τον παραπάνω αστεϊσμό μου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα! Εννοώ φυσικά να στραφούμε σε ένα καλάμι που το μήκος να μην ξεπερνά τα 3.20 μέτρα σε μήκος, για να μην είναι πολύ κουραστικό. Θα πρέπει να έχει ένα action από 50 έως 180 gr το πολύ, για να δουλεύει καλά τους πλάνους και να τους δίνει αρκετή αληθοφανή και ρεαλιστική όψη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα καλό ψάρι που θα τιμήσει το τεχνητό μας δόλωμα και θα το παλέψουμε με ίσους όρους και αξιοπρέπεια.

jig zargana

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ο μηχανισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού, και είναι αυτός που σε συνεργασία με το καλάμι και την εμπειρία μας ,που θα μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα.

Προσωπική μου άποψη είναι πώς ένας καλός μηχανισμός από 4000 έως 6000 σε μέγεθος μπομπίνας, είναι ιδανικός για τα νερά μας και θα σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να έχει καλά προοδευτικά φρένα και μια σχετικά γρήγορη σχέση περιστροφή . Αυτό συνεπάγεται και στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά μόνο νήμα, γιατί πρώτον θέλουμε αμεσότητα στον πλάνο και η πετονιά δεν βοηθά καθόλου με την ελαστικότητα της.

braid-filling-spool-spinning-avoiding-bird-nests-carpmatchfishing

Δεύτερον το νήμα μας επιτρέπει να έχουμε μικρή διατομή και ταυτόχρονα μεγάλη αντοχή στον κόμπο. Στο τελείωμα του νήματος είναι απαραίτητο να δέσουμε με ένα κόμπο tony pena ,1-1.5 μέτρο 100% fluorocarbon 45-50mm πετονιά.

Αυτό βοηθά στο να μην πονηρευτεί το ψάρι και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από την γωνία που θα δημιουργηθεί από κάποιο βράχο.

manali matomeno jigging

Ο γάντζος είναι απαραίτητος για ψάρια πάνω από τρία κιλά

ΟΙ ΠΛΑΝΟΙ

Τα πλανάκια που μπορούμε να δουλέψουμε είναι από 40 έως και 120 gm ,και από χρωματισμούς μπορούμε να πειραματιστούμε και να καταλήξουμε σε κάποια jigs ,που κατά την γνώμη μας δουλεύουν καλυτέρα.

Το βάρος τον πλάνων μπορεί να είναι διαφορετικό από μέρος σε μέρος, και ένας πλάνος που σας έχει δώσει καλά ψάρια σε ένα τόπο δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει το ίδιο καλά σε οποιονδήποτε άλλο.

jig planos

Ο πλάνος μετά από πολλές χρήσεις

Για παράδειγμα σε ένα μέρος με βάθος τα 40 μέτρα και χωρίς ρεύματα, ένας πλάνος 40-50 gm θα δουλέψει μια χαρά. Σε ένα μέρος με βάθος 70 μέτρα και με ρεύματα, ο 40άρης θα κάνει να πατώσει μια βδομάδα ,σε αντίθεση με έναν 120 gm που θα δουλέψει πολύ καλύτερα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως με πίσω βάρος, με μπροστά βάρος, με το πολύ βάρος να βρίσκεται στο κέντρο του πλάνου και πάει λέγοντας . Μια άλλη παράμετρος είναι ότι αν αντί να πιάσεις τον πλάνο από το κεφάλι, τον πιάσεις από την ουρά ,θα αλλάξεις εντελώς την συμπεριφορά του.

Τέλος, ένα ή συνδυασμός δύο assist hook με το ένα κοντά στο κεφάλι και το άλλο να βρίσκεται ποιο χαμηλά, περίπου στην μέση του πλάνου μας ,είναι ότι πρέπει για την τεχνική αυτή. Πολλοί από εσάς ίσως και να θεωρείτε αναγκαία την ύπαρξη σαλαγκιάς στην ουρά του πλάνου.

Αυτό για εμένα είναι λάθος ,γιατί το καθαρόαιμο shore jigging γίνεται με ένα και μόνο αγκίστρι. Η χρήση της σαλαγκιάς είναι συνετή μόνο εαν γνωρίζουμε ότι ό βυθός στο σημείο που ψαρεύουμε είναι τραγάνα ,δηλαδή με μεσαίου μεγέθους στρογγυλεμένες πέτρες.

jig xtapodi

Το τράβηγμα του χταποδιού θυμίζει μαύρο

ΑΠΟΧΗ Η ΓΑΝΤΖΟΣ?

Η χρήση της απόχης είναι απαραίτητη, μιας και χωράει ένα μεγάλο ψαρί που μπορεί να το απελευθερώσετε αργότερα. Με τον γάντζο το ψάρι είναι δυστυχώς καταδικασμένο σε θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, φυσικά όμως η παρουσία γάντζου είναι απαραίτητη για τυχόν κάποιο μεγάλο ψάρι που θα μας κάνει την τιμή να αρπάξει τον πλάνο μας.

Κατασκευή διπλού assist hook

jig assist 1

1.Παίρνουμε τον κρίκο και φιμώνουμε πάνω του το σκοινί.

jig assist 2

2.Έπειτα περνάμε την κάθε άκρη μέσα από το στεφάνι του αγκιστριού

Τραβάμε τα αγκίστρια κοντά στον κρίκο.

 

jig assist 3

3.Κόβουμε ότι περισσεύει και καίμε λίγο την άκρη. Τέλος περνάμε το θερμοσυστελόμενο σωληνάκι μέχρι να εφαρμόσει σωστά , το ζεσταίνουμε με την φωτιά έως ότου συσταλεί και κολλήσει ,με το μισό να είναι στο σκοινί και το άλλο μισό στο κοτσάνι του αγκιστριού.

jig assist 4

4.Ο πλάνος σας είναι έτοιμος προς χρήση. Καλή σας επιτυχία!

jig assist 5

jig stira

 

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.