Ψάρεμα με νήμα:Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ¨τούφας¨!

spinning-toufes-bird-nests-braid-carpmatchfishingΨάρεμα με νήμα:Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ¨τούφας¨!

Του Γιάννη Μαστρογιαννάκη και Δημήτρη Σφαλτού

Φωτό:Γιάννης Μαστρογιαννάκης,Δημήτρης Σφαλτός

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε κάποιες εμπειρίες που αποκτήσαμε με τον καιρό και μας βοήθησαν να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο της ¨τούφας¨, και να απαλλαγούμε σχεδόν οριστικά από αυτό το δυσάρεστο συμβάν, που μας ¨έκλεβε¨ χρόνο και χρήμα από κάθε ψαρευτική μας εξόρμηση.
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τα σύνεργα που απαρτίζουν το spinning εξοπλισμό μας, ή οποιονδήποτε άλλον εξοπλισμό (eging, light rock fishing, casting, beach ledgering, feeder, carpfishing), που περιλαμβάνει το νήμα στον μηχανισμό, και τι πρέπει να προσέξουμε κατά την απόκτηση τους, προλαμβάνοντας την άσκοπη αγορά λανθασμένων εργαλείων.

 


Επιλογή νήματος

H τούφα, ή αλλιώς wind knot/braid-bird nest, δημιουργείται όταν υπάρχει μέσα στην μπομπίνα του μηχανισμού μας, μία χαλαρή σπέιρα νήματος και συμπαρασυρθεί κατά την βολή. Ο χαρακτηριστικός ήχος και το τράνταγμα που θα νιώσουμε στο καλάμι μας και στους οδηγούς, καταδεικνύουν την δημιουργία του κόμπου-τούφας!Η γενική άποψη των εταιριών κατασκευής νημάτων είναι ότι δεν υπάρχει η χρυσή συνταγή και η παραγωγή ενός νήματος , που να μην δημιουργεί τούφες. Το μεγαλύτερο λάθος για την δημιουργία της τούφας έγκειται σε ποσοστό 80% στον ψαρά, και 20% στην άστοχη και λανθασμένη επιλογή υλικών.

Μεγάλη βάση πρέπει να δώσουμε στην επιλογή του νήματος (Spectra ή Dyneema) και στα χαρακτηριστικά του, που δεν είναι μόνο οι αντοχές σε δύναμη όπως δυστυχώς πολλοί νομίζουν, αλλά και αυτά που δεν αναγράφονται στην συσκευασία του και τα αντιλαμβανόμαστε εμπειρικά με την υφή,  το μάτι και την χρόνια ψαρευτική εμπειρία.

spinning-sea-bass-with-braid-nests-carpmatchfishing

Eπιλέγουμε νήμα οκτάκλωνο (τώρα υπάρχουν πλέον και δωδεκάκλωνα), με όσο πιο σφικτή πλέξη γίνεται (κάποια γράφουν και αριθμό πλέξεων ανά ίντσα) και μαλακό στην υφή, με ήπια επικάλυψη (στρώνει καλύτερα στην μπομπίνα και δημιουργεί καλύτερους συνδέσμους με το παράμαλλο).

Σίγουρα υπάρχουν και ποιοτικά επώνυμα τετράκλωνα στην αγορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε απαιτητικές τεχνικές σαν το spinning, rock fishing, eging, που το νήμα ταλαιπωρείται συνεχώς και βάναυσα πολλές φορές,  τα οκτάκλωνα λόγω πιο στρογγυλής διατομής υπερτερούν. Τα τετράκλωνα λόγω πλέξης τείνουν να στρίβουν ευκολότερα και να δημιουργούν τούφες, γνωστές και ως wind knots/braid bird nests.

fishing-with-braid-avoiding-bird-nests-river--carpmatchfishing

Αποφεύγουμε τα φθηνά φασόν αδιευκρίνιστης προέλευσης, διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι στρίβουν πολύ γρήγορα, έχουν μειωμένες αντοχές, βιρινιάζουν πολύ γρήγορα, δημιουργούν συνέχεια τούφες, και μας στερούν χρήματα και ψαρευτικό χρόνο. Το νήμα (εκτός σπανίων περιπτώσεων)που είναι επίσης φθηνό, είναι  γιατί απουσιάζει ο ποιοτικός έλεγχος και η αυστηρή ποιότητα/υλικά κατασκευής.

Αποφεύγουμε νήματα με έντονη επίστρωση, ιδιαιτέρως κάποιων συγκεκριμένων υλικών (πχ εταιρειών που χρησιμοποιούν επικάλυψη Teflon, για πιο στρογγυλεμένη επιφάνεια και λεία αίσθηση). Τέτοιου είδους νήματα φθείρονται ταχύτερα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και καταλήγουν να μοιάζουν σαν μάλλινες κλωστές, ξεφτισμένες, δημιουργώντας μόνιμες τούφες.

braid-bird-nest-carpmatchfishing

Προσπαθούμε να επιλέξουμε νήμα ¨καταξιωμένο¨ στην αγορά, που δυστυχώς θα είναι αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με τα άλλα, άλλα θα έχει την δυνατότητα να διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα αρχικά του χαρακτηριστικά.

eging-braided-lines-nanoclear-gosen-ygk-carpmatchfishing

Η επικάλυψη του πρέπει να είναι τέτοια που να μην το αφήνει να απορροφάει πολύ γρήγορα νερό, εάν γίνεται και καθόλου. Να μη χάνει την, κατά προσέγγιση πάντα, κυκλική του διατομή εύκολα και να μην γίνεται πολύ μαλακό μετά από κάποιες ώρες ψαρέματος, γιατί η δημιουργία τούφας θα είναι αναπόφευκτη.

Σε γενικές γραμμές, η ελαχιστοποίηση της δημιουργίας τούφας, είναι να έχουμε πάντα το νήμα μας τεντωμένο, είτε μαζεμένο μέσα στην μπομπίνα, είτε να το κρατάμε σε αυτή την κατάσταση μαζεύοντας γρήγορα και σφιγκτά μέσα στον μηχανισμό τα μπόσικα από τις απαιτητικές πλεύσεις twitch και τα βίαια τινάγματα jerk.

Επιλογή μηχανισμού

Από την μεριά του μηχανισμού στο θέμα της τούφας, πρέπει να εστιάσουμε αρχικά στο τμήμα της μπομπίνας. Μπομπίνες με κωνικό άνω χείλος (όχι επίπεδες), που αλλάζουν φάρδος προοδευτικά, καλό είναι να προτιμούνται.

spinning-spools-full-of-braid-bird-nests-carpmatchfishing

Επίσης οι στρογγυλεμένες βίδες φρένων(πεταλούδες) μικρού όγκου θα λειτουργήσουν καλύτερα με μηδαμινά σκαλώματα του νήματος κατά την βολή, συγκριτικά με υπερμεγέθη βίδες φρένων, που καλό είναι να αποφεύγονται.
Κατά την επιλογή του μηχανισμού πρέπει να δίνουμε σημασία στο τμήμα του ρότορα (bail arm) και στην τεχνολογία που υποστηρίζει την λειτουργία του roller, για να μπορούμε να το συντηρούμε σωστά. Εάν είναι με ροδέλα από teflon θέλει καλή και συχνή λίπανση.

line-roller-lubrication-bird-nests-braid-carpmatchfishing

Εάν είναι με ρουλεμάν, συχνό έλεγχο και σε περίπτωση μη περιστροφής, αντικατάσταση ώστε να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Τυχόν κολλήματα του, θα ζορίσουν το νήμα, κάνοντας δύσκολη την ανάκτηση του και τυχόν βιρινίσματα θα είναι πιθανά.
Σε αυτή την κατηγορία η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένας Bait Casting μηχανισμός που δουλεύει άψογα το νήμα και είναι πιο λειτουργικός, όσο και αν οπτικά τον έχουμε συνδέσει με ψάρεμα σε γλυκά νερά και όχι σε θάλασσες.

avoiding-bird-nests-braid-fishing-reel-carpmatchfishing

Κάτι επίσης που θα θέλαμε να σας παραθέσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ότι πάντα θα πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε μια αρμονία μεταξύ νήματος και μηχανισμού. Πχ ένας μηχανισμός με μέγεθος 1000-2000 για eging, δεν θα μπορέσει να δουλέψει σωστά ένα νήμα υπερβολικό για το όγκο του, όπως είναι ένα νήμα PE διατομής 1(0,16 mm περίπου).

spinning-reels-spools-with-braid-carpmatchfishing 

Αυτό το αναφέρουμε,  γιατί πολλές φορές λόγω οικονομίας προσπαθούμε να βολευτούμε με ότι έχουμε, θεωρώντας ότι το χοντρό νήμα στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μηχανάκι μας.

Το χοντρο νήμα δημιουργεί κενά στο μπροστινό και πίσω μέρος της μπομπίνας, τα οποία θα δημιουργήσουν τούφες με μαθηματική ακρίβεια. Τα κενά αυτά συμπαρασύρουν τμήματα νήματος κατά την βολή, από διαφορετικά στρώματα του μηχανισμού, δημιουργώντας τούφες!

braid-spool-with-problems-bird-nests-carpmatchfishing

Επιλογή καλαμιού και οδηγών

Επιλέγουμε καλάμι με σύστημα οδηγών νέου τύπου(Tangle free) και αποφεύγουμε τους κλασσικούς ολοστρόγγυλους οδηγούς παλαιού τύπου κάθετης στήριξης, οι οποίοι είναι η χειρότερη επιλογή, ιδίως σε συνθήκες έντονου κυματισμού και αυξημένης έντασης του αέρα.

anti-tangle-quides-spinning-carpmatchfishing

Οι οδηγοί νέου τύπου (όπως είναι για παράδειγμα οι οδηγοί Κ-R ή RV της εταιρείας Fuji) με την επικλινή βάση στήριξης και τον μελετημένο σχεδιασμό τους, αποτρέπουν την δημιουργία τούφας, ακόμα και εάν ένας βρόγχος(loop) του νήματος περιστραφεί γύρω τους, αποπλέκοντας τον αυτόματα.

anti-tangle-rings-carpmatchfishing

Έχοντας καταλήξει στην επιλογή του εξοπλισμού μας, ξεκινάμε την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε, γεμίζοντας την μπομπίνα με νήμα, πριν από την εξόρμηση μας.

Η διαδικασία γεμίσματος της μπομπίνας

Καταλυτική θα είναι η βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου που θα μας βοηθήσει στο σωστό τύλιγμα αφού η ελεγχόμενη και όχι ανεξέλεγκτη περιστροφή του καρουλιού (του νήματος), θα μας κάνει να το στρώσουμε σφιχτά και ομοιόμορφα.Υπάρχουν επίσης μπομπίνες , οι οποίες είναι είδικά σχεδιασμένες για χρήση με νήμα. Αυτές έχουν ένα εσωτερικό ελαστικό δακτύλιο, ο οποίος συγκρατεί πολύ καλά το νήμα στις πρώτες του στροφές, δεν γυρίζει γύρω από την μπομπίνα, και έτσι έχουμε ένα πολύ καλό και ομαλό πρώτο στρώσιμο.

 spinning-spools-for-braided-lines-avoiding-bird-nests-carpmatchfishing

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια στο γέμισμα, γιατί το νήμα μπορεί να έχει σχεδόν εξολοκλήρου μηδενική μνήμη, αλλά δεν παύει να είναι ιδιαίτερο σαν υλικό και να δημιουργεί στριψίματα (βιρίνες), εάν δεν το διαχειριστούμε αναλόγως. Φανταστείτε το σαν ένα σύρμα μικρής διατομής που όταν το τραβάμε άτσαλα, αυτό παύει να είναι ίσιο και τσακίζει διαρκώς.
Έτσι τοποθετούμε τον spinning μηχανισμό μας σε ένα καλάμι, σφίγγουμε λίγο τα φρένα και αρχίζουμε να μαζεύουμε με σταθερή μέτρια ταχύτητα.

spool-filling-with-braid-carpmatchfishing

Από την άλλη μεριά, το δεύτερο άτομο απλά βοηθάει ώστε να γίνει ομαλά το ξεδίπλωμα του νήματος από το εργοστασιακό του καρούλι. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να κρατάμε το νήμα με το χέρι πριν μπει στην μπομπίνα, για να υπάρχει μια συνεχόμενη τάση, που θα τοποθετεί σφικτά τις σπείρες του νήματος χωρίς κενά και χαλαρότητες.

braid-filling-spool-spinning-avoiding-bird-nests-carpmatchfishing

Σε αυτή την φάση είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην σωστή κατανομή του νήματος και στη ποσότητα που θα βάλουμε. Τυχόν υπερβολές με παραπάνω μέτρα που θα ασφυκτιούν την μπομπίνα καλό είναι να αποφεύγονται από νωρίς, γιατί θα μας ‘’κουράσουν’’ με το ξεκίνημα του ψαρέματος. Η αφαίρεση τους από την μπομπίνα του μηχανισμού θα είναι μονόδρομος. H παρακάτω φωτογραφία δείχνει μια μπομπίνα ''παραγεμισμένη'' με νήμα, που σίγουρα θα δημιουργήσει τούφες.

spinning-spool-overfilled-with-braid-carpmatchfishing

Δεν πρέπει με τίποτα να υπερβούμε το πάνω κωνικό χείλος της μπομπίνας γιατί με αυτό τον τρόπο θα αχρηστέψουμε το λειτουργικό της σκοπό. Είναι σχεδιασμένη για να ομαλοποιεί την ροή του νήματος και να αποτρέπει την μαζική έξοδο των στρώσεων του.Οπτικά ,θα πρέπει η μπομπίνα μας να είναι γεμάτη λίγο περισσότερο από τα 3/4 της χωρητικότητας της.

 spool-with-braid-carpmatchfishing

Όσο αφορά την κατανομή του νήματος πρέπει να επιδιώξουμε να είναι ομοιόμορφη κατά μήκος όλου του χώρου της μπομπίνας και να μην συγκεντρώνεται στο κέντρο της, δημιουργώντας κενά (σκαλοπάτια), στο πάνω και κάτω τμήμα της.

Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, είναι γιατί η μπομπίνα μας δεν είναι σωστά ρυθμισμένη πάνω στο κεντρικό άξονα του μηχανισμού και ο ρότορας με την κίνηση του δεν καλύπτει όλο το εύρος της. Με την τοποθέτηση μιας μικρής φλάντζας, που συνήθως υπάρχει στην αρχική συσκευασία του μηχανισμού, κάτω από την μπομπίνα, θα μας βοηθήσει στην οριστική λύση του προβλήματος.

spinning-reel-flantzes-rings-for-braid-carpmatchfishing
Η δημιουργία του συνδέσμου(κόμπου) με το αόρατο μας παράμαλλο

Πολλοί spinning anglers όπως και εμείς,μπορεί να χρησιμοποιούμε αρκετά μακρύ παράμαλλο (για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα για περισσότερο αληθοφανή εμφάνιση του τεχνητού στα μάτια των ψαριών, για τακτική ανανέωση του κάτω άκρου κατά την διάρκεια του ψαρέματος κτλ).
Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στην κατασκευή του. Ο κόμπος μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατότερο λεπτότερος και καλοσχηματισμένος, διαφορετικά θα σκαλώνει στους οδηγούς, δημιουργώντας παύσεις στην έξοδο του νήματος. Ένας μικρός σε όγκο, πολύ αξιόπιστος και ανθεκτικός κόμπος, είναι o Tony Pena, και εκτιμάται πάρα πολύ σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος με νήμα και παράμαλο. Στο ακόλουθο link μπορείτε να δείτε τον σχηματισμό του:Ο κόμπος Tony Pena-The Tony Pena Knot

the-tony-pena-fishing-knot-carpmatchfishing

Αυτές οι μικρές παύσεις, μπορεί να δημιουργήσουν μικρές θηλιές κατά μήκος του νήματος, που μπορεί κάπου να σκαλώσουν, οδηγώντας μας σε μια τούφα ή ακόμα και σε κάποιο σπάσιμο του νήματος σε ανύποπτο χρόνο.

Είναι κρίμα επίσης να χάσουμε κάποιο μεγάλο ψάρι από αστοχία υλικού, τούφα στον μηχανισμό, ή άτσαλο χειρισμό σε ταλαιπωρημένο νήμα από σπείρες και στριψίματα.

sea-bass-spinning-with-braid-softbaits-carpmatchfishing

Ας δούμε τώρα στην πράξη, τι πρέπει να προσέξουμε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Πριν ξεκινήσουμε την βολή ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στο νήμα και σε όλη την διαδρομή του μέχρι το τέλος της.

Υπάρχει η περίπτωση μέσα στην μπομπίνα να υπάρχουν χαλαρές σπείρες νήματος ή κάποια διπλωμένη θηλιά, πράγμα που πρέπει να λύσουμε οπωσδήποτε , για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και "άλυτες" τούφες.

bid-nest-in-the-reel-spool-carpmatchfishing

Προσπαθούμε πριν την εκτέλεση της βολής, το νήμα του μηχανισμού να βρίσκεται κάπου στην μέση της μπομπίνας,και οι οδηγοί του καλαμιού να είναι ευθυγραμμισμένοι.

 spinning-braid-spool-voli-carpmatchfishing

Ο κόμπος του παράμαλλου εάν δεν είναι εκτός όλων των οδηγών, να είναι όσο δυνατόν πιο ψηλά, κοντά στην έξοδο του καλαμιού. Γενικά στο ψάρεμα με την χρήση νήματος που απαιτείται βολή, είναι βασικό ο κόμπος του παράμαλου να ξεπερνάει τον οδηγό της μύτης του καλαμιού και να βγαίνει έξω, γιατί με τις συνεχείς βολές, περνάει συνέχεια από τους οδηγούς του καλαμιού, θα φθείρεται και γρήγορα θα σπάσει.

Το λογικό μήκος του παράμαλου για να πραγματοποιηθεί μια βολή με αυτόν τον βασικό κανόνα, είναι μια απόσταση 1-0,70 μέτρα.

cast-voli-knot-rod-spinning-eging-carpmatchfishing

Μόλις πραγματοποιήσουμε την ρίψη και λίγο πριν την ολοκλήρωση της βολής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δείκτη του χεριού μας σαν ένα φυσικό φρένο και να ελαττώσουμε την φόρα του νήματος λίγο πριν το τεχνητό μας ακουμπήσει την επιφάνεια της θάλασσας.
Στην συνέχεια κλείνουμε απαλά και ελεγχόμενα το bail arm και ποτέ με την χρήση της αυτόματης λειτουργίας, που ενεργοποιείται από την περιστροφή της μανιβέλας. Εάν κάνουμε χρήση της αυτόματης επιλογής θα δημιουργήσουμε άθελα μας χαλαρές σπείρες στην ΄΄μάνα΄΄ του νήματος, οι οποίες στην επομένη βολή μπορεί να εκδηλωθούν σε μια ωραιότατη τούφα.

spinning-braided-line-nanolite-carpmatchfishing

Είναι καλό τις πρώτες βολές να τις εκτελέσουμε χαλαρά, χωρίς πολύ δύναμη, μέχρι το spinning set μας να βρει τον ρυθμό του, το νήμα να βραχεί και να κινείται ομαλότερα. Τυχόν ανωμαλίες ή αστοχίες στις επιλογές μας, θα εκδηλωθούν στατιστικά στην αρχή του ψαρέματος!

mastrogianaki-savoiding-braid-bird-nests-carpmatchfishing

Όσον αφορά τον χειρισμό των τεχνητών μας, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας, στο διάστημα των παύσεων, στην φάση της ανάκτησης. Κατά την εκτέλεση των χειρισμών μας, σε τεχνητά κατηγορίας topwater (κυρίως για την walk the dog ανάκτηση) και των μικρών σε βάρος τεχνητών jighead (ανάκτηση με jerks και twitches), ανακτούμε χαλαρά και χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση τα τεχνητά μας με ότι αυτό συνεπάγεται (πχ καβάλημα πάνω στην μπομπίνα και χαλαρές σπείρες στην μάνα του νήματος).

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε όταν ψαρεύουμε με δυνατό άνεμο μπροστά μας ή στα πλάγια! Το νήμα παρασύρεται πολύ εύκολα από τον αέρα, δημιουργεί πολλά κενά κατά τις πλεύσεις και πολύ εύκολα μαζεύεται χαλαρα με θηλιές μέσα στην μπομπίνα του μηχανισμού.

Στον κόντρα αέρα μαζεύουμε γρήγορα, και διπλοτσεκάρουμε  την μπομπίνα μας, για χαλαρές σπείρες και κενά.

ajing-with-braid-carpmatchfishing

Τις περισσότερες φορές πάντως ο ψαράς ευθύνεται για τις τούφες, ειδικά εάν ψαρεύει με κόντρα αέρα. Είναι βασικό σε κάθε τίναγμα, απότομη πλεύση, απότομο twitch ή jerk, να μαζεύουμε αμέσως και γρήγορα τα μπόσικα του νήματος, για να ταξινομείται σφικτά μέσα στην μπομπίνα, και να μην δημιουργούνται χαλαρές σπείρες, οδηγώντας σε τούφες.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ένα άτσαλο μάζεμα με κόντρα καιρό, όπου το νήμα δημιούργησε τέτοια χαλαρότητα, και πέρασε πάνω από την μπομπίνα...

spinning-bird-nests-braid-braid-over-spool-carpmatchfishing

Η τούφα που δημιουργήθηκε στην πρώτη βολή μετά από αυτή την μεγάλη ελεύθερη σπείρα, ήταν αναπόφευκτη (ακόμη ένας λόγος που πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά στην μπομπίνα κατά την διάρκεια του ψαρέματος..)

spinning-reel-bid-nest-braid-carpmatchfishing

Το πρόβλημα αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιώντας ένα πιο γρήγορο spinning μηχανισμό (ταχύτητα πάνω από 5:1), κάνοντας εξάσκηση στα τινάγματα και ταυτόχρονο μάζεμα νήματος με την μανιβέλα, αποφεύγοντας πάντα τις υπερβολές και κάνοντας καλύτερο χειρισμό του καλαμιού μας.

spinning-jerks-bird-nests-braid-carpmatchfishing

Όταν ψαρεύουμε σιλικόνες με jerks, σηκώνουμε, ελαφρά το καλάμι στιγμιαία μετά από κάθε χειρισμό, την στιγμή που βυθίζεται το τεχνητό (πχ από την θέση των 60 μοιρών σε 90 για να τεντώσει το νήμα πριν ξεκινήσει το μάζεμα του) και το επαναφέρουμε σταθερά πάλι σε θέση μάχης.

Αυτό είναι πολύ βασικό και στην τεχνική του eging, μια τεχνική η οποία βασίζεται πολύ στα απότομα jerks, για να κάνει σωστή πλεύση η καλαμαριέρα μας.

eging-big-squid-fishing-with-braid-carpmatchfishing

Όσο λοιπόν και αν μας φαίνεται ότι μια τούφα είναι αμελητέα, δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε, γιατί εκτός από τον εκνευρισμό στον οποίο μπορεί να μας οδηγήσει, μπορεί να είναι και η αιτία καταστροφής του ψαρευτικού μας εξοπλισμού.

Έγινε μια τούφα στο νήμα, και τώρα τι κάνουμε;;;

Τι γίνεται όμως όταν δημιουργηθεί μια τούφα? Μικρές τούφες σαν αυτή της παρακάτω φωτογραφίας είναι εύκολο να λυθούν και να συνεχιστεί το ψάρεμα κανονικά.

braid-bird-nest-spinning-hand-carpmatchfishing

Η ύπαρξη μιας βελόνας για το λύσιμο των κόμπων, είναι ένα βασικό εργαλείο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ψάρεμα τεχνικής με νήμα. Με απαλές κινήσεις βάζουμε την βελόνα μέσα στον κόμπο και τραβάμε για να ξεδιαλύνουμε τις σπείρες.

spinning-needle-braid-knots-bird-nests-untiyng-carpmatchfishing

Αν δεν έχει γίνει σφικτός κόμπος, με λίγο υπομονή το νήμα θα λυθεί. Αν όμως γίνει σαν τον κόμπο της παρακάτω φωτογραφίας, το κόψιμο και η απώλεια αρκετής ποσότητας νήματος φαντάζει σαν μοναδική λύση δυστυχώς, προκειμένου να συνεχίσουμε το ψάρεμα μας. Καλύτερα κόψτε γρήγορα το νήμα και δέστε καινούριο παράμαλο, ειδικά όταν τα ψάρια/κεφαλόποδα χτυπάνε τα τεχνητά μας!

spinning-bird-nests-braid-carpmatchfishing

Αυτό είναι ένα βασικό άρθρο για την δημιουργία και την επίλυση της "τούφας", στο ψάρεμα με νήμα. Το θέμα όμως είναι πολυποίκιλο, πολλά ακόμη πράγματα πρέπει να εξηγηθούν, υπάρχει έτοιμη μια σειρά άρθρων για τις τούφες, η οποία θα δημοσιευτεί προσεχώς στο site www.carp-matchfishing.gr. Μέχρι τότε, να είστε πάντα καλά, και stay tuned!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.