Ψαρεύοντας μεγάλες λίτσες με heavy spinning και κουταλάκια

spinning-litses-www.carp-matchfishing.gr-newSpinning : Ψαρεύοντας μεγάλες λίτσες με heavy spinning και κουταλάκια

Του Γιώργου Βαρέλη/A.S.F.Team

Φωτογραφίες:Γιώργος Βαρέλης

Η εποχή που διανύουμε θεωρείται ίσως η πιο κατάλληλη για το ψάρεμα μεγάλων αρπακτικών από την ακτή. Μεγάλες λίτσες, γοφάρια, τονάκια, λαβράκια, λούτσοι, είναι οι πιο συνηθισμένοι μεγάλοι κυνηγοί που περιπολούν στις ακτές μας.

Περίοπτη θέση όμως στις καρδιές μας κατέχει η λίτσα, ένα ταχύτατο αρπακτικό με εκρηκτική δύναμη, η οποία ψαρεύεται με heavy εξοπλισμό και μεγάλα τεχνητά δολώματα, όπως τα κουταλάκια.

 

 


Για να ψαρέψουμε τις μεγάλες λίτσες η επιλογή του εξοπλισμού δεν πρέπει να είναι τυχαία και επιπόλαιη. Πρόκειται για ένα ψάρι το οποίο θα επιτεθεί ξαφνικά και απότομα στο τεχνητό μας, θα μας δώσει το αίσθημα ότι κάπου σκαλώσαμε, και από εκεί και μετά θα ακολουθήσει μια μάχη που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ!

litsa-megali-spinning-twisty-halco

Ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλη λίτσα, θα δοκιμάσετε να νιώσετε πρωτόγνωρες συγκινήσεις! Άμεσο κατέβασμα του καλαμιού και ιλιγγιώδες ξετύλιγμα των φρένων του μηχανισμού, είναι τα πιο κλασικά «συμπτώματα», όταν καρφωθεί μια μεγάλη λίτσα με την τεχνική του heavy spinning. Ακολουθώντας τα βήματα της τελευταίας τεχνικής , θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την χρησιμοποίηση ακόμη και του medium εξοπλισμού spinning, και να πάμε αναγκαστικά σε πιο «βαριές» καταστάσεις.
Έτσι θα επιλέξουμε ένα καλάμι με δράση κορυφής, με μήκος που θα κυμαίνεται από 2.90-3,50 μέτρα και casting/lure weight μεταξύ 80-150 γρ, εφόσον τα τεχνητά δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι αρκετά βαριά.

litses-spinning-carpmatchfishing.jpg

Ο μηχανισμός που θα συντροφεύει το heavy καλάμι μας δεν θα είναι τυχαίος. Ένας δυνατός μηχανισμός της τάξης του shore jigging, με δυνατά φρένα, όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς και με προοδευτική λειτουργία, θεωρείται ο πιο κατάλληλος, μιας και η καταπόνηση που θα δεχθεί από μια μεγάλη λίτσα δεν θα είναι καθόλου αμελητέα. Ο μηχανισμός θα έχει μέγεθος από 5000-8000 κατά προτίμηση.

Τώρα, ο μηχανισμός μπορεί να αρματωθεί με πετονιά με διάμετρο 0,40-0,45 χιλιοστά ή μπορούμε να βάλουμε νήμα της τάξης των 30-40 λιμπρών με fluorocarbon παράμαλο 0,50-0,60 χιλιοστά. Με την πετονιά λιγοστεύει η αμεσότητα με το τεχνητό μας δόλωμα σε συνθήκες έντασης της θάλασσας, αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον χειρισμό του νήματος, εάν έχουμε κόντρα αέρα, για να μην γίνονται τούφες.


ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΙΤΣΕΣ


Η λίτσα είναι ένα αρπακτικό που μπορεί να βρίσκεται όπου υπάρχει η φυσική της τροφή, ψαράκια, και  μαλάκια . Στα μέρη μας στο Ιόνιο, θα την βρούμε πιο συχνά σε βαθιές παραλίες και σε μέρη με ρεύματα. Είναι τα συνηθισμένα σημεία που κυνηγάει κέφαλους, ζαργάνες, σαρδέλες και μεγάλα κοπάδια φρίσσας. Είναι αρκετές φορές που θα δούμε τις μεγάλες λίτσες να κυνηγούν κοπάδια με κέφαλους ή φρίσσες σε μακρινές αποστάσεις.

sunset-spinning

Αυτά τα σημεία ενδέχεται να είναι μακρινά σε βολές, και να μην προσεγγίζονται με συμβατικά κλασικά ψεύτικα ψαράκια. Πρόκειται για σημεία μεγάλων βαθιών παραλιών, σημεία μεγάλων ακτογραμμών, σημεία κοντά σε μπούκες λιμανιών ή και σε μεγάλους εξωτερικούς λιμενοβραχίονες.


ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΓΙΑ ΛΙΤΣΕΣ

 Σε αυτές τις αποστάσεις είδαμε σημαντική αποδοτικότητα για το ψάρεμα της λίτσας, χρησιμοποιώντας βαριά κουταλάκια από 50-80 γρ. Είναι ένα κλασικό τεχνητό δόλωμα που έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο ψάρεμα της μεγάλης λίτσας. Είναι βαρύ και μπορεί να διανύει μακρινές αποστάσεις με τις βολές μας, για να φτάνουμε εκεί όπου τα υπόλοιπα τεχνητά υστερούν ,λόγω βάρους και σχεδιασμού. Επιπλέον εάν χαρίσουμε μια ομαλή κίνηση στο κουταλάκι με συχνά κοφτά τινάγματα , μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα ψαράκι που τρέχει να κρυφτεί από τους θηρευτές του. Έτσι οι λίτσες ξεγελιούνται και πέφτουν στην παγίδα μας πιο εύκολα.
Μεγάλη αποδοτικότητα είχαμε με τα «πρισματικά» κουταλάκια της Halco και συγκεκριμένα το μοντέλο Twisty στα 70 γρ.

halco-twisty-spinning-www.carp-matchfishing.gr

Το συγκεκριμένο τεχνητό (και παρόμοια του είδους του), έχει σχήμα που προκαλεί αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις , όταν το δουλεύουμε με σταθερή ανάκτηση και απότομα τινάγματα. Επιπλέον , το πλαστικό μικρό κόκκινο πτερύγιο προκαλεί έντονες κινήσεις, δονήσεις και επιπλέον αντανακλάσεις , που προκαλούν τις μεγάλες λίτσες.

Η σαλαγγιά του είναι πολύ δυνατή, φτιαγμένη για χρήση σε θαλασσινό νερό, και μέχρι τώρα δεν μας έχει απογοητεύσει σε μεγάλα ψάρια που πιάσαμε.

halco-twisty-spinning-litsa

Η πλεύση του είναι πολύ ομαλή, και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να δημιουργεί αντανακλάσεις και μικροδονήσεις, προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και προσιτά τεχνητά για τις μεγάλες λίτσες , με μεγάλη αποδοτικότητα.
Η κύρια τεχνική για να δουλέψουμε σωστά το βαρύ κουταλάκι ,είναι να έχουμε ψηλά το καλάμι μας ,και σε ένα συνεχές μάζεμα με το μηχανισμό μας να κάνουμε μικρά και απότομα τινάγματα. Έτσι το κουταλάκι μοιάζει σαν κυνηγημένο μικρό ψαράκι και οι λίτσες της περιοχής ξεγελιούνται πιο εύκολα και καρφώνονται στο τεχνητό μας.

Η μάχη σας το λέμε ,δεν θα είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Χρειάζεται εμπειρία, σωστή επιλογή του εξοπλισμού, να έχουμε κάνει σωστές προρυθμίσεις στα φρένα του μηχανισμού πριν χτυπήσει μια μεγάλη λίτσα και να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Το ψάρι θα πάρει πολλά φρένα στο πρώτο του τράβηγμα και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Στα μεσοδιαστήματα που την φέρνουμε προς τα έξω θα συνεχίσει να κάνει απότομα τραβήγματα και θα πρέπει να έχουμε αρκετή προσοχή.

varelis-litsa-spinning-www.carp-matchfishing.gr

Το ψάρεμα της λίτσας με την τεχνική του heavy spinning είναι αρκετά εξειδικευμένο, χρειάζεται ένα πιο απαιτητικό εξοπλισμό, αλλά οι συγκινήσεις που χαρίζει είναι για μας ανεκτίμητες! Πρόκειται για ένα ψάρι με εκρηκτική δύναμη, μεγάλη αντοχή και που μπορεί να φέρει στα όρια τον κάθε spinner ψαρά.

litsa-koytali-halko-twisty

Η σωματική και ψυχολογική κόπωση σε αυτό το ψάρεμα είναι αρκετά δυνατές και αξίζει να τις ζήσετε όσο τίποτα άλλο. Δοκιμάστε να την ψαρέψετε στα δύσκολα με μεγάλα κουταλάκια, και πιστέψτε μας, δεν θα ξεχάσετε ποτέ το τράβηγμα της μεγάλης λίτσας!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.