Ψαρευτική δοκιμή εξοπλισμού spinning-Ψαρεύοντας λαβράκια και λούτσους με τα νέα τεχνητά δολώματα της Ima (Ima Keep125F, Ima komomo SF-130 Slim, Ima sasuke 140)

lavrakia-imaΨαρευτική δοκιμή εξοπλισμού spinning-Ψαρεύοντας λαβράκια και λούτσους με τα νέα τεχνητά δολώματα της Ima (Ima Keep125F, Ima komomo SF-130 Slim, Ima sasuke 140)

Του Γιώργου Βαρέλη , Art.Spinning.Fishing.Team

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης

Στο ψάρεμα, και ειδικά στην τεχνική του spinning, θα πρέπει να δοκιμάζουμε συνεχώς νέα τεχνητά, που θα μας χαρίσουν τα πιο αποδοτικά αποτελέσματα.

Αυτή την φορά ψαρέψαμε μεγάλα λαβράκια και λούτσους , με τα νέα τεχνητά της Ima, και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά, για να ξέρετε τι θα ψάξετε, και το γιατί...

 

 

 


Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή, τα αρπακτικά λαβράκια ασχολούνται και με την αναπαραγωγική περίοδο, εκτός από την ανεύρεση φαγητού. Οι λούτσοι , αν και αναπαράγονται τον Μάρτιο μήνα, δείχνουν μια συγκρατημένη κινητικότητα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας των νερών.

Τα κυνηγητά δεν είναι τόσο συχνά , όσο τους ζεστούς μήνες του χρόνου, και θα πρέπει να είμαστε πολύ σωστά προετοιμασμένοι όταν τα συναντήσουμε. Τα κοπάδια με τα αφρόψαρα, όπως σαρδέλες, φρίσσες, αθερίνες, κοκκάλια, γόπες κτλ, γίνονται συχνός στόχος των αρπακτικών, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

ima-all-lures

Όταν τα συχνότερα εποχιακά αρπακτικά, όπως τα μεγάλα λαβράκια και ο λούτσοι, δεν ασχολούνται με το κυνήγι, ότι κλασικό τεχνητό και να περάσουμε από δίπλα τους , δεν θα συγκινηθούν καθόλου. Οπότε θα πρέπει να δείξουμε μια ευελιξία στην επιλογή των τεχνητών μας, να δοκιμάσουμε το ποιοτικό και το καινούριο, και να ψάξουμε σχήματα, πλεύσεις και χρωματισμούς, που στα μάτια τους θα φαίνεται ένα μεγάλο δέλεαρ...


Δοκιμάσαμε λοιπόν τα νέα τεχνητά δολώματα της εταιρείας Ima. Πρόκειται για μια Ιαπωνική εταιρεία, που εξειδικεύεται στον τομέα του spinning, σε όλες τις μορφές του. Τα τεχνητά δολώματα που φτιάχνει είναι χειροποίητα, με μοναδικά σχήματα και χρωματισμούς, και φιγουράρουν στην ελίτ της παγκόσμιας αλιευτικής βιομηχανίας.

lavraki-ima keep125F

Τα χρώματα έχουν απίστευτη αντοχή στον χρόνο, τα σώματα (σύστημα ABS) είναι φτιαγμένα από πληθώρα επιστημόνων και ειδικών μηχανολόγων, και γίνονται σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην υδροδυναμικής τεχνολογίας.


Ima Keep125F


Τον τωρινό χειμώνα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυνατούς καιρούς σε βαθιές παραλίες, ένα περιβάλλον που ελκύει το λαβράκια. Σε αυτή την συνθήκη, πολύ χρήσιμος σύμμαχος αποδείχθηκε το τεχνητό της Ima Keep 125F, ένα εξειδικευμένο τεχνητό που σχεδιάστηκε για αυτές ακριβώς τις συνθήκες.

keep125F-ima-carpmatchfishinggr

Μπορεί να δουλέψει και σε 4 με 5 μποφόρ καιρό, γιατί μπορεί να φτάσει-με το κατάλληλο καλάμι-σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι ένα λεπτό σχεδιασμένο τεχνητό με μήκος 125 mm, έχει 15 γραμμάρια βάρος και ο χαρακτήρας του είναι floating-επιπλέον.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κολυμπά με μεγάλη άνεση σε βάθη από 40-100 εκατοστά, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Tα χρώματά του είναι μοναδικά, και προκαλούν τους ιριδισμούς που αγαπά όσο τίποτα άλλο το λαβράκι.

keepdf130slim-spinning-ima

Αν ρίξετε μια καλή ματιά στο σχεδιασμό αυτού του τεχνητού δολώματος ,θα δείτε μια κομψή και αεροδυναμική σώματος, και μια εξίσου αεροδυναμική ελλειπτική γραμμή. Αυτή η σχεδίαση φαίνεται πως αναπτύχθηκε μέσα σε αεροδυναμική σήραγγα, με σκοπό να αποκτήσει τις μεγάλες αποστάσεις.


Η μετατόπιση του βάρους αυτού του τεχνητού κατά την βολή, επιτυγχάνεται με την βοήθεια δύο σφαιρών από βολφράμιο , που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Αυτές μετακινούνται κατά την βολή προς το μπροστινό τμήμα του τεχνητού δολώματος και έτσι αποκτά την καλύτερη βολή και αεροδυναμικότητα. Το Ima keep 125 είναι σχεδιασμένο να δουλεύει με τις κινήσεις wobbling και rolling.

keep125F-head-ima-spinning

Αποκτά πολύ καλή ευστάθεια σε πλάγια ρεύματα, δυνατούς καιρούς, και το κάνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά τεχνητά για το ψάρεμα του λαβρακιού, σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Επίσης ανταποκρίνεται πολύ καλά κατά την βολή σε πλάγιους ανέμους, χάρη στο εσωτερικό σύστημα σφαιρών που διαθέτει, και την μετατόπιση του κέντρου βάρους του. Για τον ψαρά του spinning που επιθυμεί την κατάκτηση της μεγάλης βολής, το τεχνητό Ima keep 125 είναι βασική επιλογή στην εργαλειοθήκη του. Διατίθεται με 3 σαλαγκιές της Owner, No 6.

ima-keep125f

 Ima Keep125F-Χαρακτηριστικά


(Length)125mm
(Weight)15gr
(Lure Type) Floating
(Depth Range) 40-100cm
(Action) Wobbling & Rolling
(Hook) Owner Inc. st-46#6, 3hooks

 Ima komomo SF-130 Slim


Το λεπτό σχεδιαστικό σώμα του Ima Komomo SF-130 slim, και η μοναδική του πλεύση, είναι κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά που έκαναν αυτό το τεχνητό δόλωμα της Ima, θρυλικό μεταξύ των ψαράδων του λαβρακιού στην Ιαπωνία.

komomo sf-ima-spinning


Η σιλουέτα του τεχνητού αυτού μοιάζει απόλυτα με ένα τυπικό αφρόψαρο και αυτό ακριβώς που αναζητούν τα μεγάλα λαβράκια και οι λούτσοι. Στην σχεδίαση του , εκτιμήθηκε η απουσία της γλώσσας βύθισης, για να μην χαλάσει την απόλυτα φυσική εμφάνιση και να μην κόψει επιπλέον μέτρα βολής.


Το μυστικό για την επίτευξη της μακρινής βολής, δεν είναι μόνο το πολύ λεπτό σώμα, αλλά ένα ειδικό αυλάκι που δημιούργησαν οι μηχανικοί σχεδίασης, μέσα στο σώμα του komomo. Αυτό το κοίλο κομμάτι του τεχνητού, επιτρέπει την ολίσθηση δύο συμπαγών σφαιρών βολφραμίου, ανάμεσα στο κεφάλι και στην ουρά του.

Σε αντίθεση με άλλα τεχνητά δολώματα που έχουν σταθερό βάρος στο σώμα τους, το Ima komomo SF, είναι πολύ ελαφρύτερο, αλλά πετυχαίνει το ίδιο και μεγαλύτερο βεληνεκές βολής, επειδή όλο το βάρος μετατοπίζεται στην ουρά του κατά την βολή. Κατά την επαφή του τεχνητού με το νερό, η ουρά πέφτει σε σχεδόν κάθετη θέση, εφόσον οι εσωτερικές σφαίρες μετακινούνται προς την ουρά.

komomosf130slim-ima-carpmatchfishinggr


Μόλις ξεκινήσει η ανάκτηση του τεχνητού, οι σφαίρες μετακινούνται προς το μέσο του , και με ένα ειδικό διάφραγμα κάθονται ακριβώς στο σημείο ισορροπίας του komomo SF. Με αυτό τον μηχανισμό τα σφαιρίδια ασφαλίζονται, δεν μετακινούνται, και βρίσκονται ακριβώς στο σημείο που πρέπει , για να εκτελούνται όλες οι κινήσεις wobbling και rolling, που θα προκαλέσει τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια.

Τώρα πλέον το τεχνητό Ima komomo SF κάθετα οριζόντια στο νερό , έτοιμο για την σωστή πλεύση με το καλάμι μας. H πλεύση του μιμείται ακριβώς ένα ξεκομμένο ψαράκι από το κυρίως κοπάδι του, και είναι πολύ αληθοφανής. Υπό κανονικές συνθήκες το Ima Komomo SF-130 slim κρατάει ένα σταθερό βάθος όταν κάνει την πλεύση του , το οποίο με φυσιολογικά χτυπήματα με το καλάμι μας, διατηρεί ένα βάθος στα 40-50 εκατοστά κάτω από το νερό.

komomo-spinning


Η ιδανική κίνηση που κάναμε στα ψαρέματά μας και προσελκύσαμε μεγάλους λούτσους, ήταν το κλασικό stop and go, ένα δηλαδή απότομο χτύπημα twitch με το καλάμι μας χαμηλά και στην συνέχεια μια παύση δύο-τριών δευτερολέπτων. Αυτό στα μάτια ενός κυνηγού σαν το λαβράκι μοιάζει σαν ένα εύκολο θύμα που σουλατσάρει στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν μπορούν να του αντισταθούνε.

lavrakia-ima

Έτσι ακριβώς λειτουργούνε και τα κοπάδια των μικρόψαρων της επιφάνειας, που το Ima Komomo SF-130 slim μιμείται. Αυτές οι κινήσεις με το εν λόγω τεχνητό δόλωμα , ήταν πολύ αποτελεσματικές σε ήρεμη θάλασσα και κοντά στο σούρουπο, ώρες που τα αρπακτικά ψάρια είναι σε εγρήγορση. Ειδικά μέσα στην διάρκεια του χειμώνα, αυτές ο ώρες είναι ώρες-κλειδί για την ύπαρξη ακόμη και των πιο σύντομων κυνηγιών.


Το Ima Komomo SF-130 slim μπορεί να κάνει πολύ ικανοποιητική πλεύση σε κατάσταση πλαγίων ρευμάτων, ή όταν χρειάζεται γρήγορη ανάκτηση, όπως στο ψάρεμα του γοφαριού.


Είναι εξοπλισμένο με 3 σαλαγκιές της Owner, και ζυγίζει μισή ουγκιά, δηλαδή 12 γραμμάρια. Το σώμα του είναι βαμμένο με το σύστημα ABS, μία τεχνική βαφής που το κάνει πολύ ανθεκτικό στα κοφτερά δόντια. Η εταιρεία Ima δηλώνει ότι το συγκεκριμένο τεχνητό έχει φτιαχτεί για να μιμηθεί την κίνηση του 70% των αφρόψαρων του πλανήτη, και η αλήθεια δεν είναι μακριά καθόλου.

loutsoi-spinning

Ima komomo SF-130 Slim-Χαρακτηριστικά

(Length) 130mm
(Weight) 12g
(Lure Type) Floating
(Depth Range) 20cm-60cm
(Action) Rolling & Wobbling
(Hook) Owner Inc. ST-46#6, 3hooks

Ima sasuke 140


Το Ima Sasuke συναρπάζει τον ψαρά του spinning από την πρώτη ματιά, και έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ψάρεμα του λούτσου και του λαβρακιού. Το Sasuke 140 , έχει μήκος 14 εκατοστά και βάρος στα 20 γραμμάρια.

ima-sasuke140

Δουλεύει πολύ καλά σε μέτρια βάθη, καθώς ο σχεδιασμός του είναι για ψάρεμα επιφανείας-floating. Όταν θα δείτε τον ειδικό σχεδιασμό της μύτης του, θα καταλάβετε την ιδιαιτερότητα αυτής της κίνησης. H πλεύση του λειτουργεί σε μεσαίους και γρήγορους ρυθμούς ανάκτησης, το τεχνητό κινείται με ένα πολύ σαγηνευτικό ρυθμό, με κίνηση μικρού εύρους.

spinning-ima-sasuke

Με αυτή την τεχνική θα κινηθεί σε ρηχά και μεσαία βάθη, ενώ εάν θέλουμε να το κινούμε περισσότερο στον αφρό, απλά αυτό γίνεται με ένα σήκωμα του καλαμιού μας και απλή ανάκτηση με τινάγματα.


Ανταποκρίνεται πολύ καλά σε διακοπτόμενες κινήσεις twitch, που ακολουθούνται από σύντομες παύσεις. Όπως όλα τα τεχνητά δολώματα της Ima, το sasuke 140 πραγματοποιεί πολύ μακρινές βολές σε κόντρα άνεμο ή δυνατούς πλάγιους ανέμους. Διαθέτει όλα τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της Ima, που αναλύσαμε διεξοδικά στις παραπάνω παρουσιάσεις.

sasuke-head-carpmatchfishinggr


Ima sasuke 140-Χαρακτηριστικά


(Length) 140mm
(Weight) 20g
(Lure Type) Floating
(Depth Range) 60-100cm
(Action) Wobbling & Rolling
(Hook) Owner Inc. ST-46#3, 3hooks

Τα τεχνητά της Ima δοκιμάστηκαν την περίοδο του χειμώνα, σε μια εποχή δύσκολη , και ανταποκρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες μας. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχαμε με παρόμοια τεχνητά της εταιρείας, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

ima-all-spinning-carpmatchfishinggr

Η αξιόλογη σχεδίαση, η καινοτόμος μηχανική και υδροδυναμική, η ποικιλία των χρωμάτων, η προσεγμένη και ιδιαίτερη πλεύση, η ανθεκτικότητα στον χρόνο, είναι στοιχεία κατατεθέν της Ima, εδώ και αρκετά χρόνια. Εμείς τα δοκιμάσαμε στα δύσκολα και μείναμε ικανοποιημένοι, εσείς?

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:

ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

kalantzakis logo2 

Δ.Γούναρη 74, Μαρούσι


ΤΗΛ: 210-8066528

www.kalantzakis-lures.gr

 www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.