Spinning για λαβράκια και γοφάρια σε εκβολές ποταμών

light-spinning-gia-lavrakia-se-ekvoles-potamon-carpmatchfishingSpinning για λαβράκια και γοφάρια σε εκβολές ποταμιών

 

Του Γιώργου Μπούκη

 

Το spinning είναι μια τεχνική που μπορεί να χαρίσει δυνατές συγκινήσεις στον καθένα, αρκεί να είναι στο σωστό σημείο, την σωστή στιγμή , με τον σωστό εξοπλισμό, και να απευθύνεται σε μεγάλο εύρος αρπακτικών, όπως λαβράκια, λίτσες, γοφάρια ,λούτσοι, κοκκάλια κλπ.
Το συναίσθημα που διακατέχει τον κάθε spinner ,είναι ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να δεχθεί κάποια επίθεση από κάποιο αρπακτικό ,είναι πολύ δυνατό και σε κάνει να ''κολλάς'' όλο και περισσότερο , να ψάχνεις καινούργιες μεθόδους, τεχνικές ,και να εφοδιάζεσαι συνεχώς με καινούργιο εξοπλισμό. Το πεδίο των εκβολών ποταμών, είναι ένα τέτοιο πεδίο, συνεχούς ενασχόλησης με το spinning!

 

O εξοπλισμός που πρέπει να  δοκιμάζεις , να ανακαλύπτεις τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορεί να δουλέψει το κάθε πλαστικό minnow, είναι μία από τις μαγείες της τεχνικής του spinning.  H σιλικόνη πρέπει να κολυμπάει σωστά,και εμείς καλούμαστε να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο-πλέυση, για να φτάσουμε στο επιθυμητό και πολυπόθητο αποτέλεσμα ,όπως στο πιάσιμο από ένα μεγάλο λαβράκι, σε ένα γοφάρι, και σε άλλα αρπακτικά.
Τότε η ικανοποίηση του κάθε ψαρά δεν περιγράφεται!!

 

Το περιβάλλον των εκβολών ποταμών


Στο συγκεκριμένο κείμενο θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεγελάσουμε κάποιο λαβράκι ή γοφάρι ,ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο τόπο, και το τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό. Μιλάμε για το περιβάλλον των εκβολών ενός μεγάλου ή μικρότερου ποταμιού, σημείο που παρατηρείται μεγάλος αριθμός αρπακτικών ψαριών.

lavraki-mpoykis-spinning-ekvoles-potamion-carpmatchfishing

Οι εκβολές των ποταμών είναι μέρη που συναντάται μεγάλη ποικιλία τροφής, που κατεβαίνει από το ποτάμι. Πολλά μικρόψαρα έρχονται για να τραφούνε με τα φερτά υλικά του ποταμιού, και συμπαρασύρουν και τα αρπακτικά τους. Πολλά αρπακτικά επίσης αποζητούν αυτά τα σημεία για αναπαραγωγή, γιατί αρέσκονται να περιφέρονται σε υφάλμυρα νερά και γιατί αυτοί οι τόποι των εκβολών ποταμιών παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας βενθικής ζωής.


Εξοπλισμός spinning

 

Ιδανικό για την συγκεκριμένη τεχνική είναι ένα καλάμι spinning δίσπαστο ,με μήκος από 2,40 έως 2,90 μετρα,να είναι αρκετά ελαφρύ για να μην μας κουράσει γρήγορα. Το casting weight είναι η προτεινόμενη (από τον κατασκευαστή) ελάχιστη και μέγιστη τιμή σε γραμμάρια που μπορεί να δουλέψει το καλάμι σε τεχνητό δόλωμα-lure weight, η οποία τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

lavrakia-spinning-ekvoles-potamion-carpmatchfishing

 

Το πραγματικό c.w. του καλαμιού μας, θα το διαπιστώσουμε οι ίδιοι μετά από αρκετές δοκιμές, και θα το επιλέξουμε ανάλογα με το βάρος των τεχνητών που χρησιμοποιούμε πιο πολύ στην τεχνική του spinning.

Στη συγκεκριμένη τεχνική spinning στις εκβολές των ποταμιών, τα τεχνητά μας κυμαίνονται από 5 γραμμάρια έως 28-30 γραμμάρια κατά κύριο λόγο. Οπότε το καλάμι μας θα θέλουμε να έχει c.w.(casting weight) 5-30gr ή 7-28gr, και το πιο σημαντικό είναι να έχει γρήγορη δράση-"fast" ή "extra fast action".

spinning-lavraki-paravoli-carpmatchfishing

Ο μηχανισμός, κατά την γνώμη μου, πρέπει να είναι 2500 ή 3000 να έχει γρήγορη σχέση περιστροφής 5,6:1 ή 6,0:1(Gear Ratio), και να είναι ικανός να δουλέψει το οκτάκλωνο νήμα μας σωστά, χωρίς να μας δημιουργεί τούφες, χωρίς να φθείρει το νήμα , και άλλα προβλήματα.
Ο εξοπλισμός που θα δείτε στις φωτογραφίες αλλά και στο βίντεο που θα ακολουθήσει είναι ενδεικτικός για αυτές τις καταστάσεις του ψαρέματος spinning στις εκβολές των ποταμών.

spinning-gia-lavrakia-se-ekvoles-potamon-carpmatchfishing


Το παράμαλό μας έχει διάμετρο 0,26 χιλιοστά, είναι αόρατο, συνδέεται με το νήμα με κόμπο tony pena, ο κόμπος στην παραμάνα είναι τύπου Palomar (Δείτε σε αυτό το link την κατασκευή του κόμπου Palomar βήμα-βήμα) και η παραμάνα μας είναι τύπου «Θ», με νούμερο #0.

Για την τεχνική του spinning σε ποτάμια αλλά και σε παραλίες ,θα χρειαστούμε επίσης "wader" . Πρόκειται για μια ολόσωμη αδιάβροχη στολή , η οποία χρησιμεύει για να μπορέσουμε να μπούμε στο νερό χωρίς να βραχούμε, και αυτό θα μας βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια που πιθανόν να έχουμε μπροστά μας, όπως έντονη φυκιάδα για πολλά μέτρα σε πολύ ρηχά νερά.

Μας βοηθάει επίσης για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο ,που πιθανώς να είναι μια αποχή ,που εκεί θα κυνηγάνε και τα ψάρια την τροφή τους.

spinning-gofaria-se-ekvoles-potamon-carpmatchfishing 

 

Επίσης κάτι που θα βόλευε πολύ είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με ένα "vest" (γιλέκο) ,για να μπορούμε να αλλάζουμε εύκολα τα τεχνητά μας ,όταν θα βρισκόμαστε μέσα στο νερό . Τέλος μια απόχη, την οποία θεωρώ απαραίτητη, η οποία θα εφαρμόζει πάνω στο "vest"(γιλέκο) και δεν θα μας εμποδίζει στο ψάρεμα μας.

 

Πώς θα αντιληφθούμε ποιό είναι καλό σημείο να κυνηγήσουμε τα λαβράκια-γοφάρια στις εκβολές ποταμών


Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε , είναι να κυνηγήσουμε τα αρπακτικά στην όχθη του ποταμού, ακριβώς στο σημείο που ενώνεται με το θαλασσινό νερό.
Ένα άλλο πιθανό καλό σημείο κοντά σε ποτάμι ,είναι η αποχή που μπορεί να υπάρχει σε εκείνο τον τόπο (απότομη εναλλαγή βυθού από ρηχά σε βαθιά νερά).
Συνήθως στην πρώτη αποχή τα λαβράκια-γοφάρια κινούνται παράλληλα με αυτήν και στριμώχνουν τα μικρόψαρα της περιοχής.
Προσωπικά μου έχει τύχει αρκετές φορές να μαζεύω το τεχνητό από τα 40μέτρα , να παίρνω το ψάρι στα 2, ακόμα και στο ένα μέτρο νερό από τα πόδια μου, ακριβώς λίγο πριν σηκώσω το τεχνητό και ετοιμαστώ για την επόμενη βολή.

big-lavraki-spinning-ekvoles-potamion-carpmatchfishing


Επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα είχα , όταν ψάρευα με το τεχνητό δόλωμά μου παράλληλα με την αποχή. Έτσι όμως ρίσκαρα για κάποιο πιθανό σκάλωμα καθώς το ποτάμι κατεβάζει κλαριά και ότι μπορούμε να φανταστούμε, ιδίως τον χειμώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις.
Χαρακτηριστικό στις εκβολές ποταμών είναι τα έντονα ρεύματα και η θολούρα.
Στην περίπτωση έντονου ρεύματος και θολούρας προσωπικά επιλέγω σιλικόνες με έντονους χρωματισμούς όπως για παράδειγμα κίτρινο, πράσινο πολύ ανοιχτό με glitter, λευκό με glitter.

silikones-gia-lavrakia-spinning-ekvoles-potamion-carpmatchfishing


Προσπαθώ να ψαρεύω τις σιλικόνες κόντρα στο ρεύμα , με πολύ αργή ανάκτηση ,καθώς το δυνατό ρεύμα σε συνδυασμό με τα τύπου twitching τινάγματα που πραγματοποιούμε, ανασηκώνει την σιλικόνη ,πηγαίνοντας την αρκετά ψηλά και δυσκολεύοντας την να πατώσει.

Την ώρα που η σιλικόνη προσπαθεί να πατώσει, χωρίς την δική μας παρέμβαση, δουλεύει από μόνη της, λόγω του ρεύματος που της δίνει κίνηση και την κρατάει περισσότερη ώρα στα μεσόνερα μέχρι να πατώσει.
Πολλές είναι οι φορές που έχει τύχει να δεχθώ επίθεση στην σιλικόνη εκείνη την στιγμή.

lavraki-silikoni-spinning-se-ekvoles-potamion-carpmatchfishing

 

Από την άλλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια minnows, τα οποία είναι κι αυτά εξίσου αποδοτικά και κατά την διάρκεια της μέρας, αλλά και στη νύχτα. Έχουν σημειωθεί συλλήψεις σε πολλά και διάφορα μεγέθη πλαστικών minnows, από 3,5cm έως και 20cm ,αλλά τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι από 7cm μέχρι και 14-15cm.

Τα γοφάρια είναι πιο εκρηκτικά ψάρια από τα λαβράκια, έχουν πιο βίαιη συμπεριφορά και επιθέσεις, και μπορούμε να τα πιάσουμε με σιλικόνες, αλλά και με πλαστικά minnows.

walk-the-dog-wtd-spinning-dolomata-ekvoles-potamion-carpmatchfishing


Αν τα ψαρέψουμε με σιλικόνες θα χρειαστούμε ένα συρμάτινο παράμαλλο ,διότι αν πάει η πετονιά μας στα δόντια του, τελειώνει το παιχνίδι!
Αντιθέτως, με τα minnows αν είναι πάνω από 13cm περίπου, που συνήθως τα μεγέθη που χρησιμοποιούμε είναι από 13cm έως και 21cm, δεν θα χρειαστούμε σύρμα, αλλά και πάλι θέλει προσοχή!

Πάνω στα σάλτα που πραγματοποιεί το γοφάρι κατά την διάρκεια της μάχης ,μπορεί να τραυματίσει το παράμαλλο μας ,ακόμα και να το κόψει αν βρεθεί στο στόμα του έστω και για μερικά κλάσματα του δευτερόλεπτου.

gofari-spinning-se-ekvoles-potamion-carpmatchfishing


Το γοφάρι είναι αρκετά πιο γρήγορο από το λαυράκι και για αυτό η ανάκτηση του τεχνητού μας θα είναι αρκετά πιο γρήγορη ,ενώ μπορούμε να συνδυάσουμε και έντονα τινάγματα.
Είναι αρκετές φορές όπου τα γοφάρια κυνηγάνε στην επιφάνεια, οπότε πολύ αποδοτικός τρόπος είναι η χρήση top water minnows -surface ,με την τεχνική walk the dog, αλλά και με popper τα οποία τα λατρεύουν.

Το συγκεκριμένο γοφάρι στην φωτογραφία μου χτύπησε σε πλαστικό τεχνητό επιφάνειας (surface) με την τεχνική walk the dog.Ψάρευα για αρκετή ώρα δίχως αποτέλεσμα και κατά την επιστροφή μου στο αμάξι απογοητευμένος και περπατώντας παραλιακά, είδα να τρώνε σε πολύ κοντινή απόσταση στην επιφάνεια. Μην γνωρίζοντας ότι είναι γοφάρια ,έκανα μια βολή χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες ,αφού τόση ώρα δεν είχα ούτε χτύπημα.

gofari-spinning-ekvoles-potamon-carpmatchfishing

 

Δεν πρόλαβα να μαζέψω ένα μέτρο και το γοφάρι χτύπησε αμέσως το τεχνητό μου! Έτσι, γεμίζοντας χαρά και ωραίες εικόνες από τα σάλτσα του και όχι μόνο, ετοιμάστηκα για την επιστροφή, σκεπτόμενος ποτέ θα ξεκινήσει η επόμενη εξόρμηση...

 

Λαβράκια που κυνηγάνε σε μισό μέτρο νερό και η φυκιάδα να φτάνει σχεδόν επιφάνεια


Την περίοδο αυτήν που διανύουμε και που έχει μπει το καλοκαίρι ,τα νερά έχουν ζεστάνει αρκετά, με αποτέλεσμα αρκετά αρπακτικά να γυαλώνουν και να κυνηγάνε σε πολύ ρηχά νερά.
Είναι αρκετές οι φορές που έχω συναντήσει λαβράκια αρκετά μεγάλα σε μέγεθος ,πάνω από δύο κιλά το κάθε ένα, και να κυνηγάνε μέσα στην φυκιάδα, στην επιφάνεια.
Μέσα στη φυκιάδα υπάρχει πληθώρα απο γαρίδες, κεφαλόπουλα, καβούρια, ακόμα και από μικρές σουπιές ,που αποτελούν πολύ καλή τροφή για τα λαβράκια.
Δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω ούτε σιλικόνες ,αλλά ακόμα και τα floating minnows που βυθίζονται 15-30 πόντους περίπου.
Την λύση σε αυτό το πρόβλημα βρήκα στην χρήση των top water minnows, που μετά από δύο με τρείς βολές καρφώθηκε στο τεχνητό ένα λαβράκι στα 2.9 κιλά.

lavraki-grip-spinning-ekvoles-potamion-carpmatchfishing


Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε λαβράκια που πιάστηκαν σε σιλικόνες, σε πλαστικά τεχνητά επιφάνειας(surface) με την τεχνική walk the dog,σε popper μικρό και σε πλαστικά minnows. Tέλος θα δείτε γοφάρια που πιάστηκαν σε πλαστικά floating minnows.

 

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το ψάρεμα του λαβρακιού στις εκβολές ποταμιών, ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες που σας παραθέτουμε, να προσέχετε τους τόπους και τα ψάρια, και να εφαρμόζετε το catch and release!!! Προσέχουμε για να έχουμε!!!

lavraki-catch-and-release-carpmatchfishing-spinning

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.