Πως να κατασκευάσετε τα δικά σας βαρίδια ψαρέματος από καλούπια

pos na kataskeyasete ta dika sas baridia psarematos apo kaloupi carpmatchfishingΠως να κατασκευάσετε τα δικά σας βαρίδια ψαρέματος από καλούπια

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Χούσος

Τα βαρίδια που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα και στις διάφορες τεχνικές του, μπορεί να είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ο καθένας μας έχει κάποιο σχέδιο βαριδιού που δουλεύει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες, και συνέχεια το αποζητά.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε ένα αυτοσχέδιο καλούπι στο προηγούμενο άρθρο των τεχνικών μας θεμάτων , για να φτιάξουμε το δικό μας μοναδικό βαρίδι, ωοειδές με εξογκώματα σε όλο του το σώμα, για ψαρέματα κυπρίνου, μουρμούρας, ή για βυθούς που χρειάζεται καλό κράτημα του βαριδιού στον πυθμένα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα-βήμα πως θα παρασκευάσουμε το μολύβι μας, και τι υλικά θα χρειαστούμε.

 

 


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή του βαριδιού, είναι ένα καλούπι για βαρίδι , ένα καμινέτο , ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπρίκι, ένα κάβουρα/σφιγκτήρα, με ικανό άνοιγμα που να συγκρατεί το καλούπι κλειστό, μόλυβδο για λιώσιμο, μία προστατευτική μάσκα  για το πρόσωπο, προστατευτικά γάντια, μία πένσα και ένα κουβά με κρύο νερό.

kataskevi baridia psarematos apo kaloupi ylika carpmatchfishing

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΙΔΙΟΥ

Καταρχήν θα φορέσουμε μια προστατευτική μάσκα για να μην εισπνεύσουμε τα αέρια της καύσης του μολύβδου. Ανάβουμε το καμινέτο. Μέσα σε ένα μπρίκι βάζουμε σε κομμάτια τον μόλυβδο για να αρχίσει να λιώνει.

baridia kataskevi apo kaloupi liosimo molivdou carpmatchfishing

Πάνω στο αναμμένο καμινέτο μας και θα βάλουμε ταυτόχρονα με το μπρίκι και το καλούπι να ζεσταίνονται. Ηδη μέσα στην ειδική εσοχή του καλουπιού έχουμε βάλει το στριφτάρι μαζί με το σύρμα συγκράτησης μέσα στο τελικό βαρίδι ψαρέματος. (Για φωτογραφικούς λόγους στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε αφαιρέσει το μπρίκι και κανονικά το καλούπι ζεσταίνεται και με τις δύο πλάκες του μαζί.)

baridia zestama kaloupiou carpmatchfishing

Το ζεσταμένο καλούπι είναι πάρα πολύ βασικό, γιατί εάν δεν έχει την σωστή θερμοκρασία , το λιωμένο μολύβι δεν θα καλύπτει όλο το εσωτερικό του καλουπιού και το βαρίδι μας δεν θα βγαίνει με σωστό σχήμα, αλλά μισό. Αυτό γίνεται γιατί το μολύβι έρχεται σε επαφή με τα κρύα τοιχώματα του καλουπιού , παγώνει γρήγορα και δεν προλαβαίνει να γεμίσει όλο το εσωτερικό του και να φτιάξει το σωστό σχήμα. Στο μεταξύ ο ζεσταμένος μόλυβδος έχει αρχίζει και λιώνει...

baridia kataskevi liomeno molivi carpmatchfishing

Τον μολύβδο για το λιώσιμο του βαριδιού μπορούμε να το προμηθευτούμε από μαγαζιά με υδραυλικά και πωλείται συνήθως σε λεπτά φύλλα. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε βρει κάποιο παλιό υδραυλικό σωλήνα από μολύβι, ή χύμα κυνηγετικά σκάγια, ή κάποιο καλούπι από οικοδομές. Εάν δεν αγοράσουμε μόλυβδο, θα πρέπει ότι μολύβι βρούμε να το καθαρίσουμε από βρωμιές, χώματα, βελόνες ή καρφιά , που μπορεί να έχει πάνω του. ¨Όλα αυτά τα ακατάλληλα υλικά μπορούνε να γεμίσουνε βρωμιές ( χώματα και μεταλλικές προσμίξεις) μέσα στο μπρίκι, που μόλις λιώσουνε, Θα βγει ακατάλληλο το μείγμα του μολυβιού. Ολες αυτές οι προσμίξεις φαίνονται σαν "βρωμιές" και είναι στο πάνω μέρος του λιωμένου μολύβδου. Αυτά με προσοχή και ένα παλιό κουτάλι τα απομακρύνουμε εαν υπάρχουν.

baridia kaskevi liomenos molivdos carpmatchfishing

Ο λιωμένος μόλυβδος έχει ρευστή μορφή και μετακινείται εύκολα, σαν οποιοδήποτε υγρό μέταλλο . Μόλις το μολύβι θα έχει λιώσει καλά, θα πιάσουμε το ζεσταμένο μας καλούπι με ένα κάβουρα/ σφιγκτήρα, με προσοχή να μην μετακινηθούν οι δύο πλάκες του καλουπιού και αλλοιωθεί το σχήμα του. Με φορεμένα τα γάντια μας ( για να μην πέσει το καυτό λιωμένο μολύβι στα χέρια μας ), πιάνουμε το καλούπι με τον κάβουρα , πιάνουμε το μπρίκι, και γεμίζουμε σιγά-σιγά το καλούπι, από την πάνω κοίλη τρύπα του.

baridia xusimo molibdoy sto kaloupi carpmatchfishing

Δεν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα μολυβιού, γιατί θα μας χυθεί έξω και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν είναι κακή ιδέα επίσης να στρώσουμε ένα χοντρό ύφασμα στο σημείο που θα λιώνουμε το μολύβι, ή να βάλουμε μία πλατιά σανίδα για να προστατέψουμε το πάτωμα ή οτιδήποτε άλλο από τον καυτό μόλυβδο.

baridia psarematos kaloupi molibdos carpmatchfishing

Μόλις γεμίσει το καλούπι με το μολύβι, βουτάμε όλο το καλούπι στον κουβά με το κρύο νερό, που έχουμε πάντα δίπλα μας. Δεν ρίχνουμε το καλούπι μέσα στον κουβά για να μην κάψουμε ( μπορεί να είναι πλαστικός) , αλλά το κρατάμε 5-6 δευτερόλεπτα μέσα στο νερό για να κρυώσει το βαρίδι μας.

baridia kryoma se nero kaloupi carpmatchfishing

Στο σημείο αυτό θα βγούμε πολλοί ατμοί από το ζεστό καλούπι, οπότε προσέχουμε να μην είμαστε από επάνω και τους εισπνεύσουμε. Βγάζουμε το καλούπι από το νερό και το ανοίγουμε προσεκτικά ( προσοχή, το καλούπι λογικά ακόμα θα καίει! ) με μια τσιμπίδα ή με μια πένσα. Εαν δείτε ότι το καλούπι ακόμη καίει ξαναβουτήξτε στο νερό ή βάλτε γάντια. Το μολύβι στο εσωτερικό του θα ξεκολλήσει εύκολα και μπορούμε να το τραβήξουμε έξω με την πένσα.

baridia baridi vgalsimo apo kaloupi carpmatchfishing

Ρίχνουμε ξανά το βαρίδι μέσα στο κρύο νερό για να κρυώσει λίγο,  και σε 3 με 5 λεπτά να μπορούμε να το ξαναεπεξεργαστούμε.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Το βαρίδι θα περιέχει πάνω του το τμήμα του μολυβιού από την τρύπα εισαγωγής του καλουπιού και ένα ακόμη τμήμα μολυβιού από την εξαέρωση.

baridia apo kaloupi carpmatchfishing

Τα δύο αυτά τμήματα θα τα κόψουμε με ένα κοφτάκι ή με μια πένσα. Τα περισσευούμενα κομμάτια μπορούμε να τα βάλουμε πάλι για λιώσιμο και να φτιάξουμε άλλα βαρίδια.

baridia psarematos kopsimo proeksoxon carpmatchfishing

Με μια λίμα λιμάρουμε τα κομμάτια , για να μην έχει προεκβολές το βαρίδι και μπλέκεται η πετονιά μας κατά την βολή.

baridia psarematos limarisma kaloupia carpmatchfishing

Το βαρίδι μας είναι έτοιμο για ψάρεμα. Μπορούμε να το πλαστικοποιήσουμε, να κολλήσουμε άμμο ή χαλίκια για να το παραλλάξουμε, και να γίνει πιο αποδοτικό στα ψαρέματά μας.

baridia psarematos teliko stadio carpmatchfishing

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Η συγκεκριμένη εργασία είναι απαραίτητο να γίνει σε ανοιχτό χώρο, και ποτέ σε κλειστό, γιατί το λιώσιμο του μολυβιού παράγει αέρια που δεν θα πρέπει να εισπνεύσουμε. Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον χειρισμό του. Για αυτό το λόγο πρέπει με σειρά προτεραιότητας να φοράμε μια  κλειστή μάσκα για αέρια,ή μία μάσκα υψηλής προστασίας για καυσαέρια, ή εάν δεν βρούμε ,μια απλή μάσκα χειρουργείου για να μην εισπνεύσουμε τον τοξικό μόλυβδο.

maskes prostasias gia molivdo kaloupia psarematos carpmatchfishing

Εκτός του γεγονότος ότι αποκτά μεγάλες θερμοκρασίες , μπορεί εύκολα να μας κάνει έγκαυμα, εάν πέσει σε γυμνό σώμα. Επίσης εύκολα μπορεί να διαπεράσει ρούχα, πάνινα παπούτσια και πλαστικά αντικείμενα, γι ’αυτό προσοχή. Φοράμε πάντα προστατευτικά γάντια, καλύπτουμε το έδαφος, το πάτωμα με πανί ή σανίδα ξύλου για να μην κάνουμε ζημιές. Είναι πολύ σημαντικό να μην στάξει πάνω μας καυτό μολύβι, που θα μας κάνει έγκαυμα αμέσως. Μην αφήσετε ποτέ τα μικρά παιδιά κοντά σας, και να μην αποπειραθούν ποτέ να κάνουνε αυτή την εργασία , χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Οταν θα κατασκευάσετε το βαρίδι σας, έχετε την επιλογή να το πλαστικοποιήσετε, ή για τους πολύ μερακλήδες να το "χωματοποιήσετε", κάτι που θα δούμε σε μελλοντικό άρθρο. Το τελικό φυσικό αποτέλεσμα απλά εντυπωσιάζει, και έχει σαν αποτέλεσμα να μην ανιχνεύεται απο τα ψάρια!!!

baridia grip leads carpmatchfishing

Το σημαντικό με το καλούπι και το βαρίδι είναι ότι έχουμε φτιάξει ένα εργαλείο στα μέτρα μας, με ελάχιστο κόστος, αλλά με πολύ μεγάλο μεράκι. Είναι κάτι δικό μας, κάτι που θα είμαστε πάντα υπερήφανοι, ειδικά όταν το συντροφεύει δίπλα του ένα μεγάλο ψάρι.

kyprinos varidi kling on grippa carpmatchfishing

Να είστε καλά και καλή επιτυχία!!!

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.