Το σωστό ντύσιμο του σύγχρονου ψαρά για όλες τις τεχνικές ψαρέματος

Troper-gofari-ntysimo-psara-carpmatchfishing.jpg-Το σωστό ντύσιμο του σύγχρονου ψαρά για όλες τις τεχνικές ψαρέματος

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr

Tου Δημήτρη Σφαλτού

Το σωστό ντύσιμο του ψαρά, είναι ένα βασικό «εργαλείο», που από το οποίο μπορεί να κριθεί το αποτέλεσμα μιας ψαρευτικής εξόρμησης.

Ένας σωστά ντυμένος ψαράς , με τα σωστά ρούχα, μπορεί να καθίσει περισσότερο στην ψαρεύτρα, να ανταποκριθεί καλύτερα σε άσχημες συνθήκες του περιβάλλοντος και στατιστικά να βγάλει περισσότερα ψάρια.

Aς δούμε τα επιμέρους τμήματα του ρουχισμού, για να έχουμε την καλύτερη άποψη επί του θέματος.

 

 

 

Πολλοί νομίζουν ότι το σωστό ντύσιμο του ψαρά, είναι να μοιάζουν σαν μια παραφουσκωμένη κούκλα, και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το κρύο. Μεγάλο λάθος! Ο σωστός ψαράς, πρέπει να είναι ευέλικτος, όταν οι συνθήκες το απαιτούν και να μπορεί να προσαρμόζεται. Το ντύσιμό του, θα πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένο, να είναι το ολικό σύνολο ελαφρύ, να απάγει σωστά τον ιδρώτα και να κρατά το σώμα όσο γίνεται μονωμένο και ζεστό. Ειδικά τους κρύους μήνες του χρόνου, το τελευταίο είναι μάλλον επιβεβλημένο.
Και εξηγούμαστε: Ας πούμε ότι είμαστε σε μια παραλία και ψαρεύουμε casting. Σαν πιο στατικό ψάρεμα δεν έχουμε πολλές μετακινήσεις και χρειαζόμαστε ένα ρουχισμό που να μας κρατά ζεστούς και μονωμένους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, το μέρος που ψαρεύαμε το επισκέφτηκαν πολλά αρπακτικά, π.χ γοφάρια. Η τεχνική ενός σωστού ψαρά θα πρέπει να αλλάξει και λογικά να μετατραπεί σε spinning. Ένας ακατάλληλος ρουχισμός με βαριά ρούχα θα μας δυσκόλευε στις βολές, στις μετακινήσεις, θα μας ανάγκαζε να ιδρώσουμε και στην τελική να κρυώσουμε περισσότερο.

 Troper-gofari-ntysimo-psara-carpmatchfishing.jpg

Σε πολλά ψαρέματα match, Bolognese, μετά το ηλιοβασίλεμα, μας επισκέφτηκαν καλαμάρια, που δεν μας επέτρεπαν να ψαρέψουμε ψάρια, αφού τα άρπαζαν συνεχώς. Ένας σωστός ψαράς θα μετατρέψει την τεχνική του σε eging, αλλά θα πρέπει να είναι ευέλικτος, να μετακινείται, να μην ιδρώνει, για να διαρκέσει το ψάρεμά του περισσότερο. Τα πολλά ρούχα, τα ακατάλληλα, είναι τροχοπέδη για το όλο εγχείρημα. Μπορούμε να σας απαριθμήσουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι το καταλάβατε και ήδη θα τα ξέρετε. Ποια είναι η λύση λοιπόν?
Η λύση για μας, αλλά και για την πλειονότητα των εξειδικευμένων ψαράδων, είναι ο σωστός εσωτερικός ρουχισμός. Μιλάμε για τουλάχιστον 3 απαραίτητες ομάδες ρούχων, που μπορούν με αξιώσεις να μας καλύψουν σε όλες τις περιπτώσεις ψαρέματος, από ακτή ή από βάρκα. Μιλάμε για τα εσωτερικά ρούχα, που θα βοηθήσουν το εξωτερικό μας ρουχισμό , να γίνει το βέλτιστο αποτελεσματικός. Μιλάμε για τις ισοθερμικές κάλτσες, τα ισοθερμικά εσώρουχα και την κάλυψη του λαιμού μας με το προστατευτικό τύπου buff-troper.

ntysimo-gia-psarades-troper-carpmatchfishing.jpg

O σωστός εσωτερικός ρουχισμός έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

• Μας μονώνει το σώμα, από τα πόδια, σώμα, λαιμό-κεφάλι, που είναι τα κύρια μέρη του σώματος που ανταλλάσσουν θερμότητα με το περιβάλλον
• Μας προστατεύει από την υποθερμία
• Απάγει σωστά τον ιδρώτα και για να γίνεται σωστή θερμορύθμιση του οργανισμού
• Μας δίνει την δυνατότητα να φοράμε ελάχιστα και ελαφριά εξωτερικά ρούχα και να έχουμε ένα συνολικό ελαφρύ ρουχισμό, ακόμη και μέσα στις μεγάλες υγρασίες και στα κρύα του χειμώνα
• Μας δίνει ευελιξία, να κινούμαστε σε δύσβατα μέρη (spinning, eging), με τα ελάχιστα ρούχα
• Μας προστατεύει από τα συνεχή κρυώματα, με επακόλουθες ιώσεις-λοιμώξεις
• Μας δίνει την δυνατότητα να ψαρέψουμε περισσότερο, με στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα . Υπάρχει άλλωστε και το ρητό, ότι όποιος φεύγει από το ψάρεμα λόγω συνθηκών που δεν αντέχει , δεν πιάνει ψάρια...
Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να εξηγήσουμε τις ιδιότητες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ρούχου.

ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ

H μόνωση των ποδιών, είναι βασικό θέμα στα ψαρέματα. Η επαφή μας με την άμμο σε παραλίες, στα κρύα τσιμέντα, στους βράχους με υγρασία, σε συνδυασμό με τον μη σωστά απαγόμενο ιδρώτα, μπορούν να παγώσουν τα πόδια μας, με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Χρειαζόμαστε μια ελαφριά κάλτσα, φτιαγμένη από πολλά ισοθερμικά νήματα και υλικά. Για παράδειγμα: Μια κάλτσα φτιαγμένη από 3 τουλάχιστον ισοθερμικά νήματα μπορεί να αποδώσει σωστά, εκεί που οι απλές υστερούν.

ntysimo-gia-psarades-carpmatchfishing.jpg

Τα υλικά κατασκευής μιας τέτοιας κάλτσας είναι πρωτίστως το μαλλί(wool), που δίνει την απαραίτητα στεγανότητα στο πόδι μας. Αλλά πολύ χρήσιμα υλικά είναι το coolmax, ένα νήμα που δίνει στεγανότητα και αντοχή, το isofil που χαρίζει προστασία από το κρύο, αλλά σαν διαπνέον νήμα επιτρέπει την σωστή οξυγόνωση και απαγωγή του ιδρώτα στα άκρα σας.

Το thermolite τέλος είναι ένα από τα καλύτερα ισοθερμικά και διαπνέοντα νήματα που υπάρχουν στο εμπόριο. Τώρα η σωστή μίξη όλων αυτών των νημάτων, μας οδηγεί σε μια σωστή κάλτσα για όλα τα ψαρέματα, με αντοχή, απαλότητα, στεγανότητα, και θερμομόνωση.

olympus-trek.jpg

Υπάρχουν κάλτσες ελληνικής παραγωγής (δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού) με 3 και 4 ισοθερμικά νήματα (heavy duty) , για να επιλέξετε για το ψάρεμα, το κυνήγι, την ορειβασία, το winter trekking, και την εργασία γενικά ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.

Με την συνοδεία από ένα σωστό ορειβατικό μποτάκι , να είστε σίγουροι ότι οι ισοθερμικές κάλτσες θα προστατέψουν πλήρως τα πόδια σας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σωστό ορειβατικό μποτάκι υπερτερεί κατά πολύ των κοινών αθλητικών παπουτσιών, γιατί έχει πολύ καλύτερη, χοντρότερη μόνωση στην πατούσα του ποδιού. Επειδή τα άκρα μας είναι αυτά που πλήττονται πρώτα από το κρύο, χρειάζονται αυτή την καλύτερη προστασία. Τα ορειβατικά μποτάκια έχουν καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος, βράχια, τσιμέντο, παραλίες, συγκρατούν καλύτερα την περιοχή του αστράγαλου, απάγουν καλύτερα τον ιδρώτα των ποδιών, και θα μας κρατήσουν ζεστούς και καθαρούς για πολύ περισσότερο χρόνο. Είναι μια τεκμηριωμένη άποψή, η οποία στηρίζεται στην χρόνια εμπειρία κορυφαίων ορειβατών, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν ημίμετρο, προστατεύουν μερικώς, αλλά με μια σωστή ισοθερμική κάλτσα θα μας κρατήσουν ζεστούς για περισσότερη ώρα, από ότι ένα κοινό παπούτσι.

kaltsa-isothermiki-olymous-trek-carpmatchfishing.jpg


Το σίγουρο πάντως για τους ψαράδες είναι με μια σωστή κάλτσα, ψαρεύουν περισσότερο, δεν νιώθουν κρύο, άρα αυξάνουν το αποτελέσματα τους.


ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ


Τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι το πιο βασικό κομμάτι του ρουχισμού, ενός σωστού ψαρά. Επιτρέπουν την καλύτερη θερμομόνωση, μπορούμε από πάνω τους να βάλουμε τα ελάχιστα ρούχα (με τα σωστά εσώρουχα γλιτώνουμε ακόμη και το μπουφάν!) και να γινόμαστε πολύ ευέλικτοι για πολλές τεχνικές ψαρέματος που το απαιτούν, όπως spinning, eging, match, Bolognese, feeder, carp fishing, πολύωρο casting, και ψαρέματα βάρκας.

alpine-isothermika.jpg

 

Διακρίνονται σε δύο ρούχα, ένα σχετικά στενό για το πάνω μέρος και ένα για τα πόδια. Προσφέρουν την απαραίτητη θερμομόνωση για το σώμα, σωστή εφαρμογή, απαλότητα, σωστή αποβολή του ιδρώτα, και ζεστασιά για τους κρύους ψαρευτικά μήνες του χρόνου.

Tα ισοθερμικά εσώρουχα βοηθούν τα μέγιστα στην προστασία από την υγρασία, θωρακίζουν το σώμα στις χαμηλές θερμοκρασίες και μία καλή και αποδοτική σύνθεσή τους είναι το polyester spandex.

isothermika-ntysimo-psara-carpmatchfishing.jpg


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΑΙΜΟΥ ΜΕ TROPER


To troper είναι ένα προστατευτικό λαιμού, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε πολλά σχήματα και σχέδια, με απώτερο σκοπό την προστασία της ευαίσθητης προστασίας του λαιμού μας.

Αποτελείται από δύο τμήματα , ένα ζεστού fleece και ενός μακριού ελαστικού κομματιού, το οποίο γίνεται «πολυμορφικό».

troper-carpmatchfishing-ntysimo-psara.jpg

 

Το troper είναι ελληνικής κατασκευής, έχει ποικιλία χρωμάτων, είναι φτιαγμένο από ισοθερμικά νήματα, είναι πολύ ζεστό, και μπορεί να είναι απλό προστατευτικό λαιμού, να μετατραπεί σε full-face σκούφο, ή και να καλύψει όλο το κεφάλι και τον λαιμό μας.

ntysimo-psara-troper-carpmatchfishing.jpg

 

Ο λαιμός και η κάλυψή του, είναι βασικό θέμα για το ψάρεμα, το κυνήγι, την ορειβασία, το τρέξιμο, γιατί είναι τμήμα του σώματος που εκτίθεται περισσότερο στις περιβαντολλογικές συνθήκες, ειδικά όταν ιδρώνουμε.

troper-rouxa-gia-psarema-carpmatchfishing

 

Η προστασία του με ένα αξεσουάρ σαν το troper, μπορεί να μας γλιτώσει από αρρώστιες , να μας κρατήσει πιο ζεστούς , και να παραμείνουμε περισσότερο χρόνο στο ψάρεμα.

troper-ntysimo-psara-carpmatchfishing.jpg


ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ


Τα παραπάνω 3 ρούχα-αξεσουάρ, θεωρούνται βασικά για το ψάρεμα, για όποιον θέλει να λέει ότι είναι σωστά προετοιμασμένος. Ο σωστός εσωτερικός ρουχισμός είναι πολύ σημαντικός στο ψάρεμα και μπορεί να μεταμορφώσει ένα –ακόμη και ακατάλληλο εξωτερικό ρουχισμό-ντύσιμο σε σωστή θερμομόνωση.

Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι κάποιος σκούφος (η χρήση του troper που γίνεται σκούφος full-face, μπορεί να μας γλιτώσει από τον κλασικό σκούφο), γάντια με κομμένα δάχτυλα για τις λεπτές εργασίες (κόμποι-απαγκιστρώματα κτλ), ένα αντιανεμικό μπουφάν, ένα αντιανεμικό παντελόνι, ή και πολύ καλά-ευέλικτα, μια ζεστή φόρμα fleece και ένα bodywarmer αμάνικο γιλέκο.

eging-ntysimo-psara-carpmatchfishing.jpg

 

Στα πολύ ακραία ψαρέματα, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι χρήσιμη μια ολόσωμη φόρμα-μπουφάν , εξειδικευμένη για ψάρεμα. Σίγουρα ένα σωστό ορειβατικό μποτάκι, με αντιολισθητική σόλα ή ένα αθλητικό παπούτσι, μπορεί να είναι βασικός και απόλυτα χρήσιμος σύντροφος στα ψαρέματά μας.


Στις φωτογραφίες του άρθρου, θα δείτε μερικά από τα προιόντα  Alpine Thermal ,της ελληνικής εταιρείας GREAF ,  προιόντα δοκιμασμένα σε όλες τις ψαρευτικές συνθήκες, προιόντα ελληνικά, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιο ακριβά του εξωτερικού.

Μας αρέσει να στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελλήνων κατασκευαστών, οι οποίοι έχουν μεράκι, πρωτότυπες ιδέες και στηρίζουν τη χώρα μας, την οικονομία της,  και τους ψαράδες της.
Θα βρείτε επίσης για περισσότερες λεπτομέρειες, πολύ χρήσιμο ένα άρθρο για τον εξωτερικό ρουχισμό στο ακόλουθο link:
Η ενδυμασία για τις κρύες και χειμερινές απαιτητικές ψαρευτικές εξορμήσεις


Να είστε όλοι καλά και σας ευχόμαστε ζεστά ψαρέματα...

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.