Ψαρευτική δοκιμή εξοπλισμού eging-Καλαμαριέρες της Vega

Eging-cuttlefish-vega-jigsΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ EGING-ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΤΗΣ VEGA

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτο: Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Σφαλτός

H Vega είναι μια εταιρεία με μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα του casting και του spinning , και στην Ελλάδα έχει γίνει κυρίως γνωστή από τα καλάμια της, τα εξαρτήματα και τα τεχνητά δολώματα .

Η Vega διαθέτει μία καινοτόμα γκάμα για το ψάρεμα των καλαμαριών και της σουπιάς, από την ακτή και το σκάφος. Η γκάμα αυτή έχει δημιουργηθεί με βάση την άριστη σχέση ποιότητας και χαμηλής τιμής.

 

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι καλαμαριέρες της Vega βρίσκονται σε υψηλή θέση αναλογικά με την κατηγορία τους, καθώς τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουνε την αληθοφανή παρουσίαση ενός φυσικού δολώματος .

Τα καινοτόμα αυτά χαρακτηριστικά ανευρίσκονται συνήθως σε πιο εξειδικευμένες καλαμαριέρες της αγοράς, και από αυτές δεν θα μπορούσανε να λείπουνε τα μοντέλα της Vega . Τα τελευταία που εισάγονται στην ελληνική αγορά είναι σε μεγέθη 2,5 -3,5 egi, με βάρος αντίστοιχα από 9 έως και 16,5 γραμμάρια.

 eging-vega-jig

Τα πανιά τους είναι πυκνής πλέξης, έχουνε αεροδυναμικό μολύβι στο κάτω μέρος τους , το σχήμα τους είναι το κλασικό της γαρίδας ( egi ), και έχουνε δύο κοφτερά στεφάνια με αρπάδια. Ο ρυθμός βύθισης είναι αργός –slow sinking-και είναι ιδανικός για ρηχά σχετικά νερά, με ήπια ρεύματα. Ειδικά για καχύποπτα καλαμάρια και σουπιές, που είναι διστακτικά να χτυπήσουν σε καλαμαριέρες γρήγορης βύθισης, οι καλαμαριέρες της Vega είναι μια καλή επιλογή.

eging-jigs-braid

Οι καλαμαριέρες της Vega, είναι φυσικές απομιμήσης, από γαρίδα, κέφαλο και ψάρι. Τα τρία χρώματα που δοκιμάσαμε κατά κόρον στα ψαρέματά μας, ήταν τα κύρια θηράματα των αρπακτικών κεφαλόποδων, στα περισσότερα μέρη των δοκιμών μας. Επιπλέον πολύ χρήσιμα είναι οι εσωτερικές τους ταινίες, οι οποίες στα χρώματα του χρυσού, κόκκινου και ασημένιου, έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα.

eging-jigs-vega-squid

ΤΕΣΤ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Τα βασικά προαπαιτούμενα προσόντα που θα πρέπει να έχουνε όλες οι καλαμαριέρες αυτής της κατηγορίας, αυτής με την χαμηλή τιμή, είναι η ποιότητα. Αυτό είναι κάτι που τηρούν οι καλαμαριέρες της Vega.

Τα πανιά έχουν αντοχή, όπως και οι βελόνες από τα αρπάδια , που είναι αρκετά κοφτερές. Μπορεί μετά από συχνή χρήση να χρειάζονται κάποια σημεία ενίσχυση με κόλλα, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ακόμη και σε καλαμαριέρες με 8πλάσια τιμή.

eging-cuttlefishi-vega-jigs

Κάνουνε αρκετά μακρινές βολές λόγω της αεροδυναμικότητας του σώματος και του εξωτερικού μολυβιού, έχουνε σταθερή πλεύση 40-45 μοίρες, ,το πανί που δεν σχίζεται στα δαγκώματα, και έχουν σταθερό κρίκο για να δένεται η καλαμαριέρα. Ακόμη και στα ψαρέματα των σουπιών, ενός αιμοβόρου στο δάγκωμα κεφαλόποδου, τα πανιά άντεξαν.

eging-cuttlefish

Τα μοντέλα που δοκιμάσαμε περισσότερο στα ψαρέματα που κάναμε για τα καλαμάρια και τις σουπιές με την τεχνική του shore eging ήταν τα live fish, mullet και shrimp. Πρόκειται για μοντέλα με ταινίες χρυσού, ασημένιου και κόκκινου εσωτερικού χρώματος.

Από μελέτες που έχουν γίνει, οι εσωτερικές ταινίες από τις καλαμαριέρες παίζουν βασικό ρόλο στην προσέλκυση των καλαμαριών και των σουπιών γενικότερα. Ειδικά τώρα που γράφεται αυτή η δοκιμή, το ψάρεμα της σουπιάς είναι σε πολύ καλή περίοδο, οπότε τα καλά αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα.

eging-3-squid-jigs

Οι καινοτομίες των ταινιών βρίσκεται στο σώμα , που αντανακλούνε ακτινοβολία στο υπέρυθρο φάσμα, ένα φάσμα που βλέπουνε τα καλαμάρια και οι σουπιές. Οι τελευταίες καλαμαριέρες της Vega έχουνε διαφορετικό σκεπτικό σχεδιασμό από τις άλλες, δηλαδή υπάρχουνε μοντέλα με ραβδώσεις και άλλες με γραμμές και πολλά διαφορετικά σχήματα, για να προσομοιάσουν σε ψάρι ή γαρίδα.

eging-vega-squid-jigs

Σε αντίθεση με άλλες καλαμαριέρες που έχουνε φωσφορούχο σώμα ή uv, αυτές οι ραβδώσεις και τα σχήματα κάνουνε αισθητή την διαφορά στο ψάρεμα του καλαμαριού με την eging τεχνική, ειδικά σε πολυψαρεμένους τόπους. Φαίνεται ότι σε αυτά τα μέρη οι φυσικοί χρωματισμοί έρχονται σε πλεονέκτημα σε σχέση με τα φωσφορίζοντα σώματα ή τα uv. Δεν λέω σε καμιά περίπτωση ότι τα υπόλοιπα σώματα δεν δουλεύουν, αλλά υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο κυρίως ψυχολογικής υπόστασης που αφορά και την εποχή μας.

eging cuttlefish squid

Μια καλαμαριέρα με χαμηλή τιμή θα την δουλέψουμε περισσότερο στα δύσκολα μέρη, στα βράχια, στις ξέρες, στα κατρακύλια, σε φύκια, γιατί απλά δεν είναι ακριβή, αντικαθίσταται γρήγορα και ανέξοδα. Αυτή η καλαμαριέρα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναμετρηθεί με μεγάλα καλαμάρια ή σουπιές, γιατί αυτά τα κεφαλόποδα θα πάνε σε αυτά ακριβώς τα μέρη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

en plo logo carpmatchfishing

Εν πλω-Χρήστος Καλαιτζής

Δημοσθένους 39, Θεσσαλονίκη

Τηλ- 2310-752359
2310-752169

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.