Ψαρευτική δοκιμή εξοπλισμού match: Καλάμι και μηχανισμός match της Vega

native match vega aulias waggler fihsing carpmatchfishingΨαρευτική δοκιμή εξοπλισμού match: Καλάμι και μηχανισμός match της Vega

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου

Την εποχή του καλοκαιριού, όλο και περισσότεροι ψαράδες ασχολούνται με το ψάρεμα με την match με φελλό τεχνική. Λίγο τα εποχιακά ψαρέματα, λίγο η πονηριά των ψαριών που απαιτεί λεπτά εργαλεία, λίγο η ευελιξία της match τεχνικής που πιάνει μεγάλη ποικιλία ψαριών, την καθιστούν σίγουρη λύση για το καλοκαίρι, και όχι μόνο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε η ψαρευτική δοκιμή που θα δείτε στο www.carp-matchfishing.gr, δοκιμάσαμε λοιπόν σε πραγματικές συνθήκες ψαρέματος το καλάμι Native Match και τον μηχανισμό Empire 2000 της Vega.

Πρόκειται για ένα ψαρευτικό σετ που δημιουργήθηκε με γνώμονα την άριστη ποιότητα, στην καλύτερη τιμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εισέλθουμε σωστά στην τεχνική match, χωρίς να δαπανήσουμε υπέρογκα ποσά…

 

 

H Vega , όπως έχουμε δει και σε προηγούμενες δοκιμές μας, είναι μια εταιρία, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην παραγωγή ποιοτικών εργαλείων ψαρέματος.

native match blank rings vega carpmatchfishing

Καλύπτει όλες τις παράκτιες τεχνικές ψαρέματος, έχει μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα του casting, Bolognese, spinning, trolling,αλλά και σε πολλές εξειδικευμένες τεχνικές , όπως το match waggler fishing. Με αφετηρία το ψάρεμα των γλυκών νερών στην Μεσόγειο, η Vega αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη εταιρία της Ευρώπης, που κάνει πάντα σταθερά βήματα στην χώρα μας.

vega native match rod carpmatchfishing

Το τρίσπαστο καλάμι που δοκιμάσαμε ονομάζεται Native Match, προορίζεται για τις match τεχνικές και ειδικά για το waggler fishing. Κατασκευασμένο από ποιοτικές ίνες άνθρακα υψηλής αντίστασης (Hi-resistance carbon C3), το Native Match της Vega, αποκτά στιβαρότητα, δύναμη και μικρό βάρος.

native match blank rod waggler rod carpmatchfishing

Η δράση του καλαμιού είναι γρήγορη/fast, αλλά διαθέτει ικανή κυρτότητα στα μεγάλα φορτία, ικανή να παλέψει μεγάλα ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χειρίζεται λεπτές πετονιές (εως και 14 μάνα), χωρίς μεγάλο ρίσκο για κοψίματα.
Το Native Match 420 της Vega ζυγίζει μόνο 223 γρ στα 4,20 μέτρα μήκους. Υπάρχει και το μοντέλο Native Match 390 των 3,90 μέτρων, με 206 γραμμάρια βάρος, και 1,33 μήκος μεταφοράς.

native match vega 390 match rod carpmatchfishing 

Η βάση του μηχανισμού, είναι κατασκευασμένη από την Vega, και μπορεί να ασφαλίσει με μεγάλη στιβαρότητα μηχανισμούς από 1000-2500 σε μέγεθος. Είναι κατασκευασμένη από γραφίτη, υλικό που εξασφαλίζει σταθερότητα και ελάχιστο βάρος.

vega empire 2000 native match carpmatchfishing

Όλοι οι οδηγοί του καλαμιού είναι φτιαγμένοι από το υλικό sic, για μείωση των τριβών στις λεπτές πετονιές του ψαρέματος με waggler φελλό. To μήκος του Native Match 420 της Vega είναι 4,20 μέτρα , το casting weight 10-30 gr, ζυγίζει 223 γραμμάρια και το μήκος μεταφοράς του είναι 1,46 μέτρα. Το μήκος της λαβής του είναι στα 46 εκατοστά.

native match vega empire 2000 all rod carpmatchfishing

Οι ενώσεις των 3 στελεχών γίνονται με put over σύνδεση. Οι sic οδηγοί του είναι στην πλειοψηφία τους μονής γέφυρας, καλυμμένη με εποξική κόλλα δύο συστατικών, ενώ ο πρώτος μεγαλύτερος οδηγός είναι διπλής γέφυρας.

vega native match rings carpmatchfishing

Το μήκος των οδηγών έχει μελετηθεί με τέτοιο τρόπο, για να κρατούν απόσταση από το blank και να μην κολλάει η πετονιά πάνω στο καλάμι, ιδίως όταν η ατμόσφαιρα δεν έχει πολύ υγρασία. To Native Match της Vega έχει πολύ όμορφα και διακριτικά χρώματα σε αποχρώσεις του μαύρου και του σκούρου χρυσού στο τρίτο μεγάλο στέλεχος, ενώ η θήκη μεταφοράς του είναι η κλασική υφασμάτινη μαύρου χρώματος. Χαρακτηριστικό του και σήμα κατατεθέν της Vega είναι η ιριδίζουσα σκούρα χρυσή επιφάνεια του ονόματός του blank, η οποία δίνει μια σοβαρή άποψη στο καλάμι.

native match vega butt reel carpmatchfishing

Τέλος η λαβή του είναι καλυμμένη από υλικό eva στο τελείωμά του, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει φελλός, για μεγαλύτερη σταθερότητα στο κράτημα.

Test ψαρέματος

Το Native Match της Vega δοκιμάστηκε από την αρχή σε ψάρεμα σαργού και αυλιά με δολώμα προνύμφη μύγας , από απότομα βράχια . Αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως σε απαιτητικό περιβάλλον, για να δοκιμάσουμε τα υλικά κατασκευής και τον τρόπο δράσης του.

match fishing on the rocks native match rod vega carpmatchfishing

Εφοδιάστηκε με μια 0,16 χιλ κόκκινη βυθιζόμενη πετονιά, και τον μικρό μηχανισμό σε λευκές και μαύρες αποχρώσεις με μπροστινά φρένα της Vega, τον Empire 2000. Πρόκειται για ένα μηχανισμό σε πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής, ο οποίος προορίζεται για την έναρξη στην match τεχνική.

sargoi auliades vega native match rod carpmatchfishing

Έχει σχέση περιστροφής 5,1:1 , χωρητικότητα 140 μέτρα 0,20 χιλιοστά πετονιάς, βάρος 250 γραμμάρια, και 5 ρουλεμάν. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα η απαλή περιστροφή και τα ηχηρά του φρένα, τα οποία δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο ψάρεμα.

native match vega rod curve rockfishing carpmatchfishing

Το ελαφρύ καλάμι σε συνδυασμό με τον μικρό μηχανισμό δεν κουράζει τον χρήστη, ενώ κάνει ένα αξιόπιστο ζυγισμένο σύνολο. O μηχανισμός Vega Empire 2000 με τα καλά φρένα του, το πολύ χαμηλό βάρος, την αλουμινίου , την μαύρη μανιβέλα από eva, την γρήγορη ανάκτηση και τα χρώματα σε μαύρο-λευκό , αποτελεί ιδανικό σύντροφο για ξεκίνημα στο match fishing.

vega empire reel 2000 carpmatchfishing

To καλάμι Native Match 420 έχει ευαίσθητη μύτη και fast δράση, έτσι ώστε να υπάρχει ευαισθησία στο τσίμπημα, δυναμικό κάρφωμα, ακόμη και εάν ο φελλός ψαρεύει σε μακρινές αποστάσεις, άνω των 20 μέτρων. Επιπλέον, έχει πολύ καλή δύναμη επαναφοράς και μπορεί εύκολα να γυρίσει ένα μεγάλο ψάρι, πάντα με τις ανάλογες πετονιές. Βλέπουμε δηλαδή, ότι παρόλο που το καλάμι Native Match βρίσκεται στην κατηγορία καλαμιών με χαμηλή τιμή απόκτησης, ότι συγκεντρώνει χαρακτηριστικά πιο υψηλής κατηγορίας.

aulias native match 420 waggler rod carpmatchfishing

Αυτό οφείλεται στον τρόπο επιλογής του blank , το οποίο δίνει μεγάλη δύναμη στο μεσαίο τμήμα του καλαμιού. Η δράση του είναι fast, πετυχαίνει πολύ καλά και δυνατά καρφώματα με άμεσο τρόπο, χωρίς να τερματίσει το καλάμι την συνολική του δράση. Παρόλο όμως που είναι fast , σε πολύ υψηλά φορτία παρουσιάζει προοδευτική κύρτωση του ενδιάμεσου τμήματος, κάτι που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη δύναμη επαναφοράς όταν αυτό απαιτηθεί από τον ψαρά. Το casting weight του που φτάνει τα 30 γρ, μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερους φελλούς, να το ψαρέψουμε σε κόντρα καιρούς, ακόμη και με μεγάλα δολώματα.

sargos match rockfishing waggler carpmatchfishing

Το καλάμι Native Match μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολύ λεπτές πετονιές, έως και 0,14 χιλιοστά μάνα , γιατί έχει αυτή την πολύ ιδιαίτερη δράση. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο ψάρεμα με τα κλασικά ψάρια του τόπου, όπως σαργούς και αυλιάδες. Δεν τολμήσαμε να τα σηκώσουμε όμως χωρίς απόχη, για να μην φτάσουμε τα υλικά και την ευαίσθητη μύτη στα όριά τους.

sargos native match vega rod carpmatchfishing

Η δράση κορυφής το κάνει αξιόμαχο σε περιπτώσεις που χρειάζεται δύναμη, ξεκόλλημα του ψαριού από τον βυθό και γρήγορη μάχη. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους άπειρους αλλά και από τους πιο έμπειρους ψαράδες.

sargos native match420 vega pap carpmatchfishing

Το Native Match είναι ένα πολύ τίμιο καλάμι για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόλησή του με το match fishing, ειδικά για αυτούς που χρειάζονται πρώτα μια προσαρμογή με πιο κλασικά εργαλεία. Σε συνδυασμό με τον μηχανισμό Empire 2000, δημιουργείται ένα ικανό σύνολο να σας μυήσει στην match τεχνική, αλλά και να μην χρειαστείτε τίποτα άλλο στην συνέχεια.

native match fins vega rod carpmatchfishing

vega tackle logo carpmatchfishing

Για περισσότερες πληροφορίες:

en-plo-logo-carpmatchfishing

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:

Εν πλω-Χρήστος Καλαιτζής

Δημοσθένους 39, Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310-752359/2310-752169

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.