Δοκιμή εξοπλισμού light rock fishing: Καλάμι lrf Redbird της Sakura

redbird kalami lrf sakura banax hollis reel kokkali carpmatchfishingΔοκιμή εξοπλισμού light rock fishing: Καλάμι lrf Redbird RDS 762 MLST της Sakura

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες : Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας

Tην περίοδο που διανύουμε, η τεχνική του light rock fishing, είναι στο ζενίθ της αποδοτικότητας της. Τα εποχιακά κοκκάλια, οι λίτσες, τα μελανούρια και πολλά άλλα ψάρια, κρατάνε υψηλό το ψαρευτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό πάντα με τα ανάλογα εργαλεία.

Με αυτό το κριτήριο επιλέξαμε να δοκιμάσουμε ένα μεσαίο καλάμι light rock fishing, το οποίο θα μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερα τεχνητά (πλανάκια, τεχνητά ψάρια), για να καλύπτουμε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερη ποικιλία θηραμάτων.

 

 

 

 


Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε ένα τέτοιο σύνολο, έχοντας στο μυαλό μας κάποια περιστατικά, που το πολύ light καλάμι lrf αποδείχθηκε δυστυχώς ανεπαρκές. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν οι επιθέσεις των εποχιακών μεγάλων λούτσων, οι ντάσκες, οι λίτσες, ψάρια που δεν μπορούσαν εύκολα να χειριστούν με τα πολύ λεπτά εργαλεία. Οι πολλές αστοχίες σε συνομιλίες μας με τους εποχιακούς ψαράδες, έδειξε την επιθυμία πολλών να θέλουν κάτι το πιο δυνατό από τα πολύ light lrf καλάμια, και να έχουν μια επιπλέον δύναμη για να παλέψουν στα ίσια έναν πιο δυνατό αντίπαλο.

redbird sakura rod all carpmatchfishing

Οπότε ανεβαίνουμε ένα μικρό σκαλί παραπάνω στο casting weight, κερδίζοντας μεγαλύτερη δύναμη και δράση σε αυτό το επίπεδο, χωρίς να ξεφύγουμε πολύ από τα όρια του light rock fishing.
To καλάμι Redbird RDS 762 MLST της Sakura, είναι ένα δίσπαστο καλάμι lrf, που κατατάσσεται στην μεσαία κατηγορία. Εχει casting weight 3-15 gr, έχει δράση κορυφής, πολύ μικρό βάρος (111 γρ), και πολύ προσεγμένο blank.

sakura lrf rod case carpmatchfishing

To blank είναι κατασκευασμένο σε πρέσες των 24 τόνων, και έχει μεγάλα αποθέματα δύναμης, όπως φάνηκε και από τις δοκιμές μας. Ο χαρακτηρισμός που δίνει η Sakura σε αυτό το καλάμι είναι tournament grade lure fishing rod, ένας απόλυτος προσδιορισμός για τις τεχνικές του drop shot, area και soft lure fishing. Έχει μήκος 2,30 μέτρα, power medium light (ΜL) ,και μπορεί να χειριστεί νήματα από 4-10 λίμπρες.

redbird sakura blank carpmatchfishing

Η δράση του είναι κορυφής και η μύτη του είναι solid carbon. Παρόλο που η μύτη είναι solid και όχι tubular, είναι ιδιαίτερα δυνατή και μπορεί να χειριστεί άριστα τα μεγαλύτερα τεχνητά ψαράκια και τα πλανάκια. Επίσης πολύ καλά χειρίζεται τα σιλικονούχα δολώματα, με εύρος από 7-12 γραμμάρια. Oι οδηγοί του είναι anti tangle, στυλ «Κ», από υλικό sic (Silicon Carbide) σχεδιασμένοι ειδικά για την χρήση νήματος.

sakura redbird lrf guides spigot carpmatchfishing

Η ένωση των δυο στελεχών είναι τύπου spigot, η λαβή της βάσης είναι η κλασική split και το χρώμα του καλαμιού στο βαθύ κόκκινο. Σημασία μεγάλη έχει δωθεί στην εργονομική λαβή του μηχανισμού, η οποία τον συγκρατεί χωρίς φαινόμενα αποσταθεροποίησης.

butt sakura lrf rod carpmatchfishing

Επιπλέον, το eva υλικό της λαβής προσφέρει εργονομικό κράτημα, έτσι ώστε να γίνονται οι κινήσεις με ακρίβεια και με την λιγότερη δύναμη, προφυλάσσοντας από κόπωση και τραυματισμούς της άρθρωσης. Τα μήκη των λαβών όπως φαίνεται στο διάγραμμα είναι στα L1-310 και L2-410 εκατοστά αντίστοιχα.

redbird lrf rod butt lengths carpmatchfishing

Για το ταίριασμα του καλαμιού, επιλέξαμε τον μηχανισμό της Βanax Hollis 2000. Πρόκειται για έναν γρήγορο μηχανισμό αλουμινίου σε προσιτή τιμή, με σύστημα στιγμιαίας αντεπιστροφής Anti-Reverse System. Ο άξονας δε γυρνάει προς τα πίσω, όταν είναι ενεργοποιημένη η αντιεπιστροφή. Έτσι ο ψαράς είναι πάντα σε επαφή με το ψάρι, ώστε να το φέρνει γρήγορα ή να κάνει δυνατά καρφώματα.

redbird reel lrf carpmatchfishing

Επιπλέον διαθέτει ηλεκτρονικά ισορροπημένο στροφέα Βallance Roter με σύστημα αντικραδασμού, μπομπίνα αλουμινίου, σύστημα High Speed System γρήγορου και ταυτόχρονα ομοιόμορφου μαζέματος πετονιάς, σώμα αλουμινίου, σύστημα μπροστινών φρένων Drag Discs με πολλαπλούς carbon δίσκους για ακριβή και ομοιόμορφη λειτουργία του φρένου και αντοχή στις δύσκολες συνθήκες.

sakura rod light rock fishing naja mullet carpmatchfishing hollis reel

Η ταχύτητά του είναι 5,1:1, έχει 5 ρουλεμάν, 255 γρ βάρος, χωρητικότητα μπομπίνας 100 μέτρα 0,22 χιλ. Ο ίδιος μηχανισμός κυκλοφορεί και σε μεγέθη 3000,4000, για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες. Ένα σύστημα που εντυπωσιάζει είναι η εργονομική μανιβέλα που διπλώνει και ασφαλίζει με κλείστρο, χωρίς να χρειάζεται βιδώματα και ξεβιδώματα.

banax reel handle hollis carpmatchfishing

Τεστ ψαρέματος

Το σετ αυτό δοκιμάστηκε σε ψάρεμα σε λιμάνι με βαθιά νερά και βράχια, με στόχο τα αρπακτικά κοκκάλια, λούτσους, λίτσες κτλ. Την ημέρα του ψαρέματος, διαπιστώσαμε πληθώρα κυνηγιών, αλλά σε πολύ μακρινή απόσταση. Ευτυχώς που ο μεσαίος χαρακτήρας του καλαμιού μας επέτρεπε την χρήση μεγαλύτερων τεχνητών, όπως πλανάκια στα 12-15 γραμμάρια και surface τεχνητά στα 10 και άνω γραμμάρια.

spinning lrf sakura carpmatchfishing

Πρακτικά δοκιμάστηκε και με τεχνητό wtd 16,3 γραμμαρίων, όπως η αληθοφανής απομίμηση κέφαλου Naja της Sakura. Τα αποθέματα δύναμης του καλαμιού είναι πραγματικά μεγάλα, λόγω της fast δράσης και της κατασκευής του blank. Στα ανώτατα όρια του c.w δούλευε πολύ καλά τα τεχνητά επιφανείας, τα βαρύτερα minnows στα 12-13 γραμμάρια, ενώ για τους πλάνους θεωρώ ότι την καλύτερη κίνηση την είχε στα 12 γραμμάρια.

sfaltos kokkali sakura rod redbird hollis carpmatchfishing lrf

Το νήμα που γεμίσαμε τον μηχανισμό Banax Hollis 2000 ήταν το Sakura Sensibraid, ένα πολύ δυνατό οκτάκλωνο νήμα, σε διάμετρο 0,12 χιλιοστά.

sakura0sensibraid carpmatchfishing

Τα ψάρια κυνηγούσαν στον αφρό συνεχώς τα κοπάδια των μικρόψαρων, και οι βολές έπρεπε να είναι αρκετά μακρινές.

redbird sakura kokkali lrf carpmatchfishing

Τα ψάρια που πιάσαμε ήταν αρκετά κοκκάλια μεγάλου μεγέθους, ενώ μια λίτσα πάνω από κιλό έβαλε σε δοκιμασίες τον εξοπλισμό μας. Τόσο το καλάμι, όσο και ο μηχανισμός ανταποκρίθηκαν άψογα, φρένα δόθηκαν όσο έπρεπε , όταν έπρεπε, κοκκάλι δεν μας ξεκαρφώθηκε, ενώ η δράση του καλαμιού μας έφερε την λίτσα έξω χωρίς απρόοπτα.

litsa lrf sakura spinning rod carpmatchfishing

Στα θετικά του συνόλου αυτού η πολύ καλή και ξεκούραστη χρήση, γιατί είναι αρκετά ελαφριά τα εργαλεία και το καλάμι στο κατώτερο σημείο του blank έχει μεγάλα αποθέματα δύναμης (medium light power), για να χειριστεί μεγαλύτερα ψάρια. Η λαβή είναι πολύ ξεκούραστη, η πλεύση των τεχνητών είναι επίσης ξεκούραστη, η solid carbon μύτη ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά στα περισσότερα τεχνητά δολώματα, minnows, πλανάκια, και σιλικόνες.

litsa rod redbird lrf hollis banax carpmatchfishing

Αυτό που έχει σημασία σε αυτό τον μεσαίο εξοπλισμό, είναι ότι ξεφεύγει από τον πολύ light χαρακτήρα άλλων lrf καλαμιών, χειρίζεται βαρύτερα τεχνητά, χειρίζεται μεγαλύτερα ψάρια, καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις βολής, ανταποκρίνεται καλύτερα σε δυνατούς καιρούς και κόντρα αέρα. Το όνομα της Sakura είναι εγγύηση για τέτοιου είδους καλάμια, καθώς υπάρχει διαχρονική εμπειρία στον τομέα του spinning.

kokkalia litsa lrf sakura banax carpmatchfishing

Για περισσότερες πληροφορίες:

en-plo-logo-carpmatchfishing

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:

Εν πλω-Χρήστος Καλαιτζής

Δημοσθένους 39, Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310-752359/2310-752169

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.