Δοκιμή εξοπλισμού light rock fishing: Kαλάμι lrf, μηχανισμός και σιλικονούχα δολώματα από την Sakura

sargos-sakura-lrf-light-rock-fishing-equipmwnt-carpmatchfishingΔοκιμή εξοπλισμού light rock fishing: Kαλάμι lrf, μηχανισμός και σιλικονούχα δολώματα από την Sakura

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτοφραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου

Κατά την γνώμη μου διανύουμε την καλύτερη εποχή για light rock fishing. Τα ψαροτόπια ηρέμησαν από τους κολυμβητές και τα διερχόμενα σκάφη, και πλήθος αρπακτικών και μη, έρχονται προς τις ρηχές ζώνες της θάλασσας.

Με αυτό το σκεπτικό δοκιμάσαμε το lrf καλάμι Sportism Neo 0,9-7 gr, τον μηχανισμό Silver Code FD 1005, και τα σιλικονούχα δολώματα Slit Finesse 75mm .

Όλα τα ανωτέρω προϊόντα είναι της εταιρείας Sakura.

 

 

 

 

 


Πηγαίνοντας για ψάρεμα θα διαπιστώσετε την πληθώρα μικρών και μεγαλύτερων αρπακτικών ψαριών, που υπάρχουν αυτήν την περίοδο .Μελανούρια, λαβράκια, ζαργάνες, κοκκάλια, σαφρίδια, λίτσες, λούτσοι, ακόμη και Καλαμάρια , όλα συναγωνίζονται στην αρπαγή του άπλετου γόνου μικρόψαρων της θάλασσας. Παρατηρούμε όμως ότι η πληθώρα γόνου στερεί επιτυχίες στα μεγάλα τεχνητά του spinning. Εκεί έρχεται το lrf με τα μικρά σιλικονάκια, να δώσει λύσεις, ακόμη και σε μη αρπακτικά ψάρια όπως στους σαργούς.
Ετσι δοκιμάσαμε το καλάμι της Sakura Sportism Neo 0,9-7 gr, τον μηχανισμό της Sakura Silver Code 1000, και τα μικρά σιλικονούχα δολώματα της Sakura , τα Slit Finesse 75mm. Η Sakura είναι μια εταιρεία με έδρα την Γαλλία, και πρόκειται για μία από τις πιο εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εταιρείες στον χώρο του spinning.

sakura-lrf-equipment-rod-reel-softbaits-carpmatchfishing 

Ας ξεκινήσουμε την δοκιμή μας με τα γενικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τμημάτων του εξοπλισμού. Το καλάμι Sportism Neo κυκλοφορεί σε διαφορετικά c.w,για να καλύψει όλες τις ανάγκες των ψαράδων.

 Γενικά όλη η σειρά Sportism Neo έχει σαν ιδιότητες την πολύ γρήγορη επαναφορά ,ενός πολύ λεπτού ποιοτικού blank. Αυτό σημαίνει ότι έχει όλη την απαραίτητη δύναμη που χρειαζόμαστε για να παλέψουμε ένα μεγαλύτερο ψάρι, ακόμη και με πολύ λεπτά εργαλεία. 

sakura-lrf-sportism-neo-7gr-blanks-carpmatchfishing

Η δράση του είναι γρήγορη/fast, και είναι πολύ σημαντική για να δουλεύουμε λεπτές και μικρές σιλικόνες, μικρά τεχνητά ψαράκια, κουταλάκια, ακόμη και μικρές καλαμαριέρες. Αποτελείται από 2 κομμάτια, είναι δηλαδή δίσπαστο.

sportism-neo-09-7gr-lrf-rod-carpmatchfishing

Το blank του είναι πολύ λεπτό και αποτελεί σημάδι της ποιότητάς του. Αποτελείται από σπειροειδή άνθρακα σε όλο του το μήκος. O άνθρακας που έχει χρησιμοποιηθεί έχει τον κωδικό ΙΜ24Τ, δηλαδή τα φύλλα του έχουν πιεστεί σε πρέσες των 24 τόνων.

Στο blank του καλαμιού είναι αποτυπωμένο το λογότυπο της Sakura, σε ξεχωριστό τμήμα του.

sakura-lrf-rod-blank-sportism-neo-carpmatchfishing

Η βάση του μηχανισμού είναι κατασκευασμένη από την εταιρεία Fuji (Fuji-IPS) και έχει επένδυση από υλικό eva, για να συγκρατείται σωστά ο μηχανισμός και να υπάρχει σταθερότητα στο κράτημα. Στο ανώτερο τμήμα του eva της βάσης, υπάρχει συνδυαστικό υλικό eva μαζί με φελλό.

sakura-sportism-neo-reel-seat-carpmatchfishing

Η βάση βιδώνει από πάνω προς τα κάτω , για ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα.  Η λαβή του Sportism Neo είναι κοντή για να επιτρέπονται όλες οι απότομες κινήσεις του αγκώνα, για να επιτυγχάνονται όλες οι πλεύσεις, χωρίς το καλάμι να χτυπάει στο σώμα μας.

Οι κινήσεις τύπου twitch και jerk είναι πολύ εύκολες, και αυτό βάση στον συνολικό σχεδιασμό του καλαμιού.

sportism-neo-lrf-rod-butt-carpmatchfishing

Το τέλος της βάσης του butt είναι φτιαγμένο από eva υλικό , όπως συνηθίζεται σε όλα τα καλά καλάμια του Light Rock fishing. Επιπλέον στην τάπα της βάσης υπάρχει επίσης το λογότυπο της Sakura.

sakura-logo-butt-sportism-neo-lrf-rod-carpmatchfishing

Η μύτη του Sportism Neo δεν είναι χρωματισμένη με διαφορετικό χρώμα και είναι σωληνοειδής (tubular). Αυτό σημαίνει ότι δίνει αμεσότητα ακόμη και στην παραμικρή τσιμπιά, και είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Η σωληνοειδής μύτη χαρίζει μεγαλύτερη δύναμη στο καλάμι, αμεσότητα στο κάρφωμα, και καλύτερη μετάδοση της κίνησης του τεχνητού.

sakura-rod-reel-sportism-neo-silver-code-1005-carpmatchfishing

Οι οδηγοί του Sportism Neo, 8 στον αριθμό. είναι κατασκευασμένοι από sic υλικό, είναι ενδεδειγμένοι για την χρήση με νήμα,ώστε να αποφεύγονται τα μπλεξίματα πάνω τους με το νήμα.

Όλοι οι οδηγοί είναι κατασκευασμένοι από την εταιρεία Fuji, δείγμα ποιότητας του καλαμιού, και ανήκουν στην κατηγορία Fuji-Alconite.

sakura-sportism-neo-guides-fuji-carpmatchfishing

Η ένωση των δύο στελεχών γίνεται με τη μέθοδο spigot, η οποία είναι μια αξιόπιστη και δυνατή σύνδεση για blanks πολύ μικρής διαμέτρου.

sportism-neo-lrf-rod-spigot-sakura-carpmatchfishing

Το μήκος μεταφοράς του είναι 1,01 εκατοστά, για το μοντέλο των 213 εκατοστών με cw 0,9-7 gr. Το βάρος του είναι στα 100 γραμμάρια. Οι πετονιές ή τα νήματα που μπορεί να δουλέψει με ιδιαίτερες αξιώσεις είναι 2-6 λιμπρών.

O μηχανισμός Silver Code 1005 της Sakura

O μηχανισμός Silver Code FD είναι ελαφρύς και πολύ συμπαγής, φτιαγμένος από αλουμίνιο. Κατασκευασμένος με την απόλυτη σχέση ποιότητας και τιμής,διαθέτει 5 Ιαπωνικά ρουλεμάν κατά της διάβρωσης, ενώ το σώμα του είναι μικρό και στιβαρό. Η κατασκευή του γίνεται από το εργοστάσιο της Ryobi R&D, και σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς της κατηγορίας του, είναι πολύ ελαφρύς , στα 257 γραμμάρια.

sakura-silver-code-fd-reel-carpmatchfishing

Παρόλο που το σώμα του παραπέμπει σε μεγαλύτερους μηχανισμούς, ο Silver Code FD 1005 είναι δομημένος ώστε να έχει μεγαλύτερους μπροστινούς δίσκους στα φρένα του, μεγαλύτερα γρανάζια και καλύτερη περιστροφή.

Πραγματικά με την κάθε περιστροφή της μανιβέλας , μπορείτε να καταλάβετε την απαλή περιστροφή, χωρίς κολλήματα. Ο Silver Code FD 1005 έχει μπομπίνα και σώμα αλουμινίου και διατίθεται με έξτρα γραφιτένια μπομπίνα.

sakura-silver-code-fd-1005-carpmatchfishing

Ο ρότοράς του είναι γραφιτένιος, διαθέτει S-Curve Oscillation System, για καλύτερο στρώσιμο της πετονιάς ή του νήματος, anti-twist roller από τιτάνιο, ταχύτητα 5,1:1, 2,5 κιλά φρένα, και μάζεμα 65 εκατοστά πετονιάς ή νήματος με κάθε περιστροφή της μανιβέλας. Η χωρητικότητα της μπομπίνας είναι 145 μέτρα/0,20 χιλιοστά. Πρόκειται για ένα all-around μικρό spinning μηχανισμό, ικανό να αντεπεξέλθει σε πληθώρα ψαρεμάτων και τεχνικών.

Τα σιλικονούχα δολώματα Slit Finesse 75mm της Sakura

Τα σιλικονούχα δολώματα Slit Finesse έχουν μήκος 3 ίντσες/7,5 εκατοστά, και αποτελούν εμφανισιακά μια νύμφη από κολεόπτερο των γλυκών νερών. Αυτό διακρίνεται και από την διχαλωτή ουρά που έχουν οι μικρές σιλικόνες στο τελείωμά τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλες μόνο για ψάρεμα στα γλυκά νερά. Ας μην ξεχνούμε ότι το συντριπτικό ποσοστό των σιλικόνων που δουλεύουν στην θάλασσα έχουν σχεδιασμό για τα γλυκά νερά.

sakura-slit-finesse-softbaits-carpmatchfishing

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας ειδικής φόρμουλας με φερομόνες και προσελκυστικά, που κάνουν αυτές τις σιλικόνες πολύ ελκυστικές, σε όλα τα διαφορετικά περιβάλλοντα, θάλασσας και γλυκών νερών.

Εμφανισιακά επίσης μοιάζουν και σκουλήκι, αλλά και με μικρό ψάρι, χάρη στην διχαλωτή ουρά. Το αρμάτωμά τους γίνεται με μικρή μολυβοκεφαλή, εμείς τις ψαρέψαμε με βάρη από 3-5 γραμμάρια.

sakura-softbaits-slit-finesse-pack-carpmatchfishing

Εαν τις προσέξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι υπάρχει μια γραμμή παράλληλα με το σώμα τους, ένδειξη ότι μπορούν να αρματωθούν κανονικά και με αγκίστρι τύπου offset.  Η συσκευασία της Sakura είναι αεροστεγής, κλείνει με εσωτερικά straps, και οι σιλικόνες βρίσκονται σε εσωτερικό πλαστικό κάλυμμα, που επίσης κλείνει ερμητικά, για να μην χάνουν τα αρώματά τους. Κάθε συσκευασία περιέχει 12 μικρές σιλικόνες.

Τεστ ψαρέματος

Δοκιμάσαμε όλο αυτό το εξοπλιστικό πακέτο σε ένα πολυψαρεμένο τόπο στην Αθήνα, με στόχο τα μελανούρια και τους σαργούς της περιοχής. Ναι, καλά διαβάζετε για σαργούς, διότι είναι ένα θήραμα που βρίσκεται στο πεδίο του light rock fishing, και μπορεί να ψαρευτεί με αρκετή εξειδίκευση. Για αυτό το σκοπό επιστρατεύτηκαν τα σιλικονούχα δολώματα της Sakura , τα Slit Finesse.

sakura-slit-finesse-hooked-carpmatchfishing

Πρόκειται για ένα τεχνητό δόλωμα, που λόγω χρώματος και μεγέθους, δουλεύει άψογα σε μικτούς βυθούς, με πέτρες και φύκια. Τα ψάρια της περιοχή το περνάνε για μικρό πετρόψαρο,ή σκουλήκι, και συχνά του επιτίθενται.Συγκεκριμένα είδαμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στους σαργούς.

Για να ψαρέψουμε όμως με αυτά τα δολώματα, έπρεπε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, όπως τα παρόντα της δοκιμής μας. Με το καλάμι Sportism Neo, τον μηχανισμό Silver Code FD 1005, λεπτό νήμα 0,08 χιλιοστά και μολυβοκεφαλή στα 5 γραμμάρια, πετυχαίνουμε μια ασυναγώνιστη πλευση, ικανή να ξεγελάσει τα μεγαλύτερα ψάρια.

sakura-sargos-lrf-equipment-all-carpmatchfishing

Ακόμη και οι σαργοί το χτυπάνε, είτε για φαγητό, είτε για να προστατέψουν την περιοχή τους. Η κίνηση όταν κάνουμε απαλές κινήσεις κοντά στον βυθό, προσομοιάζει πολύ με αυτή του σκουληκιού, αφού η κίνηση της σιλικόνης με την ουρά της είναι απόλυτα φυσική.

Στην πρώτη επαφή με το καλάμι, διαπιστώσαμε την έντονη γρήγορη δράση του( fast action), που προσδίδει άμεση κίνηση στα πολύ ελαφριά τεχνητά δολώματα.

sakura-equipment-lrf-rod-sargos-sfaltos-carpmatchfishing

Παρόλο που έχει casting weight 0,9-7 gr, το καλάμι δείχνει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη, από τα κλασικά καλάμια της κατηγορίας του. Αυτό γιατί έχει fast δράση και η μύτη του είναι tubular( σωληνοειδής) και όχι solid.

Η καμπύλη του καλαμιού είναι πολύ γραμμική και δεν λυγίζει μόνο στην μύτη του, σε μεγάλα φορτία. Την καλύτερη πάντως πλεύση την πετύχαμε με μολυβοκεφαλές από 3-5 γραμμάρια. Πολύ θετικά επίσης στοιχεία είναι η ποιοτική βάση Fuji ΙΡS, και οι επίσης Fuji οδηγοί του, τύπου alconite.

sakura-reel-seat-sportism-neo-lrf-rod-carpmatchfishing

Εγγυώνται ομαλό ξετύλιγμα του νήματος, χωρίς εμπόδια και τούφες. Η βάση Fuji κρατάει σωστά και γερά τον μηχανισμό, χωρίς κουνήματα και "τζόγο". Η κοντή του λαβή είναι σύμμαχος στα τινάγματα τύπου jerk/twitch και δεν διαπιστώσαμε προβλήματα και απώλεια πλεύσης.

Στα ψαρέματα που κάναμε χρησιμοποιήσαμε τις σιλικόνες Slit Finesse, μικρά minnows, vibration lures, τεχνητούς γόνους καλαμαριού και καλαμαριέρες μέχρι 2,5 egi.

 sargos-sakura-lrf-light-rock-fishing-equipmwnt-carpmatchfishing

Ο μηχανισμός, παρόλο που είναι αρκετά οικονομικός, μας άφησε καλές εντυπώσεις, τόσο για την απαλή/ομαλή περιστροφή, όσο και για τα προοδευτικά φρένα, και την ποιότητα κατασκευής του. Εαν μπορώ να βρω κάποιο μειονέκτημα, αυτό θα ήταν η χωρητικότητα της μπομπίνας, που χρειάζεται αρκετή ποσότητα νήματος για να γεμίσει όσο πρέπει. Εμείς όμως έχουμε συνηθίσει το λεγόμενο "backing", δηλαδή το γέμισμα με παλιό νήμα/πετονιά της μπομπίνας, για να χωρέσει ομαλά τα μέτρα του νήματος/πετονιάς της προτίμησής μας.

Mε τις σιλικόνες Slit Finesse να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των σαργών, τα ψαρέματα κύλησαν ομαλά, και κυρίως τεστάρωντας το καλάμι σε απότομα και δυνατά τραβήγματα. Δεν μας πρόδωσε στους αρκετά ευμεγέθεις σαργούς για την περιοχή και την τεχνική, ενώ εκεί που το καλάμι έφτανε οριακά κυρτωμένο, ο μηχανισμός έδινε τα σωστά φρένα για να κουραστεί το ψάρι.

sargos-sakura-blank-lrf-rod-sportism-neo-carpmatchfishing

Σε μελλοντικά ψαρέματα θέλω να τεστάρω το καλάμι περισσότερα και στα καλαμάρια/σουπιές, ειδικά με μικρές καλαμαριέρες μέχρι 2,5 egi. Στις δοκιμές μας δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ούτε στις βολές, ούτε στην κίνησή τους, ούτε στο τράβηγμα των καλαμαριών,όταν φυσικά επικρατεί ήρεμη θάλασσα και όχι δυνατά ρεύματα (οι μικρές καλαμαριέρες δεν μπορούν να κολυμπήσουν σωστά σε αυτές τις συνθήκες). Επίσης θέλω να δοκιμάσω το σετ σε ψαρέματα στα γλυκά νερά, ειδικά για πέστροφες σε ποτάμια, χρησιμοποιώντας μικρά τεχνητά και πεταλούδες.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα σωστό εξοπλιστικό πακέτο, με ποιότητα κατασκευής και σωστή τιμή για την τεχνική του Light Rock Fishing(LRF),που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαφορετικά ψαρέματα (eging,ultra light spinning), με μεγάλες αξιώσεις.

Sakura-logo-black-carpmatchfishin

Για περισσότερες πληροφορίες:

en-plo-logo-carpmatchfishing

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:

Εν πλω-Χρήστος Καλαιτζής

Δημοσθένους 39, Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310-752359/2310-752169

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.