Νέες απαγορεύσεις για την ερασιτεχνική αλιεία, άρθρο ΣΟΚ για χιλιάδες ψαράδες-δελτίο τύπου από τον σύλλογο "Σκίρων"

apagoreysi-erasitexnikis-alieias-carpmatchfishing.gr

Νέες απαγορεύσεις για την ερασιτεχνική αλιεία, άρθρο ΣΟΚ για χιλιάδες ψαράδες-δελτίο τύπου από τον σύλλογο "Σκίρων"

Αγαπητά μέλη καλησπέρα, έφτασε λοιπόν η στιγμή που θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αγάπη μας για την θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα με ελεύθερη κατάδυση! Μετά απο τόσα σεμινάρια και το άκουσμα απο όλους τους εισηγητές των σεμιναρίων για την ανάγκη ύπαρξης των συλλόγων με σκοπό την μαζική φωνή προς τα έξω και την χρήση του συλλόγου ώς όπλο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων μας.
Όπως θα γνωρίζετε ήδη οι περισσότεροι, με το άρθρο 43 που βρίσκεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα απο την κυβέρνηση θίγονται άμεσα τα συμφέροντα τόσο των ιδιοκτητών σκαφών αλλά και τα δικαιώματα για την ερασιτεχνική αλιεία!

 

 


Σας παραθέτουμε το άρθρο απο τη σελίδα Boat & Fishing - Ψάρεμα και Σκάφος http://www.boatfishing.gr/nea-adeia-erasitechnikis-alieias.../

Υπόμνημα για την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του Άρθρου 43
του νέου Σχεδίου Νόμου

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του Άρθρου 43 του Σχεδίου Νόμου «ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».
Το άρθρο αυτό θίγει εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτεχνών αλιέων και καταστρέφει χιλιάδες εργαζόμενους (ναυπηγεία, εισαγωγείς σκαφών, ναυτιλιακών οργάνων, μηχανών θαλάσσης, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ειδών αλιείας, παροχής υπηρεσιών, καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα). Τούτο γιατί:

1. Τα όρια του μήκους του σκάφους και των ιπποδυνάμεων κινητήρα να είναι ελεύθερα.
Το ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος ήδη υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς που αφορά: α. τα αλιευτικά εργαλεία (πολύ λιγότερα για τους ερασιτέχνες) β. τα είδη προς αλίευση (πολύ λιγότερα για τους ερασιτέχνες) γ. τις ποσότητες των αλιευμάτων (έως πέντε κιλά) ανεξάρτητα από το μήκος ή την ιπποδύναμη του σκάφους.
Συνεπώς ο περιορισμός όσον αφορά το μήκος και την ιπποδύναμη δεν έχει κανένα νόημα παρά να:

  • «Τιμωρήσει» με αποχή από την ερασιτεχνική αλιεία τους ήδη ιδιοκτήτες σκαφών μήκους ή ιπποδύναμης εκτός των ορίων που τίθονται.
  • Να εξαναγκάσει σε πώληση του σκάφους τους σε εξευτελιστικές τιμές μιας και κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για ένα σκάφος με το οποίο δεν μπορεί να ψαρεύει στις διακοπές του.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ οι περιορισμοί αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα:
Α) Σημαντική μείωση και καταστροφή του κλάδου των κατασκευαστών και εισαγωγών σκαφών και ναυτιλιακών, ναυπηγείων, μηχανικών ναυτικών θαλάσσης, πάρκινγκ σκαφών, λιμενικά ταμεία, εταιριών εκμίσθωσης σκαφών και του ναυτικού τουρισμού σε απομακρυσμένα και όχι τόσο δημοφιλή τουριστικά σημεία κλπ.
Β) Σημαντική μείωση των εσόδων του κράτους από καύσιμα, φόρους που αφορούν το σκάφος (θυμίζουμε το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πρόσφατα επιβλήθηκε), πωλήσεις σκαφών, ναυτιλιακών, ειδών αλιείας, και λοιπών δραστηριοτήτων που αφορά τη θάλασσα και το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Γ) Αυξάνει σημαντικά την ανεργία στους παραπάνω κλάδους (βλέπε Β. – Γ.)
Δ) Δεν έχει καμία λογική στη βάση της προστασίας και διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων.
 
2. Άμεση απόσυρση των υποπαραγράφων 1.στ) και 1.ζ) γιατί:
Α) Με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο μπορεί ο εκάστοτε υπουργός χωρίς περιορισμούς να αποφασίζει για το μέλλον της ερασιτεχνικής αλιείας, δραστηριότητας που είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με τη κουλτούρα, το πολιτισμό και το δέσιμο του Έλληνα με τη θάλασσα, χωρίς να έχει την απαραίτητη και σωστή πληροφόρηση, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: κανένας φορέας ερασιτεχνικής αλιείας δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του για ένα θέμα τόσο σημαντικό.)
Β) Η θάλασσα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός που μπορεί να απαγορεύει και να επιτρέπει κατά την βούλησή του είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες.
3. Το κόστος για την εγγραφή στο μητρώο σκαφών, και την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους θα πρέπει να πληρώνεται στην αρχή, και κάθε δύο χρόνια να ανανεώνεται με ένα συμβολικό παράβολο όπως πριν το 2014 (Θυμίζουμε: Για τους πρώτους 10 ΗΡ, 29,34 Ευρώ, για τους υπόλοιπους 1,47 Ευρώ / HP). Ο ιδιοκτήτης σκάφους πρόσφατα επιβαρύνθηκε με το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (780 ευρώ πάνω από 5 μέτρα!) αναγκάζοντας πολλούς να το πουλήσουν.
Το κράτος οφείλει να δράσει κατά της παράνομης αλιείας και της υπεραλίευσης σε συνολικό επίπεδο, να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι να επιτίθεται σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών η οποία στη πλειονότητά τους υπερασπίζονται τη θάλασσα.
Περιορισμοί και απαγορεύσεις σε είδη που κινδυνεύουν ή περιόδους, να ισχύουν και για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες και όχι όπως προτείνεται μόνο για ερασιτέχνες.
Είναι υποκριτικό στο όνομα της προστασίας να μπαίνουν απαγορεύσεις στους ερασιτέχνες και όχι στους επαγγελματίες. Είναι γνωστό σε όλους ότι η πιο μεγάλη μείωση σε ιχθυαποθέματα παρατηρείται στον τόννο, την σαρδέλα και τον γαύρο, είδη που δεν ψαρεύονται από ερασιτέχνες γιατί είναι αδύνατον λόγω των εργαλείων.
 Η θάλασσα χωρίς τους ερασιτέχνες θα γίνει ένα απέραντο "εργοστάσιο" παράνομης αλιείας, όπως γίνεται σε όλες τις απομακρυσμένες βραχονησίδες. Αν υπάρχει η θέληση για να παταχθεί η υπεραλίευση, άλλες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Είμαστε στη διάθεσή σας για προτάσεις. Λέμε όχι στη κατάργηση της ερασιτεχνικής αλιείας - δεν επιτρέπουμε να ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα.
Απαιτούμε την ενημέρωση και συμμετοχή των φορέων της ερασιτεχνικής αλιείας στα θέματα που αφορούν την αλιεία και την θάλασσα γενικότερα. Ανήκει σε εμάς και τα παιδιά μας.


Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Υποβρυχίου Κυνηγιού Βορειοδυτικής Ελλάδος “ΣΚΙΡΩΝ” ένας απο τους μεγαλύτερους ενεργά και εγγεγραμμενους στη ΕΟΥΔΑ συλλόγους της Ελλάδος καλεί όλους τους ερασιτέχνες αλιείς παράκτιους και μή όπως και όλα τα μέλη του συλλόγου μας και όλους τους υποβρύχιους κυνηγούς που δέν είναι εγγεγραμμένοι στον σύλλογό μας στην συζήτηση που θα γίνει την Δευτέρα στα Ιωάννινα και ώρα 18:00 σε σημείο που θα αναφερθεί σε αυριανό e-mail.

485552 531566083655160 562581517278006305 n

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε παντού την εκδήλωση αυτή, ώστε να μαθευτεί σε όσους περισσότερους ερασιτέχνες αλιείς γίνεται. Ελπίζουμε στην μαζική προσέλευση σας ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας και να συζητήσουμε τους τρόπους αντίδρασης στην σειρά απαγορεύσεων που φαίνονται οτι έρχονται!
Επίσης σας καλούμε να ψηφίσετε και να στηρίξετε την Online συλλογή υπογραφών κατάργησης του άρθρου 43 στην ακόλουθη σελίδα:
https://secure.avaaz.org/.../Ypoyrgos_Agrotikis_Anaptyxis_k.../...
Εκ του Δ.Σ.
“ΣΚΙΡΩΝ”

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.