Δεν έχουν όρια οι παράνομοι επαγγελματίες αλιείς στον Αμβρακικό κόλπο!

ektos orion h paranomi alieia ston amvrakiko kolpo carpmatchfishingΣυντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr

Όπως είναι γνωστό, η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μετά και την δημοσιοποίηση για την ανώτερη διατροφική αξία της γαρίδας του Αμβρακικού και την προσπάθεια να είναι προιόν Π.Ο.Π, καθώς και της σαρδέλας, παράνομοι επαγγελματίες έχουν ξεχυθεί για τον αγώνα του παράνομου μεροκάματου!

Μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών, με σβησμένα φώτα και μηχανές για να μην κινήσουν υποψίες, «οργώνουν» τον βυθό, αφανίζοντας τον γόνο της γαρίδας «γάμπαρη» του Αμβρακικού, η οποία γεννιέται και αλιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα στον κόλπο, ενώ το μήκος της φτάνει τα 20 εκατοστά.
Σύμφωνα με τους αλιείς, αλλά και τις καταγγελίες των τοπικών βουλευτών, πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα παράνομης αλιείας, το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και καραμπίνες για να εκφοβίσει τους επαγγελματίες, ενώ σημειώνονται και απειλές κατά της ζωής τους.

 

Οι αλιείς τονίζουν ότι έπειτα από επανειλημμένες σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια. Σε όλο τον Αμβρακικό κόλπο, στα τριγυρω αρδευτικά κανάλια, στα χωριά του κάμπου,  υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες βάρκες (γαίτες,πριάρια, κορίτο), οι οποίες κάθε μέρα ξεχύνονται στον Αμβρακικό κόλπο, με τρατάκια, δίχτυα, νταούλια, και κάθε λογής παράνομο μέσο, για να εξαφανίσουν οτιδήποτε κολυμπάει.

paranomes varkes gaites amvrakikos carpmatchfishing

Όλα αυτά τα χρόνια της παράνομης αλιείας, η παραγωγή αλιευμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, αφού τα κυκλώματα ψαρεύουν ακόμα και στην περίοδο της γονιμοποίησης, τον Αύγουστο. Τα λιμεναρχεία, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, πραγματοποιούν ελέγχους και ανακαλύπτουν συνεχώς παράνομα εργαλεία που εντοπίζονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί αυτοί που τα τοποθετούν.

Δεκάδες είναι οι παραβάσεις που βεβαίωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, μετά από συνεχείς ελέγχους στον Αμβρακικό, προκειμένου να βάλει φρένο στην παράνομη αλιεία της γαρίδας.

gabari garida amvrakikou kolpou carpmatchfishing

Από τα στοιχεία του λιμενικού σε προηγούμενο έτος και σε μήνα αυστηρής απαγόρευσης της αλιείας, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις ενώ κατασχέθηκαν ένα απαγορευμένο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο τύπου μηχανότρατας (τρατάκι), δύο ζεύγη κωνικών δικτυωτών σάκων «νταούλια» χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, 360 μέτρα δίχτυα μονόκλωνα μεσηνέζας (των οποίων απαγορεύεται η χρήση) καθώς και 100 μέτρα δίχτυα απλάδια.

paranomi alieia garidas amvrakikos trataki carpmatchfishing

Επίσης κατασχέθηκαν 23 κιλά γαρίδες, εννέα κιλά διάφορα ψάρια(τσιπούρες, κέφαλοι, γλώσσες κλπ) τα οποία εδόθησαν προς κατανάλωση σε ευαγή ιδρύματα της πόλης και 103 άτομα οστράκων του απαγορευμένου είδους πετροσωλήνα, το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση και έχει απαγορευτεί η αλίευση σε όλη την επικράτεια.

Επανειλημμένα οι Αλιευτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Αμβρακικού έχουν καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, και ερωτήσεις έχουν φτάσει μέχρι και την βουλή. Όπως τονίζουν τα συρόμενα εργαλεία σαρώνουν τον γόνο άλλων ψαριών και καταστρέφουν το πολύτιμο για τη θαλάσσια ζωή πλαγκτόν, ενώ μόλις οι λαθραλιείς αντιληφθούν το σκάφος του Λιμενικού, κόβουν από την τράτα το συρόμενο εργαλείο εγκαταλείποντας το στο βυθό και απομακρύνονται αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, ανάμεσα σε κανάλια, κόλπους, και άλλες κρυψώνες.

amvrakikos kolpos paranomoi psarades carpmatchfishing

Όπως ανακοινώθηκε προσφατα από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, κατά τις πρωινές ώρες της 28-02-2019, κατελήφθη επαγγελματίας αλιέας να αλιεύει με το υπό την διακυβέρνησή του αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος με απαγορευμένο αλιευτικό εργαλείο - δίχτυ monofilament (μονόκλωνη μεσινέζα) μήκους περίπου τριακοσίων (300) μέτρων, το οποίο κατασχέθηκε και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Αλιευτικού Κώδικα.

paranoma dixtya amvrakikos kolpos carpmatchfishing

Επί του ανωτέρω εργαλείου βρέθηκε αλίευμα συνολικού βάρους δέκα κιλών, το οποίο κατασχέθηκε και διατέθηκε σε ευαγή ιδρύματα περιοχής. Κατά του επαγγελματία αλιέα βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας.

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.