Η ημισταθερή αρματωσιά με sleeves κατά του μπερδέματος-semi fixed lead system rig with anti tangle sleeves-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Semi-fixed-lead-system-with-sleeves-rig-carpmatchfishingΗ ημισταθερή αρματωσιά με sleeves κατά του μπερδέματος-Semi fixed lead system rig with anti tangle sleeves-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Του Δημήτρη Σφαλτού
Κλασική και λιτή στα εξαρτήματα αρματωσιά, πρόκειται για μια παραλλαγή της συρόμενης (Run rig lead system), αλλά σε αυτή την περίπτωση το βαρίδι με το στριφτάρι του σφηνώνει πάνω σε ένα anti tangle sleeve.

Αυτή η αρματωσιά ανήκει στις ημισταθερές, δηλαδή σε αυτές που το βαρίδι μετακινείται όταν ασκηθεί σημαντική δύναμη και πίεση, κατά το κάρφωμα του κυπρίνου. Είναι πολύ απλή στην κατασκευή της, χρειάζεται ένα οδηγό κατά του μπερδέματος (solid tube, leadcore, anti tangle tube ή snag leader), δύο anti tangle sleeves και ένα παράμαλο με στριφτάρι , κατά προτίμηση coated. Τα δύο sleeves σφηνώνουν ερμητικά πάνω στους κρίκους του στριφταριού του παράμαλου, και δημιουργούν έναν μακρύ αποστάτη.

Η ημισταθερή αρματωσιά με sleeves δεν είναι και η πιο αεροδυναμική του carpgishing, το βαρίδι στροβιλίζεται αρκετά συχνά κατά τη βολή, και συστήνεται να χρησιμοποιείται για ψάρεμα σε μεσαίες αποστάσεις. Για την καλύτερη λειτουργία της αρματωσιάς συστήνονται τα σταθερά με στριφτάρι βαρίδια πεπλατυσμένο αχλάδι (flat pear),τετράγωνο αχλάδι (square pear) , και πεπλατυσμένο βαρίδι με ακίδες (grip lead).

Τα βαρίδια για να μην έχουμε προβλήματα στην βολή, τα εφοδιάζουμε με ένα σωληνάκι (sleeve) για να καλύψουμε τον κρίκο και το στριφτάρι τους.

 

Επειδή τέλος πολλά βαρίδια για το ψάρεμα του κυπρίνου κατασκευάζονται με μεγάλους κρίκους στο στριφτάρι τους, υπάρχει η περίπτωση να διαπερνούν και να γλιστρούν εύκολα από την σφήνα sleeve, και να διαταράσεται η ομαλή λειτουργία της αρματωσιάς.

semi-fixed-lead-system-rig-with-anti-tangle-sleeves-carpmatchfishing

Σε τέτοιες περιπτώσεις βαριδιών βάζουμε στο πίσω μέρος του στριφταριού του παραμάλου μια σφήνα τύπου tail rubber, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν το κλιπ ασφαλείας (Safety lead clip system). Για να λειτουργήσει η αρματωσιά σωστά, θα πρέπει το βαρίδι να σφηνώνει ερμητικά πάνω στο sleeve και να μετακινείται με δυσκολία.

Στην φωτογραφία της συγκεκριμένης αρματωσιάς έχουμε τοποθετήσει sleeves στο χρώμα του χώματος (gravel sleeves), οι οποίες παρουσιάζουν και μια διακριτική διαφάνεια, για να κατανοήσετε καλύτερα τα εξαρτήματα και την εφαρμογή τους.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.