Ψάρεμα μουρμούρας με casting στην καρδιά του χειμώνα!
Του Νίκου Ιώβη
Φωτογραφίες:Νίκος Ιώβης
Η μουρμούρα είναι ξεκάθαρα ένα από τα κυριότερα θηράματα του παράκτιου ψαρά ,σε όποιο επίπεδο τεχνικά και αν βρίσκεται. Είναι ένα ψάρι που μπορεί να σου προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, και αξέχαστες εμπειρίες.
Ναι, αυτές τις ατάκες τις έχουμε ακούσει για πολλά άλλα είδη. Γιατί όμως και στη μουρμούρα;
Το ποιά είναι η μουρμούρα σαν ψάρι όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε και αν όχι, τα περισσότερα άρθρα αναφέρουν τα χαρακτηριστικά της σε στυλ copy- paste από τη wikipedia. Σε αυτό φυσικά δε θα το δώσουμε μεγάλη σημασία, γιατί σκοπός μου είναι να σας περάσω μέσα από τις παρακάτω παραγράφους το συναίσθημα που αποκομίζουμε όταν ψαρεύουμε αυτό το ψάρι.
Βασικό στοιχείο είναι ότι η μουρμούρα κινείται σε κοπάδια που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμα και τα 100 μέλη. Και εκεί ακριβώς στοχεύουμε. Όταν πάμε λοιπόν σε μια παραλία που ξέρουμε ότι «κρατάει» μουρμούρες ,θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ψάρεμα αγχώδες, γρήγορο και με πιθανότητα να ψαρεύουμε πολλά ψάρια σε λίγο χρονικό διάστημα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα ψάρια θα τα βρούμε μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή ή την ώρα που θα πάμε για ψάρεμα. Γι αυτό χρειάζεται αρκετή υπομονή, γνώση του τόπου και αρκετές ώρες δίπλα στη παραλία. Δεν σημαίνει ότι με το που βγει η πρώτη μουρμούρα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό προϋποθέτει κάποιες έξτρα παραμέτρους που θα αναλύσω παρακάτω.
Συνήθως τις πετυχαίνουμε κατά κοπάδια από τέλη φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης ,και λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι υπόλοιπες ώρες της ημέρας δεν κάνουν για το ψάρεμα της. Όταν τα ψάρια βρεθούν στη ψαρεύτρα μας ,οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι γρήγορες ,για να μπορέσουμε να τις κρατήσουμε όσο περισσότερο δυνατόν γίνεται κοντά στα καλάμια μας.
Εξοπλισμός
Όλοι λίγο πολλοί έχετε διαβάσει σε άλλα άρθρα για το τι καλάμια και μηχανισμούς χρειαζόμαστε … Δεν θα σταθώ, ούτε πρόκειται να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Η γενική σκέψη είναι ότι δεν χρειάζεται υπερβολές…. Τηλεσκοπικά, τρίσπαστα, ή light δίσπαστα καλάμια με μαλακές μύτες και μηχανισμοί έως 5000, είναι αρκετοί για να μας βοηθήσουν στο συγκεκριμένο ψάρεμα.
Σίγουρα τα βαρίδια μας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα καλάμια μας,που απ’ τη στιγμή που μιλάμε για, μαλακά με beach ledgering χαρακτήρα το βάρος τους δεν θα ξεπερνά τα 100-120 γραμμαρια. Τα παράμαλλα μας καλό είναι να είναι διπλάρια με ψιλή πετονιά από 0,18 ως και 0,25mm και τα αγκίστρια νούμερο έως 4. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι 6-8 για σκουλήκια λεπτά και για μονοδόλια περίπου Νο4.
Αναγνώριση βάθους
Θα πρέπει να μπορέσουμε να καταλάβουμε σε πιο ύψος και σε πιο βάθος της παραλίας βρίσκονται τα ψάρια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε βολές κατευθείαν μέσα στο κοπάδι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στήνοντας τα καλάμια μας ,ώστε να ψαρεύουν σε όλα τα βάθη. Γιατί αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε 1-2 καλάμια με βολές σε διαφορετικά βάθη, και γιατί όχι και κάποιο καρουλάκι με βολές έως δέκα μέτρα. Πολλές φορές τα ψάρια είναι μπροστά στα πόδια μας στην πρώτη αποχή, λίγο πιο μακριά που σκάει το κύμα.
Πως θα αντιληφθούμε το κοπάδι
Οι ειδοποιητές τύπου μαϊμουδάκι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις καταλάβεις. Η μουρμούρα έχει το εξής χαρακτηριστικό. Ρουφάει το δόλωμα, το πιπιλάει και πολύ συχνά βγαίνει με το δόλωμα στο στόμα προς τα ρηχά. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν δούμε τους ειδοποιητές μας να πέφτουν και να ξαπλώνουν στην άμμο.
Το ψάρι τότε είναι επάνω και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ένα απαλό κάρφωμα, μήπως και δεν το έχει καταπιεί και υπάρχει πιθανότητα να το φτύσει. Σε περίπτωση που οι ειδοποιητές ανέβούν απότομα προς τα επάνω ,τότε το ψάρι είναι ήδη πιασμένο και δείχνει ότι αν υπάρχουν ψάρια είναι σε συναγωνισμό για την λήψη τροφής. Είναι επομένως λαίμαργα και αυτό κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας, γιατί θα φάνε ότι δόλωμα ρίξουμε.
Συνήθως όταν πέσουμε σε κοπάδι με μουρμούρες είναι δύσκολο να χειριστούμε εύκολα πολλά καλάμια ,γιατί τα ψάρια ορμάνε με το που πέσει το βαρίδι στο βυθό. Εκεί θα πρέπει να δουλεύουμε λιγότερα καλάμια για να κάνουμε πιο γρήγορα βολές ,έτσι ώστε να κρατήσουμε τα ψάρια όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στη ψαρεύτρα μας.
Τα δολώματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε
Βασικός παράγοντας είναι το δόλωμα…. Σίγουρα αν πετύχουμε ένα πεινασμένο κοπάδι ότι δόλωμα και να βάλουμε η επιτυχία είναι δεδομένη (μέχρι και με σιλικονούχα ή αμυλούχα σκουλήκια). Αν όμως τα πράγματα είναι πιο νωχελικά θα πρέπει να έχουμε ποικιλία δολωμάτων, για να μπορέσουμε να βρούμε τις ορέξεις τους.
Καλό λοιπόν είναι να έχουμε προμηθευτεί 2-3 διαφορετικά σκουλήκια και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε την σωλήνα. Σκουλήκια όπως μακαρόνι/τριχιά, μαύρο θηκαρίσιο είναι στο νο1 της λίστας. Πολλές φορές την παρτίδα μπορεί να την κερδίσει ακόμα και το μπαλαντέρ των δολωμάτων, ο ακροβάτης.
Που θα πρέπει να επικεντρωθούμε
Οι μουρμούρες σίγουρα από τόπο σε τόπο εμφανίζονται σε διαφορετικές εποχές… Με βάση όμως δεδομένα 4χρονών, ημερολογιακών σημειώσεων που κρατάω, κατέληξα με αρκετά μεγάλο ποσοστό σιγουριάς, ότι τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα τα ψάρια αυτά εμφανίζονται κοντά στη πανσέληνο, με καλό καιρό, ή άπνοια. Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει όταν η θάλασσα αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει ,δηλαδή τους μήνες (Οκτώβριο-Νοέμβριο), αλλά και όταν η θάλασσα έχει τη πιο κρύα θερμοκρασία του χρόνου (Μάρτιο -Απρίλιο- Μάιο).
Επίλογος
Το ψάρεμα της μουρμούρας όπως ανέφερα και στην αρχή μπορεί να είναι παρεξηγημένο για πολλούς ,αλλά είναι ένα ψάρεμα με μεγάλες συγκινήσεις. Αυτό έχει να κάνει επειδή όλοι αυτοί που ψαρεύουν σε παραλίες σε ένα μεγάλο ποσοστό πάνε για λίγα ψάρια , αλλά μεγάλου μεγέθους.
Στη μουρμούρα αυτά τα δύο μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι το αποτέλεσμα είναι σε περίπτωση που βρούμε το κοπάδι να καταφέρουμε να βγάλουμε μεγάλη ποσότητα ψαριών και πολλές φορές πολύ καλά μεγέθη, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από 1-2 τσιπούρες.