To ψαρευτικό ημερολόγιο και οι χρήσεις του στο ψάρεμα

to psareytiko imerologio kai oi xriseis tou sto psarema carpmatchfishingTo ψαρευτικό ημερολόγιο και οι χρήσεις του στο ψάρεμα

Του Νίκου Ιώβη

Φωτογραφίες:Νίκος Ιώβης, Τάσος Μπύρος

Το ψαρευτικό ημερολόγιο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μας δίνει πολλές εποχιακές πληροφορίες, και στοιχεία για να βελτιώνουμε κάθε χρόνο την τεχνική μας. Δεν γνωρίζω πόσοι απ’ όλους εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε σκεφτεί να ξεκινήσετε κάτι τέτοιο, ή πόσοι από σας διαθέτετε ένα.

Το τι είναι το ψαρευτικό ημερολόγιο, που μπορεί να βοηθήσει, αλλά και πώς θα πρέπει να είναι η δομή του, θα προσπαθήσω να το αναπτύξω σε αυτό το άρθρο.

 

 


Θα ξεκινήσω από τα βασικά για να σας βάλω στη νοοτροπία αλλά και να σας δείξω τη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει ένα τέτοιο ημερολόγιο.
Ασχολούμαι χρόνια με το ψάρεμα και σε συνδυασμό με το ότι μου αρέσει η στατιστική ,αλλά και κάποιες συζητήσεις που είχα πριν χρόνια με κάποιους άλλους εραστές του είδους εντυπωσιάστηκα όταν άκουσα σχετικά με το ψαρευτικό ημερολόγιο. «Δεν είναι τίποτα φίλε μου είπαν, ένα τετράδιο ημερομηνία, το μέρος και τα ψάρια που έβγαλες, έτσι θα έχεις μια σφαιρική εικόνα για τα ψαρέματα σου».

KO

Έτσι λοιπόν μπήκα στο τρυπάκι να ξεκινήσω και εγώ ένα. Τα πρώτα ψαρέματα ξεκίνησαν να γράφονται αρχές του 2015, πολύ μπακαλίστικα και με λίγες πληροφορίες. Δεν γνώριζα πολλά και έτσι προσπαθούσα από συζητήσεις να μπορέσω να καταλάβω τι θα πρέπει να προσθέσω ,έτσι ώστε να με βοηθήσει περισσότερο αυτό το τετράδιο στα μελλοντικά ψαρέματα. Ύστερα λοιπόν από 4 χρόνια μπορώ να πω ότι με έχει βοηθήσει αρκετά και μάλιστα σε σημείο να κάνω μεγάλες ψαριές σε συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, κάθε χρόνο τις ίδιες περιόδους. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε και να σας βάλω μέσα από τα δικά μου μάτια στη νοοτροπία το να κρατάμε ένα ψαρευτικό ημερολόγιο.

Ημερομηνία

Από τα πιο σημαντικά, σε ένα ημερολόγιο είναι η ημερομηνία του ψαρέματος, για αυτό λέγεται και ημερολόγιο. Βέβαια μεγαλύτερη βάση θα πρέπει να δώσουμε στο μήνα γενικά και όχι στις ημέρες, καλό είναι όμως να τις κρατάμε κι αυτές.

psareytiko imerologio casting carpmatchfishing

Σ’ αυτό θα μας βοηθήσουν άλλα στοιχεία που θα αναφέρουμε πάρα κάτω.

Ατμοσφαιρική Πίεση

Ατμοσφαιρική πίεση, HpA, παλίρροια ,αλλά και θεωρεία solunar, είναι λέξεις που στο «ψάξιμο» για να προσθέσω πραγματάκια στο ημερολόγιο τα άκουγα πολύ συχνά έτσι αποφάσισα να προσθέσω την ατμοσφαιρική πίεση κάτι που μπορούσα μόνο από συγκεκριμένα site να τη βρω. Με το καιρό άρχισα να ψάχνω περί τίνος πρόκειται. Αρκετά άρθρα ξένα, ελληνικά ώρες μέσα σε forums.

sikios casting carpmatchfishing

Ο καιρός περνούσε και εγώ συνέχιζα να σημειώνω όμως ύστερα από 5 χρόνια και όταν τα έβαλα κάτω να δω αν μπορεί να μου δώσει κάποια στοιχεία το αποτέλεσμα ήταν 0. Ναι 0 και το λέω με αρκετή σιγουριά. Ο λόγος, προσπάθησα να δικαιολογήσω γιατί πολλοί ψαράδες ασχολούνται με την ατμοσφαιρική και γιατί σε μένα δε δουλεύει. Έτσι κατέληξα στο εξής συμπέρασμα στο ότι μιλάμε για έναν μύθο. Τουλάχιστον για τα δικά μας νερά (Ιόνιο-Αιγαίο Πέλαγος). Το πέλαγος μας θεωρείται κλειστή θάλασσα αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο με την θεωρία του Solunar που έχει να κάνει άμεσα με την ατμοσφαιρική πίεση. Μιας και δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα ψαρέματα μας τόσο όσο σε μια ανοιχτή θάλασσα, όπως ο ωκεανός. Ένα δεδομένο που πραγματικά δεν θα σας βοηθήσει και τόσο σε μια ψαρευτική σας εξόρμηση. Μπορεί μάλιστα να σας στείλει για ψάρεμα νομίζοντας ότι θα έχετε μια καλή ψαριά και το αποτέλεσμα να είναι άκρως αποθαρρυντικό.

paralia night casting carpmatchfishing

Σελήνη

Η σελήνη ταυτίζεται άμεσα με τη θεωρία του κύριου Solunar και εδώ ήταν το μεγάλο πάτημα να είναι από τα πρώτα κριτήρια που θα βοηθήσουν στο να έχουμε μια καλή ψαρευτική εξόρμηση. Πανσέληνος και νέα σελήνη ήταν οι μέρες που υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα σε ψάρια. Μεγάλη εντύπωση μάλιστα μου έκανε η υπερπανσεληνος, που μου έδωσε μια από τις μεγαλύτερες μου ψαριές, εκεί ήταν μάλιστα που αγάπησα το ψάρεμα με πανσέληνο.

lavraki casting psareytiko imerologio carpmatchfishing

Ψαρέματα 2-3 μέρες πριν και μετά τη πανσέληνο το έχετε ακούσει ότι είναι στα τοπ ,και δουλεύει περισσότερο χειμώνα (και με ένα έξτρα tip το ότι θα πρέπει να φαίνεται ,να μην έχει συννεφιά). Η νέα σελήνη κύριως τους καλοκαιρινούς μήνες δίνει μεγάλες πιθανότητες σε ένα καλό ψάρεμα. Ευτυχώς το φεγγάρι είναι εύκολο να το αποκωδικοποιήσεις ,ακόμα και στο εξάμηνο ημερολόγιο. Οπότε κατά τόπους θα μπορέσετε να βρείτε έναν μπούσουλα για να ακολουθήσετε.

Ώρα

Είναι ένα στοιχείο που εμένα δεν με βοηθάει και τόσο πολύ μιας και τα ψαρέματα μου είναι απογευματινά έως τις πρώτες πρωινές ώρες, έτσι δεν μπορώ να κρίνω αν άλλες ώρες τις ημέρας μπορεί να μου δώσουν ψάρια.

psareytiko imerologio 2 carpmatchfishing

Σ’ αυτό που βοήθησε αρκετά είναι ότι στο διάστημα που ψαρεύω μπόρεσα να διαβάσω την κινητικότητα των ψαριών από μέρος σε μέρος και να μπορέσω να κατανοήσω ποιες απ’ αυτές

Μέρος

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία, στην ουσία όλο το ημερολόγιο βασίζεται πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι ,μιας και έτσι θα καταφέρουμε να «διαβάσουμε» τη κάθε παραλία που ψαρεύουμε, πάντα σε βάθος χρόνου.

psareytiko imerologio paralia casting carpmatchfishing

Αυτό βέβαια θα γίνει μετά από αρκετές σημειώσεις στο ίδιο μέρος και έτσι θα αναγνωρίσουμε καλούς ψαρότοπους, θα απορρίψουμε κάποιες παραλίες αλλά και θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποτέ δουλεύει ένας τόπος, πότε θα βρούμε ψάρια και πότε θα πρέπει να τον επισκεφτούμε. Πάντα σε συνάρτηση με όλα τα προηγούμενα.

Ψάρια

Η κατηγορία αυτή είναι ξεκάθαρη. Σημειώνουμε τα ψάρια που βγάλαμε σε είδος και σε ποσότητα. Μ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε τι ψάρια και πότε μπορούμε να τα ψαρέψουμε ανάλογα με το μέρος. Φυσικά μας βοηθάει να δούμε πότε έχουμε τις καλύτερες ψαριές.

lavraki 2 casting psareytiko imerologio carpmatchfishing

Κιλά

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια υποκατηγορία με το παραπάνω στοιχείο. Είναι καθαρά μια κατηγορία που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Παρ όλα αυτά το έχω προσθέσει καθαρά και μόνο για στατιστικούς προσωπικούς λόγους. Το να μην το αναφέρουμε δεν έχει κάποια αρνητική σημασία στο ημερολόγιο μας

Καιρός

Άλλο ένα βασικό στοιχείο και για το μέρος ,αλλά και για τα ψάρια. Μιας και γνωρίζοντας τον καιρό και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θα μπορείτε να γνωρίζεται πιο εύκολα πότε είναι οι σωστές καιρικές συνθήκες για να πάτε σε μια παραλία και τι ψάρια θα βρείτε εκεί. Οπότε θα είστε προστατευμένοι κατάλληλα.

casting rod psareytiko imerologio carpmatchfishing

Από κει και πέρα μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι θα μπορεί να είναι χρήσιμο στο ημερολόγιο σας. Παραμέτρους άλλοτε σημαντικές για εσάς ή λιγότερο σημαντικές που παρόλα αυτά θέλετε να υπάρχουν. Σ' αυτές τις πληροφορίες λοιπόν εγώ έχω προσθέσει τα εξής:
Κόστος
Σ’ αυτή τη κατηγορία προσπαθώ να συγκεντρώνω και να αναφέρω τα χρήματα που διαθέτω για κάθε ψάρεμα. Δολώματα, αναλώσιμα, καφέδες, τσίπουρα (?), βενζίνες είναι περίπου τα κάθε έξοδα που γίνονται πριν από κάθε ψάρεμα.

psareytiko imerologio eksofyllo carpmatchfishing

Θεωρώ λοιπόν ότι σημειώνοντας τα έξοδα κάθε ψαρευτική εξόρμησης μπορώ να γνωρίζω απόλυτα μηνιαία, αλλά και ετήσια πόσα χρήματα διαθέτω για το ψάρεμα μου. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δεν βάζω τα έξοδα για αγορά καλαμιών, μηχανισμών ή οτιδήποτε άλλο που κάνω άλλες μέρες που έχουν σχέση με το ψάρεμα. Παρά μόνο ότι έξοδα έχω από τη στιγμή που οργανώνω ένα ψάρεμα.

Παρατηρήσεις

Για μένα βασικό στοιχείο. Είναι και το τελευταίο κομμάτι του ημερολογίου μου. Εδώ μπορώ να αναφέρω πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ή που πιστεύω ότι μπορούν να με βοηθήσουν μελλοντικά. Όπως πχ, ότι την τάδε μέρα τα ψάρια έτρωγαν μόνο σε σωλήνα ή ότι τα ψάρια τα έπαιρνα ρηχά σε διπλάρια κλπ. Γράφοντας λοιπόν όλα αυτά ή ότι άλλο κρίνεται σωστό, θα έχετε κάποιες έξτρα λεπτομέρειες, που σε βάθος χρόνου θα σας φανούν πολύ χρήσιμες και σίγουρα θα γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της κάθε παραλίας και του κάθε τόπου.

psareytiko0imerologio 4 carpmatchfishing

Όλα τα παραπάνω χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο, και βρίσκομαι σε ένα επίπεδο που ημερολόγιο και ψάρεμα πάνε μαζί. Σίγουρα η επιτυχία δεν μπορεί να οριστεί μόνο από το ημερολόγιο. Η απόφαση είναι καθαρά των ψαριών της περιοχής και σίγουρα πολλών ακόμα παραμέτρων,που ή δεν τους γνωρίζω ή είναι σχεδόν δύσκολο να τους καταγράψω, π,χ ρεύματα. Όπως και να έχει να θυμάστε ότι τα ψάρια δεν είναι δεμένα.

salpa boops boops carpmatchfishing

Αυτό θα πρέπει να είναι το μότο σας στο ψάρεμα και το κύριο μέλημα σας θα πρέπει να είναι πρώτα να παίρνατε καλά να πηγαίνετε οπότε αυτό είναι εύκολο και όταν είναι να σας δώσει ψάρια θα σας δώσει. Απλά το ημερολόγιο είναι αυτό που θα σας βοηθήσουν σε κάποιες έξτρα λεπτομέρειες, που αν δεν είχατε σημειώσει παλιότερα δεν θα το θυμάστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα….

psareytiko imerologio armatosia rig carpmatchfishing

Θα ήθελα βέβαια και τις δικές σας γνώμες για όλα τα παραπάνω ,έτσι ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλον και όλοι αυτοί που ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι της βελτίωσης του ψαρέματος και των τεχνικών μας, να μπορέσουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα πάνω.

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.