Κατασκευή αυτοσχέδιου βυθομετρητή για match fishing, και όπου απαιτείται ψάρεμα με φελλό

kataskeui autosxediou vithometriti gia match texnikes fellou carpmatchfishingΠως να κατασκευάσετε τον δικό σας αυτοσχέδιο βυθομετρητή, για όλα τα ψαρέματα που απαιτούν την χρήση του φελλού!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός

Η χρήση του βυθομετρητή είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σε όλες τις τεχνικές του Match Fishing, και ειδικά σε αυτές που κάνουν χρήση του φελλού!Είτε πρόκειται για match waggler fishing, είτε Bolognese, είτε απίκο, pole fishing, η χρήση του βυθομετρητή για να βρούμε το βάθος που ψαρεύουμε και για να χαρτογραφήσουμε την ψαρεύτρα μας, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη! Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως κατασκευάζουμε ένα δικό μου βυθομετρητή από απλά υλικά, φθηνά και προσιτά σε όλους.

 

 

Βυθομετρητές στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλοί. Από τους κλασικούς με το έμβολο που ασφαλίζει το αγκίστρι, μέχρι και αυτούς με την αφρώδη βάση στο κάτω μέρος του βαριδιού.

vythometrites plummets carpmatchfishing

Επειδή όμως-ειδικά σε απότομα βράχια με πολύ άγριο βυθό-πάνω στην βυθομέτρηση μπορεί να χάσουμε μερικούς βυθομετρητές, σκέφτηκα να φτιάξω κάποιους αυτοσχέδιους, οι οποίοι κάνουν την ίδια δουλειά, είναι εύκολο να κατασκευαστούν, και έχουν ελάχιστα χρήματα.

plummets vithometrites carpmatchfishing

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΒΥΘΟΜΕΤΡΗΤΕΣ

Ο βυθομετρητής που θα κατασκευάσουμε είναι στην ουσία ένα βαρίδι τύπου καμπάνα ή στρογγυλό, με στριφτάρι ή χωρίς, και στην βάση του έχει αφρώδες υλικό eva, το οποίο χρησιμεύει για να καρφώνεται το αγκίστρι και να ασφαλίζει ο βυθομετρητής. Θα σας δείξω πως γίνεται με ένα απλό στρογγυλό βαρίδι και κατ΄ επέκταση σε όλα τα υπόλοιπα.

vithometritis kataskeui ylika carpmatchfishing

Θα χρειαστούμε λοιπόν τα μικρά βαριδάκια σε διάφορα βάρη (προτιμώ από 10-20 γρ), ένα κομμάτι αφρώδους υλικού, κόλλα στιγμής, ένα ψαλίδι, μία λαβίδα, και θερμοσυστελόμενο σωληνάκι (σε μαγαζί με ηλεκτρονικά) σε μεγάλη διατομή (περίπου 1,5 εκατοστά διάμετρος).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

kataskeui vithometriti eva carpmatchfishing

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι υλικού eva με το ψαλίδι, με ικανό πάχος για να καρφώνεται άνετα ένα μικρό αγκίστρι.

kataskeui vithometriti glue kolla carpmatchfishing

Στο κάτω μέρος του βαριδιού θα κολλήσουμε με κόλλα στιγμής ένα μικρό επίπεδο κομμάτι αφρώδους υλικού eva. Το υλικό αυτό το βρίσκουμε είτε από φελλούς λέκανης παραγαδιών, είτε από φελλούς για παράμαλα.

vithometritis kollima carpmatchfishing

Εάν το βαρίδι δεν είναι επίπεδο από κάτω, θα το λιμάρουμε ελαφρά για να ισιώσει. Με επιπεδη επιφάνεια, θα κολλήσει πολύ καλύτερα με την κόλλα στιγμής.

vithometritis triming kataskeui carpmatchfishing

Μόλις στεγνώσει η κόλλα, θα ψαλιδίσουμε τις άκρες που περισσεύουν από το αφρώδες υλικό , για να γίνει ομοιόμορφο με το υπόλοιπο τμήμα του βαριδιού, να είναι δηλαδή η συνέχεια του.

vithometritis kataskeui thermosystelomeno carpmatchfishing

Στην συνέχεια θα το βάλουμε δίπλα από το θερμοσυστελόμενο σωληνάκι, για να δούμε που θα το κόψουμε.

vithometritis kataskeui edges carpmatchfishing

Βάζουμε προσεκτικά το βαρίδι μέσα στο θερμοσυστελόμενο, προσέχοντας τα όρια, πάνω και κάτω. Θα προσέξουμε να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο πάνω και κάτω από τα όρια του βαριδιού. Αυτό το κάνουμε, γιατί όπως θα συρρικνωθεί το θερμοσυστελόμενο, αγκαλιάζοντας το βαρίδι, πρέπει να αφήνει περιθώριο για να ασφαλιστεί το υλικό eva.

vithometritis kataskeui xesto nero carpmatchfishing

Σε μια κούπα βάζουμε βραστό νερό από τον βραστήρα μας. Με μια λαβίδα (προσοχή να μην καούμε από το νερό!!!) πιάνουμε τον βυθομετρητή και τον βουτάμε μέσα στο καυτό νερό για να συρρικνωθεί το θερμοσυστελόμενο σωληνάκι.

vithometritis teliko apotelesma carpmatchfishing

Τον αφήνουμε περίπου 10-15 δευτερόλεπτα και τον βγάζουμε να κρυώσει. Μπορεί να χρειαστεί με ένα ψαλίδι να κόψουμε μέρος από το θερμοσυστελόμενο στο κάτω μέρος, για να ελευθερωθεί καλύτερα το eva, για να αγκιστρώνεται καλύτερα το στριφτάρι.

vithometrites autosxedioi carpmatchfishing

Είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα, γρήγορα και το σημαντικό είναι ότι τα υλικά αυτά είναι πάμφθηνα. Μια προσοχή θέλω να έχετε στα βαρίδια σφαίρα και καμπάνα, χωρίς στριφτάρι. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον βυθομετρητή, περνάμε το αγκίστρι από την τρύπα του, και το καρφώνουμε στο eva για να ασφαλίσει.

vithometritis agkistri eva 2 carpmatchfishing

Ενδέχεται το βαρίδι να έχει «γρέζια» από το καλούπι στην πάνω τρύπα και να γδάρουμε το παράμαλο κατά την βυθομέτρηση. Ελέγξτε το και με μια λίμα φτιάξτε λίγο τα τυχόν γρέζια του. Αλλιώς χρησιμοποιείστε βαρίδια με στριφτάρι, που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

vithometritis striftari carpmatchfishing

aulias carpmatchfishing

Να είστε όλοι καλά!

www carp matchfishing gr logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.