Το ψάρεμα του σκάρου με την τεχνική του match waggler fishing!

o skaros kai to psarema me match waggler fishing carpmatchfishingΤο ψάρεμα του σκάρου με την τεχνική του match waggler fishing!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Βουρλιώτης, Σπύρος Φιλόπουλος

Ένα από τα ψαρέματα με την τεχνική του match waggler fishing που έχει αρκετή εξειδίκευση, είναι το ψάρεμα του σκάρου.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο σκάρος αλιεύεται τυχαία, μαζί με άλλα είδη ψαριών, αλλά δεν είναι έτσι.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε κάποια επιμέρους στοιχεία, στο πως θα προσεγγίσουμε αυτό το ιδιαίτερο ψάρι, πάντα με την τεχνική του waggler φελλού.

 

 

 

 

 

Ο ΤΟΠΟΣ

Ίσως το πιο καθοριστικό σημείο για να ψαρέψουμε τον σκάρο, είναι να βρούμε το κατάλληλο μέρος για να τον ψαρέψουμε! Ο σκάρος είναι ένα ψάρι που τρώει φύκια, άλγη , όστρακα, σκουλήκια από τα βράχια και πολλά καρκινοειδή, όπως γαρίδες και καβούρια. Οπότε είναι φυσικό να τον αναζητήσουμε σε βραχώδεις ακτές με διάσπαρτες φυκιάδες.

psarema skarou thalassa waggler match carpmatchfishing

Δεν θα πάμε σε αμμουδιές, δεν θα πάμε σε βυθούς με αρκετή λάσπη, κοινώς βούρκους… Ο σκάρος λατρεύει τα βράχια που έχουν αρκετή ήπια βλάστηση πάνω τους, και ειδικά σε απότομα νερά, κόντρα στον καιρό, με μεσαία προς μεγάλο βάθος, περί τα 3-15 μέτρα.

skaros skaros psari carpmatchfishing

Σε αυτά τα μέρη κυνηγάει γαρίδες, καβούρια, φύκια από τα βράχια, πεταλίδες και σκουλήκια. Εάν ρίξετε μια ματιά στα δόντια του και στο στόμα του, θα δείτε ότι είναι φτιαγμένο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό!

skaros stoma psari carpmatchfishing

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ο σκάρος για να τραφεί ,στατιστικά χρειάζεται ένα ήπιο καιρό, με κύμα που να πέφτει πάνω στα βράχια και να θολώνει ήπια την θάλασσα. Τα ψαρέματα που κάναμε με μπουνάτσα δεν ήταν τα πιο αποδοτικά, και αυτό γιατί ο σκάρος χρησιμοποιεί τον καιρό και τα ρεύματα για να κυνηγήσει ότι τροφή ξεκολλάει από τα βράχια.

match rod curve psarema skaros carpmatchfishing

Τσιμπάει πολύ καλύτερα όταν ο καιρός ταξιδεύει τον φελλό μας παράλληλα με την ακτογραμμή, γιατί εκεί είναι το σημείο που απαγκιάζει και στήνει τα καρτέρια του. Ο σκάρος είναι ένα ψάρι, που εάν πέσετε με μάσκα μέσα στην θάλασσα, θα τον δείτε να περιφέρεται ανάμεσα στα βράχια, να τρυπώνει μέσα σε τρύπες και να βρίσκεται αποκλειστικά στον πυθμένα.

skaros

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ MATCH WAGGLER ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΟ

Επειδή ο σκάρος τρέφεται σε απότομα βράχια, θα χρειαστούμε ένα καλάμι match waggler με δράση κορυφής ή fast action. Είναι το ίδιο ακριβώς σετάρισμα που κάνουμε για το ψάρεμα του σαργού σε βαθιά νερά.

skaros rod match waggler carpmatchfishing

Το σημείο που θέλει προσοχή όταν τσιμπήσει ο σκάρος, είναι να τον ανεβάσουμε στα μεσόνερα πάνω από τα βράχια γρήγορα, για να μην προλάβει να βραχώσει. Εάν αφήσουμε μεγάλα περιθώρια στον σκάρο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χωθεί σε τρύπα και θα τον χάσουμε με κόψιμο του παράμαλου. Η πετονιά μας καλό θα είναι να είναι βυθιζόμενη για να ψαρεύει καλύτερα στα βράχια και να έχει αντοχή στα γδαρσίματα.

skaros fil psarema match carpmatchfishing

Για το ψάρεμα αυτό συστήνω μια μάνα στα 0,18 χιλιοστά και παράμαλο fluorocarbon ή coated στα 0,14 χιλιοστά. Yπάρχουν και περιπτώσεις που χρησιμοποιώ το κλασικό συνδυασμό 0,15-0,16 μάνα και 0,12 παράμαλο, αλλά χρειάζεται εμπειρία στο χειρισμό τους, καθώς το περιβάλλον των βράχων δεν συγχωρεί αστοχίες υλικών και ελλιπή γνώση.

skaroi psarema waggler match carpmatchfishing

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΟΥ

Αν και ο σκάρος είναι ένα ψάρι του τόπου, και βρίσκεται συνήθως στην πρώτη μεγάλη αποχή, η μαλάγρα είναι μια καλή λύση για να μαζέψουμε τα ψάρια κοντά μας.

malagra psarema carpmatchfishing

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκάρος συνήθως ψαρεύεται τις φωτεινές ώρες της ημέρας και όχι τόσο την νύχτα, καθώς τότε θεωρείται σπάνιο και τυχαίο ψάρι. Για μένα οι καλύτερες ώρες είναι οι πρώτες πρωινές και οι μεσημεριανές, μόλις αρχίσει και φορτώνει ήπια ο καιρός.

psarema skarou vraxia match carpmatchfishing

Για να μαζέψουμε γρήγορα σκάρους στην περιοχή μας, θεωρώ πολύ αποδοτικές τις μαλάγρες με βάση το καβούρι, τα φύκια,  τον αχινό , το μύδι, την γαρίδα και γενικά τα οστρακοειδή. Εάν την συνδυάσουμε και με το οπτικό νέφος που δημιουργεί το γάλα ή το τυρί, πιστεύω ότι έχουμε έναν ακαταμάχητο σύμμαχο στο ψάρεμα του σκάρου. Πριν μαλαγρώσουμε θα δούμε όπως πάντα τα ρεύματα, για να μην φύγουν μακριά τα ψάρια και θα ξεκινήσουμε με 4-5 μπάλες μαλάγρας. Στην συνέχεια συνεχίζουμε να μαλαγρώνουμε με προνύμφες μύγας, ένα δόλωμα που αρέσει πάρα πολύ στον σκάρο.

bigattino doloma carpmatchfishing

Από τα πιο σημαντικά πράγματα στον σκάρο, είναι η βυθομέτρηση. Ο σκάρος βρίσκεται στον βυθό χαμηλά και σπάνια ανεβαίνει πολύ ψηλά. Μια λεπτομερή βυθομέτρηση θα μας δώσει πολύ περισσότερους σκάρους, ειδικά όταν το δόλωμα κινείται 10-20 εκατοστά πάνω από τον πυθμένα. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε και βυθομετρούμε τα σημεία αρκετά δεξιά και αριστερά μας, για να αποφύγουμε τα σκαλώματα, όπως θα ταξιδεύει ο φελλός μας.

Οι αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι για ψάρεμα στον βυθό. Συστήνεται όταν έχει πολλά ρεύματα να τοποθετούμε τα βαρίδια μαζεμένα προς το παράμαλο, ή να κάνουμε την γνωστή συγκέντρωση του 1,2 γραμμαρίου και τα υπόλοιπα 2-3 μικρότερα βαρίδια αραιά (droppers), μέχρι την θηλιά του παράμαλου (loop to loop).

match waggler rig armatosia skaros carpmatchfishing

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψάρεμα του σκάρου είναι οι προνύμφες μύγας(biggattino), μπορούμε να δολώσουμε επίσης ακροβάτη, μύδι, γαρίδα, ή καλύτερα ένα βρείτε καβουροπόδαρο.

doloma biggatino skaros waggler carpmatchfishing

Στο καβουροπόδαρο προσέξτε να βγαίνει επαρκώς το αρπάδι έξω από το δόλωμα, για να μπορεί να καρφώσει σωστά το αγκίστρι.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Ο σκάρος αναλόγως τις συνθήκες μπορεί να τσιμπήσει με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν οι μέρες που θα κατεβάσει απότομα τον φελλό και θα εξαφανιστεί, άλλες που θα τρώει μίζερα και θα βλέπετε μικρά βουλιάγματα του φελλού.

skaros sfaltos psarema match waggler eggleziko carpmatchfishing

Αυτό συμβαίνει επίσης όταν το δόλωμα ακουμπάει οριακά ή «γλύφει» τα βράχια. Όταν χαθεί ο φελλός το ψάρι θα κάνει απότομα τράβηγμα προς τα κάτω ή θα «κολλήσει» στον βυθό, σαν να έχουμε σκαλώσει. Σιγά σιγά θα αρχίσει να ανεβαίνει και εκεί είναι που θέλει προσοχή, να μην πάρει φρένα προς τα κάτω και χωθεί σε τρύπα!

skaros psari psarema waggler match carpmatchfishing

Με σύμμαχο το καλάμι θα φέρουμε το ψάρι προς τα πάνω, όπου συχνά παραδίδεται εντελώς πριν μπει στην απόχη. Σε κάθε σκάρο που πιάνουμε εξετάζουμε προσεκτικά το παράμαλο, γιατί τα δόντια του μπορεί να το έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα. Οι σκάροι είναι ψάρια τοπιάρικα, και χρειάζονται προσεκτική διαχείριση για να μην μειωθεί ο αριθμός τους. Κρατάμε μόνο τα μεγαλύτερα του είδους και τα υπόλοιπα τα απελευθερώνουμε με προσοχή στην θάλασσα.

skaros skaros psari carpmatchfishing 1

Ο σκάρος είναι για μένα ένα από τα νοστιμότερα ψάρια της θάλασσας, ειδικά ψητός στα κάρβουνα ή στο τηγάνι είναι σωστό γλύκισμα!

skaros psitos kai rolls avocando carpmatchfishing

Είναι ένα ψάρι που εξειδικεύει την τεχνική του match waggler fishing σε μεγάλο βαθμό, και σε πολλά επίπεδα. Αξίζει τον σεβασμό μας, αλλά και την προστασία μας! Να είστε όλοι καλά και καλές θάλασσες!

www carp matchfishing gr logo.jpg

 


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.