Match Waggler fishing: Εκπληκτικά αποτελέσματα στην match με φελλό τεχνική με χάντρα στο παράμαλο!

-xantres-greaf-sargos-sfaltos-coll-carpmatchfishingMatch Waggler fishing: Εκπληκτικά αποτελέσματα στην match τεχνική με φελλό και χάντρα στο παράμαλο!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Οι πρωτοποριακές ιδέες είναι αυτές που μας καθορίζουν και μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην σύλληψη των πονηρών ψαριών με την τεχνική του match waggler fishing.

O πειραματισμός είναι η κινητήρια δύναμη που εξελίσσει τις τεχνικές και τους δίνει μια νέα πνοή. Μια από αυτές τις ιδέες είναι και η χρήση της χάντρας στο παράμαλο, για την προσέλκυση μεγαλύτερων και πιο καχύποπτων ψαριών.

Το πώς γίνεται , ποιες χάντρες, και πως χρησιμοποιούνται ,θα το μελετήσουμε στις παρακάτω γραμμές.

 

 

 


Η ιδέα της χρήσης χάντρας στο παράμαλο για το γενικότερο ψάρεμα δεν είναι πρόσφατη, ούτε πρόσφατη είναι καν στην τεχνική του match waggler fishing. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον χρησιμοποιούσα χάντρες στο παράμαλο, από την εποχή των ψαρεμάτων στα γλυκά νερά της Γερμανίας , στις λίμνες του Dutzendteich στην Νυρεμβέργη.

dolosia-xantra-bigattino-carpmatchfishing

Εκεί είδαμε την χρησιμότητά της στα ημερήσια ψαρέματα και την προσέλκυση που πετύχαινε στα ψάρια silverfish, chubs, μέσω των αντανακλάσεων που δημιουργούσε. Η περιέργεια και μόνο των ψαριών για κάτι που δημιουργούσε αντανακλάσεις στο νερό, τα οδηγούσε κοντά στο αγκίστρι, και το δόλωμα με την σωστή match waggler τεχνική αναλάμβανε το υπόλοιπα...

diafanes-xantres-greaf-carpmatchfishing

Η γενική ιδέα για την χρησιμότητα της χάντρας είναι η προσέλκυση των ψαριών μέσω των αντανακλάσεων. Στα ημερήσια ψαρέματα είναι κάτι βασικό, γιατί πολλά ψάρια ψάχνουν την τροφή τους μέσω αντανακλάσεων.

diafanes-xantres-2-greaf-carpmatchfishing

 Όταν πρωτοσκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τις χάντρες στη θάλασσα όπως στο γλυκό νερό, αναρωτηθήκαμε ότι μια μέθοδος που απαιτεί λεπτά άφαντα εργαλεία, δεν είναι ανάγκη να γίνει φωναχτή. Όμως είδαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα λεπτά εργαλεία εξασφάλιζαν την αορατότητα του συνόλου και προσανατόλιζαν τα ψάρια πάνω στην χάντρα και στο δόλωμα.

aylias-sfaltos-xantra-match-carpmatchfishing

Επιπλέον πολλά ψάρια , όπως ο σαργός, ψάχνει να τραφεί μέσω αντανακλάσεων την ημέρα, αλλά και τη νύχτα. Τα όστρακα που κυνηγάει, στρείδια, πεταλίδες, μύδια, δημιουργούν αντανακλάσεις με τα κελύφη τους, κάτι που ο σαργός ,η τσιπούρα ,η μουρμούρα, το μελανούρι, το λαβράκι κ.α, γνωρίζουν καλά. Πολλά σκουλήκια στο νερό δημιουργούν ιριδισμούς και αντανακλάσεις, όπως το φαραώ, το μαύρο θηκαρίσιο, ο ακροβάτης, κ.α. Εάν ρωτήσετε κάποιον ψαροντουφεκά, μπορεί να σας πει για τις αντανακλάσεις μέσα στο νερό με την δελφινιέρα, και πως αυτές ξεθαρρεύουν τα ψάρια και έρχονται κοντά να δουν το αίτιο που τις προκαλεί..

kakarelos-xantra-match-eggleziko-carpmatchfishing

Η οδηγός σκέψη για τις αντανακλάσεις μας ώθησε να χρησιμοποιήσουμε τις χάντρες γενικότερα στα θαλασσινά ψαρέματα, με τεράστια επιτυχία. Ήταν ένα –και καλά- μυστικό, που έδινε ψάρια, εκεί που άλλα κόλπα και τεχνικές δεν λειτουργούσαν. Σε πολλούς ανθρώπους το είχαμε εκμυστηρευτεί, αλλά υπήρχε πρόβλημα στην κατανόηση της σκέψης...

Πολλοί νόμισαν ότι δεν δουλεύει, χωρίς να το δοκιμάσουνε καν, πολλοί ότι είναι ακατάλληλο για το match waggler, πολλοί "ξερόλες" το καταδίκασαν για εγωιστικούς λόγους, ενώ κάποιοι άλλοι έμεναν έκπληκτοι όταν σε σκέτο παράμαλο βάζαμε για πειραματισμό χάντρα τύπου swarovski, και αμέσως ο φελλός waggler χανόταν από τον ορίζοντα του νερού ...

matchfishing-xantres-greaf-carpmatchfishing

Οι χάντρες όμως είχαν και άλλα στοιχεία προσέλκυσης ,που φάνηκαν αργότερα με τα χρόνια. Οι δολωσιές με σκουλήκια, όπως ο ακροβάτης, έκαναν τις χάντρες να φαίνονται περισσότερο, να μοιάζουν σαν κεφάλι σκουληκιού(εάν δεν ήταν ολόκληρο το σκουλήκι στο αγκίστρι) και το συνολικό δόλωμα να φαντάζει πιο ελκυστικό.

akrovatis-xantres-matchfishing-carpmatchfishing

Οι εναλλαγές με χρώματα και χάντρες, άρχισαν να δουλεύουν περισσότερο πάνω στα παράμαλα, και ειδικά σε αρματωσιές που ψάρευαν στον βυθό ξαπλωμένες, σε σαργούς, μουρμούρες, και τσιπούρες.

Οι επιπλέον χάντρες με την μορφή λεπτού μακρόστενου σωλήνα, βοηθούσε και στα κοψίματα από τoυς σαργούς , αφού τα κοφτερά τους δόντια έβρισκαν πάνω στις χάντρες...

sargos-two-xantres-matchfishing-sfaltos-carpmatchfishing

Εξειδικευμένες χάντρες με φώσφορο την νύχτα έκαναν κάποια ψαρέματα επικά με σαργούς, ειδικά με νέα σελήνη, και αφέγγαρες βραδιές σε απόκρημνα βράχια. Δεν είναι όμως όλες οι χάντρες κατάλληλες για ψάρεμα match. Τα πρώτα ψαρέματα πριν από πολλά χρόνια, μας είχαν κάνει καλούς πελάτες στα καταστήματα με χάντρες στο Μοναστηράκι! Mέχρι να βρούμε κάτι ποιοτικό και σωστό, κάναμε πολλές δοκιμές, και θα εξηγήσω το γιατί.

xantres-malagres-angry-fish-greaf-sfaltos-carpmatchfishing

Οι χάντρες αυτές από τα κοινά καταστήματα για βραχιόλια ή από πλανόδιους πωλητές, εκτός ότι έχαναν την λάμψη τους άμεσα από το αλάτι, ήταν κομμένες στραβά, είχαν γρέζια στις άκρες τους , και κόβανε τα λεπτά παράμαλα. Επειδή το όλο σύστημα με τις χάντρες δουλεύει απλό συρόμενο, με την συνεχή μετακίνηση τρίβανε το παράμαλο και είχαμε κοψίματα, ειδικά στους σαργούς.

Επιπλέον , επειδή δεν ήταν υλικά μελετημένα για ψάρεμα, πολλές είχαν σημαντική άνωση, άλλαζαν την παρουσίαση του δολώματος, ακόμη και ανέβαζαν πάνω το δόλωμα-λειτουργούσαν σαν float-γιατί φυλάκιζαν φυσαλίδες στο εσωτερικό τους...

papaxristou-sargos-me-xantres-match-carpmatchfishing

Η συνεχής ενασχόληση με τις ψαρευτικές χάντρες, μας οδήγησε να βρούμε καθαυτό χάντρες στα μικρότερα κατάλληλα μεγέθη για ψάρεμα, χωρίς να χάνουν την γυαλάδα τους και να διαρκούν πάρα πολύ μέσα στο θαλασσινό νερό. Μία από τις πιο καινοτόμες χάντρες, είναι η Swarovski.

swarovski-greaf-xantra-matchfishing-carpmatchfishing

Πρόκειται για μια πολυγωνική χάντρα-σαν διαμάντι-η οποία δημιουργεί αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, και σε οποιαδήποτε γωνία, πάνω , κάτω, αριστερά και δεξιά. Στα πολύ μικρά νούμερα, γίνεται πραγματικά ένας πολύτιμος σύντροφος στο match waggler fishing,ειδικά στα ημερήσια ψαρέματα.

dolosia-swarovski-bigattino-carpmatchfishing

Όπως όλα τα πράγματα στο ψάρεμα, έτσι και οι χάντρες χρειάζονται κάποιες συνθήκες για να δουλέψουν. Στα καθαρά νερά δίνουν αντανακλάσεις, οι οποίες οδηγούν τα ψάρια απευθείας στο δόλωμα. Ειδικά η χρήση χάντρας με δόλωμα προνύμφη μύγας, ήταν από τα πιο κλασικά και αποδοτικά πράγματα που κάναμε στην Γερμανία, πριν από πολλά χρόνια.

xantres-rod-carpmatchfishing

Οι χάντρες δείχνουν μια αυξημένη δραστηριότητα στην άμμο, στα λιμάνια, σε βράχια , σε μικτούς βυθούς, και σε μέρη με πολλά κοπάδια μικρών ψαριών που «παίζουν» με αντανακλάσεις. Με την χρήση μαλάγρας στο σημείο που ψαρεύουμε, η προσελκυστική δύναμη της χάντρας, αυξάνει κατά πολύ. Η θολούρα μιας σωστής μαλάγρας , το νέφος που προκαλεί, και η τοποθέτηση ενός δολώματος με χάντρα, δημιουργεί ένα αλάνθαστο τοπίο match εξειδίκευσης.

angry-fish0groundbait-sfaltos-carpmatchfishing 

Εάν αντιμετωπίζουμε ψάρια με κοφτερά δόντια, η χρήση μιας σειράς από χάντρες, μπορεί να μας γλιτώσει από ένα κόψιμο και να μας χαρίσει το ψάρι τρόπαιο! Αφέγγαρες νύχτες με νέα σελήνη και καχύποπτους σαργούς, άλλαξαν όταν εφαρμόσαμε δύο φωσφορούχες χάντρες στο παράμαλο και τις φωτίσαμε με φως UV.

sargos-xantres-match-sfaltos-carpmatchfishing

Ο πειραματισμός πάντως οδηγεί όλες τις εξελίξεις, εμείς έχουμε βρει πολλά μοτίβα που δουλεύουν στις χάντρες, μπορείτε και εσείς να βρείτε τα δικά σας.

xantra-match-geo-carpmatchfishing


Πράγματα που θέλουν προσοχή στις χάντρες υπάρχουν, όπως σε όλα τα παρελκόμενα. Η χρήση μεγάλης ακατάλληλης χάντρας και μικρό αγκίστρι, μπορεί να σας κάνει να χάνετε καρφώματα, επειδή η χάντρα χτυπάει στο εσωτερικό του στόματος του ψαριού πρώτη και εξοστρακίζει την μύτη του αγκιστριού. Προσοχή λοιπόν οι χάντρες σας να είναι λίγες, μικρές και λιτές , για να μην επηρεάζεται η μηχανική του καρφώματος.

xantra-stoma-sargos-carpmatchfishing

Υπάρχουν οι περιπτώσεις, που η χρήση χάντρας δεν βοηθάει , αλλά μπορεί να τρομάξει τα ψάρια. Το έχουμε δει λίγες φορές σε πολύ ρηχά και καθαρά νερά, αλλά είναι στατιστικά πιθανό. Επίσης οι αντανακλάσεις μπορούν να τραβήξουν ανεπιθύμητα ψάρια, πχ σάλπες, ζαργάνες, κεφαλόπουλα, καλόγριες, γύλους, μπαλαδάκια, γωβιούς, χάνους, μικρές στήρες, ροφουδάκια, κ.α, που μπορούν να μας χαλάσουν το ψάρεμα.

xantra-govios-kokovios-matchfishing-carpmatchfishing

Ειδικά τα μπαλαδάκια, οι γύλοι και οι χάνοι, γίνονται απίστευτα ενοχλητικοί το καλοκαίρι, και μας έχουν καταστρέψει πολλά ψαρέματα (χωρίς βέβαια να φταίει η χάντρα αποκλειστικά...). Σε αυτές τις περιπτώσεις βγάζουμε τη χάντρα ή αλλάζουμε τόπο ψαρέματος.  Οι χάντρες τέλος, έχουν αποδειχθεί πολύτιμες σε αγώνες ψαρέματος, ειδικά σε ημερήσιους με θολά νερά. Είναι ένας τομέας, που η χρήση χάντρας έδειξε και τους νικητές...

sargos-match-xantres-carpmatchfishing

Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα στοιχεία για τις χάντρες στο μέλλον, υπάρχουν μοτίβα και αλληλουχίες με χάντρες που δουλεύουν σε συγκεκριμένα ψάρια, χάντρες που δουλεύουν περισσότερο με σκουλήκια, άλλες που δουλεύουν με προνύμφη μύγας (bigattino), που θα τα δούμε διεξοδικά.

xantres-all-greaf-carpmatchfishing

Μέχρι τότε να περνάτε καλά, να απελευθερώνετε τα μικρά ψάρια, να προσέχετε τους τόπους και τις θάλασσες, και να κάνετε σωστή διαχείριση των νόμων και των ψαριών που κολυμπούνε...!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.