Ajing/Light Rock Fishing για κοκκάλια με τη χρήση μαλάγρας

jing-light-rock-fishing-malagra-angry-fish-carpmatchfishingAjing/Lrf για κοκκάλια με την χρήση μαλάγρας

Του Δημήτρη Σφαλτού

 Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Αρης Δάσκαλος

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ένα είδος ψαριού , που μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στα ψαρέματα light game με πολύ λεπτά εργαλεία, και δεν είναι άλλο από το αδηφάγο και ταχύτατο κοκκάλι!

Το Ajing στα Ιαπωνικά, με  προέλευση το Aji=κοκκάλι, είναι η πιο αποδοτική και διασκεδαστική τεχνική, για να ψαρέψουμε τα κοκκάλια. Εκεί όμως που τα πράγματα κυριολεκτικά μεταμορφώνονται στο θέμα της αποδοτικότητας του ψαρέματος των κοκκαλιών, είναι το πάντρεμα της τεχνικής του Ajing/Lrf, με την χρήση της μαλάγρας...

 

 

 

ΚΟΚΚΑΛΙ-ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ

Το κοκκάλι ενεργοποιείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, και βάλεται να κυνηγάει τους γόνους και τα κοπάδια των αφρόψαρων κατά μήκος της ακτογραμμής. Σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα, μπορείτε να τα βρείτε την άνοιξη, το φθινόπωρο, ακόμη και τον χειμώνα.  Αδηφάγο, άπληστο , ταχύτατο, και με μπόλικες δόσεις θράσους, δεν διστάζει να κυνηγήσει κέφαλους, αθερίνες, μπαλαδάκια, σαρδέλες, φρίσσες και ότι άλλο κολυμπάει στον αφρό.

texnito-ajing-light-rock-fishing-carpmatchfishing

Κυνηγάει σε κοπάδια και μπορεί να μπαινοβγαίνει μέσα σε λιμάνια, σε απόκρυμνες αποχές και βραχώδεις σχηματισμούς , ορμώντας στα μικρόψαρα. Οι πιο αποδοτικές ώρες για το ψάρεμά τους είναι το χάραμα και το σούρουπο, ενώ δεν αποκλείεται να τα βρείτε και μέσα στο μεσημέρι, ειδικά εάν έχουν στριμώξει κάπου ένα κοπάδι από αφρόψαρα.  Τα κοκκάλια κυνηγούν ότι γυαλίζει, και δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν ακόμη και σε μεγαλύτερα τεχνητά δολώματα, όπως minnows, πλανάκια, κουταλάκια, μεγάλες σιλικόνες, blades, vibration lures, και απομιμήσεις γόνου καλαμαριού.

texnita-gia-kokkalia-ajing-lrf-malagra-carpmatchfishing

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ AJING

Η τεχνική που ενδείκνυται για το ψάρεμά τους, είναι το Ajing, ένα τμήμα του light rock fishing. Στην ουσία οι δύο τεχνικές είναι παρόμοιες με ελάχιστες διαφορές, τόσο στον εξοπλισμό, όσο και στα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούνται. Οι απίστευτοι Ιάπωνες έχουν αναγάγει το κάθε ψάρι και τον εξοπλισμό για το ψάρεμα του ,σε ξεχωριστή τεχνική.

Aji στα Ιαπωνικά είναι το κοκκάλι, εξού και ο ανάλογος εξοπλισμός-τεχνική με το όνομα Ajing. Στην ευρωπαϊκή αγορά παρόμοιος εξοπλισμός έχει το όνομα light game , και χρησιμοποιεί πολύ ελαφριά light καλάμια με μήκη 1,80-2,20 μέτρα, με casting weight έως 5-8 γρ, και με ικανή δράση να μεταχειριστεί πλεύσεις πολύ μικρών τεχνητών δολωμάτων ,από 2 έως 7 γρ (τα ιδανικά για τα κοκκάλια). Τα ajing καλάμια βέβαια τείνουν να είναι πιο γρήγορα στην δράση τους(Fast), σε αντίθεση με τα Mebaru καλάμια, που έχουν medium δράση. Τα ajing καθαρόαιμα καλάμια , επείδη είναι fast, καρφώνουν πολύ καλύτερα τα κοκκάλια, απο άλλα διάφορα ''φασόν" καλάμια LRF, και θα τα βρείτε σε max 5 gr c.w.

curve-rod-ajing-light-rock-malagra-carpmatchfishing

Τα καλάμια αυτά που προορίζονται για κοκκάλια , τα ajing rods ,μπορεί να έχουν solid (μασίφ) μύτη ή Tubular (σωληνοειδής), ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Με την συντριπτική πλειοψηφία των Αjing Ιαπωνικών καλαμιών να έχουν solid μύτες, μπορούμε να κάνουμε απίστευτες πλεύσεις πολύ μικρών δολωμάτων και να αισθανόμαστε την κάθε τους κίνηση.  Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται παράλληλα, είναι μικροί και ελαφριοί , με μέγεθος 1000-2000, έχουν πολύ ευαίσθητα, μικρομετρικά φρένα, οι περισσότεροι έχουν carbon δίσκους, φρένα έως 3-4 κιλά ,και δέχονται πολύ ψιλά νήματα, από 0,2-0,6 PE.

Tα λεπτά νήματα είναι μονόδρομος για να χειριστούμε τα πολύ μικρά τεχνητά, να έχουμε άμεσο κάρφωμα και μεγάλες αντοχές στα πολύ ψιλά νούμερα του light rock fishing. Το λεπτό νήμα θα δεθεί με ένα αόρατο παράμαλο fluorocarbon, από 0,14-0,18 χιλ, με ένα κόμπο tony pena, allbright, ή FG. Μία μικρή παραμάνα για να συνδέουμε το τεχνητό μας και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα. Πολύ χρήσιμη είναι και η πετονιά τύπου Ester, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε πολύ μικρές μολυβοκεφαλές (0,5-2 γρ) και μικρά σιλικονάκια, μέχρο 2 ίντσες. Η Ester βυθίζεται καλύτερα σε σχέση με το νήμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ulrf ψαρέματα.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργηθεί για να πετάνε σε ικανοποιητικές αποστάσεις και να δουλεύουνε σωστά τις μικρές σιλικόνες, τα πλανάκια, τα μικρά τεχνητά ψαράκια και τα υπόλοιπα δολώματα του light rock fishing.

kokkalia-jig-ajing-carpmatchfishing

Γενικά η απόκτηση ενός light game εξοπλισμού, είναι πια εφικτή και στην Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει εισαγωγές πολύ απαιτητικών μοντέλων για όλα τα γούστα και βαλάντια.

ΚΟΚΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΓΡΑ

Πίσω στο κύριο θέμα του άρθρου, το ψάρεμα των κοκκαλιών τις περισσότερες φορές είναι πολύ αποδοτικό και διασκεδαστικό, αλλά χρονικά κρατάει λίγο. Μια ώρα το χάραμα και μία το σούρουπο είναι αρκετές για ικανοποιητικές ψαριές, αλλά εμείς μπορούμε να αυξήσουμε αυτό το χρονικό περιθώριο με την χρήση μαλάγρας. Η μαλάγρα στο spinning γενικά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο, είναι μια καινοτομία που δουλεύουμε σαν ομάδα πολλά χρόνια τώρα και χρήζει μεγάλη ανάλυση , κάτι που θα γίνει στα προσεχή άρθρα.

malagra-bucket-light-rock-fishing-ajing-kokkalia-carpmatchfishing

Τα κοκκάλια κυνηγάνε ως γνωστό τα μικρόψαρα κατά μήκος των ακτογραμμών. Όπου δηλαδή βρίσκονται μαζεμένα, εκεί θα αναζητήσουμε να ψαρέψουμε αυτά τα αρπακτικά με το light rock fishing.  Εάν λοιπόν μαζέψουμε και κρατήσουμε τα μικρόψαρα με την χρήση μιας μαλάγρας, μπορούμε να συγκεντρώσουμε μεγάλο αριθμό θηρευτών/κοκκαλιών, ακόμη και να μαζέψουμε και άλλα αρπακτικά όπως λαβράκια, σαφρίδια, ζαργάνες, γοφάρια, λίτσες κτλ.

malagra-angry-fish-balls-ajing-carpmatchfishing

Με την χρήση μιας μαλάγρας που να έχει άμεση διάσπαση στα μεσόνερα/αφρό, ικανά προσελκυστικά αρώματα που μαζεύουν άμεσα τα ψάρια, φυσαλίδες από το συστατικό «οξυγόνο», μεγάλο οπτικό νέφος και να ελευθερώνει φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες στο νερό, μπορούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για το ψάρεμά μας. Μια μεγάλη καινοτομία είναι η χρήση κουκουλιών προνύμφης μύγας (casters), τα οποία επιπλέον και μαζεύουν ακόμη περισσότερα ψάρια και μικρόψαρα.

malagra-nefos-light-rock-fishing-carpmatchfishing

Η χρήση της μαλάγρας μπορεί να γίνει ελάχιστα πριν το ψάρεμά μας (εάν έχει άμεση δράση), ή να την χρησιμοποιήσουμε πριν , προκειμένου να έχει χρόνο να διασπαστεί, να μαζέψει τα μικρόψαρα και κατ 'επέκταση τα κοκκάλια.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ AJING/LIGHT ROCK FISHING

Στα δικά μας ψαρέματα light rock για τα κοκκάλια, η χρήση της μαλάγρας έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Μαζεύει γρήγορα μεγάλο αριθμό κοκκαλιών, μαζεύει τα μεγαλύτερα μεγέθη, και μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο παραμονής τους στην ψαρεύτρα μας.

mlagra-light-rock-fishing-angry-fish-lrf-ajing-carpmatchfishing

Σε αρκετά ψαρέματα, εκτός της πιο αποδοτικής ώρας για τα κοκκάλια, ρίξαμε μαλάγρα στην θάλασσα, μαζέψαμε τα μικρόψαρα, και τα κοκκάλια και άλλα αρπακτικά ακολούθησαν και αυτά. Σε πάρα πολλά ψαρέματα που κάναμε σαν παρέα, τα κοκκάλια που πιάσαμε με την χρήση μαλάγρας, ήταν πολύ σεβαστού μεγέθους, και πολλά από αυτά άγγιζαν ακόμη και το κιλό.

big-kokkali-sfaltos-ajing-malagra-carpmatchfishing

Είναι μια πολύ καλή τεχνική για το light rock fishing και το spinning γενικότερα, εάν στοχεύουμε σε αρπακτικά στα μεσόνερα και στον αφρό, σε ψάρια όπως τα καλοκαιρινά κοκκάλια. Τα κοπαδιαστά αυτά ψάρια χαρίζουν άφθονες στιγμές έντασης και ψαρευτικής αίγλης.

kokkalia-ajing-light-rock-malagra-down-carpmatchfishing

Σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι η απουσία επιφανειακών ρευμάτων, που θα μεταφέρει την μαλάγρα μας μακριά, όπως επίσης και τα ψάρια. Μπορούμε εύκολα να καταστρέψουμε ένα ψάρεμα, εάν δεν έχουμε την γνώση να χρησιμοποιήσουμε σωστά ένα προϊόν. Τα ρεύματα που έρχονται μπροστά μας προς την ακτή, είναι τα πιο ιδανικά, καθώς μαζεύουν τα κοκκάλια κάτω ακριβώς από τα πόδια μας! Επίσης ο θόρυβος και τα απόνερα της μπάλας μαλάγρας που θα πέσει στη θάλασσα, συγκεντρώνει όλο και περισσότερα ψάρια κοντά μας (χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε).

malagra-splash-ajing-kokkalia-carpmatchfishing

Το ψάρεμα των κοκκαλιών με τα κλασικά τεχνητά δολώματα του lrf, είναι πολύ διασκεδαστικό, αφού τα ψάρια αυτά είναι πολύ μαχητικά και φέρνουν καλάμι, μηχανισμό, νήματα, παράμαλα, και δολώματα στα όρια. 

 

kokkali-malagra-angry-fish-ajing-light-rock-carpmatchfishing

Σε αυτό το βίντεο θα δείτε μια συναρπαστική μάχη με ένα μεγάλο κοκκάλι κοντά στο κιλό, το οποίο ψαρεύτηκε με την τεχνική του Ajing/Light Rock Fishing. Λεπτά εργαλεία, δυνατές κόντρες και εντυπωσιακά τραβήγματα συνθέτουν αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο, μια ακόμη παραγωγή από το www.carp-matchfishing.gr.

Τα φρένα που σφυρίζουν στα απότομα και δυνατά τραβήγματα των κοκκαλιών, είναι μνήμες ανεξίτηλες, και δίνουν νέο νόημα στην τεχνική του spinning γενικότερα. Οι κοφτές παύσεις και τα απότομα τινάγματα στα μικρά πλανάκια, οι γρήγορες ανακτήσεις με παύσεις στις σιλικόνες, οι γρήγορες ανακτήσεις και τα jerks στα μικρά τεχνητά ψαράκια και στα κουταλάκια, τα αργοκατεβάσματα του τεχνητού γόνου καλαμαριού, είναι οι πιο αποδοτικές κινήσεις για να ψαρέψετε με επιτυχία τα κοκκάλια.

malagra-angry-fish-light-rock-carpmatchfishing

Να χαρείτε το ψάρεμά τους αυτή την εποχή, και μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε μια ποιοτική μαλάγρα στα κοκκάλια, και θα μας θυμηθείτε! Να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg


© Copyright:  Τα άρθρα , τα κείμενα , οι φωτογραφίες, και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο περιοδικό www.magfishing.gr αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε συντάκτη, αρθρογράφου και φωτογράφου,  που δημοσιεύει εδώ, και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του www.magfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.

Το magfishing.gr συνεργάζεται με το Psarema.grHostPlus ltd

 

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

Please publish modules in offcanvas position.